Może to po prostu susza? Trawnik potrzebuje wody, lepiej rzadziej a obficie niż cykanie po parę litrów codziennie. Wtedy system korzeniowy jest na wierzchu, przy podlewaniu obfitym a rzadziej - korzeni się głębiej.
Przy takich upałach same burze i rosa nie wystarczą.
Rabata wygląda jak oderwana od rzeczywistości, czyli od całego ogrodu. Tak nie może być, połącz ją lub wymyśl rabaty po całości, za rabatą. pomiędzy nią a płotem masz trawnik,,, tak nie nie powinno być. Masz chaos, i kształt tej rabaty powinien się zmienić.
Szkoda, że nie ma fotek donic, bo wtedy łatwiej doradzić Pierwsze pytanie czy donice będą w słońcu czy w cieniu. Większość z iglastych, które kilka lat w donicy wytrzymają przy pielęgnacji i podlewaniu, wolą słońce lub półcień - można spróbować thuje 'Smaragd' - po paru latach trzeba wysadzić do gruntu, kuliste odmiany thui 'Danica' i inne mniejsze. Nieźle radzi sobie karłowa kosodrzewina 'Mops'/'Gnom'(tylko w słońcu) itp. oraz choina kanadyjska 'Yedelloh'(można w cieniu). Można spróbować też z karłowymi świerkami (byle tylko nie św. biały 'Conica' bo przędziorki!). Do jałowców nie mam przekonania, ale też pewnie wytrzymają.
Na pewno nie dadzą radę w naszym klimacie przez zimę w donicy bukszpany, cyprysiki czy cisy.
A co do przedogródka - masz pole do popisu, każdy pewnie by miał inny pomysł na niego. Popatrz sobie na realizacje Gardenarium lub inne i spróbuj wybrać odpowiadający Ci styl, wtedy łatwiej doradzać - inaczej każdy będzie doradzał własne ,,widzimisię", niekoniecznie w Twoim guście.
Jeśli jest glina, całą rabatę trzeba przekopać, wzbogacając kompostem i rozluźniając piaskiem, bo inaczej w wykopanym dołku powstanie "garnek" i korzenie ulegną zatopieniu.
Albo w dnie dołka przewierć dziurę na taką głębokość aby dowiercić się do warstwy przepuszczalnej, w to wsyp kamyki i połóż włókninę przepuszczającą wodę na kamyki, a jedynie boki dołka pokopać szpadlem, żeby ciasno korzenie nie miały.
ProAgro obecnie jest zabronione i możesz go nie dostać, mnie teraz też załatwiałi Confidor, też nie można kupić, nie daruj sobie jak masz możliwość kupienia, jest najlepszy.
Ale to nie było złośliwe. Jest florovit do iglaków, florovit do liściastych i chyba nawet uniwersalny . Wtedy tez mi napisałaś kup florovit to poszedłem i kupiłem: do iglaków
Pewnie, ale trzeba pomysleć do jakiej grupy zaliczysz świerk?
Do ozdobnych z liści, zimozielonych.
Kup Florovit w 5 litrowej bańce, nie te specjalistyczne w małych buteleczkach z napisami "do roślin kwitnących - wiadomo że nie, do roślin balkonowych - wiadomo że nie... duża bania florovitu bez dodatkowych napisów
Każda donica i uprawa w niej roślin, które pozostają na zimę, niesie niebezpieczeństwo przemarznięcia, uda się albo nie
Ocieplanie czasem nic nie daje, i tak przemarznie i tak, więc lawenda także. Raczej na pewno przemarznie, a ocieplenie - szkoda czasu. Najlepiej, jeśli chcesz przechować lawendę - zakop ją do ogrodu w gruncie.
Donice to mała objętość ziemi, a najlepiej przed mrozem chroni ziemia.
Zawielka jest ta rabata i oderwana od płotu, powiększ trawnik, zrób rabatę do płotu, nie zasłaniaj pięknego widoku w oddali, zywopłot do wysokości płotu, obwódka bukszpanowa po granicy rabaty
ale żeby powrócić do ogrody wklejam świeże fotki tego co przygotowałem do przedogródka - nasadzenia może na jesień - ale raczej na przyszły rok
ma być tam już mega nowocześnie - inspiracja oczywiście jest - kto zna Gardenarium pewnie już się domyśla - oczywiście w mojej micro skali
bardzo mało miejsca w tym prostokącie przed domem - i nie chciałem, żeby jakoś by taki mocno inny - więc przeniosłem troszkę tę rabatę na wrzosowisko.... może da to efekt płynniejszego wejścia do ogrodu
Danusiu! Dla mnie najpiękniejszy !! Oczywiście, że to wielki sukces, że Twoje nazwisko wśród tylu sław to wisienka na torcie To tak jakbyś znalazła się wśród Noblistów
Zdrówka dla mamusi !
Ogromne gratulacje dla ciebie Danusiu i Gardenarium ( wiadomo stanowicie całość,jesteście zgraną ekipą... )
Bardzo się cieszę z Waszego wyróżnienia...ale kto,jak nie Wy miał je otrzymać?
Cały świat sie dowie,że Polacy też mają piękne ogrody
Ogrodowisko zmieniło wiele ogrodów,bardzo dziękuję za forum...sama czerpie z niego pomysły i inspiracje
Poznałam tu wspaniałe osoby