Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Joku 17:25, 09 lip 2024

Mnie się też bardzo podoba połączenie pustynników, żeleźniaków i niebieskich kwiatków (jakiś bodziszek?). Hortensje odwdzięczyły się za opiekę.
Makao 19:11, 09 lip 2024

Bosz ale Ty masz piękne. Pustynniki - chciałam mieć ale ponoć kiepsko zimują. Wykopujesz je na zimę?
Akant chwast? Czemu?

Jak daleko mieszkasz ode mnie???
Magara 23:39, 10 lip 2024

vita napisał(a)

Wyszło rewelacyjnie
Obrażeń współczuję, zaskrońca też - sama mam przygody wężowe
Vita, zaskrońce w naszym klimacie do półtora metra mają - wyedukowana jestem - warto się psychicznie nastawić na takie spotkania
Margo2 22:43, 11 lip 2024

vita napisał(a)

Rewelacyjne połączenie.
Jak zwykle chodzę i zachwycam się roślinami i kompozycjami.
Cytowane zdjęcie przez Magarka też cudne.
Niesamowity klimat.
We wrześniu jedziemy z Izą na Lubelszczyznę, chętnie bym się zobaczyła z Tobą, ale nie wiem, czy starczy nam czasu
Basieksp 09:25, 12 lip 2024

vita napisał(a)

Liściory bardzo ładne widać, że im plaży miejsce i pogoda U mnie w tym roku też są dużo ładniejsze niż w zeszłym ale nie aż takie jak Twoje
vita 09:05, 14 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Na takiej patelni radą sobie też jednoroczne u nas scewole. Mam balkon południowo zachodni, patelnia totalna, wypróbowałam wiele roślin włącznie z lawendą, scewolom ten ukrop na razie nie przeszkadza.

Widywałam scewole w szkółkach, jakoś nigdy nie wzbudziły mojego zainteresowania, jak widać, szkoda.
Do swoich porażek (a jest ich coraz więcej) mogę teraz zaliczyć uprawy 'na patelni'. Dwa piękne osteospermum padły w donicach. Podlewałam sumiennie, chyba je ugotowałam, bo zalać w te upały doprawdy trudno by było. A zdarzało mi się podlewać w samo południe.
vita 09:36, 14 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)

Niesamowite u nie nie chcą wcale rosnąć, miałam dosłownie jedna sztukę z kilku i tylko przez jeden sezon, po zimie już nie wyszedł mimo, ze warunki miał podobne do trytomy czyli raczej odpowiednie.

A ja mam tak z trytomami, widziałam twoje, chyba w zeszłym roku i byłam zachwycona. Nawet dokupiłam ze trzy odmiany, nie mam żadnej. A pustynniki (odpukać) radzą sobie u mnie dobrze. Te na fotkach to na nowej miejscówce, liczę na więcej w przyszłych latach
vita 09:47, 14 lip 2024

Alija napisał(a)

Wiktoio, podziwiam Twoje kompozycje, tu jest cudnie.

Dziękuję Ala, moje kompozycje trochę z przypadku, zwłaszcza jak trzeba zadziałać na szybko
Pustynniki, jak kwitną są zjawiskowe i warto dla nich znaleźć dobrą miejscówkę. Właściwie taką dla nich mam, ale to wiązałoby się z grubszym przesadzaniem, chyba mi się już nie chce, jakoś tracę serce do ogrodu.
vita 10:04, 14 lip 2024

Joku napisał(a)
Mnie się też bardzo podoba połączenie pustynników, żeleźniaków i niebieskich kwiatków (jakiś bodziszek?). Hortensje odwdzięczyły się za opiekę.

Tak, to bodziszek, niestety różowo kwitnący i trochę kolorystycznie zgrzyta
Większość żeleźniaków na tej rabacie do eksmisji, strasznie się rozrastają i sieją, pustynnikom na pewno takie sąsiedztwo nie służy. Hortensje odwdzięczyły się Wszystkie sadzonki po trzech latach zakwitły
sylwia_slomc... 10:25, 14 lip 2024

vita napisał(a)

Widywałam scewole w szkółkach, jakoś nigdy nie wzbudziły mojego zainteresowania, jak widać, szkoda.
Do swoich porażek (a jest ich coraz więcej) mogę teraz zaliczyć uprawy 'na patelni'. Dwa piękne osteospermum padły w donicach. Podlewałam sumiennie, chyba je ugotowałam, bo zalać w te upały doprawdy trudno by było. A zdarzało mi się podlewać w samo południe.

Zaparzyłaś im korzenie