Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Madzenka 10:05, 30 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
Pisząc o 40 cm murku wpisanym w obwodke bukszpanow pisałam przecież w ławeczce.no dobra nie użyłam tego słowa
Ale ja widzę ją tam gdzie bukszpan już zakręca czyli pod ambrowcem.
Wtedy też ten zakręcony bukszpan miałby uzasadnienie. No u siedzenie pod ambrowcem miałoby sens i nie było symetrycznie do ścianki wodnej

Dokładnie tak samo myślałam- zrobienie koła na łuku przed ambrowcem - wykończone ławeczką, po bokach półkole z zywopłotu bukszpanowego a w dalszej czesci trawy przed hortensjami

Świek nie pasuje ze wzgledu na odcień - niebieski, ale moze dodać do niego morning light (miskant) i kostrzewy Meire'a oraz białe zawilce?
ren133 10:07, 30 paź 2016

Zielona napisał(a)
Hmmm... ja nie mogę Cię czytać, bo w kompleksy popadam Odpuściłam takie planowanie, bo mnie przyprawiało o bezsenne noce. No ale... skutek tego jest taki, że nie mam dziś tak wymuskanego projektowo ogrodu jak Ty, a nie ukrywam, że bym chciała

Twoje rabaty, linia kostki podkreślona dodatkowym kolorem i placyk ze ścianą wodną mają mocno dynamiczne kształty, które są zdecydowanym przeciwieństwem rabaty z hortkami. Pomysł Iwonki na wpisanie kół w to miejsce jest moim zdaniem trafiony, choć trzeba się zastanowić, jaką mają pełnić rolę. Murowanie ściany tylko po to, by nawiązywała kształtem do drugiej jest... trochę sztuką dla sztuki...

Może warto się zastanowić, czy nie zrobić półokrągłej ławeczki z murowaną podstawą...? Wtedy mogłaby stać pod świerkami na wyżwirowanym polu i ożywiłaby ten łuk.

Perspektywa, z której pokazałaś to miejsce na początku aż się prosi o to, by powtórzyć gdzieś w okolicy hortek hakone... Może rzeczywiście przemyśl poprzetykanie nią obwódki...

Martuś co Ty piszesz ja wymuskany? a Ty kompleksy?!!!
Ławeczka/ścianka to jest właśnie to o czym myślałam ... ścianka w sensie jakaś biała plama ożywiałaby ten zakątek i nawiązywała do bialych elementów architektonicznych i właśnie mogła być użyteczna czyli slużyć jako ławeczka ale właśnie raczej w okolicy świerka ...
O hakone nie pomyślałam ale chodzi mi po glowie powtorzenie w rogu miscanta Ferner Osten, który jest większa plamą po lewo.
Dziękuję
ren133 10:07, 30 paź 2016

Iwk4 napisał(a)
Pomysł ławeczki super

ren133 10:11, 30 paź 2016

admete napisał(a)
Reniu rabata z hortkami sama w sobie jest ok, i moim zdaniem jest za wąska żeby dawać tam jeszcze drzewa
pomysł z przepleceniem żywopłotu trawami jest ok - ale ja osobiście zostawiłabym ten żywopłocik w spokoju........mnie się ta rabata podoba - jej prostota jest jej atutem, a za 2 lata hortki zmężnieją i będą się wylewać zza żywopłotu

Wszystkie dziewczyny napisały że świerka mus ożywić
Marta ma super pomysł z tą ławeczką i wiemy że ma wrodzoną ogrodową intuicję do planowania rabat

Reniu masz plan z góry tego miejsca?
Trochę trudno planować ewentualne koła, bo na zdjęciach trawnik wychodzi różnie i do końca nie wiadomo jaki on jest.

W sumie nic nowego nie dodałam, nie pomogłam ........ale będę o tym myśleć, mnie pomysły nachodzą znienacka hahahahaha
a propo ławeczki wpadła mi tylko jedna mała myśl....żeby zrobić ją w łuku, ale w druga stronę....biorąc pod uwagę że świerk będzie rósł, zwiększał obwód, otoczyć go ławeczką

http://bi.gazeta.pl/im/ee/91/fd/z16617966Q,Laweczka-bez-kantow--dopasowana-forma-do-ksztaltu-.jpg

ale nie umiem ocenić czy w ogóle łuk w druga stronę ma rację bytu - potrzebny rzut

Ale naprawdę jest ok? i nie myślisz, ze drzewa szczepione zmienilyby na lepsze tą rabatę? Jaka powinna być szeroka aby dać tam drzewa?
Plan z wymiarami wrzucę po poludniu
Ławeczka z łukiem w drugą stronę to już wyższa szkoła jazdy ... nie dam rady ...
Dziękuję
ren133 10:11, 30 paź 2016

Kuba napisał(a)
a mnie przekornie prostota hortensjowej rabaty się podoba
rzeczywiście przy świerku prosi się o zmiany, ale ja bym usunęła świerka bo nie przepadam i zmieniła na drzewo o ciekawej koronie i z czerwonymi liściami
będę dalej obserwować dyskusję

Świerk też mi nie leży
A drzewa w hortensje to zly pomysł?
ren133 10:13, 30 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
Pisząc o 40 cm murku wpisanym w obwodke bukszpanow pisałam przecież w ławeczce.no dobra nie użyłam tego słowa
Ale ja widzę ją tam gdzie bukszpan już zakręca czyli pod ambrowcem.
Wtedy też ten zakręcony bukszpan miałby uzasadnienie. No u siedzenie pod ambrowcem miałoby sens i nie było symetrycznie do ścianki wodnej

Asiu ale wtedy dużó będzie działo się przy ambrowcu ...a w sumie to miejsce jest ok ... bardzie płasko jest przy hortkach i dziwnie na łuku właśnie ...
ren133 10:13, 30 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
A tulipanowcem zostaw.pozbądź się świerka i przynajmniej tulipanowiec będzie miał dość miejsca

ren133 10:14, 30 paź 2016

nawigatorka napisał(a)
Tak na szybko bo lecę.dosłownie

Kółko też możesz dorobić.

ale gdzie kółko przy ławce?
ren133 10:15, 30 paź 2016

leon60 napisał(a)
też jestem za usunięciem świerka ale kolejnych drzew w hortkach nie widzę
Asi rysunek fajny kolejna reksiowa będzie

kurczę ale ta ławeczka przy ambrowcu ... jakoś mi nie leży ... wolałabym coś zmienić, dorzucić traw przy świerku
ren133 10:17, 30 paź 2016

Madzenka napisał(a)

Dokładnie tak samo myślałam- zrobienie koła na łuku przed ambrowcem - wykończone ławeczką, po bokach półkole z zywopłotu bukszpanowego a w dalszej czesci trawy przed hortensjami

Świek nie pasuje ze wzgledu na odcień - niebieski, ale moze dodać do niego morning light (miskant) i kostrzewy Meire'a oraz białe zawilce?

nie umiem sobie wyobrazić po bokach te półkola ... a w dalszej części to dokąd? niebieski odcień niefajny