Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Johanka77 22:43, 29 kwi 2020

Magara napisał(a)
Pół zimy mi chodziło po głowie żeby może kupić rodki i taką kwaśną rabatę nową zrobić z azaliami, wrzosami etc. ale jak tak czytam Toszkowe wskazówki zacytowane przez Izę to widzę, że podobnie jak z różami - jeszcze długo, długo nie, nie mój level

Asi nie ma, ale ja przy okazji się pochwalę bo PĘKAM Z DUMY
Otóż na poprawę humoru zrobiłam dziś zakupy w jednej ze szkółek, którą Asia mi poleciła - i - uwaga: kupiłam tylko to co mi potrzebne
No dobra, na koniec dorzuciłam jarzmiankę jedną, uczciwie przyznaję ale za to usunęłam z koszyka z dziesięć pojedynczych roślinek, choć mi się podobały
I jeszcze się usprawiedliwię (no chyba mam jakieś minimalne poczucie winy), że i tak mam mix jarzmiankowy w postaci sześciu n/n sztuk więc uznałam, że ta jedna ani nie pomoże ani nie zaszkodzi, a radochę da

Hakone kupiłaś?
Magara 22:55, 29 kwi 2020

Ewcia, Johanka
Ponieważ zakupy były przemyślane to generalnie nie bardzo jest się czym chwalić
Hakone kupiłam na razie tylko trzy - Hakonechloa macra Stripe It Rich - mam już na nie gotowe miejsce przy włazie do jednej ze studni, niech już rosną w siłę, bo patrzeć na tą klapę nie mogę, jak będzie rosło, będzie bardziej optymistycznie Hakonowych potrzeb generalnie mam dużo więcej ale czekam na info od TARci kiedy w "naszym" ogrodniczym się pojawią - cena lepsza i zakupy "na żywca" też lepsze
I kupiłam jeszcze trzmieliny Euonymus Emerald Gaiety - sztuk 7 i Euonymus fortunei Coloratus - też sztuk 7, kupiłam bo mi brzozy i sosny w "rabatę" się wprosiły i tak sobie wymyśliłam, że coś tam pod nimi niech rośnie - inspiracją były u Izy Ursy wiosenne szafirki w trzmielinie Która gdzie pójdzie jeszcze nie wiem, myślę że siedem sztuk to mało, ale będę próbować mnożyć, to mnie chyba nie przerośnie
I to tyle
A jarzmianka będąca nagrodą za dyscyplinę to Hadspen Blood
inka74 23:13, 29 kwi 2020

Jak to dobrze że przypomniałaś miks Bogdzi do rodków. Właśnie szukałam bo to jedyna opcja gdy ma się glinę i działkę w pełnym słońcu i posadziło się kiedyś te ciorty nie patrząc na ich wymagania bo takie ładne były.
Helen 23:14, 29 kwi 2020

Magara, podziwiam za zdyscyplinowanie
Magara 23:43, 29 kwi 2020

Helen napisał(a)
Magara, podziwiam za zdyscyplinowanie

Helen, no ja sama chyba z tej dumy dziś nie zasnę

Ale trochę na moją dyscyplinę (finansową głównie) miało wpływ to, że tydzień temu, u innego sprzedawcy również poczyniłam zakupy - w ciągu dwóch godzin miałam dostać na maila potwierdzenie - nie dostałam, dzwoniłam następnego dnia z zapytaniem czy moje zamówienie doszło - miły pan mi powiedział "noooo, doszło, ale mam zaległości", teraz mija tydzień a tu ani widu ani słychu czy zamówienie zostanie zrealizowane czy nie, maile w kosmos idą Trochę tego nie pojmuję, w dobie konkurencji każdego nowego klienta bym się trzymała jak wesz, a tu postawa z d...
galgAsia 07:58, 30 kwi 2020

Iza, dzięki za przypomnienie tych rodkowych mądrości Toszki

Z rodkami jest problem o tyle, że to są stare rośliny, kilkunasto - lub nawet dwudziestoparoletnie. Kompletnie nie mam technicznych możliwości, żeby je wykopać, zrobić - szybko! - właściwe stanowisko i wkopać z powrotem.
Moje plany są następujące: 1. zmierzyć ph, 2. adekwatnie do pomiaru zapodać qupę, igliwie, zakwas i siarkę na zaś i zmieszać z wierzchnią warstwą gleby, 3. zapodać opryski - i czekać.
galgAsia 08:18, 30 kwi 2020

Tarciu, rodki duże, stare, na froncie... Zapotrzebowanie jest na naprawienie, na rewolucję nie mam zgody

Kasya, właśnie z tego, co pamiętam, Toszka zalecała, żeby to robić naturalnie i powoli. I zapamiętałam zakwas, bo i ona, i Mazan polecali go jako naturalny i szybki sposób na obniżenie pH. A potem to już utrzymanie tego...
galgAsia 08:23, 30 kwi 2020

Daga, no jestem z Ciebie nad wyraz dumna
Jarzmianki to takie drobinki, że wybaczam A są śliczne jak nie wiem co

maj 2019
galgAsia 08:27, 30 kwi 2020

Wczoraj się zagubiłam, dzisiaj się odnalazłam

W ogrodzie było mokro i zielono

Anda 08:27, 30 kwi 2020

Magara, zakupy bardzo fajne, a jarzmianek nigdy dość Trzymam kciuki, żeby sprzedawca się wywiązał. On nie musi się bać, przecież nikt nie ujawnia nazw nierzetelnych sprzedawców na forum.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies