Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Kawa 14:05, 12 lip 2018

Anuś ty potworze
piękne foty
tawułki mniam
różyczki mniam
jeżóweczki, hortki, hakonki mniam
uschnięty klon i jarząb - nie mniam
ale wiesz że to byłoby niesprawiedliwe jakby wszystko było mniam no nie ? !
cmok cmok
Zana 19:57, 12 lip 2018

Kasya jak kupiłam tę kocimiętkę dwa lata temu w Pęchcinie to byłam nią zachwycona, długo kwitła i była taka wdzięczna. Teraz mnie załamuje. Za dużo miejsca zajmuje, ja mam wrażenie że ona jakimiś rozłogami się rozłazi. A w Pęchcinie w ogrodzie prezentowała się tak pięknie!

Ela ja w W-wie na balkonie mam hosty w donicach, zimują bez problemu, niczym nie osłaniam. Na działce nie mam zamiaru chować donic, będą za ciężkie. Pisałam już, że w ogrodzie mam wsadzone tymczasowo hosty w czarnych plastikowych donicach. Jedna przetrzymała tak już dwie zimy, nic jej nie jest. W nagrodę doczeka się wreszcie posadzenia do gruntu. Tak więc nie bój się, sadź.

Kasiolaaa bardzo Ci dziękuję za tak miłe słowa. Mijam się z Tobą w wątkach, ale chyba u Ciebie jeszcze nie byłam. Zajrzę zatem.

Asia no czasami nie ma to jak glina! Ba!
Zauważyłam, że liatry nie przepadają za zbyt dobrym podłożem. U mnie najlepiej prosto trzyma kwiatostany wykopana z bryłą ziemi i pozostawiona tak na rabacie. Taka artystka. Wykopałam ją w maju i porzuciłam a ona sobie nic z tego nie zrobiła, rośnie i będzie za chwilę bujnie kwitła. Z szałwiami mam podobną przygodę.
Kasiolaaa 20:03, 12 lip 2018

A zapraszam zapraszam w me skromne progi
Zana 20:15, 12 lip 2018

Kasiu z Bawarii hmmm, po pierwsze to szkoda mi wkopywać tych donic, chociaż tak właściwie wkopanie ich kilka centymetrów byłoby dobrym pomysłem, ale jest to awykonalne. Ja tam łopaty na pięć centymetrów nie wbiję, tak gęsto są korzenie wielkiego świerka.

Wiola dziękuję bardzo. To nie jest Albostriata. Albostriata ma biały pasek, a ta ma wyraźnie żółty pasek. Muszę do Izy/Ursy chyba pójść, coś mi się wydaje, że ona taką ma.

Gosia tak, to Vision in Red i te drugie pomylone, jaśniejsze. Tak bardzo obficie to raczej nie kwitną, one są w dwóch rzędach więc wrażenie zdublowane.

Iwka i Gosia no to mnie zaskoczyłyście tą propozycją. Hmmm, na hakonki od dawna mam jazdę, dałyby radę w donicach? Zaplanowałam je na dole. Ale...

Aniu no nie kracz proooooszęęęę.
Zana 20:17, 12 lip 2018

Kamilka masz rację, jest jednak jakaś sprawiedliwość na tym świecie. Kochana jesteś, cmok wieeeelki for you

Kasiolaaa dziękuję, czuję się w pełni zaproszona
Kasya 20:19, 12 lip 2018

Ja tez ja mam z Pęchcina
Zana 20:28, 12 lip 2018

Kasya pamiętam, razem kupowałyśmy
Bumblebee 20:30, 12 lip 2018

Zaintrygowały mnie problemy z klonami, sama ich nie posiadam, ale na internecie znalazłam takie informacje:

"Liście klonu pospolitego (Acer platanoides) mogą brązowieć i zasychać latem z różnych powodów. Jednym z nich może być choroba grzybowa, na przykład plamistość liści. Trzeba wtedy opryskać drzewa środkiem grzybobójczym (na przykład Topsin, Falcon lub Amistar), aby nie dopuścić do rozprzestrzeniana się choroby. Podczas silnych upałów liście mogą ulegać też poparzeniu (silne słońce i gorące powietrze), co powoduje ich brązowienie i zasychanie. Nie ma to jednak dużego wpływu na całe drzewo a jedynie obniża walory dekoracyjne."
https://www.wymarzonyogrod.pl/eksperci/odpowiedzi/11313,klon---usychaja-liscie

Podobno nie przepadają za słońcem i suszą

Może te informacje do czegoś się przydadzą. Strzelam w ciemno, bo sama nie miałam z tym doczynienia.

P.s. Piękne zdjęcia, zaspokajają artystyczno-ogrodniczy głód
Dziękuję za inf. o rh
anna_t 20:36, 12 lip 2018

Anula dasz mi namiar na te różne bibeloty do ogrodu? Napatrzylam się znowu u Ciebie i mi się klimaciku zachciało
Wiolka5_7 21:33, 12 lip 2018

Skoro żółte paski to może hakone "Sunny delight "?
Też mam to samo zdanie , że liatra i szałwia lubią ubogo i sucho