Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Z miłości do brzozy ... 18:04, 02 mar 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No hej, w końcu się pokazałaś
Jak ja Ci zazdroszczę już takich ładnych dużych drzew...

Hej Aneczko
piękne są, mają też swoje minusy, zwłaszcza brzozy, nic pod nimi nie chce rosnać buu
To, że mnie nie było nie znaczy, ze nie wiem co u Ciebie się dzieje
Widziałam zagajniczek brzozowy, i nowe jarząbki i nową rabatke przy tarasie
Idziesz jak burza... niestety nowych sąsiadów też u Ciebie widziałam
Super, że zajrzałaś do mnie, buziaki
Z miłości do brzozy ... 17:15, 02 mar 2020

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ja też się witam, ogród śliczny, bardzo ładnie wyglądają brzozy wyrastające z trawnika

Witaj Mireczko, miło Cię gościć
Ja też kocham te moje brzozy śmieciuszki i dojki jedne
Z miłości do brzozy ... 17:06, 02 mar 2020

Do góry
Ja też się witam, ogród śliczny, bardzo ładnie wyglądają brzozy wyrastające z trawnika
Na zakręcie. 08:49, 02 mar 2020

Do góry
Aniu, skoro planujesz brzozy na rabacie, to posłuchaj Pawła i dosadź do nich derenie z czerwonymi gałązkami. One nie lubią mieć zbyt sucho w korzeniach, więc ważne będzie wkopanie tam dużych ilości kompostu, obornika. Do tego mogłabyś dodać zimozielone ciemierniki cuchnące, epimedia, dużo cebulowych np. Scilla bifolia, anemony wiosenne, małe Alchemilla erythropoda lub większe Alchemilla mollis.
Z miłości do brzozy ... 21:49, 01 mar 2020

Do góry
Aggaa napisał(a)
Dziękuje, miło, że Ci się podoba
Tak widziałam Twój kącik z brzozowymi panienkami
Tak kocham brzozy, ale te zwykłe są naprawdę uciążliwe, rosną potwornie duże i są takimi pijawkami, że pod nimi nic nie chce rosnąć, myślę by kiedyś je wymianiać sukcesywnie na doorenbosy. Może posadzę doorenboska obok dotychczasowej i jak już trochę podrośnie to ja wymienię. Nie wiem jeszcze, strasznie żal wycinać cokolwiek.

Ciekawa jestem tych moich panienek,oby zdrowo rosły
Ja mam w tle u sąsiada te zwykłe
Wiadomo,że żal wycinać takie duże drzewa...
Na zakręcie. 21:26, 01 mar 2020

Do góry
Aggaa napisał(a)
Aniu przyszłam się przywitać oficjalnie
Ja też mam piachy, więc możemy sobie podać ręce. Ja mam u siebie klony (strzępiasty i tatarski), jarząbki (autumn spire i red bird) narazie są małe, ale mam nadzieję, że szybko urosną. Jeśli chodzi o brzozy to postawiłabym raczej na odmianowe np. doorenbosy bo te zwykłe to tak szybko rosną i tyle wody piją, ze nic obok nie chce rosnąć. Wiem bo mam samosiejki i myślę by z czasem wymieniać je na odmianowe.

Witaj Aga Ciesze się, że jesteś. Nie wiem czy widziałaś plan ale tak jak piszesz mam zamiar zrobić. Zwykłe brzozy chcę posadzić na końcu niezagospodarowanej części działki żeby się zasłonić. Od planowanych rabat to około 30 metrów. nie powinny więc przeszkadzać. Na rabacie którą chcę w pierwszej kolejności obsadzić planuję właśnie doorenbosy. Idę do Ciebie zobaczyć klony i jarząby
Z miłości do brzozy ... 20:47, 01 mar 2020

Do góry
Dziękuje, miło, że Ci się podoba
Tak widziałam Twój kącik z brzozowymi panienkami
Tak kocham brzozy, ale te zwykłe są naprawdę uciążliwe, rosną potwornie duże i są takimi pijawkami, że pod nimi nic nie chce rosnąć, myślę by kiedyś je wymianiać sukcesywnie na doorenbosy. Może posadzę doorenboska obok dotychczasowej i jak już trochę podrośnie to ja wymienię. Nie wiem jeszcze, strasznie żal wycinać cokolwiek.
Na zakręcie. 20:43, 01 mar 2020

Do góry
Aniu przyszłam się przywitać oficjalnie
Ja też mam piachy, więc możemy sobie podać ręce. Ja mam u siebie klony (strzępiasty i tatarski), jarząbki (autumn spire i red bird) narazie są małe, ale mam nadzieję, że szybko urosną. Jeśli chodzi o brzozy to postawiłabym raczej na odmianowe np. doorenbosy bo te zwykłe to tak szybko rosną i tyle wody piją, ze nic obok nie chce rosnąć. Wiem bo mam samosiejki i myślę by z czasem wymieniać je na odmianowe.
Z miłości do brzozy ... 20:42, 01 mar 2020

Do góry
Przepięknie ! duuużo trawek masz ,które uwielbiam i hortensje
No i te brzozy też sobie sprawiłam jesienią
Wyprostowałaś linię kostki brukowej czy mi się wydaje ?
Na zakręcie. 19:50, 01 mar 2020

Do góry
Agata przepraszam , namieszałam Mówisz, że jednak lepiej jak będzie jeden gatunek, w takim razie zdecyduje się na brzozy Doorenbos. Myślę, że 3 się zmieszczą.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:37, 01 mar 2020

Do góry
Witam

bardzo proszę o porady odnośnie rabaty przedstawionej na zdjęciu.
Ogród planuję w stylu raczej nowoczesnym, rabaty i nasadzenia linie proste. Głównie dużo hortensji i traw.Stawiam na małą różnorodność gatunkową,a dużą liczbę poszczególnych sadzonek. Rabata jest od strony wschodniej, ziemia piaszczysto gliniasta. W tej chwili jako tło posadzone są na niej tuje szmaragd 70cm od płotu. Widzę że dobrze czują się tam hortensje.Długość 35m a szerokość 2,5m.
Jako piony myślałam posadzić co 3,5m jakieś drzewa o purpurowych liściach(wyszło mi ich tam 9szt), żeby dać trochę koloru (myślałam o śliwie wiśniowej pissardii,teraz myślę o jakimś kolumnowym (grab fastigata- ale on jest zielony). Pomiedzy drzewami w tej samej linii hortensje bukietowe limelight , a przy krawęzniku obrzeże z rozplenicy little bunny. Żeby na wiosnę coś się działo przed little bunny rząd żółtych tulipanów. Przesyłam tez zdjęcie rabaty w chwili obecnej, w tle u sasiada są brzozy pospolite.
Co myślicie?
P.S nie mam zdolności plastycznych także z góry przepraszam za te bazgroły

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:11, 29 lut 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Kasiu prześliczny ten salonik nie mogę się napatrzeć

ja też wszelkie gałęzie mam w wazonach
w domu forsycja mi zakwitła na całego i gałązki brzozy też listki mają
derenie próbuję ukorzeniać -kiedyś mi się udało

buziaki i lecę jeszcze raz oglądać

No właśnie przed chwilą na Twoim wątku dziękowałam Ci za inspirke tymi gałęziami Salon mam juz dopieszczony na maxa, za 3 tyg przychodzi Pan do drugiej altany - SPA i teraz biore sie za nią
A w kwietniu ruszam z elewacją
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:50, 29 lut 2020

Do góry
Kasiu prześliczny ten salonik nie mogę się napatrzeć

ja też wszelkie gałęzie mam w wazonach
w domu forsycja mi zakwitła na całego i gałązki brzozy też listki mają
derenie próbuję ukorzeniać -kiedyś mi się udało

buziaki i lecę jeszcze raz oglądać
Ogród z wilkiem zamkn. 18:07, 28 lut 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Ja mam brzozy Youngii. One rosną w dół, w górę nie. Ja sobie je przycinam, żeby za bardzo nie szalały.

Asia dzięki .....myślę też o Youngi ,albo takiej postrzępionej bordowej -nie pamiętam nazwy ….
na pewno w szkółce coś mi wpadnie do głowy
buziaki

Na zakręcie. 10:45, 28 lut 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Aniu którędy leci ten przejazd dla traktora?

Te drzewa to ma być coś w rodzaju lasku?
Ja bym postawiła na brzeziniak lub buczynę

Jak rysuję rabaty to sobie coś wyobrażam... u Ciebie wyszedł mi samochodzik, skarpeta i pantofelek

Samochodzik sobie zostawiłaś

Asiu przejazd będzie między tymi dwiema rabatami zaznaczonymi na czerwono. Na wprost przejazdu, w odległości ok 30m posadziłabym kilka brzóz zwykłych, na mijankę, tak żeby zasłonić ogrodzenie i stworzyć jakieś tło. Myśle, że brzozy będą dobre bo znoszą piach i szybko rosną.Buki też są piękne ale chyba potrzebują więcej wody.
Chciałabym w pierwszej kolejności posadzić drzewka na tej największej, czerwonej rabacie na Twoim "samochodziku" Myślę, że na jej wąskim końcu mogę dać brzozę Doorenbos a bardzie do środka klona tatarskiego. Klon tatarski pasowałby na tą glebę i rośnie ponoć do 5 metrów. Albo odwrotnie, brzoza do środka bo będzie wyższa a klon na koniec. Między nimi może derenie?.
Ogród z wilkiem zamkn. 23:25, 27 lut 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Asia cieszę się ,że tęsknimy wspólnie
ja za Twoją poukładaną minimalistyczną tęsknię też

na tą chwilę moja nie powala ….a nawet bym powiedziała ,że straszy

brakuje mi na górze drzew -przesadziłam 3 ambrowce, po tym ,jak zobaczyłam u u Iwonki ,że one szybką rosną ….i za duże docelowo ……

myslę o drzewkach w formie płaczącej- tylko takich ,które się nie wypiętrzają do góry i są niewiele wyższe niż miejsce szczepienia ……na razie czytam ,szukam i nie wiem co wybrać

może po prostu dokupię klony palmowe -jest jeszcze kilka ,które chcę mieć ….
buziaki

Ja mam brzozy Youngii. One rosną w dół, w górę nie. Ja sobie je przycinam, żeby za bardzo nie szalały.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:35, 27 lut 2020

Do góry
dziewczyny moj luby w drodze do domu przeanalizowal wszystko i stwierdzil, ze zamontuje panele ogrodzeniowe (juppi) nie bedzie tujek a ja bede mogla miec to moje nieformowalne chciejstwo. w jednym miejscu powoli dorosna choiny, kawalek dalej jest 7 cisow niech tez sobie powoli rosna, potem sa brzozy, klony, buki, dolem horty, trawy, kaliny azalie, kilka kijkow szczepionych. Kilka mniejszych glastych. Przed samym salonem dokupie 3 swierki omorika aurea, mam juz jednego i super tam wyglada, zrobie z nich kawalek jakby scianki. w tym moim ogrodnictwie w sobote widzialam kilka podobnej wielkosci. Brunsa tylko przesadzę. Przed omorikami mam grujecznika w otoczeniu forsycji miniaturowych Citrus Swizzle, kremowych kalin i hortek. Bedzie miodzio

A mezusiowi zwyczajnie nie chce sie sadzic naprawde dorodnych 50 tujek. a wczesniej jeszcze wykopac trzeba by bylo inne rosliny i pomyslec gdzie je upchac i jak wiadomo wiązaloby sie to z kolejnym tetrisem. w zwiazku z powyzszym chlop poszedl po rozum do glowy, woli zamontowac panele, meska robota, pobawi sie narzedziami, piła i wkretarka jutro jedzie wybierac i kupi bejce. w sobote chce juz zaczynac. ale cudny zwrot akcji
Sałatka pokrzywowa 23:13, 26 lut 2020

Do góry
Siedzimy, obgadujemy koncepcję mocniejszej konstrukcji płotu. M ma swoją koncepcję. Niech mu będzie, powinno być dobrze. Ja w takim śmiesznym programiku graficznym bazgrolę po zdjęciach, żeby wyklarować koncepcję wykończenia, to może nie jest najlepsze słowo - uzupełnienia nasadzeń, jak już rzeczony płot ponownie stanie. Wyszło mi, co było do przewidzenia, że najprościej będzie najlepiej. Czyli dorzucić tam cisów, a niech tam, trochę poczekam, zanim osiągną dwa metry, trudno, nie będę latać na golaja, jakoś przeżyję.

Już w zeszłym roku pojawiła się koncepcja, żeby wcisnąć tam coś wyższego - tak do 4 m, w miejsce pokaźnej brzozy, którą wyciął sąsiad. Był pomysł na dodatkową rajską jabłonkę, tym razem o żółtych owocach, ale ostatnio chodzi mi po głowie lilak, taki szczepiony, żeby miał bliżej do słońca i nie rozłaził się na boki.
Na fotce jest domalowany żywopłot, zniknięty jaśmin i szkic tego czegoś. Hmm, zdjęcie dość ponure, bo z nałożonym ponurastym filtrem, ale ogólnie chyba porządnie?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:52, 25 lut 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Haniu, polecasz różę Alba Meidiland? Bezproblemowa? Nie choruje? Jaką wymiary u Ciebie osiąga? Szukam białej róży pod brzozy.

Brzozy i róże- ciekawy duet.

Tę różę bardzo polecam. Długo i obficie kwitnie, ma ładny pokrój i nie choruje. Po pierwszym kwitnieniu trzeba jej przyciąć końcówki, a potem ponownie zakwita.

czerwiec- dwa krzaczki

sierpień

wrzesień

październik

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:50, 25 lut 2020

Do góry
Haniu, polecasz różę Alba Meidiland? Bezproblemowa? Nie choruje? Jaką wymiary u Ciebie osiąga? Szukam białej róży pod brzozy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies