Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodowe kreacje 14:22, 07 maj 2019

Do góry
Na najnowszej rabacie zostało tylko dosadzić z tyłu derenie magnolia otulona agro bo w nocy teraz spada do 0 i obawiałam się przymrozków. Zdjęcia robione w biegu jednak ostrości nie łapią..... aj postaram się w najbliższym czasie lepsze cyknąć

Ogród przydomowy - Hosty 12:32, 07 maj 2019

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Piękną masz magnolię, czy wiesz jaka to odmiana? Pozdrawiam

Magnolia ×soulangeana 'Lennei'
magnolia Soulange'a 'Lennei
Sezon 2017 u Hanusi 13:39, 06 maj 2019

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Dziś udało się wyskoczyć do ogrodu. Mróz poszedł bokiem, udało się podlać, i co nieco posadzić.
Może w tygodniu jeszcze się uda bo trochę pracy jeszcze jest. Kwitnie skimia - prezent od Bogusi z zacienionej

No to fajnie Haniu ,że odwiedziłaś ogród i super ,że mróz nie dotarł
U nas było na minusie ,magnolia straciła kwiatki ,liście róż też liżnięte
Przerwa na kawę... 11:50, 06 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Ten dereń jest obłędny. Płatki ma jak pomalowane farbami plakatowymi

Ale i magnolia będzie świetnie wyglądała na rondku
te starsze po całości kwitły. U mnie 2 gałązki ale za to jaki. Muszę jeszcze do Anitki na wątek wrócić i zobaczyć jej magnolię. Ale chyba tak posadzę.
Pszczelarnia 11:37, 06 maj 2019

Do góry
podpisane.
Trzymajcie się Kochani
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:27, 06 maj 2019

Do góry
zdjęcia, świetnie!!!
I to piękne zdjęcia!
Nie mogę się napatrzeć jak ogród się zmienił, jaki jest bujny.
Naprawdę świetnie wygląda.
I miło Cię spotkać Gosiu
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:59, 06 maj 2019

Do góry
Anitka napisał(a)
Świetny ten energetyczny zestaw tulipanów. U mnie też czosnki zgraja się z tulipanami. Dobrze z nimi sadzić późne odmiany, np. 'Queen of Night'.

Też dumam gdzie posadzić dalie. Żeby tylko wielkości i kolory się zgadzały
Planuje zrobić taką energetyczna rabatę z ich udziałem - bordowo-pomarańczową

Dylematów z magnolia nie zazdroszczę. Sama kupowałam nie kwitnąca, która miała być niewielka o krzaczastym pokroju, a jak zakwitła okazało się, że to zupełnie coś innego. Musiała zmienić miejscówkę.

No właśnie u mnie Queen of the night z nimi sąsiadują i Dolls minuet, które może nie tyle są późne, co mam wrażenie, że po prostu dość długo kwitną, choć też już kończą swoją kolejkę

Z daliami to u mnie o tyle kłopot, że osiągają naprawdę spore rozmiary (co robić jak lubię najbardziej kwiaty tych dekoracyjnych wielkich ) - u mnie nie mają tyle miejsca ile bym chciała i mogą się wydawać za duże w stosunku do rabaty Ale zobaczymy jak będzie Mam nadzieję, że udało się jako tako je skomponować do nasadzeń.

Przerwa na kawę... 08:21, 06 maj 2019

Do góry
Ten dereń jest obłędny. Płatki ma jak pomalowane farbami plakatowymi

Ale i magnolia będzie świetnie wyglądała na rondku
Przerwa na kawę... 00:45, 06 maj 2019

Do góry
nicol21 napisał(a)
Myślę że magnolia w kole będzie fajnie wyglądać, ale ja dałabym raczej taką rozkrzaczoną, na pewno nie szczepioną na patyku. Deren pagodowy variegata też byłby super, on ma świetny pokrój, lekkość korony i jasność przez te swoje biało zielone listki. Pomysł zapodany fajny. No i by się ładnie odcinał na tle tuj. Problem ze ten variegata nie jest aż tak często dostepny i tani.

Super wycieczki!! Rzeczywiście fajny sposób na rh w nieckach
Tam na kole są rośliny do 1 metra wysokości, floksy, astry jesienne, róże. Nie wiem czy krzaczasty wejdzie. Dereń muszę obejrzeć z bliska. Na zdjęciach jest piękny. Wycieczki - mega fajne. Polecam i u ciebie takie wypady.
Przerwa na kawę... 23:29, 05 maj 2019

Do góry
Myślę że magnolia w kole będzie fajnie wyglądać, ale ja dałabym raczej taką rozkrzaczoną, na pewno nie szczepioną na patyku. Deren pagodowy variegata też byłby super, on ma świetny pokrój, lekkość korony i jasność przez te swoje biało zielone listki. Pomysł zapodany fajny. No i by się ładnie odcinał na tle tuj. Problem ze ten variegata nie jest aż tak często dostepny i tani.

Super wycieczki!! Rzeczywiście fajny sposób na rh w nieckach
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:34, 05 maj 2019

Do góry
Świetny ten energetyczny zestaw tulipanów. U mnie też czosnki zgraja się z tulipanami. Dobrze z nimi sadzić późne odmiany, np. 'Queen of Night'.

Też dumam gdzie posadzić dalie. Żeby tylko wielkości i kolory się zgadzały
Planuje zrobić taką energetyczna rabatę z ich udziałem - bordowo-pomarańczową

Dylematów z magnolia nie zazdroszczę. Sama kupowałam nie kwitnąca, która miała być niewielka o krzaczastym pokroju, a jak zakwitła okazało się, że to zupełnie coś innego. Musiała zmienić miejscówkę.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:10, 05 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Kasiu może lepiej, abyś na razie nie sadziła tej magnolii. Zadołuj ją w donicy w miejscu docelowym. Na zimę tylko trzeba będzie ją okryć i korą podsypać aby lepiej przezimowała. Za rok, jak zakwitnie będziesz wiedziała czy to to. Szkoda, że już po kwitnieniu kupiona. Ja kupiłam Albę Superba i ta też ma duże listki. Trudno na obecną chwilę powiedzieć czy na 100% to ta jedna wymarzona. Jak kwitnie to łatwiej.

Edit: ale ty wiesz, czytałaś, że Lennei Alba rośnie do 6 metrów wysokości i 4 metrów szerokości? Tak podają na ZSzP a oni się rzadko mylą. Zawsze możesz próbować ją ciąć. Można delikatnie po kwitnieniu nowe przyrosty. Mam tak dwie różne magnolie korygowane i żyją i kwitną co roku.

http://www.e-katalogroslin.pl/plants/3909,magnolia-soulangea-lennei-alba_magnolia-soulangeana-lennei-alba

Chyba faktycznie tylko ją zadołuję.. może w większej donicy spróbuję. O LA w sumie w różnych źródłach czytałam różne informacje odnośnie jej wymiarów, z reguły jednak nieco mniejsze widywałam Najwyżej będę cięła.

Zresztą tą malutką patykowatą też chyba do dużej donicy dam i zadołuję w jakimś tymczasowym miejscu
Ogród KasiWB - część II 14:50, 05 maj 2019

Do góry
To teraz może coś przyjemniejszego

Kwitnie magnolia, pierwszy raz aż 4 kwiatami od 9 lat ))

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 14:09, 05 maj 2019

Do góry
Asiu Gienie przepiękna - niesamowity ma ten kolor .

Było trochę czasu na pracę i zamiast przy komputerze to w ogrodzie siedziałam.
Najpierw fotki z cięcia Iolanthe z zeszłego roku było już trochę późno 9czerwca 2018
(drugie drzewo to dereń kiecisty, magnolia to ta na pierwszej fotce po lewej:

Nie zrobiłam zdjęć tuż przed ale po ścinkach widać że bardzo suptelnie nie było ale w większości to młode przyrosty.

Ogród, mydło i powidło. 12:24, 05 maj 2019

Do góry
Marga napisał(a)
Zaglądam znowu do Ciebie Kasiu i dalej nie mogę się zdecydować czy magnolię czy derenia kwiecistego dać na frontową rabatę. Cudnie Ci kwitną! Zeby mi to nie wymarzło zaraz.

Monia ani jedno ani drugie nie wymarza - najniższa temperatura jaką przetrwały to -32 stopnie ale były jeszcze małe i okryte, ostatnie zimy nie były jakieś wyjątkowo zimne. Od czasu jak zaczął kwitnąć to niezawodnie i co roku kwitnie dereń, magnolia co roku ma zatrzęsienie pąków ale niestaty kwiaty są nie często ale i jedno i drugie jest piękne a teraz jeszcze dotarł do nich judaszowiec - też jest cudny .
Dereń jest jesienią czerwony natomist magnolia ma piękne duże liście - na zacisznym stanowisku będą więkasze niż na mojej magnolii. Myśłę że zmieści Ci się i jedno i drugie - tylko co będzie na najlepszym stanowisku.

anabuko1 napisał(a)

Clemek już się ładnie zapowiada .
A tm pięknym dereniem kwiecistym mocno kusisz.
On dobrze rośnie, czy jakieś problemy są z nim ??

Aniu nie mogę się górskich clematisów doczekać tyle czasu bałam się je posadzić a tu taka niespodzianka - oczywiście zdaję sobie sprawę że nie zawsze będą kwiaty .
Dereń jest piękny - zachwyca i wiosną i jesienią - październik 2018:

Co ciekawe kiedy był młodszy bardziej jednolicie się wybarwiał po prostu świecił - pażdziernik 2014:

Co do kłopotliwości to rósł pięknie i nie chorował do momentu kiedy parę lat temu zaczęłam mu sadzić w korzeniach iinne rośliny i sypnęłam im sztucznych nawozów (wcześniej dostawał co najwyżej garstkę obornika granulowanego + wióry rogowe) , bardzo wtedy wystrzelił do góry ale na jesień dostał plamistości, pryskałam go i od tamtej pory jesienią miewa jeszcze plamy ale w niewielkich ilościach i już go nie pryskam tylko liście usuwam.
Ptasi gaj 12:22, 05 maj 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Sucho

Ela, u ciebie jednak musi być nieco cieplej niż u mnie, może dlatego, że u mnie wieje. W każdym razie rhododendrony moje jeszcze śpią jak susły. Tylko glicynie otwierają pączki i kalina powiększa kule kwiatowe.

Kasiu na suszę nie będę się licytować u mnie wydmuchow.
Wczoraj sądziłam dalie więc wiem jaka mam suszę, skala szpadel ledwo wchodził trzeba było ciosać.

U mnie z rodkow tylko królowa Elżbieta tak wczesna i kwiaty nie za bardzo wykształcone. Reszta powoli się zbiera. Już wiem, że 2 azalie żółte które kupiłam w tym roku nie będą kwitły obmarzly. Niala zbiera się do rozkwitu.

Starsze powolutku nabierają pąków. Jestem zawieszona magnolia żółta każdy rok inaczej zakwita. Raz ma liście i kwiaty raz same kwiaty. Teraz ma liście i kwiaty więc nie specjalnie widać kwiaty.

Dzisiaj zrobię jeszcze porządki po przycince m im azalia w bałaganie rośnie

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:56, 05 maj 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ale śliczne zdjęcia, prawdziwa uczta! Biały tulipan - mniam, mniam . I magnolia . A potworek zaskoczył mnie kolorem, myślałam że będzie fioletowy.

Mnie zaskakuje niesamowitą zmiennością, cieszę się że się podoba
Dziękuję Kasiu
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:55, 05 maj 2019

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Wow, jaka magnolia cudna!
Wiosnę też masz bardzo kolorową, pięknie!

Bardzo lubię magnolie w stanie bezlistnym, kiedy są same kwiaty, wydaje się cała różowa, a teraz mimo że nadal kwitnie to już nie ten sam efekt bo liście już wyszły
Przerwa na kawę... 10:10, 05 maj 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Kasiu - napisałam u ciebie. Ta magnolia nie jest miniaturką. To spore drzewo. Duże listki ma też moja Alba Superba i Anuli Sunsation - jak dłoń i kilkanaście innych. Jedną opinią bym się nie sugerowała. Szczególnie, że magnolię bardzo trudno rozpoznać jak nie kwitnie. Hodowca może ci coś powie ale nie my laicy.

Nie no, tak po samych listkach nie poznam konkretnej odmiany, jasna sprawa takie dywagacje ale biorąc pod uwagę jak gdzieś dojrzałam listki LA na zdjęciach, to są naprawdę niewielkie i niemal wykluczam, że ta moja to ona.. dlatego w desperacji kupiłam ten patyk w A. Do tej pory właśnie tam kupowane przez forumki były tą odmianą prawidłową. Akurat ją kwitnąca w ogóle ciężko dostać
Przerwa na kawę... 07:50, 05 maj 2019

Do góry
Basiu - miło mi było poznać ogrodowo zakręconą.

Kasiu - napisałam u ciebie. Ta magnolia nie jest miniaturką. To spore drzewo. Duże listki ma też moja Alba Superba i Anuli Sunsation - jak dłoń i kilkanaście innych. Jedną opinią bym się nie sugerowała. Szczególnie, że magnolię bardzo trudno rozpoznać jak nie kwitnie. Hodowca może ci coś powie ale nie my laicy.

Kasya - w następną sobotę mogę sprawdzić. W tygodniu nie mam jak. Zobacz Libet - oni są ich przedstawicielstwem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies