Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 23:00, 12 mar 2015

Kacha123 napisał(a)

Co się odwlecze, to nie uciecze!

Iwk4 23:01, 12 mar 2015

Anusia napisał(a)
Iwonko obciełaś już swoje hortki? bo ja nie doczytałam chyba coś. Moje już przyszły Jutro zawożę je na rancho

Aniu, nowe hortki przycięte i posadzone.
Ale te, co mam w ogrodzie, jeszcze czekają na cięcie. Zrobię to po niedzieli.
A ty jeszcze nie mieszkasz w nowym domku?
Iwk4 23:05, 12 mar 2015

Ewa777 napisał(a)
Iwonko, a Ty nie masz kompostownika, czy planujesz nowy ? Do tej pory byłam pewna, że masz

Ewo, mój kompostownik obecnie to kwadrat zbity z opału. Potem wykorzystałam jeszcze skrzynki z warzywniaka, tyle dobra mi się namnożyło. Planuje po modernizacji gospodarczego przenieść kompostownik, a właściwie założyć od nowa. Wtedy będzie z desek, mniej więcej coś takiego, jak pokazałaś, koniecznie trzykomorowy. Podoba mi się też kompostownik u Violi
Ten, co podesłałaś mi linka jest niewygodny. Mi wygodnie wydobywa się z kompostownika ziemię z dołu. Mój ma wycięte dwie deski z dołu z obu stron na wskroś. Dzięki temu cały czas mogę podbierać ziemię, a ta nieprzerobiona część opada na dół.
Asiuniaa 08:45, 13 mar 2015

Iwk4 napisał(a)

Asiu, to masz bliżej niż ja. Ale w O wcale nie musi być tanio. Czasami w szkółkach można kupić zdrowsze i tańsze roślinki. Czasami można wysyłkowo, jeśli opłaca się płacić za przesyłkę.
Dziś u mnie też było zimno. M zrobił mi niespodziankę i przyjechał do domu. Zrobiliśmy wypad do miasta po tygodniowe zakupy i już nie zdążyłam pójść do ogrodu, było już za zimno. Jutro muszę koniecznie, bo byliny wykopałam z rabaty i muszę je posadzić. Chwilowo zaniosłam je do garażu, by im nie było za zimno.
A samochód stoi na dworze, hi, hi Roślinki są ważniejsze

Jeśli chodzi o O. to kulki bukszpanowe za 24,99 wyglądają na małe dość - ja w pobliskiej szkółce w podobnej cenie mam większe takie 30 - 40 cm - jak z jakością tego nie wiem. Te z O. wyglądają zdrowo w szkółce rosną w gruncie. Ale wszystko przede mną kupię te ze szkółki i zobaczymy .

Moje stokrotki też zostały na noc w garażu
Margo 11:50, 13 mar 2015

Witam,
czas się u Ciebie ujawnić, bo do tej pory podglądałam po cichu.
Fajny ogródek tworzysz, plany widzę ambitne na ten sezon Wizytówka super
Będę zaglądać i podziwiać zmiany
Pozdrawiam
margaretka3 12:20, 13 mar 2015

Cześć Iwonko, znalazłam u Ciebie ognistą rabatę, ja też taką założyłam w tamtym roku w sierpniu. Niewiele takich ognistych rabat znalazłam tutaj na forum.
Bardzo ciekawa jestem efektu, jeszcze mi kilka roślinek na niej brakuje, no i zobaczę, czym by tu jeszcze uzupełnić. Część roślinek z Twojego planuje jest i na mojej rabacie. Niniejszym zaznaczam Twój wątek
Mądre rzeczy przeczytałam u Ciebie na temat kory. Przyda się ta wiedza
Anusia 17:15, 13 mar 2015

Iwk4 napisał(a)

Aniu, nowe hortki przycięte i posadzone.
Ale te, co mam w ogrodzie, jeszcze czekają na cięcie. Zrobię to po niedzieli.
A ty jeszcze nie mieszkasz w nowym domku?

Jeszcze nie mieszkamy, trwa wykończeniówka. Przeprowadzka pod koniec kwietnia, nie damy rady wcześniej.
Mysza 17:22, 13 mar 2015

Iwk4 napisał(a)

Aniu, wiem. Najważniejszy jest plan nasadzeń, a ten już mam. Niektóre roślinki mam, niektóre wysiałam w tym roku, są maleńkie, np. firletka. Dobre duszki też coś obiecały podesłać, miskanty, jak tylko pokażą się w szkółce - kupię. A potem wszystko musi urosnąć. Biorąc jednak pod uwagę, że większość to byliny, powinno coś już w tym roku zagrać. Jednak najlepszy efekt będzie w przyszłym roku, jeśli uda mi się wyłożyć kostkę na podjeździe, bo wtedy wszystko stworzy spójną całość
Przypomnę plan nasadzeń:

Iwonko naprostuj mnie, bo ciągle jakoś miałam przed oczami Twój ogród w łukach, a tu plan prostych lini????
szemusia 18:59, 13 mar 2015

Iwonko, oglądałam ten projekt w momencie tworzenia, a teraz analizuję ponownie. I ciągle nowe rzeczy odkrywam
Widzę w dwóch miejscach red barona. Masz już tę trawkę? Pytam, bo posiadam (sztuk 1 ) i jakoś słabo u mnie rośnie...
Pozdrawiam w prawie zimowy dzień
Kacha123 19:18, 13 mar 2015

Iwonko jaki piękny projekcik zrobiłaś - zdolna kobitka!