Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Bogdzia 10:38, 11 paź 2012

hanka_andrus napisał(a)
Uwielbiam orzechy....i wiewiórki!
Łatwo zbierać jak pod orzechem kostka,albo płytki.I takie czyściutkie......
Miłych prac ogrodowych.
Moje grzybobranie z przyczyn technicznych przełożone na jutro.....

No tak u mnie większosc orzechów spada na kostkę i zbieranie jest łatwe.O wiewiórki się troche martwię bo ostatnio wcale ich nie widziałam a przecież powinny po orzechy przychodzic.Orzechami niespodziewanie zainteresowały się sroki. Mają mocne dzioby i rozłupuja idealnie orzechy. No to czekamy nadal na Twoje zbiory. Miłego dnia Haniu.
Bogdzia 10:45, 11 paź 2012

Obiecałam Gosi zdjecia krzaków róż - Graham Thomas. Myśle że jestem niezbyt dobrym przykładem hodowcy róż ale jak prosiła pokazuję.

Na tych trzech zdjęciach jest ta sama róża z różych stron.Jest niestety miedzy innymi różami i na dodatek na tle powojnika.Trzeba więc odrzucic gałązki po prawej stronie.
Bogdzia 10:50, 11 paź 2012

Tu jest w innym miejscu ale też z innymi rózami.

a tu jeszcze w innym między krzakami ale sobie radzi wyrasta zza tych krzaków i kwitnie.

Osiaga wysokośc ok 150-180 cm ale nie wszystkie gałązki.

Nie wiem czy będziesz miała po tych zjeciach pojecie o jej wyglądzie bo moim zdaniem powinno sie fotografowac tylko kwiaty , reszta na ogół nie nadaje sie do fotografii.
Bogdzia 10:54, 11 paź 2012

Po tych paskudnych zdjeciach widok z okna dla poprawienia nastroju -nieco.

I idę popracowac . Miłego dnia wszystkim zaglądającym.
kaisog1 11:13, 11 paź 2012

Bożenko dziękuję za zdjęcia! Nie wiedziałam, że ona taka duża rośnie.... A pokłada się po deszczu? Trzeba podpierać?
Bogdzia 12:06, 11 paź 2012

kaisog1 napisał(a)
Bożenko dziękuję za zdjęcia! Nie wiedziałam, że ona taka duża rośnie.... A pokłada się po deszczu? Trzeba podpierać?

Troszkę sie pokładają mniej więcej tak jak na ostatnim zdjęciu ale pędy się nie wyłamują jak u innych róż . Ja nie podpieram.
Martek 12:44, 11 paź 2012

Ech Bogdzia w raju mieszkasz
Pozdrawiam serdecznie ja muszę lecieć tworzyć jakieś minimum "swojego",może synom coś mi się uda ...
Martek 12:51, 11 paź 2012

Bogdzia napisał(a)

No własnie. To kwitnienie mnie najbardziej zaskoczyło. To ja je chyba juz tam zostawię i wykopywac nie będę. Pozdrawiam bardzo ciepło.

Ja bym jednak radziła Ci je wykopac bo nie wiadomo jaka zima będzie a po drugie starsze cebulki nie są juz tak wytrzymałe. Wykop , wysusz i na wiosnę posadz.Nie jest to wiele roboty Można jeszcze cebule zaprawic żeby się do nich żadne robactwo nie dobrało.

U mnie Bogdziu mieczyki mają jeszcze zielone liście i co mogę już wykopać ?
A tą drobniczkę zawsze wyrzucam bo myślałam,ze za 5 lat może wydadzą kwiaty
popcorn 12:52, 11 paź 2012

Widok z okna - boski!! Róże mają jednak najładniejsze kwiaty, pokrój takji sobie Dzięki za fotki, też z zainteresowaniem popatrzyłam, nadal kupię tę odmianę
pozdrawiam!!

PS u nas sroki zrzucają orzechy na asfalt i podlatują do pękniętych - cwaniary
Klamber 13:09, 11 paź 2012

Fajnie masz że tak ładnie rosną Ci orzechy , ja jeszcze wykopie wielki dół i posadzę jeszcze raz jak na razie muszę się zadowolić leszczynowymi których mam ogrom. W tym roku mniej bo te zwyczajne przemarzły i muszę obcinać te wielkie stare konary, będzie opału
Widok z okna wiadomo, bajka. Jak by skiełkował orzech, to nie wyrywaj chętnie go przygarnę.