Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:56, 25 sie 2013

Do góry
Monic napisał(a)

np. tutaj - ta kostka granitowa

ale późno Ci odpisuję - przepraszam - na zaprawie cementowej jest - musiałam dopytać

dla Ciebie moja nowość roża Afrodyta

Ogród z platanem. 18:12, 24 sie 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ślicznie wygląda ogród!!!
Ja nie ściągam kostki z obwódek wkoło tranpwnika... Za leniwa jestem na ciągłe poprawianie kancikow.... Już to przerabiałam w poprzednim malutkim ogrodzie.....

Teraz jak mam zaostrzony nóż do kantów to cięcie idzie raz dwa. Kostka jak dla mnie psuje takie fale. Przy prostych liniach jak u Ciebie jest fajna, a u mnie bez względu jak położona to kształt jakiś połamany się wydaje.

kachat ta trawa to miskant 'Gracillimus'
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:55, 24 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
Justyna - spróbuję z latarka

Marzena - młode gałązki przemarzają ale i tak idą do ścięcia U nas w Rzeszowie milinów widziałam sporo... u mnie rośnie od strony zachodniej, ale ma też śwatło i od południa... i od północy (druga połowa) ..

Marzenka - ja to pójdę chyba do wariatkowa, a fitnes to mam umysłowy... mam skończyć robotę... chciałabym coś w ogrodzie zrobić, by w końcu posiać trawę przed zimą.... i na razie nie mam ani po polsku, ani po angielsku..... chyba mnie zaraz trafi..... ależ sobie narozrabiałam... jedno okienko małymi literkami przegapione... i walczę już tyle godzin....
eMuś też wypowiada sie w kwestii ogrodu.. i stwierdził, że mieszana obwódka pomiędzy rabatą a trawnikiem na rabacie to gooopi pomysł... i jutro jadę po kostkę.. będę drzeć to co jest.. i układać. Stwierdziłam, że jednak zielone obrzeże zakopię pomiędzy kostką a rabatą, bo jak nie ma tego obrzeża to przy przycinaniu trawnika na krawędzi kostki... kostka sie przesuwa... a tak trzyma ten plastyk w ziemi..... Ale już wkopałam Ociachałam sie trawy w przyszłym warzywniaki i okolicach.... (nożyce tępe jak szlag)... i jutro chciałam działać dalej.... trawkę posiać i zlikwidować ten bałagan. ... a tu robota nie skończona.....

Za to wczoraj kupiłam bergenie.. dosadziłam te co rosły u mnie pochowane... i mam kawałek bergeniowy Na miejscu widocznym...... zgapiłam od Ciebie

Dasz radę!!! Tylko Ty jesteś taka szybka kobieta że jak coś nie idzie zgodnie z planem dlatego Cię wnerwia Dlatego ja ćwiczę jogę i widzę, że moje ADHD słabnie

A zakątek bergeniowy pochwalam, wiesz jak je lubię
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:35, 23 sie 2013

Do góry
Justyna - spróbuję z latarka

Marzena - młode gałązki przemarzają ale i tak idą do ścięcia U nas w Rzeszowie milinów widziałam sporo... u mnie rośnie od strony zachodniej, ale ma też śwatło i od południa... i od północy (druga połowa) ..

Marzenka - ja to pójdę chyba do wariatkowa, a fitnes to mam umysłowy... mam skończyć robotę... chciałabym coś w ogrodzie zrobić, by w końcu posiać trawę przed zimą.... i na razie nie mam ani po polsku, ani po angielsku..... chyba mnie zaraz trafi..... ależ sobie narozrabiałam... jedno okienko małymi literkami przegapione... i walczę już tyle godzin....
eMuś też wypowiada sie w kwestii ogrodu.. i stwierdził, że mieszana obwódka pomiędzy rabatą a trawnikiem na rabacie to gooopi pomysł... i jutro jadę po kostkę.. będę drzeć to co jest.. i układać. Stwierdziłam, że jednak zielone obrzeże zakopię pomiędzy kostką a rabatą, bo jak nie ma tego obrzeża to przy przycinaniu trawnika na krawędzi kostki... kostka sie przesuwa... a tak trzyma ten plastyk w ziemi..... Ale już wkopałam Ociachałam sie trawy w przyszłym warzywniaki i okolicach.... (nożyce tępe jak szlag)... i jutro chciałam działać dalej.... trawkę posiać i zlikwidować ten bałagan. ... a tu robota nie skończona.....

Za to wczoraj kupiłam bergenie.. dosadziłam te co rosły u mnie pochowane... i mam kawałek bergeniowy Na miejscu widocznym...... zgapiłam od Ciebie
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:44, 23 sie 2013

Do góry
szarlotka napisał(a)

Widać, że bardzo dobrze im u Ciebie - nawet kostka nie jest im straszna

Szarlotko miła jesteś dziękuję
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:41, 23 sie 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Aniu kiedyś ten ogród był cały obsadzony przebiśniegami, krokusami, cebulicami i te przebiśniegi powyłaziły spod ścieżki na wiosnę, mnie też się podobało dlatego zrobiłam to zdjęcie róż mam faktycznie sporo

Widać, że bardzo dobrze im u Ciebie - nawet kostka nie jest im straszna
Ogródek do zmian gotowy 21:47, 21 sie 2013

Do góry
agatanowa ja u Ciebie siedzę, czytam o perypetiach z fachowcami a Ty u mnie. Co do kostki, to dyskusje trwają, a że jak pisałam - z wyobraźnią u mnie kiepsko - to tym trudniej podjąć decyzję. Generalnie nie chciałabym za dużo kostki, bo działka niewielka - więc to kwestia dojazdu do garażu i dojścia do schodów. A kształt? No właśnie, jakbym miała pomysł na kształt rabat z przodu domu, to i kostka sama by się wyłoniła.
Masz rację co do problemów z zalewaniem elewacji, więc tam raczej sucholubne rośliny, no i pewnie skończy się na jałowcach. Nuda, co?
Ogródek do zmian gotowy 21:36, 21 sie 2013

Do góry
kasiaa napisał(a)
A tu skarpa przed wejściem, z prawej rośnie wierzba, perowskia, lawenda kiepsko wyglądająca, a z lewej póki co trawa.

Tu widze, że hakuro nishiki, o ile dobrze widzę, zaraz zasłoni Ci okno, bo tak się wstrzeliłaś z tym nasadzeniem. Koniecznie trzeba bedzie przesadzić

Co do dwóch rabatek przy schodach, choć rozumiem sam zamysł - chęć pozbycia się dziur koło schodków, to widzę problem: zawilgacania elewacji. Nie wiem, czy słusznie. Ale chyba tak jest niewskazane, aby wyprowadzać rabatę, kto się na tym zna? Niech pomoże.

Generalnie masz fajną działkę i widać, że pomysł na nią też masz, bo już jest podzielona na przestrzenie.

Rysunek ok jest, ale koniecznie narysuj, jak idzie (lub jak ma iść w przyszłości) kostka, podjazdy.
Przedwiośnie ogrodu..:) 16:20, 21 sie 2013

Do góry
Jescze cos Wam pokaze, w przestzreni miedzy kostka a schodamu zasiała mi sie Cymbalaria blada i tak sobie ją zostawiłam, czekam az zarosnie dookoła, jednoczesnie zastnawiam sie czy to zostawic.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 15:37, 21 sie 2013

Do góry
Joasiu dziekuje bardzo za fotki, teraz mam dokładny podgląd jak to u ciebie wygląda... jest super! Komopozycja sliczna i z ta ścieżka i z bocznymi rabatami... i to pełnymi roslin a u mnie wiekszośc roslin jeszcze nieduża.
Mam dodatkowe pytania - jesli mozesz odpowiedziec to z góry dziekuje :
!/ czy pod twoim żwirkiem masz włóknine ?
2/ jaki jest promień/średnica tego placyku?
3/ jaka jest ( na oko) odlrgłosc od tarasu do placyku w metrach ?
Chodzi mi o złapanie właściwych proporcji.... ja też chciałabym docelowo połączyc mój placyk ze schodami tarasowymi ścieżka z nieregularnych kamieni. Widziałam podobne rozwiązanie jak to u ciebie - u Anity na żywo - z Ogródka Anity, ale mi nie polecała takiego rozwiązania bo ona ma tę ścieżke z piaskowaca, podobnie jak krawędzie rabat i ten piaskowiec jej peka, kruszy sie - jak to piaskowiec - a poza tym ten w trawniku zielenieje, wymaga czyszczenia żeby zachował swój pierwotny wygląd. Ja z kolei w centrum kostki brukowej widziałam takie płyty gotowe, które maja od góry nieregularny kształt udajacy kamień a na spodzie prostokąt czy kwadrat o regularnych bokach, który powinien zostać osadzony w podłożu, daje to złudzenie takiego połupanego kamienia, ma nieregularny kolor i kształt... wydaje mi sie że powinno byc trwalsze niż piaskowiec jak kostka betonowa, a naturalny kamień inny niz piaskowiec będzie pewnie drogi... A ty masz co w tej ścieżce ?
Wieczorem jak mi sie uda to na swoim watku wkleje zdjecia od siebie... mam juz placyk tyle że moim zdanie za wielki jak na mój ogród..... czeka go modyfikacja i obsadzenie roslinami + ławeczka oczywiscie............
O matko ale sie napisałam...
Starorzecze na górce 13:23, 21 sie 2013

Do góry
Żywopłot już mamy Po bokach posadzilismy jak kupilismy działkę a z tyłu w tamtym roku więc troszeczkę zieleni już jest. Jakieś pojedyńcze nasadzenia też już są, ale aż wstyd cokolwiek pokazywać bo w sumie budowa jako taka zakończona. Musimy jeszcze docieplić domek i kończyć w środku. Kostka to narazie rzecz odległa ze względów finansowych ale mam bardzo pomysłowego męża więc napewno znajdzie jakiś materiał zastępczy) Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:47, 16 sie 2013

Do góry
Anitko, bardzo dziękuję i przyznam się, że i mnie zaczyna sie podobać i łatwiej już mi układa się praca w ogrodzie
parę widoków

na tę ścianę zieleni cały rok fajnie się patrzy

oś widokowa od strony domu

nowe nabytki....cisy, jeszcze kostka z bukszpanu jasna dojdzie

nowe trawki, dziś jeszcze 20 będzie tu posadzonych, taki gęsty dywan, ma być zero do plewienia
Ogrodowy spektakl trwa ... 07:51, 16 sie 2013

Do góry
mira napisał(a)

np. tutaj - ta kostka granitowa
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:56, 15 sie 2013

Do góry
Monic napisał(a)
Piękny masz ogród!
Podoba mi się Twoja kostka granitowa - jak jest ułożona? Na suchym cemencie, czy inaczej?

ostatnie zdjęcia są z ogrodu Dzidki - to fakt piękny ogród - ale nie wiem co oglądałaś która kostkę bo może też u niej
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:49, 15 sie 2013

Do góry
Piękny masz ogród!
Podoba mi się Twoja kostka granitowa - jak jest ułożona? Na suchym cemencie, czy inaczej?
teren a brak pomysłów 10:14, 14 sie 2013

Do góry
Witam wszystkich jestem possiadaczem takowej działki i nie mam na nia kompletnie pomysłu liczę że znajdzie sie ktoś kto może mi cos doradzi jedyne co zostało zrobione to pod brzosą przy altance stoi zjeżdzalnia , piaskownica i trampolina dla dziecka na płocie są posadzone bluszcze i myślelismy o tym zeby podsypać obrzeże kora i obłyć kostka a do altanki srobić i woguł niej scieżkę z kostki grabnitowej. Za brzosą szostała tez bliżej płotu jest podadzona jabłonka pigwa i kszaczki malin i borówki a przemieszczając sie w drugą strone rośnie róznie duża ale widać na zdjęciu jej tylko gałęzie brzoza która obsypałam korą i d ookoła rosną narazie funkie moje pomysły sie skończyły proszę o rade
przepraszam za błędy ale coś mi klawiatura wariuje
Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 17:53, 13 sie 2013

Do góry
Aterus dzięki za zinteresowanie i odpowiedź. też właśnie tak myślałam o aureospicatej i shmaragdzie. tylko szczerze mówiąc nie wiem czy smaragd mi się podoba. marzy mi się coś bardzoooo stożkowego, bardzo gęstego. żywopłot bym chciała utrzymywać na max wys. do 2 m.
nie podobają mi się żywopłoty obcinane równo i w pionie i w poziomie. powstaje jakaś jedna wielka kostka z tego wolałabym by były naturalne obcinane jedynie na wysokość
chyba zdecyduje się na kórnik na osłonięcie tej mojej piaszczystej drogi a z drugiej strony sama nie wiem
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 16:13, 13 sie 2013

Do góry
Witam wszystkich jestem possiadaczem takowej działki i nie mam na nia kompletnie pomysłu liczę że znajdzie sie ktoś kto może mi cos doradzi jedyne co zostało zrobione to pod brzosą przy altance stoi zjeżdzalnia , piaskownica i trampolina dla dziecka na płocie są posadzone bluszcze i myślelismy o tym zeby podsypać obrzeże kora i obłyć kostka a do altanki srobić i woguł niej scieżkę z kostki grabnitowej. Za brzosą szostała tez bliżej płotu jest podadzona jabłonka pigwa i kszaczki malin i borówki a przemieszczając sie w drugą strone rośnie róznie duża ale widać na zdjęciu jej tylko gałęzie brzoza która obsypałam korą i d ookoła rosną narazie funkie moje pomysły sie skończyły proszę o rade [img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/43/435912/original.jpg[/img]
Ogródeczek na skarpie 21:22, 11 sie 2013

Do góry
JoannA napisał(a)

Kostka bardzo ładna
Jeśli chodzi o zagospodarowanie tej rabaty to co narysowałaś już mi się podoba.
Może na tej małej rabatce między bramą a furtką posadź cisa na pniu, trzmielinę lub tuję albo inny iglak szczepiony na pniu, coś co będzie zimozielone bo to reprezentacyjne miejsce więc warto w nie zainwestować. Zależy też jaką kwotą na rośliny dysponujesz. Obwódka z bukszpanu, w środku wypełnienie lawenda, róże? Mogą być żurawki.
Długa rabata ten sam zestaw roślin. Między bukszpany jak najbardziej mogą żurawki, może trawki.
Z tego co czytałam lawendę i bukszpany na tę rabatę już masz.
Te 2 małe rabatki przed domem Limki, trawa hakone, żurawki. Mogą być hosty, u mnie najlepiej sprawdza się Patriot.
To rośliny które ostatnio mi się podobają dlatego je proponuję.
A jak tam z nasłonecznieniem na tych rabatach?
W planowaniu nie jestem mocna, kupuję rośliny a później wędruję z nimi po całym ogrodzie i przymierzam gdzie mi pasuje, czasami trwa to parę dni Dzisiaj kupiłam parę roślinek i zaczęła się tradycyjna wędrówka
Chciałabym być na takim etapie jak Ty i projektować rabaty, a tak jest chaos

Witaj!

Koncepcję mamy podobną, cisa na pniu chyba posadzę przed furtką w tym kole może dwa, jeden wyżej szczepiony,drugi niżej, tylko mam dylemat czy ta lawenda nie pogryzie sie z zurawkami?? a jak myslisz jakie drzewka wysoko szczepione bedą najlepiej pasowały?? tych drzewek muszę kupic 8 ta rabata trochę mi nie wyszła, ciut za mała rozrysowałam, muślałam początkowo o surmi ale Danusia je raczej odradza.z tego co wyliczyłam to muszę kupić 8 drzew na pniu, 600 sadzonek bukszpanu, lawendę mam i nie wiem czy te zurawki kupować, bo lawende juz mam.A niestety te rabaty są cały dzień na słońcu, a za hostami jakoś nie przepadam moja mama ma ich pełno i mi sie objadły myślałam zeby berberysy gdzieś wcisnąć tylko gdzie...
Ogródeczek na skarpie 20:43, 11 sie 2013

Do góry
lawena napisał(a)

Kostka bardzo ładna
Jeśli chodzi o zagospodarowanie tej rabaty to co narysowałaś już mi się podoba.
Może na tej małej rabatce między bramą a furtką posadź cisa na pniu, trzmielinę lub tuję albo inny iglak szczepiony na pniu, coś co będzie zimozielone bo to reprezentacyjne miejsce więc warto w nie zainwestować. Zależy też jaką kwotą na rośliny dysponujesz. Obwódka z bukszpanu, w środku wypełnienie lawenda, róże? Mogą być żurawki.
Długa rabata ten sam zestaw roślin. Między bukszpany jak najbardziej mogą żurawki, może trawki.
Z tego co czytałam lawendę i bukszpany na tę rabatę już masz.
Te 2 małe rabatki przed domem Limki, trawa hakone, żurawki. Mogą być hosty, u mnie najlepiej sprawdza się Patriot.
To rośliny które ostatnio mi się podobają dlatego je proponuję.
A jak tam z nasłonecznieniem na tych rabatach?
W planowaniu nie jestem mocna, kupuję rośliny a później wędruję z nimi po całym ogrodzie i przymierzam gdzie mi pasuje, czasami trwa to parę dni Dzisiaj kupiłam parę roślinek i zaczęła się tradycyjna wędrówka
Chciałabym być na takim etapie jak Ty i projektować rabaty, a tak jest chaos
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies