Toszka- masz rację chodnik jest okropny, ale będzie wymieniany w przyszłym roku (mam nadzieję). Mam ochotę na ten lifting!
Kule przesadzę w inne miejsce. Nad ligustrem się zastanowię ale te lata 70 i 80 chodzą mi po głowie - bo chyba wtedy był sadzony. Podoba mi się wersja z podsadzeniem go oraz wersja z drzewami. Należałoby go chyba jednak najpierw skrócić.
Może coś takiego jak na zdjęciu.
[]
Szkoda, że nie ma fotek donic, bo wtedy łatwiej doradzić Pierwsze pytanie czy donice będą w słońcu czy w cieniu. Większość z iglastych, które kilka lat w donicy wytrzymają przy pielęgnacji i podlewaniu, wolą słońce lub półcień - można spróbować thuje 'Smaragd' - po paru latach trzeba wysadzić do gruntu, kuliste odmiany thui 'Danica' i inne mniejsze. Nieźle radzi sobie karłowa kosodrzewina 'Mops'/'Gnom'(tylko w słońcu) itp. oraz choina kanadyjska 'Yedelloh'(można w cieniu). Można spróbować też z karłowymi świerkami (byle tylko nie św. biały 'Conica' bo przędziorki!). Do jałowców nie mam przekonania, ale też pewnie wytrzymają.
Na pewno nie dadzą radę w naszym klimacie przez zimę w donicy bukszpany, cyprysiki czy cisy.
A co do przedogródka - masz pole do popisu, każdy pewnie by miał inny pomysł na niego. Popatrz sobie na realizacje Gardenarium lub inne i spróbuj wybrać odpowiadający Ci styl, wtedy łatwiej doradzać - inaczej każdy będzie doradzał własne ,,widzimisię", niekoniecznie w Twoim guście.
Jak chodzi o ligustr to faktycznie kojarzy się z zielenią osiedlową i pewnie sporo czasu zajmuje utrzymanie go w takim nienagannym stanie jak na foto. Osobiście wolę żywopłoty z innych roślin, ale jakby co - ligustr można skutecznie odmłodzić i mocno ucharatać na wiosnę - nic mu nie będzie. To już Twoja decyzja. Czasem warto wykorzystać rzeczy zastane, a czasem pozbyć się sentymentu... wiadomo do kogo należy ta decyzja
Magda - no to w gruncie trochę większe pole do popisu, można spróbować pozwolić sobie coś kolumnowego w kształcie, albo jakieś formy bonsai? Taki wolny pomysł rzucam Mniej więcej i tak pewnie będziesz oscylowała w tych gatunkach które podałam - sprawdź sobie i zobacz co Ci się podoba.
Ozz ma rację, ze kule są intrygujące... ale moim, subiektywnym zdaniem jest ich ciut za dużo...
Ja tam na zdjęciu widzę w oddali płot bez żywopłotu... można pomyśleć o przeniesieniu części kul, lub ligustra... oczywiście, bez 2-3 chłopa się nie obędzie wykopanie należytych brył korzeniowych.
Ja bym poczekala na oblozenie schodow, bo Ci zniszcza to co posadzisz. A potem - stozki, duze, z cisa? Drzewko kuliste na pniu - katalpy? klony? trzebaby wycyrklować żeby Ci widoku z okien nie zasłaniały - gdybys kupowala to powinny byc szczepione na "dobrek" wysokosci.
Ladny dom, bez ogrodzenia z przodu- suuuper!
Dzięki za podpowiedzi. Katalpy ... To jest to!!! Schody obłożymy nieprędko A roślinki niech się pną do góry! Brak płotu zapewnia właściwą cyrkulację wszystkich dzieciuf z ulicy
Katalpe kup szczepiona, odmiane kulista - Nana. Inna urosnie na mega wielkie, nieregularne drzewo. Ona sie nie bedzie piela do gory tylko korona zwiekszac bedzie swoja srednice, drzewk pozstanie z grubsza wysokosci akiej jakiej kupisz - kup takie min, 2m powodzenia!