Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

sylwia_slomc... 21:36, 12 lip 2018

makadamia napisał(a)

Na innym forum pisali, że ona dość łatwo przemarza i równie łatwo odbija - w sumie zachowuje się bardzie jak bylina, więc i bez zajączka pewnie to samo by było

Asiu u mnie na wygwizdowie, bez otulania i nigdy mi nie wymarzła
makadamia 07:32, 13 lip 2018

No widzisz - zupełnie inne doświadczenia
A jak kwitnie? Nie przewieszają się wtedy te pędy?
Kasia_CS 08:54, 13 lip 2018

Asiu, nie chcesz płożacego przetacznika Silbrteppich? pozbywam się z rabaty, a Ty lubisz srebne/szare roślinki kiedyś Ci juz o nim pisalam.
la_estrellita 09:09, 13 lip 2018

A tu jak zwykle mądre dyskusje, więc się nie wtrącam ale ta lespedenza śliczna. Gdyby zostawić jej tylko 3 patyczki to na tej małej rabacie mogłaby wyglądać całkiem całkiem.
Roocika 09:13, 13 lip 2018

Ogród estetyczny mnie zabił. Masakra. Niestety jest częsty...
makadamia 09:20, 13 lip 2018

Kasiu, nie kuś. Właśnie sama muszę pozbyć się jednego przetacznika i zastanawiam się którego

Pomyliłam sadzonki i przez przypadek mam na rabacie dwa niskie przetaczniki. Prawdopodobnie są to pink goblin (różowy, pokłada się) i heideking (niebiesko-fioletowy, nie pokłada się). I mam wielki dylemat, bo ten niepokładający się bardzo ładnie się prezentuje ale mam na tej rabacie za dużo kwiatów o tym samym kolorze i kształcie: lawenda, kłosowiec, szałwia, przetacznik - wszystkie mają szczotkowate kwiatki w odcieniach fioletu.
Któryś powinien zniknąć.
Ze względu na pokrój wolałabym się pozbyć goblina, a ze względu na kolor kwiatu - heidekinga
A jeżeli miałabym się zdecydować na tego siwego, to wylecieć powinny chyba oba przetaczniki i lawenda na dodatek

Chyba żebym go dała na drugą rabatę, ale tam znowu w wielkich bólach udało mi się ograniczyć listę bylin do 10!

Wysoki on jest? Pokłada się?
makadamia 09:28, 13 lip 2018

la_estrellita napisał(a)
A tu jak zwykle mądre dyskusje, więc się nie wtrącam ale ta lespedenza śliczna. Gdyby zostawić jej tylko 3 patyczki to na tej małej rabacie mogłaby wyglądać całkiem całkiem.

Agnieszko, jedyny problem w tym, że tylko u Sylwii ta lespedeza wygląda tak ładnie, u nikogo innego

Zupełnym przypadkiem trafiłam na kolejną opinię o lespedezie, też niezbyt pochlebną ze względu na pokrój

Albo Sylwii trafiła się jakaś świetna odmiana, albo ma wyjątkową rękę do roślin
Kasia_CS 09:43, 13 lip 2018

makadamia napisał(a)

Wysoki on jest? Pokłada się?

on lezy totalnie, bo listki wędrują po ziemi, czekaj cyknę fotkę sadzonki i Ci wkleję zaraz.
Zana 09:50, 13 lip 2018

Ogród estetyczny też mnie zabił.....
Asia, ja Cię podziwiam, że Ty to wszystko wynajdujesz! I że masz czas na to, to już zazdroszczę (nawet bardziej niż tarasu).

Ostatnio wydumałam, że kupię dwa klony strzępki (jeden od strony bramy a drugi bliżej tego końca z ławeczką; ach te moje skłonności do jakiejś symetrii!) - pod płotem puściłabym graby fastigiata cięte w ekrany, a klony w rabatach w trawach i bylinach. Eeeehhhh, ta wielka rabata mnie wykończy!
Kasia_CS 09:59, 13 lip 2018

O tak się ploży

3 sadzonki do mamy wezmę, reszta zostaje w razie Wu