Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moja bajka 19:48, 02 wrz 2017

Do góry
No i wróciliśmy z wakacyjnych wojaży . Było świetnie i w środę smuta złapałam, że wakacje się kończą, ale dobrze być w domku. Szczególnie po 11 godzinach jazdy (dwa razy stanie w korkach bo wypadki).

Mieliśmy możliwość odwiedzenia dwóch cudownych ogrodniczek i Ich pięknych ogrodów - Anię - Mój ogród czyli Skandynawia po Krzyżacku i Ewcię - Do raju daleko - u Ewy.
To zaczynamy od Malborka

ogród zwiewny i bardzo delikatny - tak odbieram ogród Ani. Jest śliczny, ma fajne smaczki i pozostawia jeszcze wiele możliwości, a to takie fajne .

Ania i em wszystko robią sami - ten świetny murek także . Śliczne są rosnące w nim różyczki - takie perłowe i listki mają błyszczące, świetne.

Moja działka na Dębowym Lesie 19:48, 02 wrz 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
A u mnie dziś mży od rana i ciężko coś robić w ogrodzie bo zaraz plecy mokre. Ale popadało w nocy porządnie i ogród trochę odżył.

Przed godziną przyszłam do domu .Wszystko zrobiłam co było w planach.
Nawet poletko po ogórkach uprzątnięte i sałatę i koperek jeszcze wysiałam i ciasto zrobiłam .
Ufff.Od rana..I wreszcie usiadłam.Rano było słonko, potem przyszły chmurki..Ale deszczu nie było.
Z krótkim rękawem dało się pracować w ogrodzie.
Ciekawa jestem czy deszczyk przyjdzie do mnie ,Trochę tylko polałam w ogrodzie i doniczkowe.Może popada

Galtonia
Na Łowieckiej 19:47, 02 wrz 2017

Do góry
inag napisał(a)

Nasion u mnie pod dostatkiem. Nie ma problemu. Te najwyższe kłosy już się sypią więc są gotowe
Dzięki Ilonka☺widzisz dobrze że zajrzałaś ☺
Chcesz może takie kwiatuszki?TRudbekia Sherry Brandy
foto zabiorę jak zobaczysz
Malutki pod lasem 19:46, 02 wrz 2017

Do góry
Wzięłam się dziś w końcu na rabatę, którą mam w planach już z rok, kształt wyznaczony i na dziś zdjęta 1/3 darni, posadzona w końcu pissardi, którą kupiłam w biedrze wiosną 2016, przetrwała w warzywniaku zadołowana, kolejnej zimy już nie miałam zamiaru jej dołować Wsadziłam też jedną choinę jeddeloh - Makusiu zobacz
Do wsadzenia jeszcze dwie i trzy berberysy, wszystko będzie uzupełnione bordowymi rozchodnikami

Ewolucja rabaty

A taki mam na nią widok jak wychodzę z salonu na taras
Ogród z wilkiem zamkn. 19:45, 02 wrz 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

z tymi chciejstwami to też coś za coś ( na obiad naleśniki lub frytki na okrągło
przepraszam za dołowanie (tulki ) a ja podziwiam jak sama tyle sadzonek stworzyłaś
Z moją dietą bezglutenową byłoby ciężko na naleśnikach jechać ale i tak monotematycznie mam przez lato. Czasu szkoda na stanie przy garach

i odgapiłam troszkę od ciebie ,tylko u mnie tak fajnie nie wyszło porozrzucane roślinki w przedogródku
chciałam stipę jeszcze dodać ,ale nie ma już jak myślisz ,jest lepiej ....
dodałam rozchodniki ,jeżówkę (po 5 były ,szkoda było nie wziąść i beatlesy zabrane z vanilkowej

z dalsza

Frontową fajnie skomponowałaś, podobuje mie się
A te kosodrzewinki miałaś tam już czy przegapiłam sadzenie ??
Znając siebie to bym je posadziła w dwurzędzie z przemieszczeniem ale nie żebym Ci roboty dodawać chciała, tak też jest świetnie Jeśli Ci się podoba to nie ruszaj !
Ogród do odnowy 19:42, 02 wrz 2017

Do góry
To dobre - jeżówka sensation pink

jedna z najlepszych dobrze mieć ich więcej
Przerwa na kawę... 19:42, 02 wrz 2017

Do góry
Na Łowieckiej 19:41, 02 wrz 2017

Do góry
Wyżej Hameln a tutaj jeszcze raz Lady

I jakiś miesiąc po posadzeniu wyglądała tak:

Przerwa na kawę... 19:39, 02 wrz 2017

Do góry
I takie tam różne
Na Łowieckiej 19:38, 02 wrz 2017

Do góry
inag napisał(a)
Pamiętacie, że wiosną sadziłam takie tyci tyci tyciusieńkie rozplenice Lady U? Z okna nie było ich wcale widać. Zastanawiałam się co z nich będzie i czy rzeczywiście będą takie imponujące jak obiecywano. Były tak maleńkie, że nawet nie łudziłam się, że w tym roku zakwitną. A tymczasem:

(Są 100 razy ładniejsze niż Hameln. Mają trzy razy większe kłosy - takie bardziej "mięsiste" i widoczne z daleka. Nowe kłosy są kremowe. Te starsze robią się bardziej brązowawe. Naprawde na żywo robią wrażenie. Hameln wypuszcza wyszystkie kłosy od razu w jednym czasie a Lady U stopniowo. Wciąż wychodzą z nich nowe i jest ich coraz więcej.)
Ilonka No superancka ta panienka.Czy mogła byś dla mnie zebrać nasionka?Proszę ☺Moje tyciusienkie Hameln też zakwitły.
Na Łowieckiej 19:38, 02 wrz 2017

Do góry
Ogród z wilkiem zamkn. 19:37, 02 wrz 2017

Do góry
Magleska napisał(a)
Wstępna przymiarka ,zanim palenisko z kostek przełożę może być tu ? dzięki za rady

Jak na moje oko to tutaj jest idealnie. Jeśli nie używacie paleniska często to tym bardziej ! Stanowisko nienachalne i myślę, że będzie to fajny element ogrodu a nie coś ustawione na siłę.
Basen zostaw tam gdzie masz placyk goły i tak jak Toszka proponuje wsadż dużo cebulowych, będzie czad !!
Przerwa na kawę... 19:37, 02 wrz 2017

Do góry
Ciekawostka - młoda morwa pendula i jej listki. Miała też takie normalne w kształcie. Przyjrzałam się mojej - też ma takie podobnie powcinane tylko dużo słabiej.
Na Łowieckiej 19:34, 02 wrz 2017

Do góry
Przerwa na kawę... 19:33, 02 wrz 2017

Do góry
Dwa nowe prezydenckie powojniki zaprezentowane na targach

I sam twórca najpiękniejszych polskich odmian - Pan Stefan Marczyński. Jak to dobrze, że są ludzie z pasją. Wyhodowanie nowej odmiany to praca na kilkanaście lat.
Mirkowy ogród (początki) 19:29, 02 wrz 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Powiem ci że te zwykłe najbardziej mi się kojarzą z jesienią Piękne są i nie wiem czemu ale kojarzą mi się z tymi wszystkimi ogródkami preriowymi
A najlepsze jest to że wcale nie muszą być w pełni rozkwitu tylko mogą wyglądać tak jak te które ty pokazujesz a pełno pszczół na nich...U mnie na przykład na jakimś innym odmianowym nie siedzi ich za wiele

Pozdrawiam
U mnie Radziu i na odmianowych rozchodnikach bzyczki siedzą.Te zwykłe odmianowe najszybciej po dzieleniu przyrastają. Chociaż kupiłam w zeszłe Lato takie (miały być Matrona ale nie jest)miały 5 gałązek kwitnących no i wyszło po podziale 5 sadzonek jednobadylkowych.Zobacz jak ładnie przez sezon przyrosły.To jedna sadzonka.

Może ktoś rozpozna jaka to odmiana.
Na Łowieckiej 19:29, 02 wrz 2017

Do góry
Podczas gdy Hameln wygląda u mnie tak:
(Jak dla mnie przewaga Lady nad Hamelnem jest miażdżąca)
Na Łowieckiej 19:27, 02 wrz 2017

Do góry
Pamiętacie, że wiosną sadziłam takie tyci tyci tyciusieńkie rozplenice Lady U? Z okna nie było ich wcale widać. Zastanawiałam się co z nich będzie i czy rzeczywiście będą takie imponujące jak obiecywano. Były tak maleńkie, że nawet nie łudziłam się, że w tym roku zakwitną. A tymczasem:

(Są 100 razy ładniejsze niż Hameln. Mają trzy razy większe kłosy - takie bardziej "mięsiste" i widoczne z daleka. Nowe kłosy są kremowe. Te starsze robią się bardziej brązowawe. Naprawde na żywo robią wrażenie. Hameln wypuszcza wyszystkie kłosy od razu w jednym czasie a Lady U stopniowo. Wciąż wychodzą z nich nowe i jest ich coraz więcej.)
Przerwa na kawę... 19:25, 02 wrz 2017

Do góry
Jeżówka Blacberry Truflle - moja nie ma takiego jasnego czubka.

Powojnik Taiga nagrodzony srebrnym medalem.
Przerwa na kawę... 19:20, 02 wrz 2017

Do góry
Kielichowce odmianowe: największy i o najciemniejszych kwiatach Aphrodite, Hartlage Wine, biały Venus i purpurowy o zmiennym kolorze liści. Piękne kwiaty ale nie pachną tak jak kielichowiec wonny. Ale też podobno nie usychają im końcówki płatków. Niestety jak dla mnie to spore krzaczki rosną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies