Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 17:20, 16 lut 2015

Do góry
Ewo, niekoniecznie.Tutaj kazdy ma taki plastikowy, termokompostownik. I musze kiedys zrobic zdjecie, jaka ziemie wyjmuje z tego jeden z sasiadow. A wkolo kompostownika ziemia czarna.Dzdzownice wynosza. Ja mam 3 termo i sobie chwale.Szybko sie przerabia.Masa dzdzownic w nim siedzi i to teraz zima. Juz 3 razy oproznilam te kompostowniki a mam je dopiero trzy lata. Zalezy jak zrobisz kompost.Od tego najwiecej zalezy.Ja rozdrabniam wszystko co wrzucam, oprocz tego liscie, odrobine trawy, i resztki kuchenne. Nie narzekam. Tylko trzeba pamietac by pilnowac wilgotnosci, ja co kilka dni w upaly podlewam po bokach, zeby nie wysychalo i zeby rowno sie kompostowalo.A przerzucac sie da. Wybieram od dolu i sypie na gore.Albo zdejmuje kompostownik i wysypuje do drugiego. Zrobie niedlugo zdjecia mojego kompostu z plastikowych kompostownikow a kompost robiony od konca lata i caly czas sa dorzucane swieze odpadki z kuchni.Nie przerzucalam tego ani razu, bo w duzej czesci to byly liscie, trawa i odpadki i ladnie sie kompostowaly same. Dalam tez sporo krwawnika,pokrzywy i odrobine obornika.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:26, 16 lut 2015

Do góry
Przeczytałam cały wątek i mam trochę wątpliwości. Od razu zaznaczam, że dopiero zaczynam, tzn właśnie kupiłam 2 kompostowniki 400l przez internet, jeszcze nawet nie dotarły ale w ulotce producenta wyczytałam:
"... Ustawienie kompostownika w dobrze nasłonecznionym miejscu sprawi, że zachodzący w nim proces rozkładu będzie bardziej skuteczny. Kompostownik potrzebuje ciepła słonecznego żeby wyparowała z niego wilgoć, jednak nie powinien być całkiem suchy. ..."
Chodzi o czarny, plastikowy kompostownik, no i moje pytanie gdzie go postawić? Myślałam że ma stać w cieniu ale producent zaleca słońce, czy może być tak że te plastikowe są tak szczelne że w cieniu mogą sobie nie poradzić z odparowywaniem wilgoci? Wszyscy zalecają cień ale zazwyczaj w stosunku do "otwartych" kompostowników a co z plastikowymi?
Kolejne pytanie dotyczy podsypywania kompostu wapnem, wyczytałam, że nie trzeba a tu w książce "Kompostowanie" J. Woźniaka :

U mnie ogród młodziutki i mam głównie trawę i resztki z kuchni (liści i gałęzi to na razie bardzo mało), czy powinnam podsypywać wapnem? Rozumiem, że są różne szkoły i jedni robią tak a inni inaczej i pewnie za rok czy dwa sama zacznę eksperymentować ale teraz to kompostowanie wydaje mi się strasznie skomplikowane więc podpowiedzcie, bo boję się że mi się zaśmierdzi i się zniechęcę.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 20:29, 15 lut 2015

Do góry
Jejejej... A ja w ubiegłym roku zrobiłam jednokomorowy... Tak żałuję -zasugerowałam się zdjęciami, które przeglądałam w tamtym czasie - najczęściej pokazywały kompostownik jednokomorowy... Pewnie "Mój Dział Techniczny" w tym roku już mi nie pomoże w dorobieniu drugiej komory...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:27, 15 lut 2015

Do góry
Witam. Powoli myślę o altanie w ogrodzie, o dwóch miejscach. Na poniższym zdjeciu po lewej stronie gdzie jest kompostownik, jego bym przenisła. Tam rośnie orzech włoski i słońce jest do 15. A drugie miejsce to po prawej stronie pod brzozą za folią, tam słońce do 18.

A kompostownik bym przenisła za folię.

Jak myślicie, które miejsce lepsze.
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 12:17, 15 lut 2015

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)

a tu mój balkonowy "kompostownik"

to się nazywa prawdziwy Ogrodnik wie co dobre i bez względu na balkonowe okoliczności czyni miejsce działaniom na rzecz zdrowotności roślinek
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:46, 14 lut 2015

Do góry
Kasiek napisał(a)
A ja sie zastanawiam, co po sezonie doniczkowym zrobisz z ziemia zmieszana z pampersami, gdzie ja wyrzucisz. Do ogrodu? Na kompostownik?

Do kompostownika, podobno w w ciagu 3 lat się biodegraduje. Więc nic sie nie stanie jak trafi na inne rabaty.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:41, 14 lut 2015

Do góry
A ja sie zastanawiam, co po sezonie doniczkowym zrobisz z ziemia zmieszana z pampersami, gdzie ja wyrzucisz. Do ogrodu? Na kompostownik?
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 15:50, 13 lut 2015

Do góry
ufff wtargałam derenia bryła korzeniowa konkret, nie chciał mi się zmieścić w drzwiach, namoczyłam korzenie,poczeka grzecznie na balkonie ,a w weekend będzie już na działeczce,zdjęcie słabe bo telefonem..

Mam taka koncepcję : brzozy chińskie,dereń,berberys tunberga Erecta i miscanty morning light.Może być ???

a tu mój balkonowy "kompostownik"

Kwiatowy ogródek Monteverde 16:43, 11 lut 2015

Do góry
Dzisiaj poszłam zasilić kompostownik w obierki kuchenne i zrobilam zdjęcia przebiśniegom, malutkie ale już pokazują główki

no i może ktoś rozpozna ten kwiat, samosiewka, tu w pojedynkę rozeta

Przerabianie ogródka pod swój gust 10:20, 11 lut 2015

Do góry
Tez o tym myslalam. Ale wlasnie z zewnatrz, bo kompostownik pelny.Chyba ze go oproznie i na jesien zrobie swiezy kompost. Po jakims czasie bede mogla przeniesc tam dzdzownice.
Przerabianie ogródka pod swój gust 09:43, 11 lut 2015

Do góry
Doradzę Ci coś jak na wiosnę bedziesz opróżniać to w sklepach dużych marketach jak przychodzi im towar na paletach (np.napoje itd)między zgrzewkami napoi są przekładki tekturowe szare są duże ale cienkie łatwo się zginają załatw sobie 4 i ustaw w pustym od środka na czterech ścianach na dół obornik albo słoma i zima z głowy będzie im ciepło.Ja pracuję w sklepie to znajomej załatwiałam takie przekładki to otulała kompostownik tylko ona z zewnątrz bo był pełny ,ale jej pomysł to od środka na zimę zabezpieczyć.TA tektura swobodnie się rozłoży
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 09:03, 11 lut 2015

Do góry
Nie mam starych dywanow by jeszcze kompostowniki przykryc.Z ta agrowloknina swietny pomysl. Zajrzalam do kompostownikow, to niestety zamarzniete wszystko. Nie wiem jak w srodku pryzmy. Ale gora i dol zamarzniety. A kompostownik pelny. Poczekam do kwietnia i wpuszcze polowe do kompostownika. W jednym wiadrze mam mnostwo kokonow i sie wylegaja caly czas mlode dzdzownice a w drugim sa dorosle osobniki. U mnie bylo -20.Teraz bylo ocieplenie i w dzien jest +1 a noca tylko -3. Tu rejon gorzysty i dlugo utrzymuje sie zima.
Mysle, ze poprostu tej jesieni zostawie czesciowo dzdzownice w kompostowniku. Jak od poczatku beda sie przyzwyczajaly do temperatur to inaczej zime zniosa. Jak moje z pamiarni przenioslabym od razu na takie zimno to obawiam sie, ze szok bylby zbyt duzy.
Przerabianie ogródka pod swój gust 08:46, 11 lut 2015

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
I nastepne,widok na kompostownik Porownujac trawnik po przeprowadze i teraz,to jak niebo i ziemia.Wczesniej to byla koniczyna i mlecz.

Witaj Kasiu widzę twoje kompostowniki są ładne ,niemasz czego się obawiać wrzucaj dżownice do środka nic im nie będzie widziśz u mnie jest pryzma i cały czas odkryta czasem leży śnieg albo lód.A jeżeli masz obawy że zmarznie to otul go białą lub czarną agrowłukniną (widziałam tak u kogoś)
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 08:05, 11 lut 2015

Do góry
Agnieszka- a maja pierscienie? Jak ta tutaj?

Dzdzownica

Moje maja tez kilka kolorow ale wlasnie do tego te pierscienie. I ciekawa jestem czy w kompostowniku przezyja.Tylko ze ja mam trzy plastikowe ustawione obok siebie. A dzdzownice trzymam w pralni..I mam kompostownik takze zima
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 23:39, 10 lut 2015

Do góry
Mirella napisał(a)

Waldku dziękuję za wrażenia artystyczne.

Lubię tu wpadać ....ale raczej "po cichu ", jak wszędzie, czasami coś pisnę jak mnie coś wzruszy...
moje rośliny tylko na "ambrozji z pokrzyw" hulają,
...Ropuchy goszczą u mnie w ogrodzie, Jeże też

Witaj Mirello.
Postaram się co jakiś czas urozmaicić swój wątek również odnośnikiem do jakiegoś szczególnego utworu muzycznego. Na swojej kołysce miałem wyryty kiedyś napis Rock & Milk i tak już pozostało do dnia dzisiejszego.
Fajnie czytać, że poza roślinkami ktoś ma w ogrodzie jeszcze coś więcej. Ja Mirell również nie wyobrażam sobie mieć własnego, martwego ogrodu.
Zapraszam.

polinka napisała:

Waldku cieszę się bardzo, że zdecydowałeś się pokazać nam swój ogród Wiesz, że jesteś wielką skarbnicą wiedzy i jest mi bardzo miło, że mogę Cię poznać choćby wirtualnie

Dzieki Tobie i Toszce założyłam w tamtym roku kompostownik. W tym roku mam zaplanowaną wielką rewolucję w ogrodzie (jeśli w małym ogrodzie przesadzanie można nazwać wielką rewolucją) i już się cieszę, że będę miała właściwy materiał pod rośliny

Muszę na spokojnie przeczytać Twój wątek od początku, może znajdę odpowiedz na nurtujące pytania aby nie powtarzać dwa razy tego samego.

Paulinko.
Ciebie również witam cieplutko w swoim wątku. Będę się powtarzał w wyrażaniu swoich emocji, ale na prawdę miło mi czytać posty w których ktoś zaznacza swój szerszy kontakt z naturą w swoim najbliższym otoczeniu. Powrót do niekonwencjonalnej uprawy ogrodu jest nieunikniony. Postaram się odpowiedzieć na każde nurtujące Cię pytanie w sposób zrozumiały i czytelny.
Pozdrawiam.
Do raju daleko - u Ewy 23:25, 10 lut 2015

Do góry
lekturę twoją 120stronicową przeczytałam rośliny cudowne jak na taką glebę,do storczyków chyba się nie wypowiem sa tak piękne że nawet nieumiem dobrać słów a o kompoście wiesz bardzo dużo tylko niedoczytałam czy już kupiłaś kompostownik czy masz zamiar robić
A tu coś wam polecę BARDZO DOBRY SPRAWDZONY PRZEPIS proporcję można zmieniać co kto lubi a po wyciągnięciu owoców polecam pirnika z bakaliami
http://www.limonkowy.com/2014/10/nalewka-bozonarodzeniowa.html
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 22:41, 10 lut 2015

Do góry
Ja jak zakładałam kompostownik to zaczątek kompostu dostałam od znajomego a w nim dżownice -były dość marne i cienkie.Potem poszłam do sklepu wętkarskiego i kupiłam 6 pudełeczek dżownic ,każde pudełko różniło się wielkością tych oto robaczków.Wydawało mi się że niczym się nie różnią ,gdy na jesieni przewracałam kompost to było ich setki ,różnej wielkości ,długości i różnego koloru od czerwonych po blado różowe a czy ja mam kalifornijki to niewiem .Wiem natomiast że moje się spisują ładnie i są do tej pory(sprawdzałam)a u mnie najniższa temperatura tej zimy była -18C
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 21:36, 10 lut 2015

Do góry
One są tylko ospałe, przerabiają powoli ale można przykryć cały kompostownik tekturami żeby miały cieplej....
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:03, 10 lut 2015

Do góry
Nooo, dotarłam do końca wątku, choć przyznaję, że ostatnich kilka stron to tak, po łebkach przeleciałam
Będę i ja zaczynać produkować kompost na naszej działeczce. Tylko trzeba wybudować kompostownik. Tyle tutaj napisaliście, że już chyba się pogubiłam Pewnie na bieżąco będę pytała, co można a czego nie. Jak na razie to mam pytanie odnośnie tektury: ile jej dawać i jak ją rozdrabniać, w sensie na jakie małe kawałki ciąć?
Oczami wyobraźni - jak to miejsce się zmieni? 11:54, 10 lut 2015

Do góry
Moniko kompostownik na wiosnę szybko się zapełni na następny raz będzie jak znalazł,teraz to możesz zbierać skorupki jaj suszyć je a potem zemleć w młynku doskonały nawóz...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies