Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

Wilcze pole – zagwozdki, przemyślenia, zmagania i efekty 19:41, 20 mar 2013

Do góry
Po moich pracach instalacyjnych, które w sumie jeszcze mam w planach kontynuować, weszli brukarze. Usuwając warstwę humusu pod chodniki stworzyli na działce mnóstwo wałów ziemnych, które muszę rozgrabić, przetransportować w inne miejsca. Kostka i ogrodzenie prowadzone na jednej wysokości uwarunkowały wysokość terenu. Względem drogi, która pierwotnie była zrównana z działką doszło z 50 cm. Żeby na całej działce uzyskać równą powierzchnię muszę jeszcze sporo ziemi dowieźć i niestety przerzucić ją ręcznie. Ze względu na zamknięty teren, kostkę i drenaże, nie mam jak wpuścić tam koparki, a przynajmniej bałbym się szkód jakie wyrządzi. Nie znalazłem nikogo z lekkim sprzętem, wszyscy mają budowlane kolosy.

Mogę się pochwalić pierwszą własnoręcznie "zasadzoną" roślinką - oto nasze listki. Tak naprawdę łatwiej było nam ułożyć wzór samemu, niż tłumaczyć brukarzom jakiej wielkości i w którym miejscu mają być narysowane wzory.

Z kostki jestem bardzo zadowolony. Przyznam, że przed zakupem nawet jej nie widziałem. Chciałem grafitową, podesłałem zapytanie do kolegi i taką mi przysłał. Czasem spontaniczne decyzje opłacają się, a przy okazji zaoszczędzają mnóstwo czasu.

Na zdjęciach widać jak dobrze czują się u nas wszelkiego rodzaju chwasty :/
Tym razem walczyliśmy z nimi ręcznie. Po wstępnym rwaniu usypaliśmy z nich całkiem sporą górkę.

Na koniec rabata frontowa w trakcie przygotowania. Zamówiłem ziemię (podobno ogrodnicy chwalą sobie jej dostawcę w naszej okolicy) i ręcznie zacząłem wyrównywać miejsca wyizolowane przez kostkę.

Taki był mój priorytet. W obecnej chwili do nasadzeń mam przygotowane rabaty frontowe i rabatę wzdłuż wykusza. Czekam na cieplejsze dni i jadę do szkółki po zamówienie.
Gabisiowy ogród...początki....:-) 15:08, 19 mar 2013

Do góry
Może tutaj widać to troszkę lepiej.

Chodnik od furtki,obok pas zieleni,obok kostka na dwa koła auta aż do samego garażu i znów trawa i właśnie - drzewka co kawałek???

Ogród minimalistyczny 20:22, 17 mar 2013

Do góry
Witam, jestem tu nowy.
Widze ze post jest juz dosyc stary. Ogrod jest ladny, minimalistyczny, estetyczny, ale mam kilka uwag.
Po pierwsze kostka brukowa, tj byle jak ulozona. ukladajacemu fugi nawet sie nie chcialo zachowac_?
czy wypelnieniona fuga to beton? nie mozna bylo zastosowac techniki drenazowej? Moim zdaniem fajnym pomyslem bylo by dodanie kostki bazaltowej 8-11, swietnie konstrastowalaby z granitem, np te dwa rzedy przy domu. lub droga wejsciowa do drzwi odgrodzic brzegi kostki od ogrodka 20 cm granitem lub bazaltem.
Co do stopniowego zywoplotu, swietna sprawa ale jesli zajmuje sie nia tylko firma, z doswiadczenia wiem ze w ciagu dwuch lat straci swoja wlasciwa forme jesli zostawi sie to pod opieke wlasciciela
Ogolnie dobra robota
Pozdrawiam

Pawel
Nigdy nie mów nigdy 14:41, 16 mar 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)
Kasiu, zakupy udane? kupiłaś chociaż to co masz zaplanowane, czy na żywioł poszłaś? Idę odebrać telefon i wracam zobaczyć Twoje zakupy

Juleczko szybko jeszcze (wreszcie się spotkałyśmy)

To, co nie pasuje na Twoją rabatę, pójdzie gdzie indziej, mam gdzie sadzić, tylko ta kostka w kwietniu najpierw, muszę do donic, potem już urośnięte do gruntu będą.

Będę za 3-4 godziny
Zielona przystań 22:21, 15 mar 2013

Do góry
Kasiu wpadł mi do głowy kolejny pomysł, czy przypadkiem nie dać z tej drugiej strony (tam gdzie mają być szmaragdy) murku oporowego na jakiś 1m? i wtedy utworzy mi się płaszczyzna, na końcu której posadzę np szmaragdy, ale już na wzniesieniu, chyba tak byłoby najlepiej, nie wiem tylko jaki to koszt i z czego taki murek można zrobić ,czy tylko kamienie wchodzą w grę czy np kostka granit też może posłużyć do murku?
pozdrawiam
Ania i róże i cała reszta :) 23:33, 13 mar 2013

Do góry
nieszka napisał(a)

A jak ta kostka tu będzie szła? Takie paski jak masz teraz?

Kostka pójdzie tak

Ania i róże i cała reszta :) 21:53, 12 mar 2013

Do góry
AniaDS napisał(a)
Jeszcze jedną fotkę mam, bardziej aktualną

Te ciemne pędy na przodzie zdjęcia to bez czarny Ewa, do przesadzenia, już widzę, że ma zbyt ciasno tutaj.

Kostka w planach.. może za rok

A jak ta kostka tu będzie szła? Takie paski jak masz teraz?
Ania i róże i cała reszta :) 20:42, 12 mar 2013

Do góry
Aniu głosuję za lawendą jeden gatunek tak by się rozsiewała i mogłas robić sadzonki - całysz szpaler pieknie by wyglądał , albo ogródek rozchodnikowy, moze gdzieś donica ? a może pod murek skalniak - przmyśl jak masz robić kostke - więc może najpierw kostka a potem dalsze prace - ciekawa jetem co wymyślisz

pozdrawiam
Ania i róże i cała reszta :) 15:12, 12 mar 2013

Do góry
Jeszcze jedną fotkę mam, bardziej aktualną

Te ciemne pędy na przodzie zdjęcia to bez czarny Ewa, do przesadzenia, już widzę, że ma zbyt ciasno tutaj.

Kostka w planach.. może za rok
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 09:39, 12 mar 2013

Do góry
faktycznie przestrzeń życiowa Wam się powiększyła...fajnie....projekcik super....a te trzy tuje będziesz czymś podsadzać?.....na jakie drzewo się zdecydowałaś?

ale jeżeli ja dobrze pamiętam, to czy nie planowałś lustra na ścianie garażu?

tak sobie teraz myslę że plany na ten sezon to Ty Dziewczyno masz wielkie....podjazd-kostka...wjazd hortensjowy.....nowe nasadzenia przy garażu....i kto wie co jeszcze

pozdr
Ogród wśród pól i wiatrów 21:53, 11 mar 2013

Do góry
Zachwyciła mnie kostka granitowa w Twoim ogrodzie. Gdy nasadzenia urosną pięknie bedzie harmonizował ten kamień z zielenią i kolorem.
Zwrociłam jeszcze uwagę na duży spad na wjeździe do garażu, czy po deszczu będzie w nim sucho? i zimą da radę z niego wyjechać? sorry że z "innej beczki".
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:21, 07 mar 2013

Do góry
Liana7 napisał(a)
Czyli -jak rozumiem -na części rabat nie zakładać? I jeszcze pytanie -widzę, że też jesteś "rannym ptaszkiem" - czy zakończenia siatki zawijać w głąb, czy zostawiać na równo?

Ja wywijam do góry a jeśli stosuję wykończenie rabat typu ekobord lub kostka to na równo, podkładając siatkę pod owe obrzeża.
Na zdjęciu z realizacji u mojego klienta widać, że siatka wchodzi pod obrzeże i jest nim dociśnięta.

Wszystko o czym ... Marzysz 20:50, 06 mar 2013

Do góry
Zeta napisał(a)
A ile Ty masz jeszcze tego śniegu bo u mnie nawt trawy nie widać a i kostka cała w lodzie

Ile? Od strony lasu.... po kolana
Wszystko o czym ... Marzysz 20:42, 06 mar 2013

Do góry
A ile Ty masz jeszcze tego śniegu bo u mnie nawt trawy nie widać a i kostka cała w lodzie
Działka wkoło Lubczyka :) 20:53, 05 mar 2013

Do góry
bialofiolet napisał(a)
No tak, też tak miałam. Ale działkę masz równą, plantować nie trzeba, skarp usypywać i tym podobnych. Gdy już założysz trawniczek będzie całkiem inaczej

no kostka i właśnie trawnik to na początek, bo tyle tego piachu się wnosi do domu, że szok!
Pomysł na ogród 18:38, 03 mar 2013

Do góry
ja dziś korzystając z pogody rozpocząłem wiosenne porządki
rozebrałem tymczasową drewutnię ,
wyznaczyłem miejsce na nową
wypoziomowałem i ustawiłem krawężniki , równając przy okazji trochę teren
teraz czekam na instalatorów prądu - bo muszą się przekopać do linii płotu i pociągnąć kabel do nowej skrzynki elektrycznej
dopiero wtedy wytyczę i obsadzę resztę krawężników wyznaczając placyk i rabaty
tak to wyglądało kiedyś :

a tak po dzisiejszej pracy :

czerwone linie to przyszły krawężnik , środek to kostka

płot od ulicy również chcę zasłonić matą wiklinową , zresztą ta będzie docelowa drewutnia
Ogrodowy bałagan 08:10, 02 mar 2013

Do góry
U mnie taras zrobi sam M ,ten kostkowy zaczął na jesień wymurował podmurówkę bo mamy na podwyższeniu ,pozakładał obrzeża,wsypał gruz ,teraz drobny kamień i kostka.

Kupiłabym ci te wiśnie ,ale jak je wysłać?
Kondziowy Ogród :) 09:33, 01 mar 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
Czyściłem podjazd chodnik wszędzie gdzie jest kostka wyczyściłem taras meble na tarasie było bardzo ciepło i słonecznie hi hi hi la la la

Konrad, pięknie ogarnąłęś obejście. Zapał i pogoda - efekt murowany.
Oświetlenie ogrodu 23:59, 28 lut 2013

Do góry
Roberto napisał(a)

Witam serdecznie. Danusiu, chciałbym doświetlić rabatę na całej długości ogrodzenia. Myślałem, żeby zamontować pod dolnym tarasem, gdzieś może na fundamencie pojedyńcze reflektory led w ten sposób by światło skierować ku rabatom. Myślałem o dwóch lub trzech w zależności od kąta padania. Niestety nie mam możliwości wyprowadzenia oświetlenia w innym miejscu. Proszę napisz jak to wizualnie widzisz swoimi oczyma. Czy może to dobrze wyglądać. Jak pisałem chcę doświetlić całość a nie np. jeden krzew. Na dole zdjęcia gdzie jest kostka z lewej strony jest druga brama wjazdowa a pierwsza jest od strony zielonego domku sąsiadki. Widoczne lampki solarne nie dają dużego efektu. I jeszcze jedno pytanie. Noszę się z zamiarem postawienia dużego kamienia polnego o fajnym kształcie na środku w tym półkolu i mam człowieka, który może w nim wykuć jakąś ciekawą formę, np. płaza, czy innego okaza. Czy będzie tam pasował? Pozdrawiam

Kolorowe rabaty 22:10, 28 lut 2013

Do góry
Kondzio napisał(a)
ja kerszerem podjazd umyłem taras i wszystkie miejsca gdzie kostka jest ale mnie ta wiosna nakręca

To chyba dobrze zapowiada się bardzo owocny sezon
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies