Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:27, 20 paź 2019

Do góry
Dorii napisał(a)
Koniecznie muszę wymienić moje brodawkowate na dorenboose. Tylko u mnie same wielkie egzemplarze za kilka stów a to dla mnie za drogo. Już widzę minę mojego P jak powiem że wywalamy te co są i wydajemy kilka tysi na nowe.

O mamo, a może znajdziesz tańsze maluchy, ja kupiłam cześć brzóz za 90 zł a część za 110 zł. Klasyczne brzozy są piękne, moim zdaniem bardzo klimatyczne, ich wadą jest tylko wielkość i większe śmiecenie niż Doorenbosy.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:14, 20 paź 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

U mnie patelnia i też cień na wagę złota i dlatego muszę dosadzić te brzozy od strony południowej...

Piękne te twoje drzewa

A ja chcę taras w tym wymiarze
Ale to,że mi się trawnik zmiejszy,to akurat się cieszę i będzie można rabaty dokończyć, ścieżkę i nowy trawnik zrobić
Taras moje marzenie,właśnie na takie posiadówki i widok na ogród,bo teraz to zerkam przez okienko i muszę latać dokoła do altany z jedzeniem itp.

Słońce jest fajne tylko jesienią, w lecie nie znoszę siedzieć w słońcu, opalać się etc. Więc drzewa na plus, no i temperaturę obniżają.

Fajny taki spory taras Niby trawnika pod basen nie szkoda ale potem większą część roku nieużywany stoi... To tylko w Californii i innych ciepłych cały rok miejsca ma sens. Chyba, że zasuwany na szynach taras drewniany zrobimy, to przynajmniej miejsce do wykorzystania będzie.
Ogród z wilkiem zamkn. 21:07, 20 paź 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Madziu u mnie też na tapecie drzewa...
Miałam już nic nie kupować ha ha

Też chcę posadzić brzozy doorenbos żeby cień dawały od południa...

Kurczę ,wiesz co jak co,ale nad drzewami.to zawsze długo się zastanawiam...bo to nie krzew czy trawka....i to dla mnie twardy orzech do zgryzienia....

Nie wiem co Ci doradzić... Madziu sadź najlepiej to co Ci się podoba....ja do buków i grabów kolumnowych chcę dosadzić rozczapirzone brzozy dla kontrastu,bo taką miałam wizję i myślę ,że się nie pogryzą

Wiola dla mnie najciężej takie długie rabaty wymyśleć ….to jednak w jednej długiej linii jest i dlatego mam dylemat przez zimę będę czytać i oglądac wizytówki i realizacje ,to może coś mnie urzeknie

u Ciebie z brzozami będzie fajnie
Ogród z wilkiem zamkn. 20:27, 20 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Wiola dziękuję za odwiedziny

doradz z drzewami plisss

dosadzić brzozy po całości ,czy nuda ?

Madziu u mnie też na tapecie drzewa...
Miałam już nic nie kupować ha ha

Też chcę posadzić brzozy doorenbos żeby cień dawały od południa...

Kurczę ,wiesz co jak co,ale nad drzewami.to zawsze długo się zastanawiam...bo to nie krzew czy trawka....i to dla mnie twardy orzech do zgryzienia....

Nie wiem co Ci doradzić... Madziu sadź najlepiej to co Ci się podoba....ja do buków i grabów kolumnowych chcę dosadzić rozczapirzone brzozy dla kontrastu,bo taką miałam wizję i myślę ,że się nie pogryzą
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:14, 20 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)

Mam sporo ale drzew nigdy za dużo, cień w lecie na wagę złota.
A takie mam na liście (oczywiście nie wszystkie kupię )

tulipanowiec Edward Gursztyn,
ambrowiec Gumball,
platan Alphens Glob,
buk dawyck purple
Gladiczja sunburst
Sumak octowiec Tiger Eye
Klony palmowe

Z tym basenem to się już ciągnie od dwóch lat, więc pewnie za dwa lata się pojawi... Miejsca brak, ogród by się o prawie połowę zmniejszył bo to taki basen 6.5x3.6m

Fajnie, że masz taras w planach Uwielbiam swoje tarasy, kawki o porankui posiadówki że znajomymi

U mnie patelnia i też cień na wagę złota i dlatego muszę dosadzić te brzozy od strony południowej...

Piękne te twoje drzewa

A ja chcę taras w tym wymiarze
Ale to,że mi się trawnik zmiejszy,to akurat się cieszę i będzie można rabaty dokończyć, ścieżkę i nowy trawnik zrobić
Taras moje marzenie,właśnie na takie posiadówki i widok na ogród,bo teraz to zerkam przez okienko i muszę latać dokoła do altany z jedzeniem itp.

Ogród z wilkiem zamkn. 19:55, 20 paź 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Madzia widzę, że domek stoi, Emuś dał radę, pozdrów Go od nas i pochwal za robotę skrzynie to już zakończyły swoją wędrówkę, fajną im miejscówkę dałaś a z tymi umbrami to tak ci powiem jak u mnie,najpierw chciałam, ale tak jak ci mówiłam, formalnego ogrodu nie mam, więc jakoś mi nie pasują, u Ciebie mi to też lekko zgrzytało, hmmm brzozy, nie wiem czy byś ich już tam za dużo na tej rabacie nie miała... trudny wybór...
buziaczki

Monia właśnie mi też te umbry zgrzytają mocno ech …

.ema pochwalę ,jak skończy ten domek -za szybko nie ma co chwalić -mam nadzieję ,że nie będzie to za pół roku

a jakie byś tam drzewa oprócz brzóz widziała ? ….

fotka ta sama dla przypomnienia ,żebyś nie musiała daleko szukać

buziaki
Ogród z wilkiem zamkn. 19:41, 20 paź 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Wiesz Madziu, przyszło mi do głowy, że może lepiej będzie jeśli tutaj zostaną jednakowe drzewa?
Np. wiśnie zostają a brzozy wędrują w inne miejsce i buki też w inne miejsce. Albo odwrotnie, tutaj zostają buki a inne drzewa zmieniają miejsce.
Pod drzewami i tak dzieje się dużo, są hortensje i inne rośliny. Więc można przemyśleć taką możliwość.
Ale Ty Madziu widzisz to na żywo i najlepiej wiesz czy taka zmiana byłaby dobra. Bo może wcale to nie pasuje.
pa

Basiu brzóz nie przesadzę już -za wielkie ….
dziękuję Ci za opinię -.....chyba po prostu dosadzę same brzozy z tej strony ….a buki i umbry wysadzę ….tylko nie mam pomysłu gdzie je dać - z umbrami mogę się pożegnać ,ale buki lubię hmm
ot takie dylematy jak pogodzić chciejstwa żeby jako tako wyglądało

dobrze ,że blisko zima to będę myśleć nad drzewami ...i muszę sobie pooglądać realizacje Danusi i może mi się rozjaśni coś w głowie

pozdrawiam wieczorowo

Ogród z wilkiem zamkn. 19:33, 20 paź 2019

Do góry
Madzia widzę, że domek stoi, Emuś dał radę, pozdrów Go od nas i pochwal za robotę skrzynie to już zakończyły swoją wędrówkę, fajną im miejscówkę dałaś a z tymi umbrami to tak ci powiem jak u mnie,najpierw chciałam, ale tak jak ci mówiłam, formalnego ogrodu nie mam, więc jakoś mi nie pasują, u Ciebie mi to też lekko zgrzytało, hmmm brzozy, nie wiem czy byś ich już tam za dużo na tej rabacie nie miała... trudny wybór...
buziaczki
Ogród z wilkiem zamkn. 19:33, 20 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Iwonka moje skrzynie to już chyba 4 miejscówkę mają ale emowi nie podobały się tu przy domu ….a poza tym mnie też zaczęło drażnić takie porozwalanie po kątach ….teraz przynajmniej domek ogrodnika ,owoce ,warzywka będą w jednym miejscu -i nie zamierzam tam ema wpuszczać z żadnymi jego przydaśkami -to moja część hihi ….

a te buki -to Purple fontain ….nie wiem czy pasują do brzóz ….ech coś nie mogę tych chciejstw swoich poukładać jakoś tak żeby mi pasowało

….ale umbry bardzo mi nie grają w tym miejscu -chyba się ich pozbędę ….mój ogród mało formalny -jedynie przedogródek ,a tam już miejsca nie ma …

może po prostu wywalę wszystkie inne i dam same brzozy ….może buki dam przy domku ech nie wiem jeszcze -muszę dłużej się zastanowić …

dziś odpoczywałam cały dzień ….chociaż trochę suszków wycięłam

buziaki

Myślę Madziu że na spokojnie się zastanów. Ja często działam w gorącej wodzie kąpana a potem robię głupoty na rabatach .
Zwłaszcza że brzózki to już w sumie konkretne drzewka. I trzeba mieć na nie pomysł i odpowiednie miejsce.
Ogród z wilkiem zamkn. 19:26, 20 paź 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Madzia idziesz jak burza ! domek.świetna sprawa na te nasze ogrodnicze przydasie

I skarpa już obsadzona

Macham niedzielnie

Wiola dziękuję za odwiedziny

doradz z drzewami plisss

dosadzić brzozy po całości ,czy nuda ?

Ogród z wilkiem zamkn. 19:21, 20 paź 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Madzia podoba mi się jak to wszystko teraz rozplanowałaś
Skrzynie węrowniczki Tu będą miały więcej światła i przy okazji osłonę od wiatru. Domek super, ma ogromny potencjał, no i a pojemność na ogrodowe graty
Umbry też mi tam teraz nie pasują. Tak jak pisze Sylwia buki to ogromne drzewa. Za 10 lat będą już mocno widoczne. Z brzozami super grają. A umbry bardziej mi pasują do bardziej formalnego ogrodu. Sama mam jedną i mam ja ochotę wywalić. W trzecim miejscu i nadal mnie męczy. Przemyśl przez zimę temat, niech się uleży Abiko mnie postraszyła, że umbry nie lubią przesadzania. Tak więc ostrożnie
Fajnie tę "Kondziową" rabatę umiejscowiłaś. Wszystko ogarniam, nie ma to jak widzieć wcześniej ogród w realu Dobrze, że trzymasz się konsekwentnie prostych ram. A w rabatach to już szał ciał Miłego dnia kochana! Odpocznij

Iwonka moje skrzynie to już chyba 4 miejscówkę mają ale emowi nie podobały się tu przy domu ….a poza tym mnie też zaczęło drażnić takie porozwalanie po kątach ….teraz przynajmniej domek ogrodnika ,owoce ,warzywka będą w jednym miejscu -i nie zamierzam tam ema wpuszczać z żadnymi jego przydaśkami -to moja część hihi ….

a te buki -to Purple fontain ….nie wiem czy pasują do brzóz ….ech coś nie mogę tych chciejstw swoich poukładać jakoś tak żeby mi pasowało

….ale umbry bardzo mi nie grają w tym miejscu -chyba się ich pozbędę ….mój ogród mało formalny -jedynie przedogródek ,a tam już miejsca nie ma …

może po prostu wywalę wszystkie inne i dam same brzozy ….może buki dam przy domku ech nie wiem jeszcze -muszę dłużej się zastanowić …

dziś odpoczywałam cały dzień ….chociaż trochę suszków wycięłam

buziaki
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:53, 20 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)

To kupuj brzozy, są piękne, na pewno będziesz zadowolona
Ja jeszcze glediczję nie odpuściłem, jest na mojej długiej liście drzew w opcji wycięcia trawnika, chociaż Emek dzisiaj zapowiedział, że za ok. 2-3 lata kopiemy spory basen taki na równi z trawnikiem, więc może być krucho z miejscem na nowe rabaty Coś wymyślę

Dzięki

W tym tyg. może skoczę do szkółki obejrzeć

Ja raczej glediczji już nie posadzę,bo miejsca brak, eh....
To nie wiedziałam,że też masz ją w planie

O fajny taki basen w trawniku...chociaż nowe rabaty fajniejsze
Wśród brzóz i dębów 17:24, 20 paź 2019

Do góry
marba napisał(a)
Grażynko, uwielbiam jesienny dywan z liści, u mnie brzozy niczym nie podsadzone, więc mogą sobie bezkarnie "śmiecić". Liści nie zgrabiam, do wiosny same się rozłożą i użyźnią glebę.
Na cień i ja muszę trochę poczekać, ale wcześniej czy później sam urośnie.

Grzesiu, Aniu, dziękuję w imieniu trawiszczy. Rzeczywiście w tym roku kwitną obficie.

Zakwitł ponownie szydlasty floksik.

Basiu, na drugim i trzecim zdjęciu co to jest? piękne kolorki.
Ogród z wilkiem zamkn. 15:00, 20 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
i od tarasu z góry ujęcie …na prawo

Wiesz Madziu, przyszło mi do głowy, że może lepiej będzie jeśli tutaj zostaną jednakowe drzewa?
Np. wiśnie zostają a brzozy wędrują w inne miejsce i buki też w inne miejsce. Albo odwrotnie, tutaj zostają buki a inne drzewa zmieniają miejsce.
Pod drzewami i tak dzieje się dużo, są hortensje i inne rośliny. Więc można przemyśleć taką możliwość.
Ale Ty Madziu widzisz to na żywo i najlepiej wiesz czy taka zmiana byłaby dobra. Bo może wcale to nie pasuje.
pa

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:59, 20 paź 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
No szybko urosły
To dobra wiadomość,bo właśnie na tym mi zależy,żeby latem cienia trochę dały
No niestety na glediczję miejsca nie wystarczy raczej....
Placyk z paleniskiem wyszedł extra i wianuszek również

To kupuj brzozy, są piękne, na pewno będziesz zadowolona
Ja jeszcze glediczję nie odpuściłem, jest na mojej długiej liście drzew w opcji wycięcia trawnika, chociaż Emek dzisiaj zapowiedział, że za ok. 2-3 lata kopiemy spory basen taki na równi z trawnikiem, więc może być krucho z miejscem na nowe rabaty Coś wymyślę

Dzięki
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:01, 20 paź 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Jakie wielkie masz już te brzozy, cudne

Kurczę miałam kupować glediczję i teraz mam dylemat... może ze 3 brzózki by mi weszły
chyba z bukami i grabami by się nie pogryzły ? i chyba szybciej by urosły niż glediczja, hmmmm.....

I brzozy by mi do dereni pasowały

Wiolu, one urosły sama nie wiem kiedy, mają grube białe pnie a przecież dopiero 1.5 roku tam rosną. Zobacz jakie patyki były

Brzozy z bukami i grabami bardzo pasują. Z glediczji nie rezygnuj, widziałaś u Iwonko jaka cudna. To wyjątkowe drzewo. A może masz jeszcze miejsce na obie zachcianki?
Ogród z wilkiem zamkn. 10:28, 20 paź 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Niesamowite w jakim tempie domek powstaje, jak sobie przypomnę ile nam to zajęło

Ja bym zabrała umbry. Buka purple fontain widziałam w tym tygodniu takiego 20 letniego- monstrum rośnie, zje te umbry raz dwa, lepiej jemu miejsce zostawić, a umbry przenieść może bliżej domku?
Brzozy też nie rosną małe

Sylwia przemyślę przez zimę jakoś mi one tu nie leżą

Z tej strony chciałabym mieć gęsto drzew ,żeby się trochę od zachodnich wiatrów osłonić i od drogi

Domek wcale nie tak szybko wydaje mi się ,ze u ciebie dużo szybciej to poszło ....u mnie ściany ,podłoga ,dach były w całości - to z ekspozycji - z wyprzedaży domek ....( em rozkręcał go w jak największych elementach )
I nie robiliśmy kostki pod spodem tylko słupy betonowe ....jest zbyt duża różnica terenu .....pod spodem jest dziura na wszystkie dziadostwo co się plącze koło domu stare deski,słupki ,cegły itp itd ....
Buziaki

Wzgórze chaosu 10:24, 20 paź 2019

Do góry
Iwonka napisał(a)
Wiolka rumienię się kobieto, za dużo komplementów
Myślę, że każdy nowy zakątek potrzebuje czasu, gdy moje niziny wśród brzóz nabiorą masy dopiero będzie perfecto
Takie brzozy jak te zdecydowanie ci polecam. Nie śmiecą wcale, nie zauważyłam żadnych nasionek. Same ogromne liście i gałęzie. Niestety drugą wiosnę zwijacz brzozowiec niszczy im liście. Mospilan pomaga. Muszę przypilnować i nie zwlekać z opryskami. Przeczytaj ten link, który powyżej wrzuciłam. Sama już nie wiem jaką odmianę mam. Myślę, że te to Doorenbosy a te które kupiłam na nową rabatę przy altanie, to jakaś inna odmiana białej Jacquemonti.
Posadziłam blisko tuj ponieważ nie miałam tam więcej miejsca. W realu nie jest tak tragicznie, ale jak poszerzą korony to żywopłot pewnie zwolni na wysokość.
Myślę, żebyś zaszalała i jednak je kupiła. Tym bardziej, że nie masz jeszcze Jest coś magicznego w tych białych pniach... No i pasują ci do elewacji

Iwonko, już jestem zdecydowana na te brzozy
Muszę do szkółki wyskoczyć i obejrzeć na żywo
A robactwo to niestety zawsze jakieś się przypałęta...na bukach przez 2 lata miałam zdobniczkę, a w tym roku zero,aż byłam w szoku....więc z wiekiem chyba się drzewo uodparnia...

Właśnie szukam drzew nie za wielkich z ażurową koroną i brzózki by mi pasowały i do derenii również po bokach mam drzewa kolumnowe, więc dlatego chcę dla kontrastu drzewa takie z luźną koroną
Elewacja kiedyś będzie szara,więc też będą pasować

Buziaki
Ogród z wilkiem zamkn. 10:21, 20 paź 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Super domek!
Umbry bym chyba zostawiła tak jak jest. To przeciwwaga dla brzóz. Jedna jak zostanie będzie dziwnie wyglądać. Ale jeżeli ci zgrzyta (ty widzisz to trochę inaczej niż my tylko na zdjęciach) - przesadź na wiosnę. Przez zimę temat przemyślisz. Madzia, ty chyba troszkę podobna do mnie jesteś jak ci nie pasuje coś do koncepcji - prędzej czy później zmienisz

Iwonka masz rację ....jak mi coś nie pasuje ,to zmieniam czyli mamy tak samo ........

dobrze ,ze i tak nie działam na tej części ,bo nową chcę ogarnąć przed zimą .....

przemyślę te umbry na spokojnie ....najwyżej pójdą na przedpłocie ....

muszę pozaglądac do wizytówek z jakimi drzewami dziewczyny mają brzozy połączone

Buziaki Niedzielne dziś leniuchuję

Ps. Domek jeszcze nie skończony ,ale dziękuję
Ogród z wilkiem zamkn. 09:56, 20 paź 2019

Do góry
Niesamowite w jakim tempie domek powstaje, jak sobie przypomnę ile nam to zajęło

Ja bym zabrała umbry. Buka purple fontain widziałam w tym tygodniu takiego 20 letniego- monstrum rośnie, zje te umbry raz dwa, lepiej jemu miejsce zostawić, a umbry przenieść może bliżej domku?
Brzozy też nie rosną małe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies