Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Żywopłotki cisowe. 22:03, 24 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
'Adagio' to ładny niski fontannowy miskant. Też dzieliłam trawy teraz, bo potrzebuję więcej.

Haniu, u Ciebie to wszystko jest od razu w zwielokrotnionych ilościach - robi wrażenie ta skala nasadzeń.

Co sądzisz o hortensji 'Polar Baer'?

'Adagio' mam dwie duże karpy. bardzo mi się podoba i piszą że to perełka wśród traw.
Inne miskanty o szerokich liściach tylko przekopię wiosną w inne miejsce.

'Polar Baer' wielkość kwiatów jak u 'Limelight' a wydaje mi się krzew niższy.
Ewa muszę po kilka różności bo teren tego wymaga, swoja drogą przyzwyczajenia.
Jak feniks z popiołów 17:21, 24 sie 2016

Do góry
wiklasia napisał(a)
Tak przeczesuję moje bardzo łysawe zasoby wiedzy florystycznej i łyse placki napotykam w temacie mnie interesującym. Może więc ktoś z wpadających tu do mnie pomoże:
szukam czegoś we fioletach,
niewysokiego
w dużym rozmiarze jeśli chodzi o liście, ewentualnie odwrotna opcja - cieniutkie igiełkowate,
lubiącego słońce,
gleba zasadniczo ciężka.
Ma to być towarzystwo dla berberysów Sunbeam.
Ktoś coś?

Co to za berberysy? Jako żywo nawet wujek google zgłupiał. Wskazuje na azalię windsor sunbeam. Określ jeszcze miejsce docelowe (słońce, cień, półcień?) Ten fiolet to taki bardziej w buraczki idący, czy w niebieskości? Szukać mamy liści/igieł w takowym kolorze, czy kwiecia?
Tak na szybko
miskant jest jeden taki niewysoki- miskant dronning ingrid
rozchodnik okazały Carl, Carmen, Brillant
aster krzaczasty Jenny
żurawka Obsydian
Żywopłotki cisowe. 13:23, 24 sie 2016

Do góry
'Adagio' to ładny niski fontannowy miskant. Też dzieliłam trawy teraz, bo potrzebuję więcej.

Haniu, u Ciebie to wszystko jest od razu w zwielokrotnionych ilościach - robi wrażenie ta skala nasadzeń.

Co sądzisz o hortensji 'Polar Baer'?

Ogrodowe skarby 20:04, 22 sie 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Ja moją schowałam bo mi zjeść chcieli hortensje pasują idealnie,sadź

W takim razie hortki jutro będą posadzone
Jeszcze zastanawiam się nad trawami jedna tam już rośnie (miskant krater) może dodam jeszcze jedną
Chciałabym i boję się 18:18, 22 sie 2016

Do góry
Ogród Dominiki jest wielki, pofalowany i na full wypełniony, nijak ten ogród nie pasuje do tej chusteczki

Rabaty masz proste, w w dodatku wąskie. Niewiele tu się zmieści - po prostu łatwy do wykonania minimalizm.

To nie jest profesjonalne z mojej strony, bo aby coś zaproponować powinnam wiedzieć co masz za płotem...może sąsiad wisi nad talerzem? a może jest jakiś syf za płotem...ale dobra.

Biorąc pod uwagę, że tak ma "niby" być i nie zważając na inne sprawy...(np. coś do zabaw dla dzieci, choćby huśtawka, o której nawet nie pomyślałaś, a powinnaś, może piaskownica?) w każdym razie prosto i łatwo możesz mieć tak:

Naprzeciw tarasu - na szerszej rabacie 3 punkty wysokie, mogą być drzewka na pniu. Z hortensjami będą się dobrze komponowały albo popularne śliwy wiśniowe 'Nigra" - bordowe liście, różowe kwiaty wiosną, albo do wyboru inne - kuliste drzewa na wysokim pniu - platany 'Alphens Globe' lub moje wiśnie 'Umbraculifera'

2. Następnie pod nimi hortensje bukietowe 'Vanille Fraise' lub mniejsze 'Bobo". Pod nimi Carex 'Evergold' lub jak u Malkul Carex caryophyllea 'The Beatles' - zielone włosy, lub białe włosy. W turzyce posadź 500 białych tulipanów i 500 fioletowych krokusów.

Następnie nr 3 - tutaj dołożyłabym donicę z grubego betonu, jakoś za pusto jest, niech będzie coś widać, jak się idzie chodnikiem.

Polecam kulki jakiekolwiek, niekoniecznie nawet bukszpan (bo choruje w trawach) plus Carex lub Stipa plus jeżówki lub dowolne byliny, ale jednakowe. W to też cebulowe (może czosnki?) tylko czosnki i dużo.

4. W betonowych donicach kule i Carex caryophyllea 'The Beatles'

5. Może by się udało w tym bluszczu wetknąć pas molinii, miskantów lub prosa? jednakowe z 15 szt.

6. Miskant 'Morning Light' (srebrzyste liście)

7. Miskant 'Variegatus' (białe liście) lub inny, ale jednakowy. Na płocie bluszcz.

I tyle tego dobrego. Teraz sadź. I ustawiaj zabawki dla dzieci.

Byłabym zapomniała - na tarasie pod ścianą wysokie donice np. z wielkimi rozplenicami. Może też w ogrodzie rozplenice? tylko że miskanty lepiej stoją na baczność, a rozplenice będą leżały.

Wstyd, ale nawet nie wiem jaki styl domu masz, bo zero fotek, Kobieto, nadrób zaległości a podam więcej wariantów.
Jurajski Ogród 17:38, 22 sie 2016

Do góry
Jestem tu zupełnie nowa, dopiero nieśmiało się rozglądam i zaglądam na wątki. Weszłam do Ciebie i oniemiałam. Piszę to bez żadnego słodzenia - masz absolutnie doskonały ogród! Wszystko jest perfekcyjne - rośliny, ukształtowanie terenu, kolorystyka ...
Już na pierwszej stronie się uśmiechnęłam do siebie, bo zobaczyłam jedno z moich ulubionych połączeń kolorystycznych (które sama u siebie "próbuję" stosować) - fiolet z żółcią.

Czy mogę spytać o tę piękną trawę, która rośnie u Ciebie przy mostku (?). To jakiś miskant?

Będę zaglądać i szukać inspiracji.

p.s Ja tuj też nie lubię i nie planuję ani jednej
Moja codzienność - ogród Oli 11:41, 22 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Miskant Morning Light - w tle pod świerkami widać też młodsze

dziękuje za odpowiedz to jeszcze podpytam o odległośc mniej wiecej aby był taki efekt

Jak cudnie, wracam do zdjęci i oglądam ciągle i ciągle
Ogródek przy lesie 21:24, 21 sie 2016

Do góry
Zrób szerszą tę rabatę frontową. Śliwy będą tam świetnie wyglądały, a przed nimi aż się prosi posadzić hortensje bukietowe. Jako najniższe piętro mogą być tawuły japońskie (Golden Princess), żurawki bordowe. Można też powtykać trawy (miskant gracilismus lub Morning Light) i cebulowe w kępach (bordowe i białe tulipany, białe narcyzy). Zimą trawy możesz związywać czerwoną kokardką- będą ładną ozdobą. Ścina się je dopiero w marcu/kwietniu. Zamiast hortensji można posadzić różowe róże - niewysokie Bonica lub The fairy. Nie chorują, kwitną od czerwca do mrozów, a dołem pas lawendy. I jeśli można coś doradzić, to zlikwiduj tam te pofalowania. One są za gęsto. Ciężko to kosić i do niczego nie pasuje. Lepiej będzie wyglądało tak jak przy domu -półkoliście.
Coś takiego (kiepsko rysuję)

Marzenie o zielonym zakątku. 21:03, 21 sie 2016

Do góry
miko napisał(a)
Legenda do plany
1 - tuje kuliste ( średnica ok 65cm)
2 - clematis Jackmanii (pięknie kwitnie)
3 - rododendron (ledwo żywy)
4 - świerk conica
5 - tuja płożąca
6 - tuja szmaragd
7 - świerk srebrzysty
8 - świerk
9 - trawka ( nie mam pojęcia jaka ) może rozplenica japońska?
10 - hortensja bukietowa ( bardzo mi się podobają)
11 - miskant?

Na obrzeżach rabaty gdzie rosną świerki conica myślałam o żurawkach i może żurawki z przodu między tuje kuliste ale nie wiem czy się zmieszczą (pewnie za dużo)

Skalę przyjęłam 2 kratki to 1 metr. Świerki conika są w odległości ok 7 metrów od tuj kulistych(krawędzi chodnika). Rododendron ok 210cm od krawędzi chodnika.

sorki, legendę wkleiłam bliżej planu (co by nie skakać

I mam prośbę - prób zdjęcia roslinom z bliska do lepszego zdiagnozowania, bo. np. tuj płożących nie ma i pewnikiem to jałowiec.

Zwłaszcza Conicom porób zdjęcia by ocenić ich kondycję, bo szczerze mówiąc, często nie warte sa utrzymywania w ogrodzie i lepiej posadzić coś ciekawszego, a na pewno mniej chorującego i wymagającego lania chemią
Moja codzienność - ogród Oli 20:50, 21 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

dokładnie i przed domem i za oczkiem blisko 30sztuk mam
Moja codzienność - ogród Oli 19:42, 21 sie 2016

Do góry
iwonkap napisał(a)

Ślicznie u Was Mam pytanko co to za trawa ?

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:39, 21 sie 2016

Do góry
rdza lubi też the beatls

molinia jest wyżasza kiedyś już robiłam zestawienie

Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015

1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm

Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm
Marzenie o zielonym zakątku. 19:13, 21 sie 2016

Do góry
Legenda do plany
1 - tuje kuliste ( średnica ok 65cm)
2 - clematis Jackmanii (pięknie kwitnie)
3 - rododendron (ledwo żywy)
4 - świerk conica
5 - tuja płożąca
6 - tuja szmaragd
7 - świerk srebrzysty
8 - świerk
9 - trawka ( nie mam pojęcia jaka ) może rozplenica japońska?
10 - hortensja bukietowa ( bardzo mi się podobają)
11 - miskant?

Na obrzeżach rabaty gdzie rosną świerki conica myślałam o żurawkach i może żurawki z przodu między tuje kuliste ale nie wiem czy się zmieszczą (pewnie za dużo)

Skalę przyjęłam 2 kratki to 1 metr. Świerki conika są w odległości ok 7 metrów od tuj kulistych(krawędzi chodnika). Rododendron ok 210cm od krawędzi chodnika.
W cieniu - zacieniona 16:25, 21 sie 2016

Do góry
Hakonechloa Macra Aureola

... Miskant Chiński Flamingo.

...i nn
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 13:10, 21 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Dopasuj kolor żurawek do koloru róż i koloru hortek, żebyś w tej radości nie zrobiła pstrokacizny Żurawki będą zimą dawać kolor

zrobiłam liste zakupów:
1. 8 szt. Limek (+ 1 szt. przesadzę)
2. 9 szt. Haconechloa za każdą hortką
3. 4 szt. Funki (2 szt. First Frost i 2 szt. Halcyon)
4. 8 szt. Żurawek Georgia Plum Heuchera
5. 3 szt. Miskant Gracillimus
Roślinki będę zamawiać przez internet, najchętniej bym sobie je jeszcze porozdzielała.... ale pewnie jedynie z trawką może mi się udać..
Ogródek Iwony II 07:30, 20 sie 2016

Do góry
Marta, kwitnący miskan to klaine fontanne. Jedyny miskant, który pokonał zimę

Bluszcz nie jest taki ekspansywny, jeśli się go kontroluje. Rośnie niezbyt szybko i jedynym zagrożeniem może być, jak gałązki położą się na ziemi, ukorzenią się i będą nową sadzonką. Trwa to jakiś dłuższy czas, jak sadzonka jest silną roślinką. Jeśli przy pieleniu obetniesz to, co zbędne, będziesz mieć go pod kontrolą.
Tam, gdzie mam bluszcz, będzie na ogrodzeniu wybudowany murek. Wtedy bluszcz poprowadzę na murek.

Ogródek Iwony II 23:48, 19 sie 2016

Do góry
I jeszcze pytanie: czy kwitnący miskant to Malepartus?
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 11:35, 19 sie 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
ale fajne zakupy
ja dzis o malo nie kupilam rozchodzika takiego o ciemnych lisciach ale walnelam sie po lapkach. Kupie w Pl

Iza fajne zakupy to robili inni,ludzi jak mrówków,pełne kosze i trawy i jesienne zestawy na tarasy,ja tylko skromnie miskant chiński,proso heavy metal,trzmielinę drobną i rozchodnika.Ale kto biednemu zabroni poogladać?tego o ciemnych liściach też mam,próbuję rozmnożyć z gałązek które pocięłam na mniejsze odcinki.Zobaczymy czy się uda..Pogoda dziś piękna a tu trzeba zostawić ogród i do pracy.Pozdrawiam
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 22:45, 18 sie 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
limki sadź na gęsto - co metr. Ma być szpaler.
Hakonechloa musi mieć ziemię przekopaną z kora na 10-15cm w głąb. Spory placek. Możesz ja blisko hortek posadzić. Nie ma to znaczenia. Hosty zależy jakie kupisz - są większe i mniejsze. Są szybko rosnące w masę i tzw. powolniaki.
Żurawki upychamy

Toszko, czy Miskant ML mogę podsypać obornikiem granulowanym ?
Beskidzkie marzenie 21:28, 18 sie 2016

Do góry
Tutaj chciałam właśnie rozmnożyć miskant ml i za nimi dać rutewke fioletową podpatrzoną u admete

Horti generalnie w tym roku ogromne i piekne; vanilki zaczynaja sie przebarwić; służy im ta deszczowa aura

Lime light

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies