Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka. 06:42, 03 lis 2017

Do góry
A to już ostatnia róża przyniesiona z działki
Ukojenie 04:17, 03 lis 2017

Do góry
Cd. Jesieni:
Łukowa i hortensje

Frontowa

I przed domem hortensje ogrodowe cotton candy i blueberry cheesecake

Zachwycaja mnie barwa lisci
W nastepnym sezonie musze zadbac o to zeby hyly lepiej wyeksponowane
Ukojenie 04:15, 03 lis 2017

Do góry
Dawno nie wstaeialam aktualnych zdjec, a w ogrodku juz jesiennie bardzo.

Zurawkowe oczko z daleka i na zblizeniu

I zurawka z siewu, ktora wlasnie postanowila zakwitnac a za nua berberysy erecta - przesadzane w tym roku latem:

Wszystko mam zarosniete - chyba juz od miesiaca nic nie robilam w ogrodku. Najpierw przez nadgarstek, a potem przez pogode. Teraz wzielam dwa dni wolnego /wczoraj na leczenie zeba, a dzis pewnie w domu cis zrobie bo w deszczu o tej porze roku nie lubie pracowac na zewnatrz/, a pewnie dopiero w sobote cos da sie zrobic bo ma sie przejasnic.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:08, 03 lis 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ale fajne wpisy u Ciebie, o grzybach, o przesadzaniu cisa, też mam takiego ok 20 letniego i boję się go ruszyć, ale najfajniejszy to wpis Joli o spotkaniu klasowym
Uśmiałam się bo sama to przeżyłam w bardzo podobny sposób
Mirka to przesadzaj swojego cisa i zrelacjonujesz jak poszło i przede wszystkim jak wielkie miał korzenie 4-5 lat temu przesadzałam około 13 letniego złotego cisa (nie pamiętam nazwy odmiany). Był dość spory bo miał pewnie z 1,5 m wysokości i podobnie szerokości. Przez dwa lata bardzo to odchorowywał - musiałam wyciąć lub skrócić sporo gałęzi. Teraz zabrał się do życia ale niestety co najmniej połowy go nie ma
Pamiętam, że miał dość głęboko korzenie a niestety wykopywaliśmy go ręcznie - więc straty w korzeniach były spore...

No tak - takie spotkania po 20, 30... latach tak wyglądają . Niestety pozbawiają nas złudzeń, że czas dla nas stoi w miejscu
Tutaj hortka Magical Candle też na różnym etapie pomimo jesieni

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:49, 02 lis 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Bardzo ładne zdjęcia. Smagliczka w donicy super mi się podoba
Mirella, smagliczka to chyba jedna z najbardziej wytrzymałych jednorocznych - nawet lekki mróz jej nie straszny i cały czas od maja kwitnie

Hortensja Vanille Fraise pomimo jesieni wciąż w rożnych etapach rozwojowych
tutaj w barwach mocno jesiennych...

a tutaj dopiero co rozkwitnięte kwiatostany ale takie trochę inne niż latem - od razu z lekkim zaróżowieniem...
Moje małe wielkie marzenie 22:28, 02 lis 2017

Do góry
alis napisał(a)
Kochani, a co powiecie na takie coś, inspiracja z ogrodu z lustrem Danusi

I wersja

żółty kolor
Ostrokrzew karbowanolistny Golden Gem - Ilex crenata Golden Gem i konwalnik

Bardzo podoba mi się ta wersja. Odnośnie berberysu Golden Gem, to ja go mam już czwarty rok, zimuje bez problemu w ogóle nieokrywany. Ale tu u Ciebie jako coś żółtego zimozielonego widziałabym trzmielinę, z czarnym konwalnikiem fajnie to kolorystycznie gra.
Mirkowy ogród (początki) 22:12, 02 lis 2017

Do góry
cyma2704 napisał(a)
Mirko te bezimienne rozplenice z Węgier pokażę. Jak obejrzysz, jutro usunę.

Wysoka, z kłosami ma około 1 metr i podobną szerokość. Ma szersze liście niż pozostałe, kłosy jasne.

Niższa i węższa, ma około 70 cm, liście wąskie. W miarę przekwitania kłosy ciemnieją.

Trzecia najniższa, ma ciemniejsze kłosy, które rozwija już pod koniec lipcu, wcześniej od pozostałych. Liście też wąskie. Niestety nie zrobiłam sensownego zdjęcia.
Zacytowałam żebyś nie zabrała.Wszystkie NN ładne nie mam podobnych ☺Ta z różowymi łóżkami śliczna. Jeśli ci się uda to poproszę o nasionka.☺

Ps.Może ktoś rozpozna co to za Trawki?
Moja bajka 22:10, 02 lis 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
o, tak to było ostatniej zimy .

Sójka na szczudlach☺☺
Z ogródka na wsi 22:05, 02 lis 2017

Do góry
Dzisiaj została upieczona pierwsza partia pierniczków Lista zakupów już zweryfikowana, a do zaplanowania (jeśli chodzi o dekoracje została jeszcze kuchnia i pokój gościnny). Nie zdążyłem sprawdzić lampek (mam nadzieję ze jutro jeszcze zdążę bo w planach jeszcze ogarniecie części ogródka

To nie wszystkie oczywiście
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:04, 02 lis 2017

Do góry
kerii napisał(a)
Cóż się dziwić że plucha jesień na dobre zawitała i to ta mniej kolorowa
U mnie cebulowe też jeszcze nie wszystkie w ziemi.
Zawilce śliczne
Jola no plucha... Takiej jesieni nie lubię Ale podobno weekend ma być w miarę ładny
U mnie wszystkie cebulowe w pudełkach czekają na posadzenie. Trochę żałuję, że latem je wykopałam - trzeba było zostawić i byłyby już w ziemi .
Do tego trochę cebul dokupiłam (wydawało się trochę - ale chyba jest ciut więcej niż mi się wydawało) Ale bez szaleństwa Głównie czosnki
Po ostatnich opadach śniegu, w akcie desperacji zakupiłam w CO. zwykłe większe doniczki, aby zasadzić w nich cebulowe. Przy okazji lepszej pogody tylko je szybko zadołuję, nawet w warzywniku i będę miała je z głowy

Niezmordowane marcinki zostawiam

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:49, 02 lis 2017

Do góry
Tak mokrej jesieni dawno nie było - po 2 latach suszy ogród pije i pije i wcale nie jest tak mokro - aż się dziwię -

nostalgicznie się robi

dalie jeszcze pojedyncze ale już będę wykopywać i myślę o tym jak je powsadzam w kolejnym roku

czekam na kilka fajnych dni - suchych i ciepłych bo mam jeszcze do roboty masę

najważniejsze jest rozprawić się z kompostem bo potrzebuję miejsca na nowy wsad
kompost wędruje - znaczy ja wędruję z taczkami do skrzyń warzywnych w pierwszej kolejności

skończyć muszę sadzenie cebul - zostały mi tulipany - to nie problem , za to mam sporo starych wykopanych i muszę je przejrzeć - to drobnica, chyba posadzę w donicach

chcę też posadzić czosnek - ale tradycyjnie nie mam gotowej grządki i nie mogę się zdecydować gdzie

pozostaje jeszcze sporo doniczek ze skarbami - czas to wsadzić - jak oczyszczę teren to pójdzie szybko

o liściach nie wspominam bo mam ich jakoś mało -trzeba skosić i skoszona trawa wraz z liśćmi pójdzie jako ściółka - dam do skrzyń warzywnych na wierzch i przykryję piwonie na nowej rabacie piwoniowej

sporo - nie widzę jeszcze końca, ale co z tego wszak ogrodowy spektakl trwa

pozdrawiam

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:44, 02 lis 2017

Do góry
Nallar napisał(a)
Domki wyszły extra, aż żal byłoby mi je schrupać. Wnusio z pewnością zachwycony wypiekami i dumny z babci.
On uwielbia ze mną piec ciasteczka, z mamą nie pieką. Domki na razie stoją, czekają na kolejne.

Kiedyś będzie tu ogród 21:27, 02 lis 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
widziałyśmy te kolumnowe ale ie szukałam wcześniej, muszę popatrzeć
Gosiu jeszcze zakupów sporo przedemną. Na cito poszukuję ładnego miłorzęba (dużego, z jednym przewodnikiem). I serby pendule. Muszę przygotowac lewy bok do sadzenia, ale czekam na komisję bo muszę usunąć drzewa. A z papierkami trochę się zejdzie.

Gosialuk napisał(a)
Jak wrócę do domu to ci cyknę tą krzewuszkę.
Gosiu widziałam ją na fotce u Joli- rzeczywiście piękna. Nie wiedziałam, że krzewuszki mogą się tak przebarwiać. Muszę w przyszłym roku sie za nią rozejrzeć.

Mirka napisał(a)
Aniu nasionka dziś wysłane☺

Mirko dzisiaj doszły. Dziękuję.

jolanka napisał(a)
Krzewuszka wings od fire jest piękna. Mam ją trzeci rok. Musisz przykryć na zimę bo może przemarznac. U mnie tak było w pierwszym roku. Odbiła z korzenia bardzo ładnie. Jest u mnie na 794 str
Jolu widziałam fotke u ciebie. Cudna jest. Muszę się za nia rozejrzeć.

Klon strzępiastokory- jako jedyne drzewo liściaste trzyma fason. Reszta po śnieżnej nawałnicy i nocnych mrozkach zupełnie łyse. Kocham go coraz bardziej...

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:25, 02 lis 2017

Do góry
Nie mogę ująć koloru na fotkach tego rdestu - Fast Domino
ale jest mocny widać z daleka - dla mnie super

koloru coraz mniej w ogrodzie i trzeba się przyzwyczaić że zostanie podziwianie kory

lobelie po ścięciu nadal tkwią jakby tak świeżo - to udany mój wysiew

rudbekie to moje tegoroczne odkrycie - no nie żebym nie znała - ale sporo ich wysiałam i kwitną i kwitną - dla mnie będą super substytutem jezówek - oczywiście w kolorach jeżówki je biją no ale w trwałości i okresie kwitnienia

w tym roku moje nr 1 z wysiewu - zobaczę co z nich zostanie po zimie

Ogrodowy spektakl trwa ... 21:18, 02 lis 2017

Do góry
nowe nabytki wsadzone jakoś mają się żywotnie
rodgesja

miodunka

mam dwie kilkuletnie chryzntemy
ta się nie rozrasta ma stosunkowo duże kwiaty i wcześnie zakwita

a ta druga to maleńkie kuleczki zakwita dopiero w listopadzie, tnę do wazonu i ślicznie w domu wygląda

Przedwiośnie ogrodu..:) 21:15, 02 lis 2017

Do góry
martika napisał(a)
I jeszcze posadzone cisy, które mają stworzyć ekran jescze nie wiem na jaka wysokość, zobaczcie . Niedługo go przytnę.

Zdjęci od strony przyszłej rabaty rózanej.

Hej Martiko
Fajny ogród stworzyłaś
Podaj mi proszę na miary na te cisy, wszędzie takich szukam i na razie bezskutecznie
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:13, 02 lis 2017

Do góry
Ostatni dzień października utrwaliłam -

przebarwił się buk - lubię go w tej szacie i w słonecznym blasku

dynie spadły pod ławkę - już czas na nie

paprocie będę stale kupować i testować - ale nazw nie zapamiętam a szkoda bo ta jest śliczna

aż mnie zatkało jak zobaczyłam to cudo kwitnące - taki pewnie z Biedronki - ale ciszą o tej porze takie odkrycia

Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:07, 02 lis 2017

Do góry
magdaw napisał(a)
Bardzo proszę o pomoc tym razem w sprawie mojej mandarynki drzewko jest bardzo duże około 1.5m kwitnie i owocuje regularnie ale liście mają dziwny kolor jest posadzone w ziemi do cytrusów i nawozów nawozem do roślin cytrusowych

Sprawdz pod spodem lisci pod lupa czy nie ma malych robaczkow i pajeczynki jezeli tak to przedziorek. Trzeba przemyc liscie i wlozyc do ziemi paleczki przeciw szkodnikom kupisz w sklepach ogrodniczych
Bajkowy ogród Weroniki 21:06, 02 lis 2017

Do góry
Ja mam nadzieję na Ciebie u nas, zapraszamy zawsze.Pozdrawiamy cieplutko.
Zanim zapadniemy w sen zimowy, pokażę murale widziane w Szczercowie. Na nierównej powierzchni betonowego płotu wygląda to całkiem interesująco.

[img
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/154/1544580/original.jpg[/img]

Dobranoc!!!
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:05, 02 lis 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Przeczytałam, uśmiechnęłam się na widok jabłonki, bo jest piękna.
Pracuś jesteś niesamowity.
Mireczko, czerwoną chryzantemę rezerwuję dla Ciebie.

Jak to dobrze że mnie pracusiem określasz bo mi się zdaje że większego lenia nie ma.
Ja na ogrodowisku mam kilka typów pracusiów ale nie wymienię bo może nie wszystkich zanm.

Cieszę się że o mnie pomyślałaś z chryzantemą.

A skoro jesteśmy przy temacie to napisz o pielęgnacji.

To te chryzantemy od Ciebie

jedna rośnie tak jak dostałam i już zaczyna rozkwitać

a druga przesadzona do mojej kompostowej ziemi wygląda tak
ta po prawej ma większe listki ale kwitnienia chyba nie zobaczę - mam je nadal w donicach czas już do ziemi co?

to co robić żeby chciały kwitnąć w listopadzie?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies