Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Sosna - Pinus 18:57, 11 sty 2015

Do góry
Może wyjdzie instrument muzyczny? Taka literka U? czyli dwa przewodniki.
Ogród na Opak 18:55, 11 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Widok z lotu ptaka {takiego tłuściutkiego co nisko lata}:
Po prawej orzech, którego los jest w Waszych rękach. Wyciąć czy nie?
Co by zrobiła Danusia?

Tutaj rabata ni to owalna ni prostokątna, wszystko na opak i pod górkę. Ciężko.

Danusia by wywaliła i posadziła np. tulipanowca (u mnie tak zrobiłam)

Owalna ni prostokątna, ale nowoczesna - dobra i ładna. Pasuje tutaj
Ciemiernik - Helleborus 18:02, 11 sty 2015

Do góry
Ciemierniki, uprawa i pielęgnacja

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/279-ciemierniki-gwiazdy-przedwiosnia

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/133-zwiastuny-wiosny-ciemierniki

Najtrudniejsze są choroby grzybicze. Zidentyfikowano groźnego grzyba o nazwie Coniothyrium hellebori, który powoduje brązowe plamy na liściach i łodygach. Później, martwe tkanki liści mogą wykruszać się. Na nich widoczne są niewielkie, okrągłe, czarne struktury owocowania grzybów.

Wszystkie porażone liście należy obciąć i wyrzucić. Dodatkowo wspomagamy się opryskami fungicydami. Cały czas obserwujemy, czy grzyb się nie rozprzestrzenia. Istnieją podejrzenia, że grzyb bardziej atakuje gdy pH gleby jest kwaśne lub jest za dużo wilgoci w glebie.

Inną groźną chorobą jest wirus tzw. "czarnej śmierci", który powoduje czarne plamy i smugi na wszystkich częściach rośliny. Liście są zniekształcone i przebarwione. Wraz z postępem choroby, czarne oznaki na liściach rozwijają się i mogą zaatakować nawet kwiaty, pączki i łodygi. Jedynym ratunkiem jest zniszczenie całej rośliny, bo nie ma na to lekarstwa.

Na wiosnę zdrowe łodygi mogą być atakowane przez grzyby z rodzajów Pythium, Rhizoctonia i Phytophthora, powodujące zgniliznę (rozpad) kłącza i łodygi. Objawem są łodygi leżące na ziemi. Mają one brązowe lub czarne plamy u podstawy łodygi. Leczenie tych grzybów jest trudne. Zapobieganie polega na utrzymaniu właściwych warunków wilgotnościowych.

Ciemierniki są również podatne przez szarą pleśń, którą powoduje grzyb Botrytis cinerea. Choroba ta jest wysoce zaraźliwa i stanowi poważne zagrożenie. Może zaatakować prawie każdy rodzaj tkanki roślinnej, w tym łodygi, liście, kwiaty i owoce. Początkowe objawy to zdeformowane wzrostu i małe brązowe plamy na kwiatach i liściach. W momencie jak grzyb się rozrasta, wytwarza widoczną, zwykle szarą lub jasnobrązową pleśń na porażonych częściach roślinnych.

Ważna jest profilaktyka i odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne: czyli usuwanie martwych liści, wycinanie kwiatów, czyste prowadzenie roślin, co może także pomóc w zapobieganiu chorobom i szkodnikom.
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 17:56, 11 sty 2015

Do góry
Przezimuje w dużej donicy, nie musi być nawet ocieplana, to chwast, urośnie nawet w szczelinie na murze czy na dachu.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 17:54, 11 sty 2015

Do góry
Piorunek napisał(a)
Czy sadzenie różaneczników metr przed żywopłotem z thuji szmaragd jest dobrym rozwiązaniem? Drzewka nie zaczną "łysieć"?

Jest dobrym rozwiązaniem pod warunkiem, że są to różaneczniki z grupy Yakushimanum.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 17:53, 11 sty 2015

Do góry
Wkleiłam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/443-nawozy-nawozenie-czyli-co-dobrego-jedza-nasze-roslinki?page=27
Stosowanie nawozu Rosahumus 17:11, 11 sty 2015

Do góry
Pewnie, wszystko zależy w co kto wierzy i ile ma funduszy. Kompost robisz sam a granulaty musisz kupić. Jak masz hektar do obsadzenia, szkoda kasy a kompost mam kilka hałd za darmo. w dołek dajesz wór kompostu i po sprawie. Każdy jest zadowolony, i drzewko i ogrodnik.

Z piachu przy pomocy garstki granulatu niewiele zrobisz na wstępie, a w podłożu z kompostem owszem. Oprócz poprawy żyzności jest też poprawa właściwości sorbcyjnych gleby, która lepiej zatrzymuje wodę. Jest to dla rośliny bardziej korzystne niż garstka kwasów huminowych choćby, ale w "proszku". Ja tam wierzę w kompost i stosuję go.

Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 17:03, 11 sty 2015

Do góry
Dąb jest jednym z najbardziej trwałych, ale zgnije i tak pomijając estetykę takiego wykończenia, nie każdemu się podoba, pasuje do ogrodów leśnych i naturalistycznych.

Dab w wodzie zyska na trwałości, a ziemia spowoduje najszybsze rozkładanie, chyba że zostanie odizolowany od ziemi.
Żywopłot strzyżony liściasty 16:44, 11 sty 2015

Do góry
Artykuły o żywopłotach

https://www.ogrodowisko.pl/tag/zywoploty
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 16:36, 11 sty 2015

Do góry
Dominiko, popatrz na wątek Bogusława i jego pytaj

On w sosnach "wiele" robi, wzoruj się

https://www.ogrodowisko.pl/watek/167-ogrod-boguslawa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:33, 11 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusiu, zawsze się zastanawiam, gdzie ty trzymasz te róże. Jakoś w ogrodzie ich nie widzę

W ogrodzie zaglądają do ogrodu z ulicy, bowiem róże są na hidcotowej czyli na ulicy na murze i na rabacie, popatrz po moich starszych wątkach w czerwcu, zobaczysz róż wiele, albo na spotkania ogrodowiska, czyli Święto Róż w ogrodzie ni tylko bukszpanowym.
Ogrody angielskie różne pomysły 20:48, 10 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, to bardzo ciekawe z orzechem włoskim. Wszędzie jest napisane i sama to pisałam, że liści orzecha nie można kompostować, bo zawierają szkodliwe substancje, hamujące rozwój roślin. Czy Twoje rośliny zasilasz jako ściółkę tylko tym orzechowym kompostem? Nie zauważyłaś zgubnego działania?

Z tego co wiem to nie można nic sadzić pod koroną orzecha włoskiego, ponieważ jego korzenie zawierają substancję wpływające ujemnie na inne rośliny. Jego liście też maja te substancje ale w trakcie ich usychania one zanikają. Więc pomysł składowania go w workach jest bardzo dobry bo liście orzecha rozkładają się dłużej niz np. z czereśni.

Wyjątkiem może być orzech włoski sadzony na podkładce z orzecha czarnego, który wydziela znaczne ilości juglonu do gleby.

Sama mam dużego orzecha - edukacja był konieczna. 30 worków do zagospodarowaia co roku,
Stosowanie nawozu Rosahumus 19:04, 10 sty 2015

Do góry
Do nasadzeni wieloletnich polecałbym produkt w granulacie, jeśli chodzi o kwasy huminowe.
Gardenarium masz racje mówiąc o strukturze gleby, żyzności gleby.
Jeśli chodzi o ten granulat to nie jest on nawozem. Zawiera kwasy huminowe a jak każdy wie kwasy huminowe wchodzą w skład próchnicy.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 19:38, 09 sty 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Posadziłam w tamtym roku buka dawyck purple. Niestety wybrałam złe miejsce, w tym roku koncepcja się zmieniła. Zastanawiam się czy mogę go na wiosnę przesadzić do dużej donicy? Na razie nie mam dla niego dobrego miejsca i musiałby być w tej donicy ok.2-3 lat. Czy jest szansa, że przeżyje przy odpowiedniej pielęgnacji?

Oczywiście, jest szansa, tylko ile czasu chcesz go tak uprawiać? W szkółce też rosną latami w donicach, ale są przesadzane i na zimę trzeba zadołowac z donicą. Musisz też pamiętac o podlewaniu, w gruncie zakorzeni się i poszuka wody a w donicy nie ma szans jak zapomnisz podlać. Kilka lat góra, bo to drzewo jest
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:04, 09 sty 2015

Do góry
guadalahara napisał(a)
wymyśliłam sobie dwie wersje, ale niestety rysunek to jedno, a jak to będzie wyglądało? nie wiem.. podpowiedzcie

Obie wersje niedobre niestety Nie można tak na środku, pierwsza gorsza niż druga wersja.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:35, 09 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No i piękność, która pojawiła się u mnie jako pierwszej na Ogrodowisku, prosto z Anglii

Danusiu zdrdzisz co to za piekność? Bo wiesz ona w moim ulubionym kolorze.
Popełniłam zamówienie na kolejne purpury... A już ich miałam nie kupowac...
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 01:25, 09 sty 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Bogdziu- Crocus dopiero w tym sezonie ma pokazać całe piękno

leon60 - już puszcza mróz,ale wieje jak diabli teraz ,nie dogodzi człekowi ta pogoda

Tess-deczko było więcej,ale taki mróz jeszcze niestraszny

'elzbieta_g -no popatrz,a zapowiadali że u was ma być więcej niż u nas
Zatem ciachamy Chopiny niziutko .

as226 -oszalałaś,nocujesz u mnie....chcesz się zrywać we śnie
Niemniej miło mi bardzo.
Odnośnie efektu,to chyba wynikło z tego,że zastosowałam się do przykazań Danusi i jest ich więcej niż jeden. Nie traktuje ich jakoś specjalnie.

Madziarzeszow - najbardziej sprawdzone to mam Fresie od 10 lat Reszta młodziaki, tez się ich ucze.

Miro - wedding piano kupiłam jesienią w naszej rodzimej Floribundzie.
Pochwalę się na pewno,jak będzie czym

ewsyg -mam nadzieję że będzie piękna. Czytałam gdzieś wcześniej,że jest kapryśna,itd. Mimo wszystko kupiłam.
Ja jestem z niej bardzo zadowolona,a może nie jestem aż tak wymagająca,nie wiem
Ale uwielbiam ją fotografować.

Agata19762 - dzięki za różyczkę,co ona za jedna
U nas jest teraz tylko kilka na minusie,ale ten wiatr sprawia że jest zimno jak cholewcia ?

Marzena2007 - na wiosnę przyjedzie do mnie jeszcze Piano i Charming Piano.
Znalazłaś w naszych rodzimych szkółkach inne kolorki ?

Mala_Mi - w moim przypadku ta choroba się rozwija w zastrasząjącym tempie

Ula - w rzeczywistości może nie jest tak idealnie,jak na wybranych fotkach,ale ......

Gardenarium - tak,raj dla zmysłów

Piotr_ - na dzień dzisiejszy możemy tylko powspominać

Miro-- mi tez by się przydał dodatkowy areał na wszystkie chciejstwa

iwonadm -dwie na raz,to będzie super efekt, moja jedna w pierwszym sezonie już była sliczna

Jeszcze zapytam odnośnie Chopinów: kiedy ciąć i jakie opryski i nawozy stosujesz, dziękuje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:37, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Róże w wizytówce

wszystkie śliczne, już tęsknię za ich zapachem ale oczy teraz można chociaż nacieszyć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:15, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ale skoro nie masz pozwolenia to może zadbac o to co jest i tak jak wczesniej napisałam ślicznie uporządkować to miejsce, czyli pozostawić najładniejsze pieńki, oba lilaki zostawić, wyciąć wszystkie zbędne odrosty, wywalić coś co tam widać (berberys?) wsadzić w bluszcz kilka jednakowych krzewów, które będą przycinane w kulkę choćby dereń Ivoiry Halo, ma zimą czerwone patyki, a latem białe liście. Takie białe kulki w tym zielonym dywanie będą jak ulał. Plus kanciki większe, na brzegu można jeszcze "kreskę" zrobić np z trzmieliny Emerald Gayety, albo małych białych host (Fire&Ice) albo nawet begonii. Kiedyś robiłam takich kompozycji masę, teraz już tylko ludzie mnie kopiują, ale to jest ładne.

W tym ogrodzie też jest bluszcz, tez jest dość brzydkie ale stare drzewo, też był kłopot. Ale dzięki zadbaniu i dobremu pomysłowi udało sie stworzyć najbardziej lubiane moje zdjęcie z dawnych realizacji.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Obejrzyj 3 zdjęcie w galerii. Może nie tak najważniejsze jest dokładnie to co rośnie przy samym słupie, a najważniejsze jest co posadzisz dalej, aby było obok ładnie, wtedy odwróci uwagę od słupa.

Teraz mi się nasunęło wsadzenie w bluszcz hortensji 'Bobo" jest niewielka a kule białe są ogromne.

Danuś jesteś WIELKA, strzał tarfiony w 10, BARDZO mi się ten pomysł podoba i tak zrobię. Będzie albo hosta na obrzeżach albo begonia a kulki z derenia lub z hortensji bobo. Zabieram się za mierzenie i rozrysowanie. W weekend coś zamieszczę. I M odetchnie jak go przestane męczyc o tą wycinkę. Hi, Hi tylko na razie, kiedyś ( raczej dalej niż w bliżej nieokreślonym czasie ) jeszcze do tematu wrócę. Tam będzie topiar w kształcie kota, sadzonki z bukszpanów już rosną a cis hicksji będzie sadzonkowany w tym roku.
Ale musze powiedzieć że masz oko i wypatrzyłaś krzaczyska - to pigwowiec, kwitnący na pomarańczowo i posiadający raptem całe 2 szt owoców co roku. Za porządki wezmę się w lutym/marcu.
Szczerze przyznam że odetchnęłam - męczył mnie brak pomysłu, co mam z tym zrobić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies