Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród bez retuszu 16:12, 16 mar 2015

Do góry
mal350 napisał(a)
Decyzja podjęta będę robić drewniany kompostownik, już mój mąż dostał listę potrzebnych rzeczy

Witam się w Twoim ogrodzie. Bardzo słuszna decyzja o drewnianym kompostowniku. U mnie plastiki tez się nie sprawdziły - poza już wspomnianymi argumentami na "nie" dodam jeszcze, że w plastiku mi "towar" szybko przesychał. Kompostownik koniecznie drewniany i najlepiej 3-komorowy, a minimum 2-komorowy.
Pozdrawiam!
Ślimaki 13:33, 15 mar 2015

Do góry
Ja jednak pozostanę przy niebieskich granulkach. Mąka pewnie wyjdzie drożej a i wraz z deszczem zniknie... teściowej te paskudztwa zaczęły nawet do domu włazić, wiec sypie wokół domu i na parapetach sól. Zwijają się i zdychają gdy wejdą na sól. Na trawie sól się nie sprawdzi bo wypali ją. Na kompostownik gdzie wylewam fusy z kawy też właziły nicponie.Granulki są niezastąpione! Wysypywałam wokół foliaka i warzywniaka, w pewnej odległości oczywiście. Raz posypałam wokół solą, ale trawa sie spaliła w tym miejscu. Sukces był taki że pomidorów nie zjadły, ucierpiała sałata i rzodkiew
w tym roku zimy nie było więc trzeba się nastawić na ogromną ilość tych darmozjadów.
Przycinanie - cięcie tui 18:26, 14 mar 2015

Do góry
Kupione z Allegro.To był bardzo nie przemyślany zakup no ale cóż trudno teraz chce to jakoś naprawić. Po niedzieli wybiorę się na zakupy po Pinivit i próchnice niestety kompostownik dopiero w planach.

Czyli nawóz sypany pominąć? Tylko próchnica i oprysk? No oczywiście plewienie i podlewanie
Tych wierzchołków nie ruszać?

Mam nadzieje że coś z nich jeszcze będzie....

Tuje Brabant.
Mój kawałek planety 17:22, 14 mar 2015

Do góry
ja tu na deszczu ... wilki jakieś ...

(kto pamięta ?

no wiec ten wilk to mój durny jamnik który szczeka do piłki ,

otóż z tym deszczu zrobiłam kompostownik amatora z siatki sztuk 1, jest szaro i psio więc fotę zrobię z słoneczny dzień (albo i nie bo mam kompleks niższości kompostownikowej np. przy Madzi co nawet kompostownik ma śliczny.

Obcięłam też trawę - żeby nie było też po amatorsku bo nożyczkami biurowymi , nie mam nożyc ogrodowych przynajmniej jeszcze.

no i zmokłam i zmarzłam ale nie mogłam usiedzieć.
Ogródek Iwony 23:05, 12 mar 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Iwonko, a Ty nie masz kompostownika, czy planujesz nowy ? Do tej pory byłam pewna, że masz

Ewo, mój kompostownik obecnie to kwadrat zbity z opału. Potem wykorzystałam jeszcze skrzynki z warzywniaka, tyle dobra mi się namnożyło. Planuje po modernizacji gospodarczego przenieść kompostownik, a właściwie założyć od nowa. Wtedy będzie z desek, mniej więcej coś takiego, jak pokazałaś, koniecznie trzykomorowy. Podoba mi się też kompostownik u Violi
Ten, co podesłałaś mi linka jest niewygodny. Mi wygodnie wydobywa się z kompostownika ziemię z dołu. Mój ma wycięte dwie deski z dołu z obu stron na wskroś. Dzięki temu cały czas mogę podbierać ziemię, a ta nieprzerobiona część opada na dół.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 21:38, 12 mar 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
w sumie to ciekawa roślina
a Ty gdzie ją sadzisz i czy robisz z niej coś ?

Ja zasłonię nią kompostownik Dla towarzystwa posadzę jeszcze jeną trawę i fioletowe jeżówki Sorgo jest jadalne ale jeszcze nie próbowałam
Początki w Kruklandii 13:35, 12 mar 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
alledrogo powiadacie dajcie namiary na prv
Justyś dziękuję za zdjęcia ogrodu, strasznie duży on jest i bardzo fajnie się zapowiada
masz jakieś wysokie trawki?
a kompostownik musisz mieć koniecznie

Namiarów na ławki nie mam, bo w tamtym roku kupowałam... i gdzieś mi się zapodziały

Ogród mały! Cała działka ma 9 arów. Z czego pół to dom z garażem, drewutnia, altana i polbruki

Trawki.... mam miskanty i rozplenice duże.
Żywopłot mieszany 13:30, 12 mar 2015

Do góry
Co mogę użyć na żywopłot oddziejący mini warzywniak i kompostownik (3m x 7m od części nazwijmy ją rekreacyjnej? Myślałam o pęcherznicy, ale ona na zimę gupbi liście i może lepiej coś zielonego cały rok, żeby ten kompostownik był jakoś ukryt.
Początki w Kruklandii 12:53, 12 mar 2015

Do góry
alledrogo powiadacie dajcie namiary na prv
Justyś dziękuję za zdjęcia ogrodu, strasznie duży on jest i bardzo fajnie się zapowiada
masz jakieś wysokie trawki?
a kompostownik musisz mieć koniecznie
Ogród niby nowoczesny ale... 11:01, 12 mar 2015

Do góry
Kasia - ja dwa lata temu nie wyobrażałam sobie aby mieć kompostownik. No bo po co mi
Człek głupi się rodzi...
Ogród niby nowoczesny ale... 08:51, 12 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)
Magda, dzięki za linka - poczytam, jak się dobrze zapoznam z tematem i bedę merytorycznie przygotowana to mojego eMusia przekonam, ze kompostownik to jest to co najbardziej chciałby zrobić - muszę tylko teorię przerobić coby mieć argumenty i umieć umieć profesjonalnych i obszernych odpowiedzi zamiast używania broni kalibru "bo tak chcę".

Poczytaj...bo warto ja tego tak pieknie w słowa ubrać nie umiem.

Mój eM też na poczatku nie chciał kompostownika. Ja zreszta też.
Bo śmierdzi, bo brzydko wyglada, bo u nas nie ma gdzie itp.

Ale najpierw ja sobie poczytałam na O, pooglądałam i doszłam do wniosku, że tyle dobra wyrzucam a ziemię co roku kilka-kilkanaście worków kupuję. I to ziemię z chemią. I warzywa na tym hoduję...
Bo z każdego pielenia, koszenia było kilka worków "zielonego".
Dodatkowo w kuchni obierki warzyw, owoców, kawa, herbata, skorupki jajek itp i tak jakoś wyszło, że ja przedstawiłam swoje argumenty...a on po prostu zrobił
I jest i się cieszę....czego i Tobie życzę
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:03, 12 mar 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)

tym razem, tylko 4-5 dni i muszę rodzinkę poodwiedzać więc do Ciebie nie dotrę. A co do wakacji to jeszcze nic nie wiem, co, gdzie, kiedy

Uuuuuuuuuu szkoda , ale rozumiem

pracy to na pewno masz dużo w ogrodzie. A robisz kompostownik?
z hortek robisz sadzonki czy wsio wyrzucasz?

Nad kompostownikiem myślę , ale jest tyle rzeczy za które trzeba się wziąć już że jak wyjdę na ogród to nie wiem w co ręce włożyć
A pogoda znowu się popsuła, wczoraj wytrzymałam godzinę, tak wiało i było przeraźliwie zimno . A ja musze uważać bo cały czas łażę z niedoleczonymi zatokami

A hortki próbuję ukorzenić, zobaczymy czy coś z tego wyjdzie .
Nawet patyki dereni w grunt wsadziłam hahahahaha
Ogród niby nowoczesny ale... 23:48, 11 mar 2015

Do góry
Magda, dzięki za linka - poczytam, jak się dobrze zapoznam z tematem i bedę merytorycznie przygotowana to mojego eMusia przekonam, ze kompostownik to jest to co najbardziej chciałby zrobić - muszę tylko teorię przerobić coby mieć argumenty i umieć umieć profesjonalnych i obszernych odpowiedzi zamiast używania broni kalibru "bo tak chcę".
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 22:46, 11 mar 2015

Do góry
admete napisał(a)

Będę na bieżąco i dam znać
Na długo przyjeżdżasz?.
Damy radę się zobaczyć???

tym razem, tylko 4-5 dni i muszę rodzinkę poodwiedzać więc do Ciebie nie dotrę. A co do wakacji to jeszcze nic nie wiem, co, gdzie, kiedy

pracy to na pewno masz dużo w ogrodzie. A robisz kompostownik?
z hortek robisz sadzonki czy wsio wyrzucasz?
Do raju daleko - u Ewy 21:34, 11 mar 2015

Do góry
Margo napisał(a)
Ewo, będziecie sami budowac kompostownik ?
Macie jakiś pomysł na "nie rzucającą się w oczy" konstrukcję ?
Pytam, bo też chcemy zrobić, ale jeszcze nie wiemy jak...

Gosiu znalazłam zdjęcie i na wzór mój mąż zrobi taki sam. Prześlę Ci linka na prive
Do raju daleko - u Ewy 21:22, 11 mar 2015

Do góry
Ewo, będziecie sami budowac kompostownik ?
Macie jakiś pomysł na "nie rzucającą się w oczy" konstrukcję ?
Pytam, bo też chcemy zrobić, ale jeszcze nie wiemy jak...
Do raju daleko - u Ewy 21:13, 11 mar 2015

Do góry
Kompostownik dobra rzecz. Naprawdę własna ziemia kompostowa to jest miód i cud.
Hahaha ja lubię z konewką, ale ja nie ganiam tylko lazę wtedy jak ślimak
Ogród niby nowoczesny ale... 18:55, 11 mar 2015

Do góry
jalos napisał(a)
wpadam przywitać się po zimowym śnie i od razu mam pytanie o kompostownik - czy on nie jest niczym przykryty z góry?
A jakie ma wymiary?

Niczym nie przykrywam kompostownika. Zlewam wodą w miarę regularnie.

Wymiary to ok 110 x 110 cm
A tak się otwiera:

Ogród niby nowoczesny ale... 18:52, 11 mar 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
Ty oczywiście musisz mieć wszystko zrobione porządnie kompostownik super, i jaki esteticzny - masz jakiś mało widoczny kącik ? poka co masz w środku

Proszę Pani Ciekawska

Kompostownik ukryty z tyłu za domem

Pierwsza komora pusta bo kompost zostal przerzucony do drugiej

o tu:

a z trzeciej komory kompost powędrował do skrzyń warzywnych...i na razie tu są "śmieci" do oddania

Do raju daleko - u Ewy 14:57, 11 mar 2015

Do góry
Ewciu, muszę na wiosnę najpierw kompostownik zbudować To są moje plany od jesieni Może starczyło by mi tego popiołu, bo mchu mam naprawdę mało, ale jednak użyję Dolomitu
Tylko u nas nie pada i wczoraj sprawdziłam, że mam wyjście wody do naprawy, bo przepuszcza. Wczoraj biegałam z konewkami z domu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies