Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Bylinowa łąka 21:16, 12 cze 2018

Do góry
To kępa świerzbnicy. Sporo jej rośnie w łące. Ta akurat w takim bladym odcieniu kwiatów. Mocno się rozsiewa. Jak spotkam bordową knautie, to na pewno ją do siebie zaproszę. Ta roślinka dobrze się tu czuje.

Jednoroczna rudbekia rozsiewa się wytrwale. Wystarczy tylko przesadzić siewki.

Pierwsza tawułka. Może dlatego, że ma najbardziej słoneczną miejscówkę.

Proso rózgowate Heavy Metal. Miało wystawać nad szałwią, ale szałwia jest zdecydowanie bujniejsza. Tu widok od tyłu.

Ogródek Iwony II 21:15, 12 cze 2018

Do góry
Fajna ta szałwia, musze poszukac w szkółkach.
Tez Iwonko czekam na wakacje
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:32, 12 cze 2018

Do góry
Działania, planowanie, pracowanie, tyranie,,, i oddech z aparatem i coś przyjemnego pięknego.
Piękne szałwie.Tą fioletowatą wyższa am.
A ta niebieskawa, niższa ??
Co to za odmiana ?/
Piękna
kasja83 napisał(a)

Szałwia szaleje na głazowej...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:21, 12 cze 2018

Do góry
W nocy popadało. Poczułam się usprawiedliwiona, rzuciłam papiery w kąt i zrobiłam to, co mnie kusiło. Przed powojnikami wsadziłam Eden Rose, wykopałam zasłonięte clematisem Crispy (w zeszłym roku miały 20 cm) i szałwie. Crispy dałam bo bokach róży, a szałwia lekarska poszła w miejsce róży. Powinno być lepiej. Potrzebna tam była jasna plama.

Edenka i Kimono

Czasem zdumiewa mnie wielkość drzewek. Ciężko mi się przyzwyczaić, że ogród jest już przesłonięty. Dziura jest tylko przy zachodnim ogrodzeniu.

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 19:51, 12 cze 2018

Do góry
I jeszcze podreptane z aparatem...
Na styku tarasowej i wykuszowej fajnie się robi.

Froncik..gracki

Perowskia rusza z kwtiniem...główkowate też do niej dołączą.

Szałwia szaleje na głazowej...
Moje małe wielkie marzenie 19:20, 12 cze 2018

Do góry
Szałwia zaczyna się wykładać

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 18:02, 12 cze 2018

Do góry
popcorn napisał(a)
Zrobiłam listę roślin którą chcę w moim przyszłym ogrodzie. Uwagi?
wiem czego nie chcę i wiem że mój ogród już raczej gumowy nie będzie. Rozmnażalnik i eksperymenty doniczkowe "w dołku", tak żeby nie było widać

-róża Eden, Pomponella + przywrotnik + szałwia
-piwonie
-miskant Gracilimus, Morning Light, rozplenice, stipa
-hortensja Limelight / żywopłot 90 mb
-bukszpany
-jeżówka blada / echinacea pallida
-bodziszki, runianka japońska (okrywowe)
-werbena patagońska, naparstnice (roczne/dwuletnie)
-lawenda
-ostrogowiec (?)
-magnolia przed domem (różowa)
-brzozy Doorenbos
-rozchodniki
-w dołku/w cieniu: hosty / kolekcja, paprocie, ciemierniki (epidemium, brunnera, kopytnik), rodgersja

Ogłoszenie parafialne:

odkupię dużą ilość jednorodnego bodziszka (biało-, fioletowo- różowo kwitnące) i brunnery. Ewentualnie inne rośliny okrywowe radzące sobie na patelni.

ha ha ha, a miało być formalnie, bukszpan i lawenda
Z lawendą Ci do twarzy
Ogródek Iwony II 17:00, 12 cze 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Szałwia to może być deep blue ewentualnie może new dimention blue (ostatnio w którymś wątku była bardzo zachwalana, że zwarta niska fajna kępa). Raczej nie jest to Marcus - tę mam i potwornie się rozwala, chyba w ubiegłym roku pokazywałam i ktoś jeszcze też potwierdzał, że się rozwala.

Hakonechloa kupuj, to piękne trawy, do cienia / półcienia super a Ania Anbu ostatnio u kogoś pisała, że ma na słońcu patelni i dają radę. Tylko All Gold przenosiła do cienia. All Gold u mnie ma po południu trochę słońca i jest żółta. U mojej sąsiadki (dostała zresztą sadzonki ode mnie) rośnie w całkowitym cieniu i ma śliczny limonkowy kolor (i w tym cieniu całkiem fajnie jej przyrasta).

U mnie Marcus sie nie rozwala rosnie w najbardziej słonecznym miejscu jakie mam - mysle ze z 9-10h słońca ma w sezonie. Ale tez mi sie wydaje ze to jednak nie on. Jedną AllGold posadziłam w sumie w niedalekiej jego okolicy i juz widze, ze moze jej tam byc za jasno - miejscami widze podsuszone listki. Niewykluczone ze trzeba bedzie przesiedlić. Obok rosnie któras żółta w zielone paski (nie pamietam która to) i radzi sobie na mojej najwiekszej patelni genialnie.
Ogródek Iwony II 15:45, 12 cze 2018

Do góry
Zaglądam z pracy szybciutko.
Iwonko Umbry super, świetnie się tam wpasowały.
Nie wiem gdzie ta komisja konkursowa miała oczy, Twój ogród bezapelacyjnie powinien wygrać z tym co wygrał. Tamten taki sztampowy, nic co oko by przykuło.

Szałwia to może być deep blue ewentualnie może new dimention blue (ostatnio w którymś wątku była bardzo zachwalana, że zwarta niska fajna kępa). Raczej nie jest to Marcus - tę mam i potwornie się rozwala, chyba w ubiegłym roku pokazywałam i ktoś jeszcze też potwierdzał, że się rozwala.

Hakonechloa kupuj, to piękne trawy, do cienia / półcienia super a Ania Anbu ostatnio u kogoś pisała, że ma na słońcu patelni i dają radę. Tylko All Gold przenosiła do cienia. All Gold u mnie ma po południu trochę słońca i jest żółta. U mojej sąsiadki (dostała zresztą sadzonki ode mnie) rośnie w całkowitym cieniu i ma śliczny limonkowy kolor (i w tym cieniu całkiem fajnie jej przyrasta).
Ogródek Iwony II 14:17, 12 cze 2018
Do góry
Iwk4 napisał(a)
I mam pytanie:
Czy ktoś wie, co to za szałwia?
Fotka z innego ogrodu. Taką bym chciała mieć.

moze byc compacta deep blue
Ogródek Iwony II 14:15, 12 cze 2018

Do góry
I mam pytanie:
Czy ktoś wie, co to za szałwia?
Fotka z innego ogrodu. Taką bym chciała mieć.

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 14:11, 12 cze 2018
Do góry
popcorn napisał(a)
wiem czego nie chcę i wiem że mój ogród już raczej gumowy nie będzie. Rozmnażalnik i eksperymenty doniczkowe "w dołku", tak żeby nie było widać

-róża Eden, Pomponella + przywrotnik + szałwia
-piwonie
-bukszpany
-jeżówka blada / echinacea pallida
-werbena patagońska
-lawenda
-ostrogowiec (?)
-brzozy Doorenbos
-rozchodniki
-w dołku/w cieniu: hosty / kolekcja, paprocie, ciemierniki (epidemium, brunnera, kopytnik), rodgersja

Ogłoszenie parafialne:

odkupię dużą ilość jednorodnego bodziszka (biało-, fioletowo- różowo kwitnące) i brunnery. Ewentualnie inne rośliny okrywowe radzące sobie na patelni.

rosliny jak rosliny nie ma tu złych koszmarków

moja rada

ja bym sie skupiła na rozmnazaniu i chodowaniu krzewów ...tzn hortki bukszpany czy cisy ote potrzebuja czasu zeby podrosnac z bylinami bym sobie dała spokój ...te dostaniesz od kolezanek forumowych

a miskanty czy rozplenice za 2 -3 sezony beda potworami ...za 2-3 lata z moich rozplenic dostaniesz wielkie sadzonki ...bo w tym roku dzieliłam te z przodu kazda przez pół i takie połowki posadziłam ....odpusc sobie czesc traw czy bylin nie warto teraz z nimi sie zajmowac

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 08:16, 12 cze 2018

Do góry

-róża Eden, Pomponella, Pashmina + przywrotnik + szałwia
-piwonie
-bukszpany
-jeżówka blada
-werbena patagońska, naparstnice (roczne/dwuletnie), łany
-lawenda
-ostrogowiec (?)
-brzozy Doorenbos
-rozchodniki
-w dołku/w cieniu: hosty / kolekcja, paprocie, ciemierniki, epimedium, brunnera, kopytnik, rodgersja

Ogłoszenie parafialne:

odkupię dużą ilość jednorodnego bodziszka (biało-, fioletowo- różowo kwitnące) i brunnery. Ewentualnie inne rośliny okrywowe radzące sobie na patelni. Rozchodniki (te nowsze odmiany).
Z południa Polski - ogród Marzeny 08:05, 12 cze 2018

Do góry
Na zdjęciach, które wczoraj wstawilam jest u mojej mamy połączenie Hortensji i ML. Przed nimi jest lawenda. Hortki i ML są posadzone w jednej linii, bo są mniej więcej podobnej wysokości. U siebie mam Gracillimusy ZA hortkami, bo są jednak wyższe i fajnie zza hortek wyzierają
A jakaś szałwia by do tego zestawienia nie pasowała na ten przykład?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:16, 11 cze 2018

Do góry
MariuszG napisał(a)

Sylwio! Rozpracujesz mi to zdjęcie? Widzę oczywiście różę, czosnek Krzysztofa, szałwię i chyba bodziszka jakiegoś. Ogromnie mi się to podoba.
I jeszcze stół!

Pozdrawiam

Spróbuję

W lewym górnym rogu jaśmin, poniżej róża nn bo z marketu tyle wiem, że okrywowa miała być , a ona tak bardziej rabatowa jest.
Szałwia od Reni( siewki mam mogę się podzielić).
Na lewo od czosnku Krzysztofa malutka piwonia drzewiasta( bordowa) Od Mariusza z Bolestraszyc, nasiona tej piwonii też jeszcze mam
Zielone przed różą aster ( Marcinek)niebieski chyba
Poniżej szałwii rozplenica Hameln,
Bodziszki od Małej Mi, ( nie pamiętam nazwy)
Po lewej bodziszków dzwonki karpackie
W prawym dolnym rogu sosna oścista jeszcze malutka.

Pomogłam?
W ogródku Iwony 22:41, 11 cze 2018

Do góry
Dzwonki - dzięki Ewa

Irysek

Różowa szałwia

Parzydło leśne

Na zielonej... trawce :) 13:10, 11 cze 2018

Do góry
AngelikaX napisał(a)
A tymczasem trochę wczorajszych fotek... miały być wieczorem ale net zastrajkował

Szałwia na pierwszy ogień - zaraz stanie tu basen i do końca wakacji rabata nie będzie widoczna w całej okazałości... a szkoda bo w tym roku bardzo przybrała na masie (czego nie powiem o Evergoldach paskudach jednych )

Wchodzę i ogrodu nie poznaję, tak dawno mnie nie było, czy co...
Widzę, że jednak kosteczka przy wejsciu do pawilonu, bo pamiętam żwirek.
O szałwiachu Ciebie nie słyszałam, a skąd te trawy takie duże Ci się wzięły, rosły tam?
Kompletnie nie rozpoznaję tego miejsca.
Komendówka 09:41, 11 cze 2018

Do góry
Hortensja to super jest, wiesz?
A ta tawuła(?) której nie lubię, musze przyznać, że zaognia rabatę i gwiazdą się stała!
No i szałwia- szał!
Droga do spełnienia 09:39, 11 cze 2018

Do góry
Nie wiem czy to szałwia z ta "silesią" i stipą (ta niebieska) ale c u d n a ! !
Na zielonej... trawce :) 08:31, 11 cze 2018

Do góry
Zana napisał(a)
Wow, anabelki mega wypaśne a szałwie w tej ilości prezentują się cuuuudnie

Anabelki dziękują
Szkoda, że szałwia dłużej nie kwitnie bo bez wątpienia piękna jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies