Ajka dla Ciebie foto trawnika z mikrokoniczyną. Na stronie nr 51 u mnie są cytaty dot. zalet i wad oraz pielęgnacji takiego trawnika. Siany w maju, więc to bardzo młody trawnik. Z daleka różnicy nie widać, ale jak się chodzi to koniczyna przeważa w odbiorze.
Dziś wrocilam wczesniej z pracy i popstrykalam kilka zdjęć.
Ta rabata to jedno z moich ulubionych miejsc w ogrodzie.
Ja widac w tle, trawa wygląda źle a to za sprawą pryskania na chwasty, które własnie zamierają i wygląda to paskudnie .
Piękny dzisiaj miałam poranek. Mgły, wschód słońca i efekty dźwiękowe w postaci rykowiska Niestety czasu było za mało na zdjęcia, nadrobiłam to po odwiezieniu nieletnich. Już bez mgły, z pełnym słońcem, przemierzyłam pospiesznie ogród w mokrych od rosy nogach
Druga część ogrodu zarasta chwastami Część wykartonowałam, tam gdzie na ma kartonów ze świeżej ziemi wyrasta zielony dywan. Efekt łąki jest daleki od zamierzonego, mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej. Część młodych bylin nie zakwitnęła w tym roku, są jeszcze dziury no i chwasty. Koniecznie muszę rozsadzić lub nawet przesadzić kosaćće bo się zbytnio rozpanoszyły. Teraz mam inne sprawy na głowie niż ogród, w sobotę wyjeżdżam na tydzień i córkę wyprawiam na studia, co innego mnie teraz absorbuje. Mam nadzieję, że październik też będzie ładny i w drugiej połowie uda się jeszcze coś ogarnąć. Jutro wyszarpałam dzień urlopu może chociaż trochę kartonów rozłożę.
U mnie weekend i początek tygodnia upłynął pod znakiem walki z przeziębieniem. Nic w ogrodzie poza spacerowaniem nie robiłam. Wczoraj sprzątnęliśmy basen. Żegnaj lato!
Cyknęłam kilka fotek - miskanty mają po 2m, róże tłoczą, jeżówki Pretty Parasols i ostrogowce są niezmordowane. A na deser mój Leoś .
Na pierwszym zdjęciu widać omawiany pas 2,00 x 11,35 do linii trawnika. Na końcu te trzy tuje chcę usunąć (docelowo wszystkie, skłonny jestem zostawić ewentualnie pojedyncze sztuki wkomponowane w inną roślinność. Kupując działkę tak już po prostu było). Na drugim zdjęciu widok z salonu, także łatwo się domyślić, że na prześwicie do sąsiada potrzebowałbym coś co mnie zasłoni, bo intymność w salonie jest bliska zeru. Prośba zatem o inspiracje, co by można było posadzić dwupiętrowo na tym skrawku ziemi