Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród kwiatowy 11:27, 28 cze 2018

Do góry
alis napisał(a)

Viola, co to za różowa szałwia? Znasz nazwę? Cudna gra kolorów.

Alu, to jest szałwia Sensation. W tym samym czasie kupowałam odmianę Bright Rose i Medium Pink. Mam je w różnych częściach ogrodu i nie mogę rozróżnić która jest daną odmianą. Po drugiej stronie Deep Blue.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 11:25, 28 cze 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ta fioletowa z przodu to ożanka czy szałwia?

Ożanka.
Ogród kwiatowy 11:09, 28 cze 2018

Do góry
violaskom napisał(a)
Bailando

Viola, co to za różowa szałwia? Znasz nazwę? Cudna gra kolorów.
Moja glebo terapia 14:40, 27 cze 2018

Do góry
Dziewczyn w tamtym roku zakupiłam różę Lawender Ice oczywiście w fazie kwitnienia. Posadziłam ją na rabacie no i sobie rosła, choć może miejsce nie było najszczęśliwsze.
W tym roku nawet zakwitła jednym, jedynym kwiatkiem ale na więcej jakoś się nie zanosiło, po za tym mała jakaś taka, szałwia ją przerosła i prawie zagłuszyła.
Postanowiłam przesadzić.
Jakie było moje zdziwienie gdy po wykopaniu krzaczka okazało się, że składa się on z trzech oddzielnych hmmm... korzonków z czego jeden całkiem był zdechły, na drugim zakwitłą jednym kwiatem a trzeci tylko zielona gałązka.

I teraz się zastanawiam czy coś z tego będzie. Na razie każdą część posadziłam do doniczek i czekam czy coś z tego będzie.

Tak wyglądała w tamtym roku po zakupie.

a tak kwitłą w tym roku

Czy jest możliwe że na cały jeden krzaczek składały się trzy pojedyncze ???
Znowu na wsi 20:09, 26 cze 2018

Do góry
To szałwia omączona (salvia farinacea), roślina jednoroczna. Mam jeszcze taką o jasnoniebieskich kwiatach. Jest na str. 416.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:56, 26 cze 2018

Do góry
Budleja rozkwita, moja córka czeka na motylki (motyle drzewo):

Szałwia za beatlesami już wyzerowana a trzcinniki zmaltretowane przez koty, jedyne miejsce w ogrodzie, które kochaja moje kotki...

Wierzby przesadzone i odratowane poprzez zupełnie obcięcie gałązek (dzięki Mrokasiu za radę), liatry sadzone z kłączy dopiero maleństwa, cis też odratowany, a był prawie uschnięty patyk (inteligentnie wsadziłam kiedyś cisa na wrzosowisko ), buksy kupione w pół uschniete odżyły, miskanty sieroty przemarznięte, więc suma sumarum "rabata szpitalna":
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:13, 26 cze 2018

Do góry
Liatry grubaski, są extra, już zamówiłam kolejne na tą rabatę:

Młodziutka szałwia:

I ciągle brakuje grysu:
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:36, 26 cze 2018

Do góry
mirela napisał(a)

kulki to przegorzan - niby ładny, ale rozsiewa się mocno i krzaki sa ogromne, nie takie ładne - ja zrezygnowałam z niego.
trawa wygląda na zebinusa - miskant, ale gracilimus też by pasował
hortensje - nie wiem czy anabelle, czy limelight, z tyłu filetowe to najprawdopodobniej szałwia omszona.

Dziękuję bardzo !!!

Najbardziej chodziło mi o określenie tych fioletowych kulek. Resztę już wiem. Przyjrzę się tym przegorzanom.
To tylko 20 m2 09:42, 26 cze 2018

Do góry
Tak jak zaznaczyłem - otoczenie jest jakie jest - ot polski syf. Na to wpływu nie mam, jedynie żywopłoty z czasem nieco ten stan poprawią i nie będę musiał oglądać przynajmniej w części tego bajzlu.

Zdjęcia prześwietlone bo robione pod światło :C

Tak to wygląda pod koniec czerwca 2018. Bodziszki już przycięte. Uwielbiam dzielżany. W tym roku doszła pergola. Na szczęście kilka deszczowych dni mocno poprawiło sytuację bo wszystko było już totalnie umęczone brakiem wody. Niestety astry dostały mocno w kość i dopadła je rdza, poza tym wyglądają dosyć kiepsko - przez brak wody są niższe niż zwykle.

Drugie zdjęcie - Szałwia na jesień wyleci i w jej miejsce wejdzie odmianowa 'Caradonna' nasiona już kiełkują. Ta jest zwykła i się pokłada, ale pszczoły mają z niej pożytek więc zostaje do jesieni. Z prawej strony straszy goła jeszcze ziemia - tam w maju została ukończona część, która była najbardziej zaniedbana. Na prawo od trzcinnika są Astry nowobelgijskie 'White ladies', tawułki 'diamant', jarzmianka 'alba'. Nad samym stawem są funkie 'patriot' i 'sugar daddy' oraz kosaćce syberyjskie. Zdjęcie sprzed kilku dni (stąd różnica w oświetleniu). Także na razie wygląda to dosyć marnie - a i pogoda nie sprzyja rozwojowi roślin.

Mój ogród pod lasem 15:41, 25 cze 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Perowskie tez bym chciała ,ale nie mam na nią warunków...słońca za mało. Ale z szałwia tez dobrze pewnie wygląda więc przesadze do Teracoty szałwie z półcienia
Pokaż fotke swoich krwawników Basiu ,please

jest na ostatnich fotkach u mnie
Mój ogród pod lasem 15:15, 25 cze 2018

Do góry
malgol napisał(a)
Perowskie tez bym chciała ,ale nie mam na nią warunków...słońca za mało. Ale z szałwia tez dobrze pewnie wygląda więc przesadze do Teracoty szałwie z półcienia

O widzisz, z szałwią będzie fajnie, szczególnie jeśli jest bardziej fioletowa niż niebieska, ale z niebieska też ok.

A jeżówki mogą trochę klapnąć, ale jak będziesz cieniować i podlewać to powinny dać radę. Przede wszystkim wykop z jak największą bryłą.
W zasadzie się nie powinno ale ja przesadzam rośliny przez cały sezon i raczej bez strat. Teraz dobra pogoda bo chłodno i deszczowo.
Mój ogród pod lasem 15:03, 25 cze 2018

Do góry
Rozpoznawanie bylin 14:06, 25 cze 2018

Do góry
Znów proszę o pomoc. Zakupiona roślinka to ponoć szałwia. Ale coś mi mówi, że nią nie jest. Moje szałwie wyglądają inaczej.
Ogrodowe skarby 09:41, 25 cze 2018

Do góry
Roocika napisał(a)

Świetne zestawienie Co to za roślinka taka niebieska?

Dziękuję
na tym zdjęciu jest ostróżka z perukowcem hortki Alabell (chyba strong)i szałwia .
Lubię go :) 22:22, 24 cze 2018

Do góry
alis napisał(a)
Ja również z przerwy w meczu korzystam Lusi, cudnie u Ciebie, lubię tu zaglądać Przed seslerią jest szałwia czy przetaczniki?

to przetacznik
Lubię go :) 21:04, 24 cze 2018

Do góry
Ja również z przerwy w meczu korzystam Lusi, cudnie u Ciebie, lubię tu zaglądać Przed seslerią jest szałwia czy przetaczniki?
Moja działka na Dębowym Lesie 23:43, 23 cze 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
.Szałwia omszona Ostfriesland przycięłam, bo przekwitła.Wykopałam 2 sadzonki,Podzieliłam i zrobiłam 5 małych.
Usunęłam kocimiętkę z różanki, bo mnie denerwowała,powykładana i nijaka.
Teraz tam szałwię posadziłam.
Na drugi rok więcej jej dosadzę na przód na szpalerek.

A ja kocimiętkę wysiałem i będę pikował ( wiem, wiem że późno). Trochę mnie wystraszyłaś
Moja działka na Dębowym Lesie 23:39, 23 cze 2018

Do góry
.Szałwia omszona Ostfriesland przycięłam, bo przekwitła.Wykopałam 2 sadzonki,Podzieliłam i zrobiłam 5 małych.
Usunęłam kocimiętkę z różanki, bo mnie denerwowała,powykładana i nijaka.
Teraz tam szałwię posadziłam.
Na drugi rok więcej jej dosadzę na przód na szpalerek.

Między polem, a lasem. 18:03, 23 cze 2018

Do góry
Chcę kupić trochę roślin i je później rozsadzić (przygotować na przyszły sezon).
Wymyśliłam, że "przydadzą się"
Czyściec wielokwiatowy
Perowska blue spire
Szałwia (tylko która najbardziej wybarwiona)?
Trawy (jakie)?
Trzmielina
Rozchodnik BIRTHDAY PARTY Sedum (on chyba najbardziej różowy jest)
Tawuła Spiraea japonica 'Golden Princess

Może coś jeszcze?
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:10, 23 cze 2018

Do góry
alis napisał(a)
Budowla super, gratki dla eMa

Co do przetaczników, u mnie zakwitają trochę później niż szałwia, teraz szałwię ścięłam a przetaczniki kwitną

Alis dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies