Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

popcorn 15:53, 31 lip 2014

jula81 napisał(a)
Czy do rabaty z miłorzębem ginko biloba szczepionym na pniu pasować będzie klon palmowy czerwony?

Julka a co pod milorzebem? Pokaz jak daleko ten klon by mial byc? Wybierz dla nieg osloniete miejsce, bo lubia przemarzac.. ide do Ciebie, pokazesz to miejse?
jula81 19:56, 31 lip 2014

Jest to ściana wschodnia.Z tego miejsca może zostać tylko miłorząb ,red baron i żurawki a resztę mogę usunąć i podarować sąsiadowi do ogrodu.
Mam dużo runianki ,dwa małe cisy gold, jdenego cisa pospolitego i kilka bukszpanów .
Pomyślałam gdyby posadzić dwa cisy gold i wyprowadzać je w stożki, drugiego cisa w kulkę z bukszpanami.wypełnić runianką. ale czy trawy baron pasują ?

Ewa_w_ogrodzie 20:10, 31 lip 2014

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Topiary z bukszpanu i cisa

Witam jestem od niedawna na forum. Czytam co mogę i oglądam z otwartymi ustami te cuda. Marzy mi się ogród w stylu wiejskim. Na dwóch rabatach mam po kilka bukszpanów, malutkie takie 40 cm krzaczki, na razie przycinałam w owal. Niestety nie są zgrupowane tylko rozstrzelone po rabatach, bo jak sadziłam to jeszcze nie dokształcałam się na Ogrodowisku. Czy one w ogóle będą pasowały do wiejskiego charakteru ogrodu? Na forum znalazłam tylko zdjęcia z zastosowaniem ich jako obwódek do wiejskich rabat, aby narzucić jakiś porządek. Moich jest zdecydowanie za mało na obwódki, czy mogą zostać wewnątrz rabatek, czy je usunąć, a może wystarczy je jakoś zgrupować, żeby było ładnie? Na waszych pięknych zdjęciach bukszpany są już duże i efekt jest super, ja nie umiem sobie wyobrazić jak posadzić te maleństwa żeby za 5 20 lat wyglądały ok.
Zamieszczę zdjęci jednej rabaty.
Gardenarium 20:10, 31 lip 2014

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Topiary z bukszpanu i cisa

Rabata wygląda jak oderwana od rzeczywistości, czyli od całego ogrodu. Tak nie może być, połącz ją lub wymyśl rabaty po całości, za rabatą. pomiędzy nią a płotem masz trawnik,,, tak nie nie powinno być. Masz chaos, i kształt tej rabaty powinien się zmienić.

Narysowałam Tobie propozycję w Twoim wątku

Instagram Ogrodowiska
Ewa_w_ogrodzie 20:10, 31 lip 2014

Gardenarium napisał(a)
Rabata wygląda jak oderwana od rzeczywistości, czyli od całego ogrodu. Tak nie może być, połącz ją lub wymyśl rabaty po całości, za rabatą. pomiędzy nią a płotem masz trawnik,,, tak nie nie powinno być. Masz chaos, i kształt tej rabaty powinien się zmienić.

Narysowałam Tobie propozycję w Twoim wątku

Już patrzyłam i bardzo dziękuję będę informować o zmianach.
magda_szydlo... 20:15, 31 lip 2014

uff, dumała ja i wydumała. Tylko czy to ma ręce i nogi?! Z pozostałej kostki ułożyłam kształt rabatki i tadamTylko cosik mi tam nie gra...
jula81 20:18, 31 lip 2014

magda_szydlowska napisał(a)
uff, dumała ja i wydumała. Tylko czy to ma ręce i nogi?! Z pozostałej kostki ułożyłam kształt rabatki i tadamTylko cosik mi tam nie gra...

Madziu a nie myślałaś by założyć własny swój wątek i tam rozwijać swój ogród krok po kroku? A tutaj tylko pojedyńcze pytania ?
magda_szydlo... 20:28, 31 lip 2014

Jula81 myślałam o jakiś sugestiach, bo na założenie swojego wątku to się nie odważę
Beata1 20:37, 31 lip 2014

Toszka napisał(a)

Beatko, z ligustra można zrobić (wyciąć )np. kostki...
Ozz ma rację, ze kule są intrygujące... ale moim, subiektywnym zdaniem jest ich ciut za dużo...
Ja tam na zdjęciu widzę w oddali płot bez żywopłotu... można pomyśleć o przeniesieniu części kul, lub ligustra... oczywiście, bez 2-3 chłopa się nie obędzie wykopanie należytych brył korzeniowych.

Co myślisz o czymś takim? Niektóre kule bym zostawiła, a pomiędzy nasadzenia np. z katalpy. Ligustr obciety w kostki +katalpy. Wszystko podsadzone rumianką ,żurawką, barwinkiem lub trzmieliną (ewentualnie niskie trawy, funkie). Nie wiem czy nie przesadziłam z ilościa drzew?
Malgosik 22:18, 31 lip 2014

magda_szydlowska napisał(a)

do czego ma tutaj służyć ta trawa?
jest potrzebny taki kawałek?
Może po całości zrobić rabatę.