Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

eVka 14:00, 29 cze 2018

Widzę, że tylko kwiatostany obciełaś szałwiom, ja upitoliłam prawie do zera, mam nadzieję, że szybko odbiją, stresuję się trochę
MirellaB 14:00, 29 cze 2018

wiunia napisał(a)
Mirelko czytam, że jednak stonowany kolorystycznie ogród to nie Twoja bajka - kolor to kolor! Coś w tym jest, jak patrzę na fotki twoich rabat to mi się zaraz nastrój poprawia
Jest ślicznie i barwnie - tak trzymaj!

Wiunia bardzo podobają mi sue ogrody z ograniczoną ilością kolorów, ale ja jednak wolę na kolorowo. To do mnie bardziej pasuje
MirellaB 14:02, 29 cze 2018

Napia napisał(a)
Ślicznie i kolorowo") Czosnki w trawach, mniam

Czosnki wszędzie posadzone fajnie wyglądają. Te główki każde miejsce potrafią ozdobić
MirellaB 14:05, 29 cze 2018

effka napisał(a)
Widzę, że tylko kwiatostany obciełaś szałwiom, ja upitoliłam prawie do zera, mam nadzieję, że szybko odbiją, stresuję się trochę

Odbiją Twoje tylko już pewnie w tym roku nie zakwitną.
Ja kiedyś też obcinałam po przekwitnięciu do zera, bo nie wiedziałam, że moja szałwia ponownie zakwita tylko mniej obficie. Teraz poświęcam więcej czasu na jej cięcie, podlewam florovitem i czekam na nowe kwiatki
zoja 14:11, 29 cze 2018

MirellaB napisał(a)

Odbiją Twoje tylko już pewnie w tym roku nie zakwitną.
Ja kiedyś też obcinałam po przekwitnięciu do zera, bo nie wiedziałam, że moja szałwia ponownie zakwita tylko mniej obficie. Teraz poświęcam więcej czasu na jej cięcie, podlewam florovitem i czekam na nowe kwiatki

hmmm... teraz się zastanawiam czy ja w zeszłym roku za dużo nie obcięłam i nie chciała drugi raz kwitnąć?
pomyślę i może ostrzygę moje
Mirka 14:54, 29 cze 2018

MirellaB napisał(a)

Mirko obcinam przekwitnięte kwiatostany, starałam się nie obcinać młodych wypuszczających pędów. Trochę roboty z tym cięciem było, ale warto skoro zakwitnie drugi raz - nie już tak obficie.

Fotka dla Ciebie - obcięta szałwia Deep Blue

Dzięki za zdjęcie. Dziewczyny tną przy ziemi. Ja tak w zeszłym roku zrobiłam i nie odbiła,dopiero wiosną. Teraz tak jak ty przytnę część i zobaczę jak będzie.
zbigniew_gazda 16:15, 29 cze 2018

No to ładne kwiatki - też opitoliłem prawie do zera. Mam tylko jedną szałwię kupioną w tym roku. No nic, ciekawe jak roślina zareaguje.
mrokasia 16:21, 29 cze 2018

Ja ścinam szałwię prawie do zera, bardzo szybko odbija i kwitnie ponownie (mam nn niebieską i wysoką fioletową Ostfriesland).

Ale obcięłam też różową i słabo się zbiera, przypominam sobie że w zeszłym roku było podobnie. W przyszłym roku różowej obetnę tylko kwiatostany i zobaczę co się będzie działo.
Kasiolaaa 21:55, 29 cze 2018

Ooo Mirelko juz obciachalas szalwie u mnie jeszcze kwitnie a jedna jest jak gniazdo koty mi ja polamaly hihi
MirellaB 09:54, 30 cze 2018

Mirka napisał(a)
Dzięki za zdjęcie. Dziewczyny tną przy ziemi. Ja tak w zeszłym roku zrobiłam i nie odbiła,dopiero wiosną. Teraz tak jak ty przytnę część i zobaczę jak będzie.

Mirko przy mojej szałwi widoczne już były / są kolejne małe pędy do kwitnienia, więc starałam się ich nie ścinać, dlatego cięcie tyle czasu trwało Ścinałam prawie każdą gałązkę przekwitniętą osobno.
Po obcięciu podłej florovitem