O mamo, a może znajdziesz tańsze maluchy, ja kupiłam cześć brzóz za 90 zł a część za 110 zł. Klasyczne brzozy są piękne, moim zdaniem bardzo klimatyczne, ich wadą jest tylko wielkość i większe śmiecenie niż Doorenbosy.
Słońce jest fajne tylko jesienią, w lecie nie znoszę siedzieć w słońcu, opalać się etc. Więc drzewa na plus, no i temperaturę obniżają.
Fajny taki spory taras Niby trawnika pod basen nie szkoda ale potem większą część roku nieużywany stoi... To tylko w Californii i innych ciepłych cały rok miejsca ma sens. Chyba, że zasuwany na szynach taras drewniany zrobimy, to przynajmniej miejsce do wykorzystania będzie.
Wiola dla mnie najciężej takie długie rabaty wymyśleć ….to jednak w jednej długiej linii jest i dlatego mam dylemat przez zimę będę czytać i oglądac wizytówki i realizacje ,to może coś mnie urzeknie
Madziu u mnie też na tapecie drzewa...
Miałam już nic nie kupować ha ha
Też chcę posadzić brzozy doorenbos żeby cień dawały od południa...
Kurczę ,wiesz co jak co,ale nad drzewami.to zawsze długo się zastanawiam...bo to nie krzew czy trawka....i to dla mnie twardy orzech do zgryzienia....
Nie wiem co Ci doradzić... Madziu sadź najlepiej to co Ci się podoba....ja do buków i grabów kolumnowych chcę dosadzić rozczapirzone brzozy dla kontrastu,bo taką miałam wizję i myślę ,że się nie pogryzą
U mnie patelnia i też cień na wagę złota i dlatego muszę dosadzić te brzozy od strony południowej...
Piękne te twoje drzewa
A ja chcę taras w tym wymiarze
Ale to,że mi się trawnik zmiejszy,to akurat się cieszę i będzie można rabaty dokończyć, ścieżkę i nowy trawnik zrobić
Taras moje marzenie,właśnie na takie posiadówki i widok na ogród,bo teraz to zerkam przez okienko i muszę latać dokoła do altany z jedzeniem itp.
Basiu brzóz nie przesadzę już -za wielkie ….
dziękuję Ci za opinię -.....chyba po prostu dosadzę same brzozy z tej strony ….a buki i umbry wysadzę ….tylko nie mam pomysłu gdzie je dać - z umbrami mogę się pożegnać ,ale buki lubię hmm
ot takie dylematy jak pogodzić chciejstwa żeby jako tako wyglądało
dobrze ,że blisko zima to będę myśleć nad drzewami ...i muszę sobie pooglądać realizacje Danusi i może mi się rozjaśni coś w głowie
Madzia widzę, że domek stoi, Emuś dał radę, pozdrów Go od nas i pochwal za robotę skrzynie to już zakończyły swoją wędrówkę, fajną im miejscówkę dałaś a z tymi umbrami to tak ci powiem jak u mnie,najpierw chciałam, ale tak jak ci mówiłam, formalnego ogrodu nie mam, więc jakoś mi nie pasują, u Ciebie mi to też lekko zgrzytało, hmmm brzozy, nie wiem czy byś ich już tam za dużo na tej rabacie nie miała... trudny wybór...
buziaczki
Myślę Madziu że na spokojnie się zastanów. Ja często działam w gorącej wodzie kąpana a potem robię głupoty na rabatach .
Zwłaszcza że brzózki to już w sumie konkretne drzewka. I trzeba mieć na nie pomysł i odpowiednie miejsce.
Iwonka moje skrzynie to już chyba 4 miejscówkę mają ale emowi nie podobały się tu przy domu ….a poza tym mnie też zaczęło drażnić takie porozwalanie po kątach ….teraz przynajmniej domek ogrodnika ,owoce ,warzywka będą w jednym miejscu -i nie zamierzam tam ema wpuszczać z żadnymi jego przydaśkami -to moja część hihi ….
a te buki -to Purple fontain ….nie wiem czy pasują do brzóz ….ech coś nie mogę tych chciejstw swoich poukładać jakoś tak żeby mi pasowało
….ale umbry bardzo mi nie grają w tym miejscu -chyba się ich pozbędę ….mój ogród mało formalny -jedynie przedogródek ,a tam już miejsca nie ma …
może po prostu wywalę wszystkie inne i dam same brzozy ….może buki dam przy domku ech nie wiem jeszcze -muszę dłużej się zastanowić …
dziś odpoczywałam cały dzień ….chociaż trochę suszków wycięłam
To kupuj brzozy, są piękne, na pewno będziesz zadowolona
Ja jeszcze glediczję nie odpuściłem, jest na mojej długiej liście drzew w opcji wycięcia trawnika, chociaż Emek dzisiaj zapowiedział, że za ok. 2-3 lata kopiemy spory basen taki na równi z trawnikiem, więc może być krucho z miejscem na nowe rabaty Coś wymyślę
Wiolu, one urosły sama nie wiem kiedy, mają grube białe pnie a przecież dopiero 1.5 roku tam rosną. Zobacz jakie patyki były
Brzozy z bukami i grabami bardzo pasują. Z glediczji nie rezygnuj, widziałaś u Iwonko jaka cudna. To wyjątkowe drzewo. A może masz jeszcze miejsce na obie zachcianki?
Sylwia przemyślę przez zimę jakoś mi one tu nie leżą
Z tej strony chciałabym mieć gęsto drzew ,żeby się trochę od zachodnich wiatrów osłonić i od drogi
Domek wcale nie tak szybko wydaje mi się ,ze u ciebie dużo szybciej to poszło ....u mnie ściany ,podłoga ,dach były w całości - to z ekspozycji - z wyprzedaży domek ....( em rozkręcał go w jak największych elementach )
I nie robiliśmy kostki pod spodem tylko słupy betonowe ....jest zbyt duża różnica terenu .....pod spodem jest dziura na wszystkie dziadostwo co się plącze koło domu stare deski,słupki ,cegły itp itd ....
Buziaki
Iwonko, już jestem zdecydowana na te brzozy
Muszę do szkółki wyskoczyć i obejrzeć na żywo
A robactwo to niestety zawsze jakieś się przypałęta...na bukach przez 2 lata miałam zdobniczkę, a w tym roku zero,aż byłam w szoku....więc z wiekiem chyba się drzewo uodparnia...
Właśnie szukam drzew nie za wielkich z ażurową koroną i brzózki by mi pasowały i do derenii również po bokach mam drzewa kolumnowe, więc dlatego chcę dla kontrastu drzewa takie z luźną koroną
Elewacja kiedyś będzie szara,więc też będą pasować
Niesamowite w jakim tempie domek powstaje, jak sobie przypomnę ile nam to zajęło
Ja bym zabrała umbry. Buka purple fontain widziałam w tym tygodniu takiego 20 letniego- monstrum rośnie, zje te umbry raz dwa, lepiej jemu miejsce zostawić, a umbry przenieść może bliżej domku?
Brzozy też nie rosną małe