Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w mieście-ogrodzie 10:21, 17 sie 2017

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 10:20, 17 sie 2017

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 10:19, 17 sie 2017

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 10:17, 17 sie 2017

Do góry
Ogródek Iwony II 10:14, 17 sie 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kochani, odpiszę wieczorem. Warzywnik mnie wciągnął.

Ja nie mam warzywniaka, ale od koleżanki walczyłam z ogórkami - całe 20kg poszło do słoików

ps. Hortki masz cudne... wszystkie
Z Pszenicznej ... 10:13, 17 sie 2017

Do góry
Ale piękne pole rozchodników, też je zaczęłam rozmnażać. Rok temu miałam jeden, w tym roku z niego są 3. Plus dokupiłam jeden ciemny, i już mam 2. Mam pytanie o ścieżkę i te kamienie pomiedzy. Sporo mam takich u siebie, ale nie wiem czy mi ich starczy na takie wypełnienia. Skąd je masz?
AgataP napisał(a)
Rozchodniki - nadchodzi ich czas, już niedługo przekonam się czy to był dobry pomysł z tą rabatą.

W tle rabata też ma posadzone derenie - to White Gold, listki variegaty, gałązki Flaviramea - piękne oliwkowe. Liczę, że ładnie będą wyglądać na tle świerków.

Końcówka rabaty - wciąż hortki VF nie posadzone.

Czekają aż skończę tutaj, powstaje kolejna ścieżka - furtka - dom.
Różnica poziomów i miejsce akurat na hortki i kolejne sadzonki szarobródka

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:10, 17 sie 2017

Do góry
Makusia napisał(a)

Martuś ale pięknie hortki Ci porosły... wow!
Z Pszenicznej ... 10:04, 17 sie 2017

Do góry
Czym wykręcałaś te przęsłą? Chyba bede tego potrzebować do... wszystkiego.
AgataP napisał(a)
Jeszcze tutaj - podpórka z bliska z dzwonkiem

Z Pszenicznej ... 10:04, 17 sie 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Zrób dla mnie zdjęcia warzywnego Kochana, bo dawno go nie widziałam

Aga, nie miałam już czasu... dziś myknęłam tylko szybko po zbiory.
Cukinia, zakochałam się w niej. Mrożę i jem na bieżąco w sałatkach, placuszkach, zupie krem, wczoraj była tarta i mam zakusy na pasztet.
Nawet mąż wcina, choć on z tych bardziej mięsnych.
Pomidorki - dziś będą na sos do spaghetti.
Ogórki pójdą do kiszenia, a sałatkowy na kanapki.

Z Pszenicznej ... 10:01, 17 sie 2017

Do góry
AgataP napisał(a)

Czekają aż skończę tutaj, powstaje kolejna ścieżka - furtka - dom.
Różnica poziomów i miejsce akurat na hortki i kolejne sadzonki szarobródka

Nie mogę wyjść z podziwu. Bardzo mi się podoba.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:54, 17 sie 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Przy koszeniu jedziemy jednym kołem po rabacie. Ścinamy wąsy. A kancik robię raz na dwa miesiące. Chwasty sporadycznie znajduję na krawędzi rabaty. Masakra to z pewnością nie jest.
edit
opaska wokół podniesionej rabaty

Robię tak jak Gruszeczka - kosiarą po rabacie, wąsów nie zauważam za bardzo, kancik robię może ze 2-3 razy w sezonie. To wszystko. Chwasty jak rosną, to pielę je przy użyciu ostrza na trzonku, mam jeszcze po dziadku.. pielenie robi się piorunem... pod warunkiem małych chwastów.
Ania z Zielonego Wzgórza 09:19, 17 sie 2017

Do góry
Nareszcie zakwitły wszystkie trzy hibiskusy bagienne
Teraz czekam, aż więcej pąków zacznie się rozwijać i będzie piękny spektakl

Moja działka na Dębowym Lesie 08:10, 17 sie 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Aniu każdy ma lepsze i gorsze dni... takie życie. Cudne zakupy zrobiłaś, twój ogród aż tętni kolorami i fakturami. Jeśli będziesz miała nadwyżkę nasion rudbekii (tej brązowej) to ja bardzo chętnie bym przygarnęła.

Basiu , może i tak.Ale wiesz, jak to jest, jak człowiekowi nazbiera się tych ujemnych spraw, rzeczy życiowych.Ech...
Zakupy to taki mały zastrzyk pozytywnych emocji i trochę radości życiowej.Nawet, jak się później lata z doniczkami po ogrodzie i myśli i myśli- gdzie to posadzić ??
Nie mam sprawy, nazbieram ci nasionek rudbeki.Tylko mi się przypomnij, bo ja niestety mogę zapomnieć.
Już mi zapisz na pocztę + adres.Może jeszcze coś ???

Lilie

Z Pszenicznej ... 08:09, 17 sie 2017

Do góry
AgataP napisał(a)
Tulipanowiec, po przymrozkach w maju zmarzł cały, ale wziął się do roboty i odbił niesamowicie. Liście ma wielkości rabarbaru

Piękniutki Twój tulipanowiec- mój trzeci rok próbuje pogodzić się z faktem, że nie ma szansy na lepszą miejscówkę, niż u mnie. Przechodzi okres buntu- kaprysi, złapał grzyba- jednym słowem- foch
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:00, 17 sie 2017

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Jeżówkowa rabata, z której uszczknelam kilka kęp

o matko jaki ogrod ogromniasty...
bardzo ładnie

znaczy sie zamilowanie do ogrodu wyssałas z mlekiem ...
Moja działka na Dębowym Lesie 07:58, 17 sie 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
My już uzależnieni jesteśmy od tych kwiatów.
I w sumie dobrze
To nasza konieczność z odpoczynkiem , przyjemne i pożyteczne.
Ja też stale coś kupuję

Liliowiec falbaniasty piękny.

Otak, masz rację kwiaty, rośliny nas uzależniają. I takie uzależnienie jest tylko piękne i dla nas i dla otoczenia.A odpoczynek w swoim azylu to najpiękniejsza rzecz.

Moja działka na Dębowym Lesie 07:55, 17 sie 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Chętnie wybrałabym się na zakupy
Ostatnio na forum zauważyłam mniejszy "ruch", ludzie mają urlopy, albo działają w ogródkach i maja mniej czasu na zaglądanie na forum.

Piękne masz hosty i liliowce. Takie radosne są Twoje zdjęcia
Jaszczur wygląda jak smok

Ewuś, może i tak.Lato urlopy, , upały i mniejszy ruch..
Hosty to moja pierwsza miłość, po różach.Potem przyszły powojniki i liliowce, a potem hortensje i jeżówki jeszcze dołączają.
Dziękuję za miłe słowa.Masz rację, głowa jaszczurki, lub całą ona w zbliżeniu jak smok wygląda.Gad, to gad.

Mieczyki- też lubię
Słoneczna skarpa 07:55, 17 sie 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Moja podpowiedź - typowym błędem jest upychanie wszelkich podobajek i chciejstw na jednej rabacie. Trawy - miskanty, rozplenice, trzcinniki mozna dać grupami, min. po 3 -5 gdzieś na rabatach po ogrodzie. Trawy wprowadzają niebywałą dynamikę w ogrodzie.

Zgadzam się z Tobą dlatego nie chce zrobić ze skarpy typowej choinki.
Wolałbym też rośliny wolnorosnące, aby nie kombinować co 2 sezony z przesadzaniem lub wykopywaniem, dlatego cenna Twoja uwaga z kosodrzewinami. Nie mam doświadczenia w roślinach, potrafię je może ładnie rozłożyć na rabacie ale nie znam tych gatunków które wymieniłaś - jak będą wyglądały za rok lub 2.

Po drobnych korektach:
1. Bukszpany stożki
2. Sosna varella
3. Berberys
4. Cis na pniu
5. Rozplenica little bunny?
6.?

Doradździe co włożyć w miejsce 5 i 6. Dodam, że chciałbym coś co będzie mocno kontrastowało z jasnym, drobnym kamieniem. Cała rabata będzie docelowo wpełniona takim drobnym kamyczkiem, pod grillem czarny bazalt.

Zastanawiałem się też czy wzdłuż linii kostki granitowej nie posadzić w rzędzie bukszpan.
Przerwa na kawę... 07:49, 17 sie 2017

Do góry
Dwie jeszcze angielki pąki otworzyły - Lady Emma Hamilton i Lady of Shalott.

Rozchodniki posadzone ale coś jeszcze mi tu zgrzyta... chyba linia tej rabaty jest za prosta ale muszę się po prostu z tym tematem przespać

Płotki zrobione i nasadzenia. Jeszcze małe krzaczki bo to wszystko rośliny z własnego cięcia z tego roku i zbyt symetrycznie wsadzone zostały. Do delikatnej modyfikacji. Nie wiem czy kula z buksa z tyłu nie powinna być na niskiej nóżce... niecierpki porosły potwory - w następnym roku niższą odmianę kupię. Hosta z lewej przejściowo tu bo za ciężka jest. Będzia paproć lub ciemierniki. I wymyśliłam sobie w tym kącie lustro ale w takiej trochę innej formie. Na razie szukam kto mi może je zrobić
Kremsmünster OÖ Landesgartenschau 07:48, 17 sie 2017

Do góry
Kasiu o tak juz sobie wyobrazam jak sposrtdtrawek mienia sie teczowo. Na wystawie w Bad Ischl tez bylykrysztaly ale tez tak wysoko zawieszone.

Haniu wiedzialam, ze Dalie beda Ci sie podobac byly do wyboru do koloru

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies