Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Pszczelarnia 10:19, 07 lis 2019

'Mops' jest najbardziej zgrabny i mały.

TAR 11:47, 07 lis 2019

Tak na szybko przelecialam te 20 stron i zgodze sie ze tam jest potrzebne jakies duze drzewo o luznej koronie (to chyba Pszczólka zaproponowała ) dobrnełam do rysunku ze sciezka i tam drzewko bedzie wygladac super. Pod te sosny przepieknie prezentowałyby sie azalie wielkokwiatowe juz wczesniej przeze mnie polecane (sama mam taki zestaw, azalie sa bezproblemowe, nie wymagaja takiego zachodu jak rodki, ja swoich nawet nie zakwaszam). Dołożyłabym trawy jakies wyzsze i średnie. W zadnym razie nie polecam tam derenia, beda miec za sucho, ktos wspomniał o Controversa Variegata - nie dosc, ze wolno rosnie to nie nadaje sie na słonce i lubi wilgoc jak i przemarzanie. U ciebie ten placyk sosnowy az sie prosi o jakies dodatkowe elementy np. z kamienia albo placyk na posiadówki. A w ogole to miejsce to taki naturalny lasek moze podpatrzyc w naturze co wspolgra. U mnie za plotem w sosnach w symbiozie rosna dęby i bluszcz, na dole trawy i dzikie kwiaty jak maki, bodziszki i takie pomaranczowe (nie wiem jak sie nazywaja). W borach tucholskich z kolei widze sosny + brzozy + wrzosy + trawy i jałowce

ooo moze jeszcze jakies sucholubne paprocie dołożyć
anka_ 11:49, 07 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Hm... mój Mopsik ma 1,3m Fakt, nigdy nie cięłam ani nie uszczykiwałam. To moja pierwsza kosówka.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
deszczowymaj 11:55, 07 lis 2019

Zana napisał(a)
Asia, ja Ci zaproponuję pod te sosny wielopniowe świdośliwy lamarckie. Same zalety: baaardzo tolerancyjne, wiosną pięknie kwitną, pyszne owoce, cudowne jesienne przebarwienie

Popieram Anulkę w 100% świdośliwy są cudowne,też muszę mieć łażą za mną już od kilku miesięcy
Margerytka40 13:52, 07 lis 2019

Zana napisał(a)
Asia, ja Ci zaproponuję pod te sosny wielopniowe świdośliwy lamarckie. Same zalety: baaardzo tolerancyjne, wiosną pięknie kwitną, pyszne owoce, cudowne jesienne przebarwienie

Powiem Ci, że gdzieś tam przeleciała mi myśl o śś bo faktycznie może i dały by tam radę tylko coś one mi do sosen nie pasowały. Może sobie coś ubzdurałam w mózgownicy, że sosny i śś to jakby inna bajka . Choć nie powiem samym pokrojem pewnie byłoby ok
Margerytka40 14:01, 07 lis 2019

TAR napisał(a)
Tak na szybko przelecialam te 20 stron i zgodze sie ze tam jest potrzebne jakies duze drzewo o luznej koronie (to chyba Pszczólka zaproponowała ) dobrnełam do rysunku ze sciezka i tam drzewko bedzie wygladac super. Pod te sosny przepieknie prezentowałyby sie azalie wielkokwiatowe juz wczesniej przeze mnie polecane (sama mam taki zestaw, azalie sa bezproblemowe, nie wymagaja takiego zachodu jak rodki, ja swoich nawet nie zakwaszam). Dołożyłabym trawy jakies wyzsze i średnie. W zadnym razie nie polecam tam derenia, beda miec za sucho, ktos wspomniał o Controversa Variegata - nie dosc, ze wolno rosnie to nie nadaje sie na słonce i lubi wilgoc jak i przemarzanie. U ciebie ten placyk sosnowy az sie prosi o jakies dodatkowe elementy np. z kamienia albo placyk na posiadówki. A w ogole to miejsce to taki naturalny lasek moze podpatrzyc w naturze co wspolgra. U mnie za plotem w sosnach w symbiozie rosna dęby i bluszcz, na dole trawy i dzikie kwiaty jak maki, bodziszki i takie pomaranczowe (nie wiem jak sie nazywaja). W borach tucholskich z kolei widze sosny + brzozy + wrzosy + trawy i jałowce

ooo moze jeszcze jakies sucholubne paprocie dołożyć

No właśnie azalie może, tylko musiałyby być te rosnące duuuże. Zadaję sobie pytanie tylko, czy ja chcę więcej azalii? , mam już je na kwaśnej. W sumie

Kącika raczej tam nie będzie Tarciu. Po sąsiedzku jest ruchliwa ulica, mam bardziej przytulne miejsca w ogrodzie na posiadówki. Może ewentualnie kiedyś jakaś ławeczka dla przycupnięcia
Margerytka40 14:03, 07 lis 2019

Pszczelarnia napisał(a)

Myślisz?
Margerytka40 14:06, 07 lis 2019

anka_ napisał(a)
Hm... mój Mopsik ma 1,3m Fakt, nigdy nie cięłam ani nie uszczykiwałam. To moja pierwsza kosówka.

Ha, no ja też mam takie doświadczenia z tymi niby małymi sosnami. Miały być małe a wcale nie były ale też nigdy ich nie cięłam z braku wiedzy o tym procederze
TAR 14:13, 07 lis 2019

uwielbiam azalie, wiosna pieknie kwitna a jesienia bosko sie przebarwiaja, dosadzic im traw i jeszcze pare odpowiednich krzaczkow i bedzie ładnie. Mysle ze pecherznice nie byłyby tez tam od czapy, do sosen rozchodniki pasuja, piwonie, mozna nawet pokusic sie o jakies jalowce - wiem malo tu na forum popularne. Wbrew pozorom sosny ciezko zagospodarowac. Dla mnie niesmiertelne sa sosny z brzozami. Mozesz dodac tez niskich sosen , trzmieliny europejskie. W lasach na Mierzei wsrod sosen rosna jarząby, buki i trawy.

Ławeczka gdzies schowana byłaby akuratna
Margerytka40 14:46, 07 lis 2019

TAR napisał(a)
uwielbiam azalie, wiosna pieknie kwitna a jesienia bosko sie przebarwiaja, dosadzic im traw i jeszcze pare odpowiednich krzaczkow i bedzie ładnie. Mysle ze pecherznice nie byłyby tez tam od czapy, do sosen rozchodniki pasuja, piwonie, mozna nawet pokusic sie o jakies jalowce - wiem malo tu na forum popularne. Wbrew pozorom sosny ciezko zagospodarowac. Dla mnie niesmiertelne sa sosny z brzozami. Mozesz dodac tez niskich sosen , trzmieliny europejskie. W lasach na Mierzei wsrod sosen rosna jarząby, buki i trawy.

Ławeczka gdzies schowana byłaby akuratna

Na jałowce nie dam się namówić, jeszcze mam w pamięci te swoje. Hmmm... Trudny orzech mam do zgryzienia, azalie... wiesz co, miałam okazję oglądać stare krzewy, nie przycinane i nie wzbudzają zachwytu. Chcąc mieć je tu duże (a tylko duże bym widziała pod sosnami) bez sensu byłoby je przycinać bo nie doczekam pożądanej wysokości.