Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Żywopłot strzyżony liściasty 16:44, 11 sty 2015

Do góry
Artykuły o żywopłotach

https://www.ogrodowisko.pl/tag/zywoploty
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 16:36, 11 sty 2015

Do góry
Dominiko, popatrz na wątek Bogusława i jego pytaj

On w sosnach "wiele" robi, wzoruj się

https://www.ogrodowisko.pl/watek/167-ogrod-boguslawa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:33, 11 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Danusiu, zawsze się zastanawiam, gdzie ty trzymasz te róże. Jakoś w ogrodzie ich nie widzę

W ogrodzie zaglądają do ogrodu z ulicy, bowiem róże są na hidcotowej czyli na ulicy na murze i na rabacie, popatrz po moich starszych wątkach w czerwcu, zobaczysz róż wiele, albo na spotkania ogrodowiska, czyli Święto Róż w ogrodzie ni tylko bukszpanowym.
Ogrody angielskie różne pomysły 20:48, 10 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aniu, to bardzo ciekawe z orzechem włoskim. Wszędzie jest napisane i sama to pisałam, że liści orzecha nie można kompostować, bo zawierają szkodliwe substancje, hamujące rozwój roślin. Czy Twoje rośliny zasilasz jako ściółkę tylko tym orzechowym kompostem? Nie zauważyłaś zgubnego działania?

Z tego co wiem to nie można nic sadzić pod koroną orzecha włoskiego, ponieważ jego korzenie zawierają substancję wpływające ujemnie na inne rośliny. Jego liście też maja te substancje ale w trakcie ich usychania one zanikają. Więc pomysł składowania go w workach jest bardzo dobry bo liście orzecha rozkładają się dłużej niz np. z czereśni.

Wyjątkiem może być orzech włoski sadzony na podkładce z orzecha czarnego, który wydziela znaczne ilości juglonu do gleby.

Sama mam dużego orzecha - edukacja był konieczna. 30 worków do zagospodarowaia co roku,
Stosowanie nawozu Rosahumus 19:04, 10 sty 2015

Do góry
Do nasadzeni wieloletnich polecałbym produkt w granulacie, jeśli chodzi o kwasy huminowe.
Gardenarium masz racje mówiąc o strukturze gleby, żyzności gleby.
Jeśli chodzi o ten granulat to nie jest on nawozem. Zawiera kwasy huminowe a jak każdy wie kwasy huminowe wchodzą w skład próchnicy.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 19:38, 09 sty 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Posadziłam w tamtym roku buka dawyck purple. Niestety wybrałam złe miejsce, w tym roku koncepcja się zmieniła. Zastanawiam się czy mogę go na wiosnę przesadzić do dużej donicy? Na razie nie mam dla niego dobrego miejsca i musiałby być w tej donicy ok.2-3 lat. Czy jest szansa, że przeżyje przy odpowiedniej pielęgnacji?

Oczywiście, jest szansa, tylko ile czasu chcesz go tak uprawiać? W szkółce też rosną latami w donicach, ale są przesadzane i na zimę trzeba zadołowac z donicą. Musisz też pamiętac o podlewaniu, w gruncie zakorzeni się i poszuka wody a w donicy nie ma szans jak zapomnisz podlać. Kilka lat góra, bo to drzewo jest
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:04, 09 sty 2015

Do góry
guadalahara napisał(a)
wymyśliłam sobie dwie wersje, ale niestety rysunek to jedno, a jak to będzie wyglądało? nie wiem.. podpowiedzcie

Obie wersje niedobre niestety Nie można tak na środku, pierwsza gorsza niż druga wersja.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:35, 09 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No i piękność, która pojawiła się u mnie jako pierwszej na Ogrodowisku, prosto z Anglii

Danusiu zdrdzisz co to za piekność? Bo wiesz ona w moim ulubionym kolorze.
Popełniłam zamówienie na kolejne purpury... A już ich miałam nie kupowac...
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 01:25, 09 sty 2015

Do góry
Rench napisał(a)
Bogdziu- Crocus dopiero w tym sezonie ma pokazać całe piękno

leon60 - już puszcza mróz,ale wieje jak diabli teraz ,nie dogodzi człekowi ta pogoda

Tess-deczko było więcej,ale taki mróz jeszcze niestraszny

'elzbieta_g -no popatrz,a zapowiadali że u was ma być więcej niż u nas
Zatem ciachamy Chopiny niziutko .

as226 -oszalałaś,nocujesz u mnie....chcesz się zrywać we śnie
Niemniej miło mi bardzo.
Odnośnie efektu,to chyba wynikło z tego,że zastosowałam się do przykazań Danusi i jest ich więcej niż jeden. Nie traktuje ich jakoś specjalnie.

Madziarzeszow - najbardziej sprawdzone to mam Fresie od 10 lat Reszta młodziaki, tez się ich ucze.

Miro - wedding piano kupiłam jesienią w naszej rodzimej Floribundzie.
Pochwalę się na pewno,jak będzie czym

ewsyg -mam nadzieję że będzie piękna. Czytałam gdzieś wcześniej,że jest kapryśna,itd. Mimo wszystko kupiłam.
Ja jestem z niej bardzo zadowolona,a może nie jestem aż tak wymagająca,nie wiem
Ale uwielbiam ją fotografować.

Agata19762 - dzięki za różyczkę,co ona za jedna
U nas jest teraz tylko kilka na minusie,ale ten wiatr sprawia że jest zimno jak cholewcia ?

Marzena2007 - na wiosnę przyjedzie do mnie jeszcze Piano i Charming Piano.
Znalazłaś w naszych rodzimych szkółkach inne kolorki ?

Mala_Mi - w moim przypadku ta choroba się rozwija w zastrasząjącym tempie

Ula - w rzeczywistości może nie jest tak idealnie,jak na wybranych fotkach,ale ......

Gardenarium - tak,raj dla zmysłów

Piotr_ - na dzień dzisiejszy możemy tylko powspominać

Miro-- mi tez by się przydał dodatkowy areał na wszystkie chciejstwa

iwonadm -dwie na raz,to będzie super efekt, moja jedna w pierwszym sezonie już była sliczna

Jeszcze zapytam odnośnie Chopinów: kiedy ciąć i jakie opryski i nawozy stosujesz, dziękuje
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:37, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Róże w wizytówce

wszystkie śliczne, już tęsknię za ich zapachem ale oczy teraz można chociaż nacieszyć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:15, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ale skoro nie masz pozwolenia to może zadbac o to co jest i tak jak wczesniej napisałam ślicznie uporządkować to miejsce, czyli pozostawić najładniejsze pieńki, oba lilaki zostawić, wyciąć wszystkie zbędne odrosty, wywalić coś co tam widać (berberys?) wsadzić w bluszcz kilka jednakowych krzewów, które będą przycinane w kulkę choćby dereń Ivoiry Halo, ma zimą czerwone patyki, a latem białe liście. Takie białe kulki w tym zielonym dywanie będą jak ulał. Plus kanciki większe, na brzegu można jeszcze "kreskę" zrobić np z trzmieliny Emerald Gayety, albo małych białych host (Fire&Ice) albo nawet begonii. Kiedyś robiłam takich kompozycji masę, teraz już tylko ludzie mnie kopiują, ale to jest ładne.

W tym ogrodzie też jest bluszcz, tez jest dość brzydkie ale stare drzewo, też był kłopot. Ale dzięki zadbaniu i dobremu pomysłowi udało sie stworzyć najbardziej lubiane moje zdjęcie z dawnych realizacji.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Obejrzyj 3 zdjęcie w galerii. Może nie tak najważniejsze jest dokładnie to co rośnie przy samym słupie, a najważniejsze jest co posadzisz dalej, aby było obok ładnie, wtedy odwróci uwagę od słupa.

Teraz mi się nasunęło wsadzenie w bluszcz hortensji 'Bobo" jest niewielka a kule białe są ogromne.

Danuś jesteś WIELKA, strzał tarfiony w 10, BARDZO mi się ten pomysł podoba i tak zrobię. Będzie albo hosta na obrzeżach albo begonia a kulki z derenia lub z hortensji bobo. Zabieram się za mierzenie i rozrysowanie. W weekend coś zamieszczę. I M odetchnie jak go przestane męczyc o tą wycinkę. Hi, Hi tylko na razie, kiedyś ( raczej dalej niż w bliżej nieokreślonym czasie ) jeszcze do tematu wrócę. Tam będzie topiar w kształcie kota, sadzonki z bukszpanów już rosną a cis hicksji będzie sadzonkowany w tym roku.
Ale musze powiedzieć że masz oko i wypatrzyłaś krzaczyska - to pigwowiec, kwitnący na pomarańczowo i posiadający raptem całe 2 szt owoców co roku. Za porządki wezmę się w lutym/marcu.
Szczerze przyznam że odetchnęłam - męczył mnie brak pomysłu, co mam z tym zrobić.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:11, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moim zdaniem bez czarny za ciemny, to już raczej coś o białych liściach. Są derenie białe np. Elegantissima wyprowadzane na pniu, takie małe drzewka jakby.

Ale skoro nie masz pozwolenia to może zadbac o to co jest i tak jak wczesniej napisałam ślicznie uporządkować to miejsce, czyli pozostawić najładniejsze pieńki, oba lilaki zostawić, wyciąć wszystkie zbędne odrosty, wywalić coś co tam widać (berberys?) wsadzić w bluszcz kilka jednakowych krzewów, które będą przycinane w kulkę choćby dereń Ivoiry Halo, ma zimą czerwone patyki, a latem białe liście. Takie białe kulki w tym zielonym dywanie będą jak ulał. Plus kanciki większe, na brzegu można jeszcze "kreskę" zrobić np z trzmieliny Emerald Gayety, albo małych białych host (Fire&Ice) albo nawet begonii. Kiedyś robiłam takich kompozycji masę, teraz już tylko ludzie mnie kopiują, ale to jest ładne.

W tym ogrodzie też jest bluszcz, tez jest dość brzydkie ale stare drzewo, też był kłopot. Ale dzięki zadbaniu i dobremu pomysłowi udało sie stworzyć najbardziej lubiane moje zdjęcie z dawnych realizacji.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Obejrzyj 3 zdjęcie w galerii. Może nie tak najważniejsze jest dokładnie to co rośnie przy samym słupie, a najważniejsze jest co posadzisz dalej, aby było obok ładnie, wtedy odwróci uwagę od słupa.

Bez czarny moim zdaniem bardzo nietrafiony. nie idź w ciemne kolory.

Teraz mi się nasunęło wsadzenie w bluszcz hortensji 'Bobo" jest niewielka a kule białe są ogromne.

Danuś jesteś WIELKA, strzał tarfiony w 10, BARDZO mi się ten pomysł podoba i tak zrobię. Będzie albo hosta na obrzeżach albo begonia a kulki z derenia lub z hortensji bobo. Zabieram się za mierzenie i rozrysowanie. W weekend coś zamieszczę. I M odetchnie jak go przestane męczyc o tą wycinkę. Hi, Hi tylko na razie, kiedyś ( raczej dalej niż w bliżej nieokreślonym czasie ) jeszcze do tematu wrócę. Tam będzie topiar w kształcie kota, sadzonki z bukszpanów już rosną a cis hicksji będzie sadzonkowany w tym roku.
Ale musze powiedzieć że masz oko i wypatrzyłaś krzaczyska - to pigwowiec, kwitnący na pomarańczowo i posiadający raptem całe 2 szt owoców co roku. Za porządki wezmę się w lutym/marcu.
Szczerze przyznam że odetchnęłam - męczył mnie brak pomysłu, co mam z tym zrobić.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:42, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Rozplenica w trzmieliny za wysoka, posadź Carex "Bronze Form" z trzmieliną wygląda rewelacyjnie i do żurawek też.

Danusiu a czy tego carexa trzeba okrywać na zimę i ścinać wiosną, wyczytałam że wymaga okrycia czyli rozumiem że nie wiąże się jej w chochoł.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:12, 08 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jakoś mi się wydaje że za gruba będzie, przytłoczy bo i tak wejście na trawnik zamknięte jest.

A co to jest to bladozielone poczochrane? To jest za niskie, może tutaj wymienić, ale napisz co to jest.

Danusiu,
na tej rabacie w tle jest po środku (podparta palikiem bambusowym) śliwa dziecięca, wookół niej hortensje limki, a przed hortensjami i przed kulkami bukszpanowymi rozchodnik okazały różowy.
Przy samym płocie wysoka to tawuła kwitnąca wiosną na biało.

Wzdluż thuj szmaragdów posadziłam rozplenice z rozchodnikiem okazałym.

Myślałam, żeby dać jakieś trawy, a na sam przód może niskie berberysy?
Doradz coś proszę.
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 21:00, 08 sty 2015

Do góry
Bogdziu- Crocus dopiero w tym sezonie ma pokazać całe piękno

leon60 - już puszcza mróz,ale wieje jak diabli teraz ,nie dogodzi człekowi ta pogoda

Tess-deczko było więcej,ale taki mróz jeszcze niestraszny

'elzbieta_g -no popatrz,a zapowiadali że u was ma być więcej niż u nas
Zatem ciachamy Chopiny niziutko .

as226 -oszalałaś,nocujesz u mnie....chcesz się zrywać we śnie
Niemniej miło mi bardzo.
Odnośnie efektu,to chyba wynikło z tego,że zastosowałam się do przykazań Danusi i jest ich więcej niż jeden. Nie traktuje ich jakoś specjalnie.

Madziarzeszow - najbardziej sprawdzone to mam Fresie od 10 lat Reszta młodziaki, tez się ich ucze.

Miro - wedding piano kupiłam jesienią w naszej rodzimej Floribundzie.
Pochwalę się na pewno,jak będzie czym

ewsyg -mam nadzieję że będzie piękna. Czytałam gdzieś wcześniej,że jest kapryśna,itd. Mimo wszystko kupiłam.
Ja jestem z niej bardzo zadowolona,a może nie jestem aż tak wymagająca,nie wiem
Ale uwielbiam ją fotografować.

Agata19762 - dzięki za różyczkę,co ona za jedna
U nas jest teraz tylko kilka na minusie,ale ten wiatr sprawia że jest zimno jak cholewcia ?

Marzena2007 - na wiosnę przyjedzie do mnie jeszcze Piano i Charming Piano.
Znalazłaś w naszych rodzimych szkółkach inne kolorki ?

Mala_Mi - w moim przypadku ta choroba się rozwija w zastrasząjącym tempie

Ula - w rzeczywistości może nie jest tak idealnie,jak na wybranych fotkach,ale ......

Gardenarium - tak,raj dla zmysłów

Piotr_ - na dzień dzisiejszy możemy tylko powspominać

Miro-- mi tez by się przydał dodatkowy areał na wszystkie chciejstwa

iwonadm -dwie na raz,to będzie super efekt, moja jedna w pierwszym sezonie już była sliczna

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 20:26, 08 sty 2015

Do góry
Nie wiem, drzewa rozpoznaje się po pokroju, korze, liściach, kwiatach, owocostanach, nasiennikach, a nawet korzeniach. Mając to wszystko można typować.

Szare zdjęcie i drzewo w stanie bezlistnym - nie wiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:22, 08 sty 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:21, 08 sty 2015

Do góry
No i piękność, która pojawiła się u mnie jako pierwszej na Ogrodowisku, prosto z Anglii

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:12, 08 sty 2015

Do góry
Róże w wizytówce

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:11, 08 sty 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies