Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:08, 10 wrz 2012

Do góry
jolka napisał(a)
Aga, prześliczny masz ogród. Obserwuję od dłuższgo czasu, podziwiam i robię notatki
U mnie budowa domku dobiega końca, kostka "się robi" i elewacja.
A ja marzę, żeby wreszcie zacząć sadzić!! Zwłaszcza jak oglądam "ogrodowiskowe" ogrody.

Mam nadzieję, że mi pomożecie ... jak już przyjdzie TA CHWILA!

Jolka dziękuję za wszystkie komplementa Zakładaj wątek czem prędzej nawet jeśli ogrodu jeszcze nie masz, a zwłaszcza jeśli go nie masz Unikniesz wielu błędów i przesadzania wszystkiego co chwilę - jak ja to teraz czynię Więc niech TA CHWILA nadchodzi szybko
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:49, 10 wrz 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Łaaaał - super wygląda ta kostka ! Widać staranność wykonania

A 12 złotych za takie żurawki to drogo - żeby to jeszcze były jakieś nowości to rozumiem

Dzięki Sebek za kostkę

Co do cen , po zdjeżdżeniu wszystkich punktów z roślinami u mnie widzę że wszędzie to samo - czyli drogo
Muszę to sobie dziś porównać. Może warto zrobić wycieczkę gdzieś dalej ???
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:08, 09 wrz 2012

Do góry
Aga, prześliczny masz ogród. Obserwuję od dłuższgo czasu, podziwiam i robię notatki
U mnie budowa domku dobiega końca, kostka "się robi" i elewacja.
A ja marzę, żeby wreszcie zacząć sadzić!! Zwłaszcza jak oglądam "ogrodowiskowe" ogrody.

Mam nadzieję, że mi pomożecie ... jak już przyjdzie TA CHWILA!
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 08:24, 07 wrz 2012

Do góry
Łaaaał - super wygląda ta kostka ! Widać staranność wykonania

A 12 złotych za takie żurawki to drogo - żeby to jeszcze były jakieś nowości to rozumiem
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 08:33, 06 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Dziękuję Sylwio za odwiedziny i komplementy Zwłaszcza córuś się ucieszyłaby z takiego wpisu, ale jej nie pokażę, żeby jej woda sodowa nie uderzyła do głowy Niech zostanie taka skromna, jak jest teraz
I zapraszam częściej. Więcej zdjęć różnych zakątków i poszczególnych zdjęć roślin znajdziesz mniej więcej od połowy wątku

W ramach wyjaśnienia ja przebrnęłam przez cały wątek a to nie był mój pierwszy raz u Ciebie Fantastyczne rozwiązania co oczka i altanki .... Zachwyciły mnie alejki , kostka no i stąd te moje westchnienia .... Nasadzenia ładnie wkomponowane i pełen zachwyt nad Waszą pracowitością wspólną !!! To ciężka praca ale jak widać takie efekty to warto się natrudzić .... buziole
A skromność to cecha wrodzona lub wcześnie nabyta ... tego się człowiek nie wyzbywa tak łatwo lub wcale
Marzenie o... 13:30, 04 wrz 2012

Do góry
witaj
bardzo spodobały mi się twoje pomysły. No i tak sobie gmerałam i gmerałam po twoim wątku i wreszcie niewytrzymam i zapytam całkiem nieogrodniczo - co to kostka i jaki kolor
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 08:04, 04 wrz 2012

Do góry
Dzień dobry Zuziu

Bardzo dziękuję za odwiedziny w moim ogródku, swoja droga mam spore zaległości z zamieszczaniem aktualności, musze to nadrobić.

Byłam już wcześniej u Ciebie, ale nie odezwałam się głośno, za to chichotałam i rodzinkę przywołałam, żeby pokazać igraszki Twoich zwierzaków, bo kiciowe pokazy karate były obłędne

Pięknie Ci wyszły ogórki w tym roku, przy takiej niesprzyjającej deszczowej pogodzie aż niesamowite, szczerze podziwiam.
Jak patrzę na zdjęcia Twoich chłopaków przy pracy to jakbym swoich widziała, też w wakacje kończyli prace brukarskie.
Dopiero teraz doczytałam, że Twój mąż poprawiał chodniczki, które się rozjechały po zimie. My to rozwiązaliśmy inaczej, nie chciałam mieć obrzeży betonowych, dlatego skraj kostki był obrabiany tzw. stopą betonową, czyli z gęstego betonu uformowana opaska podtrzymująca chodniczek, trochę poniżej poziomu ziemi i jak beton stężał, to obsypywało się to ziemią, na pierwszy rzut oka wygląda jak kostka beż obrzeży, ale się nie rozjedzie.

Zuziu, masz bardzo ładny ogród i widać, że go kochacie a praca w nim jest przyjemnością a nie przykrym obowiązkiem. Będę zaglądać!

pozdrawiam
Basia
OgRodOwY zawrót głowy (3) 22:46, 02 wrz 2012

Do góry
Witam wszystkich miłośników zielonego koloru

Na początku może napisze o tym jak tu się znalazłam....wszystko zaczęło się od przeczytania blogu kwiatuholandii to jej blog sprawił, iż zapragnęłam mieć coś więcej niż tylko trawkę w ogrodzie i drzewka. Właśnie w ten sposób do tej pory postrzegałam ogród. Teraz jest to coś więcej, myślę, że przy Waszej pomocy stanie się ważną przygodą życia.
Choć na razie jestem całkiem zielona nie mam pomysłu jak rozplanować, a co dalej za tym idzie wykonać mój bajkowy ogród wierzę, że się uda , nie ukrywam, że liczę na Waszą pomoc Mieszkamy razem z M już ponad rok w naszym nowym domku, stwierdziliśmy, że to już czas najwyższy żeby zadbać o nasz kawałek ziemi.
Początki nie były łatwe, ale na dzień dzisiejszy zrobione jest już odwodnienie, kostka, nawodnienie i posiana trawa (nie jest to niestety jeszcze trawnik marzeń). Oddzielona jest również rabata ekobordami od trawnika zdjęcia poniżej.

I tu można powiedzieć skończyła się nasza wiedza o ogrodnictwie, zakupiliśmy już dość duża ilość drzewek iglastych, ale nie wiemy, co znimi zrobić (to znaczy, w jaki sposób jej rozmieścić na rabacie).
Nasze nowe nabytki to:
- Tuje szmaragdy 30 sztuk
- Jałowce 9 sztuk
- Sosny czarne 2 sztuki
- Jodła koreańska 1sztuka
- Świerki kłujące 3 sztuki
- Sosna bośniacka 1 sztuka
- Limba 1 sztuka
- Cyprysy 2 sztuki
- Conica 1 sztuka
- Bukszpany 3 sztuki i inne nieznane
Proszę wszystkich o pomoc o propozycje i koncepcje w jaki sposób jej posadzić

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 07:43, 31 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Za miskantami olbrzymimi chcesz żywopłot bukowy? Przecież go w ogóle widać nie będzie....Ja tego jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby one się "dogadały"

Muszę sie odgrodzić od nieestetycznych widoków po stronie sąsiada (odrapana pieczarkarnia). A jak będzie to wyglądać na wiosnę jak giganta zetnę ?

p. Danusiu czytałam, czytalam ... tylko wszędzie są podane alternatywne sposoby. Zastanawia mnie co jest estetyczniejsze i praktyczniejsze (nie chodzi mi o pracę, bo tego się nie boję) kostka i wąski rowek czy sam rowek ?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:00, 30 sie 2012

Do góry
Zuza - już wiem dlaczemu Ci tą korę wywiewa - włóknina!!!! Mi na włókninie też ją cały czas wywiewało. Robiło się tak dlatego, że kora wysychała, jeśli ma kontakt z ziemią i jest cięższa, przez co wiatr jej nie rusza.
Widzę, że kostka jest wyżej niż poziom kory - to dobrze. Niestety będzie Ci ją wywiewać, spróbuj może polewać korę i wtedy sprawdź czy nadal będzie się tak robić

A tak w ogóle ładnie u Ciebie
Mallwinkowo 19:46, 29 sie 2012

Do góry
wsstawiam zaległe zdjęcia bo wczoraj tak mi sie pokładało, że nawet nie miałam kiedy zrobic zdjęć. dzis tez ani czasu ani nastroju nie miałam na prace ogrodowe a pogoda taka piękna że aż żal.
przepraszam za bałagan ale prace trwają.

kostka na razie tak luzno położona, bo nie jestem pewna, czy mi taki kształt pasuje. ten pas zielonej trawy miedzy tujami chce zlikwidowac i dać tam jakieś wyższe drzewa.

a na razie mam takie roślinki, które tu zamieszkają. każda jest inna i to mój problem, ale licze ze sie rozrosną i wiosna da sie je podzielićby tworzyły jakąś większą grupę, bo nie wiem czy uda mi sie identyczne okazy dokupic bo nie ma nazw na doniczkach

Ogród Margoth 08:59, 28 sie 2012

Do góry
Hej, Joaska
Kostka leży tylko tymczasowo, bo w przyszłości będzie z niej ścieżka między tarasem a drewutnią i dookoła drewutni. Poza tym okalamy nią nowe rabaty.
Szmata zostanie, tylko przykryję ją żwirkiem lub korą.
Ogród Margoth 08:51, 28 sie 2012

Do góry
Witaj Margoth,
Dawno nie było Cie tutaj,
Powiedz po co ta kostka granitowa porozkładana w korze jest??? bo raczej wg mnie oczywiscie tam nie pasuje,
może powtórzę to co już wiele osób pisało wcześniej u ciebie, wywal tą szmatę czarną, ona wcale nie pomaga na chwasty a tylko osłabia rośliny i naprawdę wcale nie wygląda uroczo jak po roku zaczyna wydostawać się spod żwirku czy kory.
Pozdrawiam
Mallwinkowo 09:12, 27 sie 2012

Do góry
elf napisał(a)
Witaj Mallwinko
Twój ogród z strony na stronę robi się coraz piękniejszy, widać jak dużo czasu już mu poświęciłaś.
Chciała bym zadać Ci parę pytaś - jeśli oczywiście mogę?
powiedz mi proszę czy te płyty prowadzące do garażu są praktyczne ? czy dobrze się po nich jeźdźi np rowerkiem czy też innym pojazdem dziecięcym ? planujemy z mężem takie położyć na podwórku ale mamy pewne obawy.
Pytanie mam również o podadzkę na której stoi stół z krzeslami - zczego jest zrobiona ? czy to są jakieś plyty betonowe czy kafle?
... i jeszcze coś chcialam zapytac ale zapomniałam jak sobie przypomnę to szybciutko przybiegnę do twojego ogródka

pozdrawiam

Witam Cię serdecznie w moich skromnych progach.
oczywiście pytaj chetnie się podzielę swoją wiedzą.
Płyty do garażu są o tyle praktyczne, że można na nich umyć samochód i woda nie stoi na kostce. z jazda na rowerku nie jest najgorzej no ale nie oszukujmy się to nie jest gładka powierzchcia. My sie na takie rozwiązanie skusiliśmy dlatego, ze wyszło to taniej niz kostka, kładłam je razem z mężem całe zeszłe lato)))).i plusem jest to ze jak sie zasieje w nich trawę to całe podwórze nie jest w betonie.

co do podłogi pod stołem to są to takie duże płyty betonowe nie pamiętam jaki to rozmiar i gdzie były kupowane, musiałabym sprawdzić. też mąż robił to sam w zeszłym roku (w tym pewnie położylibyśmy kostkę ale jak już jest zrobione to szkoda nam było tego popsuć).
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:43, 26 sie 2012

Do góry
Janet napisał(a)
Witaj Asiu
Masz działkę w przepięknej okolicy, i jeszcze ta rzeczka...Po cichutku zazdroszczę
Jesteś mistrzynią w rozmnażaniu roślinek Chyba też to zacznę robić.Roślinki nie są tanie, a jeszcze jaką frajdę ma człowiek jak coś korzonki wypuści, h, hi
Jesteś na etapie budowy domu, wiem, że chciałabyś już tam mieszkać.Ale mam złą wiadomość dom to niestety taka studnia bez dna. My mieszkamy prawie 4 lata u siebie i ciągle coś.A to kostka przed domem, a to balustrady, elewacja, ogrodzenie. W przyszłym roku odświeżanie ścian w domu MasakraAle na swoim zawsze najlepiej.
A ten program w którym tworzyłaś projekcik ogrodu to jakiś jest specjalistyczny?Wyszedł super. Ja zabiorę się za to jesienią, aż się boję
Serdecznie pozdrawiam.

Witam!
Wiem, dom to studnia bez dna, ale za to wydawanie pieniędzy na swój dom to wielka przyjeność
Projekt robiłam w mężowym programie do konstrukcji typu Auto CAD
Tam gdzie ELFy zimują 23:00, 24 sie 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Witaj!
Przejrzalam wlasnie Twoj wątek!
Pod orzechem chcesz mieć komplet wypoczynkowy? Nie wiem czy to dobry pomysł, bo one śmiecą - najpierw spadają przekwitnięte kwiatki, potem orzechy - a te zielone skórki brudzą.. jeśli kostka to może takie ażurowe płyty, przez króte trawnik przerasta? Bo takie pełne będziesz miała brzydko poplamione za jakiś czas...

Zastanów się nad skalniakiem... i nad rabatami na środku. Przestrzeni tam dużo nie macie... może jakieś drzewko - soliter i wystarczy? A rabaty pod płotem - jak się płot zrobi?
pozdrawiam i trzymam kciuki
Karolina

Cześć Karolina
Bardzo milo cię gościć w moim ogródku Słusznie zwrócilaś uwagę na tego orzecha - brudzi skubaniec - ale latem jest nie do zastąpienia, nawet najlepsze i największe parasole i altany nie dają tak przyjemnego cienia jak i również schronienia przed deszczem. Na początku mój M (szybko przesiąkłam sloganem ogrodowiska) namawiał mnie na ścięcie tego brudaska ale na szczęście nie dałam się przekonac - a już stał z piłą motorową. Muszę go polubic i zrobic pod nim takie podłoże które będzie łatwe w utrzymaniu.
Zastanawiałam się nad takim rozwiązaniem - wykopać dziurę np owalną do niej wsypać piasku i ubić na to zaprawa cementowa z klejem do płytek - a jak już zaprawa zacznie twardnieć posypać tymi kamyczkani co sobie zamówłam ... co o tym myślisz ?

a jeśli chodzi o skalniak to powoli też zaczynam sobie to wybijać z głowy ale zawsze mi się marzyło coś takiego

ale ja bym dala trochę więcej rożlinek skalnych

albo takie coś

Sosnowo 22:07, 24 sie 2012

Do góry
Potem był piasek i suchy beton...
i wreszcie płyty i kostka z widocznych wcześniej worów zmieniły miejsce położenia
Tam gdzie ELFy zimują 08:44, 23 sie 2012

Do góry
Witaj!
Przejrzalam wlasnie Twoj wątek!
Pod orzechem chcesz mieć komplet wypoczynkowy? Nie wiem czy to dobry pomysł, bo one śmiecą - najpierw spadają przekwitnięte kwiatki, potem orzechy - a te zielone skórki brudzą.. jeśli kostka to może takie ażurowe płyty, przez króte trawnik przerasta? Bo takie pełne będziesz miała brzydko poplamione za jakiś czas...

Zastanów się nad skalniakiem... i nad rabatami na środku. Przestrzeni tam dużo nie macie... może jakieś drzewko - soliter i wystarczy? A rabaty pod płotem - jak się płot zrobi?
pozdrawiam i trzymam kciuki
Karolina
Ogrodnik mimo woli 13:21, 19 sie 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)
Aniu bardzo ci dziękuję za te zdjęcia, ja mam okropnie nielubiane na forum płotki drewniane, ale póki nie było lepszego pomysłu musiały zostać, chciałam tez ekobordy, ale koszt wyszedł masakryczny to już za te pieniądze wolę kostkę granitową

Aniu a powiedz mi czy dawałaś tez suchy beton pod kostkę? czytałam, ze tez dają, aby kostka się dobrze trzymała?
i jak oceniasz po pewnym czasie od położenia, trzyma się dobrze?

Pod opaskę wokół domu daliśmy suchy beton, ale pod obrzeża rabat nie daję, bo za często zmieniam konfiguracje linii rabatowych.... Wolę raz na 2 lata wyjać kostki i podsypać piasku jak się zapadną... Na piasku z cementem robi się twardo i ani przestawić rabaty, ani coś w tym posadzić..... a tak hulaj dusza piekła nie ma..... dowolne konfiguracje w każdym momencie
Ogrodnik mimo woli 11:25, 19 sie 2012

Do góry
Aniu bardzo ci dziękuję za te zdjęcia, ja mam okropnie nielubiane na forum płotki drewniane, ale póki nie było lepszego pomysłu musiały zostać, chciałam tez ekobordy, ale koszt wyszedł masakryczny to już za te pieniądze wolę kostkę granitową

Aniu a powiedz mi czy dawałaś tez suchy beton pod kostkę? czytałam, ze tez dają, aby kostka się dobrze trzymała?
i jak oceniasz po pewnym czasie od położenia, trzyma się dobrze?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies