Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Hortensjowo 06:34, 12 lip 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Właśnie to jest jego dużym plusem, ze ma korzenie idące głównie w dół, a nie na boki

Shirobana i Texas White też są białe.

Ewa, dziękuję za podpowiedzi. Rozumiem, że drzewek tupu magnolia, jakieś lilaki lub coś w podobnym klimacie nie rozważać?
Hortensjowo 06:28, 11 lip 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Ewa, dziękuję za cenną uwagę.
Cercis jeszcze nie znam, ale gdy wygooglowałam, to widzę drzewka kwitnące tylko na różowo. Nie ma kwitnących na biało?
Cornus - czy masz na myśli także cornus kousa np. milky way? Czy jego owoce także ściągnęłyby wszystkie ptaki z okolicy i tego nie brać pod uwagę? On tak ładnie kwitnie..
Poza tym boję się przy dereniach, że nie uda mi się tak ładnie wyprowadzić na wielopienne drzewo.
A może jakaś magnolia? Tylko tutaj też nie mam doświadczenia i muszę Was prosić o pomoc.

Cercis kwitnie tez na biało, np. Cercis siliquastrum Alba.

Cornus kousa również można prowadzić wielopniowo. Co do owoców to wiem, ze ptaki lubią owoce Cornus mas, ale kousa nie wiem. Te są twardsze, wiec chyba nie aż tak masowo.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:16, 10 lip 2019

Do góry
zszywka napisał(a)
Witam się serdecznie zajrzałam do Ciebie i zakochałam się w Twoim ogrodzie Róże jak marzenie, mini oczko pięknie Ja mam magnolie posądzana wraz z red baronem, ale pomysł z cisem świetny, planuje jeszcze kilka magnolii i może skopiuje pomysł od Ciebie jeśli mogę
Idę dalej podziwiać ogród, a teraz życzę udanego wypoczynku

Witaj Patrycja
Nawet nie wiesz jak mi się buzia uśmiechnęła jak przeczytałam Twój wpis Jeszcze całkiem niedawno sama zachwycałam się ogrodowiskowymi ogrodami a teraz ktoś docenia mój To niesamowicie pozytywne!
Dziękuję
Magnolia i cis stoją glebowo w sprzeczności, bo magnolia to kwas a coś zasada ale nie byłabym sobą gdybym nie zaryzykowała takiego zestawienia. Nie wiem czy je polecać ale widuję takie rabaty cisowo magnoliowe, więc chyba dają radę
Wieczorem przytuptam do Ciebie
Hortensjowo 16:13, 10 lip 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Helen, ja bardzo lubię świdośliwy, ale nie wiem, czy takie drzewo tak blisko tarasu to dobry pomysł. To drzewo bardzo smacznie owocuje. Będziesz miała mnóstwo skrzydlatych gości i plamy od owoców na tarasie.

Drzewko przy tarasie powinno być w miarę niebrudzące, w sensie plamy z owoców i ptasie odchody, no i powinno się głęboko korzenić, żeby nie podnosiło płyt tarasowych. Powinno mieć również ładne liście, nie za małe, żeby dawały cień.

Jeśli tak, to w grę wchodzą na pewno Cercis.

https://www.bauer-baumschulen.ch/de-ch/artikel/2152/cercis-siliqaustrum-schirmform

Nie wiem, jakie korzenie ma Cornus. Jego też można pięknie prowadzić wielopniowo

Cornus controversa
https://www.baumschule-newgarden.de/media/image/db/8e/e3/9503_0_Cornus-controversa-300-350-cm-mehrstaemmig.jpg
Cornus nn

Cudownie wygląda również
https://www.provenwinners.com/sites/provenwinners.com/files/imagecache/500x500/ifa_upload/temple_of_bloom_seven_son_flower_landscape.jpg

Ewa, dziękuję za cenną uwagę.
Cercis jeszcze nie znam, ale gdy wygooglowałam, to widzę drzewka kwitnące tylko na różowo. Nie ma kwitnących na biało?
Cornus - czy masz na myśli także cornus kousa np. milky way? Czy jego owoce także ściągnęłyby wszystkie ptaki z okolicy i tego nie brać pod uwagę? On tak ładnie kwitnie..
Poza tym boję się przy dereniach, że nie uda mi się tak ładnie wyprowadzić na wielopienne drzewo.
A może jakaś magnolia? Tylko tutaj też nie mam doświadczenia i muszę Was prosić o pomoc.

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:00, 10 lip 2019

Do góry
magnolia napisał(a)

przy sesleriach wszystkich wg mnie trzeba uważać na odległości- jak za gęsto, to tworza nieciekawy kożuch, dość bałaganiarski. Jak się lekko stykaja, wtedy sa śliczne

Dzięki Magnolio
nie dalej jak wczoraj rozprawiłam się z moimi selseriami, teraz mam ok 60cm odległości.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:38, 10 lip 2019

Do góry
dorciabe napisał(a)

Jakie masz odległości między seslerią?
moje tak ładnie nie wyglądają, chyba włażą za bardzo na siebie
Pozdrawiam

przy sesleriach wszystkich wg mnie trzeba uważać na odległości- jak za gęsto, to tworza nieciekawy kożuch, dość bałaganiarski. Jak się lekko stykaja, wtedy sa śliczne
Hortensjowo 10:16, 10 lip 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Helen, mogę się mylić ale mam nadzieję, że ktoś mnie wtedy wyprowadzi z błędu.
Nie jestem pewna, czy drzewko 3-4 metry da spodziewany efekt zacienienia.
Ono będzie Was ocieniać od południa, kiedy słońce jest wysoko, a cienie krótkie. Jak postawicie krzesełko pod drzewkiem, to będzie w cieniu. Ale czy stół z krzesłami stojący kawałek dalej załapie się na ten cień - nie mam przekonania.
Dlatego mam poważne obawy co do tej świdośliwy i jordana.
Grab, buk na pewno zacienią, ale one chyba nie skończą na 5m wysokości, tylko pójdą wyżej (popatrz na trzecie zdjęcie).

Magnolia chyba byłaby optymalna, tylko nie wiem jaka odmiana, bo na magnoliach się nie znam.

Mnie by się tutaj klon strzępiastokory widział

A ja z kolei słyszałam ,że strzępki wolniutko rosna i na cieńz ich strony raczej liczyc nie można.Chyba ,że jak o lasce już się będzie chodzic
Hortensjowo 10:02, 10 lip 2019

Do góry
Helen, mogę się mylić ale mam nadzieję, że ktoś mnie wtedy wyprowadzi z błędu.
Nie jestem pewna, czy drzewko 3-4 metry da spodziewany efekt zacienienia.
Ono będzie Was ocieniać od południa, kiedy słońce jest wysoko, a cienie krótkie. Jak postawicie krzesełko pod drzewkiem, to będzie w cieniu. Ale czy stół z krzesłami stojący kawałek dalej załapie się na ten cień - nie mam przekonania.
Dlatego mam poważne obawy co do tej świdośliwy i jordana.
Grab, buk na pewno zacienią, ale one chyba nie skończą na 5m wysokości, tylko pójdą wyżej (popatrz na trzecie zdjęcie).

Magnolia chyba byłaby optymalna, tylko nie wiem jaka odmiana, bo na magnoliach się nie znam.

Mnie by się tutaj klon strzępiastokory widział
Hortensjowo 09:48, 10 lip 2019

Do góry
Optowałabym za świdośliwą lub magnolią.
Obie kwitną pięknie na wiosnę, choć magnolia z pewnością bardziej spektakularnie. Świdośliwa lamarcka ma za to pyszne owoce i pięknie przebarwia się jesienią. Wielopniowa dałaby ładny rozproszony cień.
Na odmianach magnolii się nie znam, nie pomogę.

Klon Jordan zanim Ci urośnie, żeby odpowiedni cień dawał to o lasce będziesz chodzić. Graby i buki trzeba ciąć, docelowo wysokie rosną.

Decyzja należy do Ciebie.
Małymi krokami-Ogród Wioli 08:34, 10 lip 2019

Do góry
Helen napisał(a)

Jak tu pięknie
Jakie drzewko masz na drugim zdjęciu - to z wieloma pniami?

Dziękuję
Drzewko to magnolia Susan,przeze mnie tak wyprowadzona
Ogród w remoncie 09:26, 08 lip 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)

Asia to podlewają ją dalej, w słońcu ją miałaś posadzoną? mój Emuś, żebym miała pewność, że drzewa dostają w tą suszę zeszłoroczną wystarczającą ilość wody, w dnie wiaderek zrobił mi dziurki i metodą kropelkową, drzewa dostawały po dwa wiadra wody i się zabrały, puściły nowe liście i w tym roku dają sobie radę.

Fajny pomysł z tym wiaderkiem, chyba ściągnę. Magnolia w słońcu i na dodatek blisko ściany budynku, ze 2 m. Pewnie to też ma znaczenie. Myślałam, że dobrze jej tam będzie, zacisznie.
Ogród w remoncie 22:01, 07 lip 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Może to wina upałów, ja w tamtym roku też myślałam, że mi padła magnolia jak po wsadzeniu wszystkie liściory opadły i puste gałęzie były, tak jak na dereniu kousie, ale się odrodziła, podlewałam i dała radę. Ciężko w tym sezonie mają rośliny, wody brak, susza okropna... pozdrawiam

Jeszcze jej nie wykopuję, czekam. Już teraz nie wiem kiedy lepiej posadzić następną, jesienią niebezpiecznie bo jakby zima miałaby być ostra to może zmrozić, wiosną jak znów będzie sucha a po niej upały i letnia susza też źle.
Ogród w remoncie 21:29, 07 lip 2019

Do góry
Może to wina upałów, ja w tamtym roku też myślałam, że mi padła magnolia jak po wsadzeniu wszystkie liściory opadły i puste gałęzie były, tak jak na dereniu kousie, ale się odrodziła, podlewałam i dała radę. Ciężko w tym sezonie mają rośliny, wody brak, susza okropna... pozdrawiam
Ogród w remoncie 21:17, 07 lip 2019

Do góry
Ze złych wieści, padła mi magnolia na froncie ta na rabacie po sumakach. Nie wiem czy to wina suszy i upałów choć podlewałam ją często. Muszę ją wymienić.
Mój ogrodowy pamiętnik 18:31, 07 lip 2019

Do góry
Mam taką zagwostkę w ogrodzie.
Padł mi w zeszłym roku Cyprysik Ivonne. Wiosną był ładny a potem nagle zaczął schnąć. Wykopałam go (nic podejrzanego nie znalazłam), odczekałam trochę, wymieniłam ziemię przekopując sporą dziurę i posadziłam nowego. Przezimował, był ładny aż do tej pory. Widzę, że dzieje się z nim to samo. Po prostu usycha a jest podlewany. O co chodzi?
Niedaleko ale wystarczająco daleko rosną inne rośliny, którym nic nie jest np. magnolia, która jest piękna w tym roku i bardzo urosła.
Taki sam cyprysik w innym o wiele gorszym miejscu rośnie bez problemu.

Cyprysik zdrowy i chory. Na zdjęciu może tego nie widać ale czuć w dotyku, że ma podeschnięte gałązki.
Cyprysika już tam nie posadzę ale chciałabym coś innego. Boję się tylko czy kolejna roślina mi nie padnie bo to jakieś felerne miejsce. Może jakieś żyły wodne .

Ogród z rzeźbą 10:24, 01 lip 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Ha, ha, a ja to się Twoimi fotkami zachwycam i Twoimi kompozycjami. Też zawsze ze trzy razy obejrzę. Na cienie, półcienie też nie możesz u siebie narzekać, tworzą naprawdę niepowtarzalny urok.
Magnolia jest kolumnowa, odmiana Kobus Isis. Powędrowała między świerki, ale już kombinuję żeby ją jednak trochę przesunąć.

Migawki z kawałka słonecznego miejsca w moim ogrodzie:

E tam , Anulko, u mnie naprawdę dwie rabaty na krzyż. Tylko wiesz, tu kucnę, tam kucnę, wykorzystam światłocień i nawet na automacie coś wyjdzie Złapałam lekkiego ogrodowego doła. Może jednak zostać przy samych brzozach...? Ty mnie zrozumiesz - człowiek się uszarpie, nasypie tego gówna, kompostu, a za rok znów masz pył... Łapie mnie zniechęcenie, jeżówki pod brzozami to istne wypierdki, Twoje tawuły wsadzone na nowej rabatce z dobrociami piękne, ale sadzonka dosadzona do zeszłorocznej rabaty - o połowę słabsza... Taka trochę walka z wiatrakami...
Oj, przepraszam, ulało mi się u Ciebie... Na szczęście Twoje słoneczne miejsce zachwyca - i te białe baletnice i te firletki...cudo...
Szmaragdowy Zakątek 01:15, 01 lip 2019

Do góry
W weekend to już przegięło...37ºC

Ogród wysuszony na wiór, biedne roślinki...trawnik w kolorze siana, Rh jakieś nie teges, żurawki przypalone, hortensje zemdlone. Podlewałam w niedziele 3,5 godziny. Masakra!!!

Jest godzina 1:15 a na termometrze 26ºC !!!!!! Jak długo jeszcze?
Jedyna radość...znowu kwitnie magnolia

Ogród z rzeźbą 22:53, 30 cze 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Aniu Jak ja lubię, jak Ty wrzucisz fotki. Oglądam i oglądam! Magnolia cudna, kolumnowa? Dojrzewam powoli do kupna.
Jarzmianki piękne, róże super i te cienie u Ciebie na zdjęciach! Uściski.

Ha, ha, a ja to się Twoimi fotkami zachwycam i Twoimi kompozycjami. Też zawsze ze trzy razy obejrzę. Na cienie, półcienie też nie możesz u siebie narzekać, tworzą naprawdę niepowtarzalny urok.
Magnolia jest kolumnowa, odmiana Kobus Isis. Powędrowała między świerki, ale już kombinuję żeby ją jednak trochę przesunąć.

Migawki z kawałka słonecznego miejsca w moim ogrodzie:

Ogród z rzeźbą 22:37, 30 cze 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Patrz, dopiero zauważyłam!
Jaka dorodna ta magnolia!

Magnolia posadzona, ale foty brak

Zaskoczyły mnie rodgersje, a właściwie ta jedna, która ni z tego ni z owego ma czerwone kwiaty. Chyba mam dwie odmiany, chociaż kupowane lata temu razem jako jedna i ta sama. Ta kwitnąca na czerwono rosnąc w bieda piachu chyba nie kwitła do tej pory. Na pierwszym zdjęciu w tle bury kwiat drugiej sztuki.

Nie wiem kto kogo pożarł: czy hakone rodgersje, czy rodgersje hakone.

Miejski azyl 09:30, 28 cze 2019

Do góry
adewzuol napisał(a)
Magnolia cudowna. Czy wymaga jakieś specjalnej opieki zimą?

Mieszkam we Wrocławiu. Magnolie są ochraniane budynkami z trzech stron (zachód, północ i wschód). Nie ochraniamy ich, bo temperatura nie spadła mocno w zimie. Jeśli temperatura spadnie poniżej -18 to mam przygotowaną włókninę i planuje zakupić kable grzejne (ale u nas to mogą być maksymalnie trzy noce takich mrozów - więc koszty prądu do ochrony drzew będą niewielkie).

A tak po za tym podlewam w zimie jak tylko nie ma przymrozku - jak wszystkie zimozielone.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies