Justynko, obejrzałam z uwagą Twój wątek, bo i nowoczesne wizje ogrodu są mi bliskie, a i metraż mam niewielki (choć większy niż u Ciebie). Masz wspaniałe wyczucie estetyki i ogródek Twój jest w mojej ocenie "ogrodem z klasą"
Zastanawia mnie tylko kwestia planowanych zmian. Czy nie obawiasz się "zamknięcia" perspektywy? Że roślinki "zabiorą" za dużo przestrzeni, sprawiając, że widok z tarasu będzie Ci się kończył wcześniej niż obecnie? Jakoś patrząc na Twój uroczy zielony zakątek chodzi mi po głowie motyw iluzji, luster w ogrodzie. Nie myślałaś o tym, a może Ci się to nie podoba?
Pozdrawiam, Jola
Co do szpaleru, to odpisałam u Ciebie. Co do ilości grabów w kostce, to tez zaczęłąm się zastanawiać, jak sobie to rozrysowałam, ale wydaje mi się że 2 graby w jednej kostce, to chyba mogłoby być za dużo a może nie...chyba poszłabym w dwa w prostokącie, tylko prowadziłabym je jako sześciany 1x1 z minimalną aczkolwiek widoczną przerwą między koronami - taki jak czasami jest widoczny w podwójnych żywopłotach bukszpanowych.
Chyba wybiorę wariant pośredni - na razie 4 umbry sadzone w L, kostki bukszpanowe. Kwadrat przy schodach będzie, bo muszę przesadzic RH a dla nich dać ramkę, tylko chciałam ten kwadrat z dwóch stron obsadzić cisem a od przodu dać bukszpana. Może tak być?
Z prawej dolnej umbry rezygnuję, bo będzie konkurować z grabem i ani jendego ani drugiego nie będzie za dobrze widać. Cały czas się tez kokoszę z tą lewą, jednak wydaje mi się że siedząc na schodach pod takim drzewkiem może być znacznie przytulniej niż bez niej
Zaczerwieniłam się, dziękuję co do perspektywy - to nie obawiam się tego ze względu na usytuowanie ogrodu. W stosunku do powierzchni ziemi jest on podniesiony o 1,8 m - ze względu na to że wody gruntowe są tutaj nisko a deweloper zafundował nam garaż podziemny, wszystkie ogródki wyniesione są w górę i otoczone murem oporowym. Dodatkowo, do ogródka z tarasu prowadzą 4 schodki - to daje mi jakieś 1,2 m różnicy między poziomami. Gdyby mój żywopłot miał 2 m, to wówczas byłaby klatka ale mam zamiar mieć wysokość max 1,5 m a to już mi wystarczy na to aby wścibski sąsiad podczas spaceru z psem nie zaglądał mi do okien Co do luster, to owszem ale nie u mnie, chyba jestem zbyt staroświecka a tak na poważnie, to nie mam takiego fajnego widoku jaki mógłby odbijać się w takim lustrze.
Dzięki Madziu odmachuję. Chyba będą 4 ajk widzę jak szybko budzą się po zimie, to jestem zachwycona. Mam nadzieję, ze już niedługo będę cieszyć się białymi kwiatkami.
Justynko wielkie dzięki. Właśnie do takich wniosków doszłam i zamówiłam 10 grabów i 200 bukszpanów Będzie kwadratowo ale wstawiłam jeszcze dwie duże kule dla przełamania monotoniii. Pokaże jak wszystko skończę graby nawet jesli będą wstawione po dwa w prostokąt to będą mieć oddzielne skarpety i korony Zresztą zanim efekt będzie to kilka lat mnie czeka...
W a środek skarpet pójdą werbeny lub przetacznik niebieski, dokoła kostek zostają runianki... Może kiedyś wymienię, bo marnie po każdym słonecznym przedwiośniu są - wypala je u mnie południowe słońce...