Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:58, 29 wrz 2019

Do góry
Magnolia posadzona. Trzymajcie kciuki żeby się przyjęła...

Ciągle mam wątpliwości co do szerokości tej rabaty, czy nie iść na całość i nie poszerzyć na dwie szerokości ścieżki. Teraz jest na jedną szerokość ścieżki.

Ten kwadrat z chwastami to miejsce na palenisko. Będzie wysypany grysem i na nim stalowe palenisko.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:34, 28 wrz 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ta magnolia aż się prosi o posadzenie na tle tej ściany

Ooo i taka odpowiedź mi się bardzo podoba Aniu Żeby się tylko przyjęła... A najwyżej jak nie to w jej miejsce posadzę nową
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:31, 28 wrz 2019

Do góry
Ta magnolia aż się prosi o posadzenie na tle tej ściany
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:45, 28 wrz 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Ciekawa jestem co wymyślisz. Ja swojej koncepcji szczegółowo zdradzać nie będę Ale moja koncepcja jest w stanie przysłonić widok z wiaty na wnętrze ogrodu.

O ty! Pokazuj co wykombinowałas
Ja na razie na prosto takie coś. I wiesz centralnie po środku odległości między okiennicami magnolia. Myślisz, żeby więcej wykroić?

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:54, 28 wrz 2019

Do góry
effka napisał(a)

(...)
Z tyłu będzie niski żywopłocik choinowy i azalie a przed nimi po środku na wysepce w trawniku 1x1m przylegającej do widocznej na fotce rabaty choinowej, magnolia.
Jak myślicie??

Niepokoi mnie tylko ta wysepka w trawniku... magnolka ma szerokie, płytkie korzenie, lubi lekko kwaśno i nie jest żarłoczna...a trawnik będzie nawożony i ma wyższe ph. W wątkach chorobowych jest masę pytań o magnolie...właśnie wtedy, kiedy sadzone są w i niemal w trawniku. Przypadek?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:26, 28 wrz 2019

Do góry
HannaR napisał(a)
Jak magnolia ma czerwone kwiaty? Sorry, może wcześniej jest nazwa w wątku, ale nie doczytałam.

Jeśli żywopłot choinowy ma być niski, to magnolia będzie tam dobrze wyglądała. Jest tam odpowiednio dużo słońca?

Tak mi Pan przekazał, że czerwone ale równie dobrze mogą być bordowe albo ciemno różowe, wiadomo jak faceci patrzą na kolory... Nie mam pojęcia jaka odmiana. Ma wielkie liście, inne niż widziane przeze mnie magnolie.

Żywopłot chcę utrzymać możliwie nisko, zobaczymy jak mi wyjdzie. Chcę, żeby sięgały do wysokości okiennic, żeby je było widać.

Tu jeszcze widoczek na garaż z dzisiejszego dnia.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:51, 28 wrz 2019

Do góry
Jak magnolia ma czerwone kwiaty? Sorry, może wcześniej jest nazwa w wątku, ale nie doczytałam.

Jeśli żywopłot choinowy ma być niski, to magnolia będzie tam dobrze wyglądała. Jest tam odpowiednio dużo słońca?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:38, 28 wrz 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
zobacz co mi wyszło po porannej kawie

coś rozłozystego miedzy okna, chyba poszłabym naprawde w bordo bo tło jest jasne. a dołem dużo werbeny, trzcinnik i gracek punktowo i po całości moze śmiałek?

Jest! Znalazłam, uff. Pomyślałam sobie, że może bym tą dzisiejszą darowaną magnolię posadziła tutaj, przy garażu? Tak jak to Anka rysowała. Ona wprawdzie myślała o jakimś kolonie bordowy ale magnolia chyba nie byłaby zła na tle tej jasnej ściany? Czerwone kwiaty magnolii ładnie by się odbijały na niej.
Z tyłu będzie niski żywopłocik choinowy i azalie a przed nimi po środku na wysepce w trawniku 1x1m przylegającej do widocznej na fotce rabaty choinowej, magnolia.
Jak myślicie??
Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 14:37, 25 wrz 2019

Do góry
Kombinowalam dzis nowy plan, przy moim braku talentu przestrzennego wyszlo mi tak, jak ponizej.
Obrocilam w programie on line, wiec jest tak, jak na zywo, patrzac od domu, czyli patio na dole, warzywnik na gorze.
Szwankuje mi paint, nie chce kolorowac jednolicie.
Fioletowe paseczki to 2 patia. Rozowe cos po lewej, to ew szopencja, za nia ew mala drewutnia. Ciemnozielone paskowane kola, to ew drzewa. Od dolu amelnachier, na gorze w rogu persimmon. Trzecie za swidosliwa to byc moze bedzie magnolia. Paskowane prostokaciki 2 to ew niziutkie zywoplotki. Nie wiem, z czego Na kremowo sa sciezki.
Polecane drzewa i krzewy liściaste 14:20, 25 wrz 2019

Do góry
Anna_M napisał(a)
Witam wszystkich specjalistów. Doradźcie proszę co posadzić jako niewielkie drzewo max do 8 m.wys.? (liściaste/iglaste obojętne.) Zależy mi, żeby szybko rosło, dało trochę cienia wokół domu i żeby nie wybujało potem jako 30 m drzewo Będzie rosło w sąsiedztwie śliwy wiśniowej z czerw.liśćmi. Strona pd-zachodnia. Gleba taka sobie.
Aha niekoniecznie musi być szczepione na pniu. Nie zawsze drzewo musi być "pod linijkę". Pozdrawiam Was !

A może brzoza doorenbos. Rośnie bardzo szybko. Ma duże liście i piękna snieznobiala korę. Dorasta do 10m. Mam w ogródku i jeśli w upały się podlewa to rosnie szybko. Ja mam wielopniowe. W rok urosly 1m i podwoily zagęszczenie. Kupiłam też magnolie Galaxy, ponoć rośnie bardzo szybko do 7m,ale szybkości nie potwierdzę bo w tym roku kupiłam. Magnolia chyba bardziej wymagająca, ale w pierwszych latach i tak podlewam wszystkie drzewka.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:34, 25 wrz 2019

Do góry
magnolia napisał(a)

piękne!!!! pokazywałaś kiedyś ten widok?

Wow, piekny widok
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:54, 23 wrz 2019

Do góry
malkul napisał(a)

piękne!!!! pokazywałaś kiedyś ten widok?
Przerwa na kawę... 07:09, 23 wrz 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Część dalsza wczoraj sze sesji ogrodowej
Tu ciurkadełko zostało zjedzone wręcz przez kocankę. Miała być tylko dodatkiem a stała się dominantą. Powinnam ją przyciąć ale fajnie tu ten kolor wygląda. Gracek ładnie się rozrasta mimo cienia. Magnolia gwiaździsta dzielnie znosi formowanie. I kwitnie co ciekawe też w miarę na wiosnę. Czyli jednak się da to zrobić.

Zachwycam się Twoim buszem

Kocanka taki potwór? nigdy nie udało mi się takiej osiągnąć - czytam, że wilgoć i cienia trochę?

Zymon czasem tnie magnolie, ze 2 lata temu pokazał Laurę prowadzoną na bardzo gęste drzewko

Morwą się zachwycam, gdymy miała sensowne miejsce dla niej to chętnie taką bym posadziła
Przerwa na kawę... 06:32, 23 wrz 2019

Do góry
Część dalsza wczoraj sze sesji ogrodowej
Tu ciurkadełko zostało zjedzone wręcz przez kocankę. Miała być tylko dodatkiem a stała się dominantą. Powinnam ją przyciąć ale fajnie tu ten kolor wygląda. Gracek ładnie się rozrasta mimo cienia. Magnolia gwiaździsta dzielnie znosi formowanie. I kwitnie co ciekawe też w miarę na wiosnę. Czyli jednak się da to zrobić.
Jak feniks z popiołów 19:11, 22 wrz 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)
Odwagi mam coraz więcej
Wkraczam na wyższy level.
Nie tak jak dotychczas tylko bylinki i trawki.
Znaczy się przerzuciłam się na wyższy rozmiar.
Trzy Pissardi już są.
W tym roku dołączył grab fastigiata.
A ostatnio świdośliwa Larmacka, magnolia Butterfly i dereń China Girl.
Zaczynam w końcu wychodzić z parteru i startuję z budową tego sławetnego drugiego piętra.
HAniu, Asiu - możecie być ze mnie dumne (przynajmniej w kwestii odwagi zakupowej).

Spuchłam z dumy! Drzewa dadzą trochę cienia, a ten ułatwi życie mniejszym roślinkom.

Edit- wianek cudny!
Duże pole do popisu 14:14, 20 wrz 2019

Do góry
Kasiu ja w sprawie drzewa do zacienienia tarasu, klony są przepiękne, ja uwielbiam. Odradzam tylko royal red bo rok w ro łapie u mnie mączniaka i natych bordo liściach bardzo go widać. Ale pytasz o coś innego, po namyśle na kwaśnym fajnie sprawdziłaby się magnolia lub kielichowiec wonny. Magnolie gwieździste i soulongeana stosunkowo szybko rosną. Kielichowiec cudnie na żółto się przebarwia. Dereń Kousa lub kwiecisty może też by mógł być, one mają bardziej pokrój pagodowy.
Ale biorąc po uwagę, że masz mieć zagajnik brzozowy
To jeszcze jaką karłową odmianę lipy lub wiśnię piłkowaną. Lubisz kwitnące rośliny, a lipa do tego pachnie i na herbatki suszyć można i miododajna. Wiśnia się cudnie przebarwia jesienią, owoców nie ma( u mnie nie ma)kwitnie pięknie na biało.
Pszczelarnia 10:25, 19 wrz 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
Dalie i szarłaty- w botanicznym UW tez tak jest.
Czy do dalii dodawałaś proso? Czy jednak nie?- ciekawi mnie, czy faktycznie zagra to zestawienie.
Pokaż jeszcze, ciut więcej- tak lubię Wasz ogród.

Marto, nie dodałam już. Za bardzo zwlekałam. Ale to dobre zestawienie przy daliach dekoracyjnych (krzaczastych niższych) - pokażę zdjęcia tych dalii i ich specyfikę.

Szarłaty trzeba dodawać z rzadka jednak albo całkiem z tyłu (mam te wysokie).

Nie ma za bardzo co pokazywać....

Pszczelarnia 08:29, 19 wrz 2019

Do góry
Dalie i szarłaty- w botanicznym UW tez tak jest.
Czy do dalii dodawałaś proso? Czy jednak nie?- ciekawi mnie, czy faktycznie zagra to zestawienie.
Pokaż jeszcze, ciut więcej- tak lubię Wasz ogród.
Jak feniks z popiołów 21:18, 17 wrz 2019

Do góry
Odwagi mam coraz więcej
Wkraczam na wyższy level.
Nie tak jak dotychczas tylko bylinki i trawki.
Znaczy się przerzuciłam się na wyższy rozmiar.
Trzy Pissardi już są.
W tym roku dołączył grab fastigiata.
A ostatnio świdośliwa Larmacka, magnolia Butterfly i dereń China Girl.
Zaczynam w końcu wychodzić z parteru i startuję z budową tego sławetnego drugiego piętra.
HAniu, Asiu - możecie być ze mnie dumne (przynajmniej w kwestii odwagi zakupowej).

Ale żeby nie było to drobnica też napatoczyła się w moje ręce - kolejne zawilce, tym razem białokwitnące.
Motylogród 22:21, 13 wrz 2019

Do góry
Dorii, zamiana ścieżki trawnikowej na opaskę i poszerzenie rabaty o 0,5m nic nie da, wciąż pod spodem będzie drenaż.

Toszko, nawet pomyślałam o donicach, ale wkopanych w ziemię (w końcu rajskie jabłonki można trzymać w donicach na tarasie), ale czy warto tak kombinować? Może zamiast tych dwóch drzewek dać jakieś wyższe krzewy wkomponowane w żywopłot cisowy pod siatką?

Już wklejam zdjęcie

Drenaż idzie dokładnie środkiem , 2m od budynku (pod krzyżykami)

ŚŚ świdośliwa i M magnolia już rosną. "X" to miałyby być te dwa drzewka, chcę jeszcze trzy oznaczone na planie zamalowanymi kółkami - w pierwszej wersji to miały być kolumnowe (grujecznik, ambrowiec lub amanogawa), ale teraz to już nic nie wiem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies