Kompost, kompostowanie i kompostowniki
17:20, 16 lut 2015
Ewo, niekoniecznie.Tutaj kazdy ma taki plastikowy, termokompostownik. I musze kiedys zrobic zdjecie, jaka ziemie wyjmuje z tego jeden z sasiadow. A wkolo kompostownika ziemia czarna.Dzdzownice wynosza. Ja mam 3 termo i sobie chwale.Szybko sie przerabia.Masa dzdzownic w nim siedzi i to teraz zima. Juz 3 razy oproznilam te kompostowniki a mam je dopiero trzy lata. Zalezy jak zrobisz kompost.Od tego najwiecej zalezy.Ja rozdrabniam wszystko co wrzucam, oprocz tego liscie, odrobine trawy, i resztki kuchenne. Nie narzekam. Tylko trzeba pamietac by pilnowac wilgotnosci, ja co kilka dni w upaly podlewam po bokach, zeby nie wysychalo i zeby rowno sie kompostowalo.A przerzucac sie da. Wybieram od dolu i sypie na gore.Albo zdejmuje kompostownik i wysypuje do drugiego. Zrobie niedlugo zdjecia mojego kompostu z plastikowych kompostownikow a kompost robiony od konca lata i caly czas sa dorzucane swieze odpadki z kuchni.Nie przerzucalam tego ani razu, bo w duzej czesci to byly liscie, trawa i odpadki i ladnie sie kompostowaly same. Dalam tez sporo krwawnika,pokrzywy i odrobine obornika.