Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 12:53, 12 lip 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
Pięknie u ciebie, trawnik miodzio
A rabata pod świerkiem super się rozrosła

Dziękuję mam nadzieję, że trawnik odżyje po deszczach, pada od 3 dni. Miejscami jest przesuszony, mimo regularnego podlewania. Jednak co deszcz to deszcz.
13:08, 12 lip 2018
juz masz bardzo ładnie ...tylko ta patelnia no i ztylu okie zagladaja na twój trawnik ....masz jakies wyższe ekrany posadzone juz ?
nicol21 13:20, 12 lip 2018

dobrze tym rodkom pod świerkiem - widać szalony przyrost w rok tylko! jednak nie ma jak odpowiednie warunki.

rośliny posadzisz szybciej niż Ci się wydaje. z deszczu się ciesz pozatym gdyby nie deszcz i chłodno to ciężej jest przesadzać, nasadzać etc.

pozdjazd rzeczywiście długi. Rh będą zimo zielone więc to już coś

a tak, stipa jest rewelacyjna do wielu połączen. Do róż. do bylin [szałwia i stipaaaa - miodzioooo] i innych tam. sama w sobite też jest piękna. Ostatnio u kogos podziwiałam łany stipy i tylko czasem coś nasadzone w to, m.in. szałwia.
tyle że stipa to do niższych róż się nadaje bardzeij niż do wysokich, właśnie ze względu na wzrost. Ale też jest super w rozsiewaniu bo łatwo ją rozmnożyć.

a tak, i soczyście zielony trawnik musze pochwalić!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
eVka 13:21, 12 lip 2018

eee_taam napisał(a)
juz masz bardzo ładnie ...tylko ta patelnia no i ztylu okie zagladaja na twój trawnik ....masz jakies wyższe ekrany posadzone juz ?

Na tyłach i po bokach posadziłam szmaragdy, z tyłu przed tujami śliwy wiśniowe nieszczepione, chcę je wysoko prowadzić żeby stworzyły przesłonę. Na tej działce za mną będzie się zaraz budował domej jednorodzinny więc on też trochę przesłoni widok gmaszyska. Generalnie nie lubię się osłaniać i najchętniej wogóle nie robiłabym żywopłotu ale mój eMek ma typowo polską fobię przed zaglądaniem do domu/ogrodu i chce z każdej strony miec parawan. Ja to nawet firanek nie zasłaniam jak goła po domu biegam
eVka 13:24, 12 lip 2018

nicol21 napisał(a)
dobrze tym rodkom pod świerkiem - widać szalony przyrost w rok tylko! jednak nie ma jak odpowiednie warunki.

rośliny posadzisz szybciej niż Ci się wydaje. z deszczu się ciesz pozatym gdyby nie deszcz i chłodno to ciężej jest przesadzać, nasadzać etc.

pozdjazd rzeczywiście długi. Rh będą zimo zielone więc to już coś

a tak, stipa jest rewelacyjna do wielu połączen. Do róż. do bylin [szałwia i stipaaaa - miodzioooo] i innych tam. sama w sobite też jest piękna. Ostatnio u kogos podziwiałam łany stipy i tylko czasem coś nasadzone w to, m.in. szałwia.

To prawda chyba im pasuje pod jodła i świerkiem, ale leję tam morze wody co drugi dzień (no chyba że pada), z tymi zimozielonymi ciągle kombinuje, myślałam nad cisami fastgiata, bo mam okazję kupić 4 szt ładne, mogłabym je między róże wsadzić w miejsca gdzie są duże odstępy między krzakami. coś pokombinuje znając mnie, tylko juz kasy poszło w tym miesiącu tyle (rekord), że przełożę takie większe zakupy na sierpień

Apropos zakupów zamówiłam 6 doniczek stipy między róże i miskanty krater pomiędzy doorenbosy.
15:47, 12 lip 2018
effka napisał(a)

Na tyłach i po bokach posadziłam szmaragdy, z tyłu przed tujami śliwy wiśniowe nieszczepione, chcę je wysoko prowadzić żeby stworzyły przesłonę. Na tej działce za mną będzie się zaraz budował domej jednorodzinny więc on też trochę przesłoni widok gmaszyska. Generalnie nie lubię się osłaniać i najchętniej wogóle nie robiłabym żywopłotu ale mój eMek ma typowo polską fobię przed zaglądaniem do domu/ogrodu i chce z każdej strony miec parawan. Ja to nawet firanek nie zasłaniam jak goła po domu biegam

ja firanek nie mam ..karnisze zdemontowałam ....odpowiednie rosliny zrobia fajna przesłone

jak nie jest sie tak na widoku to jakos człowiek sie swobodniej czuje ....mnie spcerujaca w szlafroku z dogi co niektórzy moga ogladac bo jeszcze nie wysłoniete i niezabudowane działki ...ale zupełnie mnie to nie przeszkadza

mnie sie podoba sposób osłoniecia sie od sasiadów w gęstej zabudowie jednorodzinnej na malej dziłace 8 czy 10arów w srodku wielkiego miasta zobacz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7213-ogrod-zludzen-i-niespodzianek-cz-ii?page=487

bedac w tym ogrodzie nie czujesz ze sasiad jest tuz za płotem ...moze spoglada na ciebie ukradkiem za firany ...ale nie zawiele jest w stanie wypatrzeć ...zimącos wiecej ale wtedy zazwyczaj ogródu sie tak intensywnie nie uzywa
SlonecznyOgrod 16:03, 12 lip 2018

hortensje już tak Ci rozbielały, to limki?
Szybko Ci zakwitły.
eVka 17:18, 12 lip 2018

eee_taam napisał(a)

ja firanek nie mam ..karnisze zdemontowałam ....odpowiednie rosliny zrobia fajna przesłone

jak nie jest sie tak na widoku to jakos człowiek sie swobodniej czuje ....mnie spcerujaca w szlafroku z dogi co niektórzy moga ogladac bo jeszcze nie wysłoniete i niezabudowane działki ...ale zupełnie mnie to nie przeszkadza

mnie sie podoba sposób osłoniecia sie od sasiadów w gęstej zabudowie jednorodzinnej na malej dziłace 8 czy 10arów w srodku wielkiego miasta zobacz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7213-ogrod-zludzen-i-niespodzianek-cz-ii?page=487

bedac w tym ogrodzie nie czujesz ze sasiad jest tuz za płotem ...moze spoglada na ciebie ukradkiem za firany ...ale nie zawiele jest w stanie wypatrzeć ...zimącos wiecej ale wtedy zazwyczaj ogródu sie tak intensywnie nie uzywa

Tak, tak wiem o co chodzi. Jeszcze nie umiem sobie wyobrazić takiego wyslonietego ogrodu, może to dlatego że zawsze na takiej patelni mieszkałam, wokoło pola i drogi.
Ogród, który zalinkowałaś znam, jest przepiękny
eVka 17:21, 12 lip 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
hortensje już tak Ci rozbielały, to limki?
Szybko Ci zakwitły.

To limki, te w słonecznym miejscu szybciej zakwitły. Na rabacie ze śliwami wiśniowymi to Polar Bear.
Magleska 20:06, 12 lip 2018

Nabrały ciała rabaty niesamowicie trawniczek idealny ........pięknieje Ci ogród z miesiąca na miesiąc
Po prostu ślicznie jest

firanki posiadam -podwieszone tylko z każdej strony - nie lubię się zasłaniać ,ale firanki w domu lubię, więc taki złoty środek sobie zrobiłam