Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:50, 01 maj 2016

Do góry
wera napisał(a)
może tuje danica rozrzucone po wolnej przestrzeni ? podsadzone niskimi trawami? jakaś trzmielina na pniu pomiędzy nimi ale nie wiem czy nie będą zakrywały hortensji?
proszę pomóżcie

Mówisz, że rabata 3x 5 a co będzie po lewej i prawej?
Ile masz tej danicy? Jeśli nie kupiłaś, to nie kupuj.

Ja to sadziłabym rośliny szybko rosnące. Na tak dużej działce potrzebne są drzewa, utworzą kanwę ogrodu i cień -co na takiej przestrzeni jest dużą wartością.
Drzewa liściaste jak: brzozy, jarząby, dąb czerwony, oliwniki, wierzby, katalapy.
Byliny wysokie szybko rosnące jak aster nowobelgijski, ostróżka ogrodowa, naparstnica purpurowa, parzydło leśne, oraz trawy: miskant chiński i cukrowy, trzcinnik piaskowy. Okazałe kępy tworzą już w drugim roku uprawy.
Ogródek Iwony II 12:45, 01 maj 2016

Do góry
Poczytałam ciekawe informacje treści ekologicznej, zapisałam, postarm się w razie potrzeby użyc

Tulipki pięknie Ci, Iwonko kwitną. A jak tam queney? U mnie jeszcze w pąkach. Swoją drogą, ciekawe, że w kolejnych latach robią się jaśniejsze...
Trawy też wschodzą u mnie bardzo różnie. Na tej samej rabacie ruszył jeden miskant, pozostałe śpią. Ale czytaąc Wasze doświadczenia pocieszma się, ze jeszcze wcześnie na nie...

Dziś pewnie odpoczywasz? Pogoda ku temu sprzyjająca. Więc majowe pozdrówka zostaiwam
Miskant - Miscanthus 11:33, 01 maj 2016

Do góry
Dzień dobry.
Na początku kwietnia, na A zamówiłam Miskant Miscanthus Morning Light srebrny i Zebranus. Kłącza przyszły tak marne, że nie wiedzialam czego szukać w kupkach ziemi. Zajęłam się nimi najlepiej jak potrafiłam i jeszcze tego samego dnia umieściłam je w doniczkach i schowałam do tunelu foliowego.
Minął miesiąc i nic się nie dzieje. Już po dwóch tygodniach wysłałam zapytanie do sklepu, jak dlugo mam czekać na to, aż zaczną wybijać z ziemi i dostałam taką odpowiedź:

Miskanty puszczają dopiero na przełomie maja/czerwca - i tyle będzie trzeba czekać - i tak co roku. szybciej raczej nie puszcza nawet w inspekcie - ale można próbować - jeśli będzie ciepło i mokro to może trochę szybciej, ale bez przesady bo wejdzie pleśń

Kłacza sa kopane z gruntu więc nie powinno być problemu bo świetnie zimują - ale gdyby nie wybiły to proszę odezwać się w czerwcu - przyślemy jeszcze raz

Mieszkamy w północno - wschodniej Polsce więc wegetacja u nas rusza 2/3 tygodnie później - ale plusem jest to że eśli u nas coś nie wymarznie to nigdzie już nie wymarznie U nas połowa roślin dalej śpi- wysyłamy bo każdemu się śpieszy - ale z reklamacją nie ma problemu

Wczoraj zajrzałam pod korzonek jednego z nich i zero życia.
Tak to wygląda:

Co myślicie na ten temat? Naprawdę na pojawienie się trawy mam czekać do czerwca?
W małym ogrodzie Doni 22:16, 30 kwi 2016

Do góry
Monia dziękuję za odzew carexy podobają mi się W środę dostanę moje rośliny które zamówiłam na tą rabatę
to teraz to sen spędza mi z powiek jak nasadzić żeby było git niby mam poczucie estetyki ale jeżeli chodzi o rośliny to nie czuję się zbyt komfortowo bo nigdy tym się nie interesowałam nie wiem jak to zorganizować żeby ciągle coś się działo na rabacie . Zakupiłam szmaragdy żeby zrobić tło i od tego zacznę może trzeba będzie poszerzyć rabatę bo maja się wpasować jeszcze 3 limy , 6 rozplenic, tawuła golden princess 10 szt. berberys kolumnowy red pillar 10 szt.i 4 miskanty MISKANT GRACILLIMUS
Ale zastanawiam się co z tymi 3 formowanymi gdzie je dać?
Echhhh ciężki los początkującego ogrodnika
U Agi - czyli słońce i piach 22:56, 29 kwi 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
u nas też są - ten miskant to sinensis
o właśnie nazwy nie zapamiętałam
U Agi - czyli słońce i piach 15:52, 29 kwi 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
A i jeszcze z zakupów to w Biedrze są trawy - kostrzewa, molinia i miskant o różowych pióropuszach po 8,99.
Kupiłam 3 molinie

jak bedziesz chciala trawy to zamow sobie tam gdzie ci pisalam kiedys, taniej jest
U Agi - czyli słońce i piach 12:53, 29 kwi 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
A i jeszcze z zakupów to w Biedrze są trawy - kostrzewa, molinia i miskant o różowych pióropuszach po 8,99.
Kupiłam 3 molinie
u nas też są - ten miskant to sinensis
U Agi - czyli słońce i piach 12:51, 29 kwi 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Kupiłam 3 molinie
W której B kupowałaś ja wczoraj byłam i nic nie widziałam jakieś resztki pelasiek były
Droga do spełnienia 12:22, 29 kwi 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Teraz, TERAZ wykop szałwię i delikatnie palcami podziel na mniejsze kepki. Posadź nowe kępki i podlej - tak się pomnaża majątek

Sadź ML - najważniejszy jest przyrost karpy i masywność pióropusza. U mnie ML rośnie na wcisku z cisami, pióropusz nie zagłusza, bo to ażurowy miskant, a właśnie, po 4 latach część karpy wyciełam, podważyłam (nie ruszając drugiej części) i w ten sposób zmniejszyłam miskanta, a zarazem uzyskałam nową sadzonkę

a łubiny też tak można teraz podzielić?
jeszcze nie dzieliłam
U Agi - czyli słońce i piach 11:24, 29 kwi 2016

Do góry
Kupiłam 3 molinie
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:28, 29 kwi 2016

Do góry
inag napisał(a)
Gosia, ja Ci trawę pampasową odradzam. Miałam ją i nie wspominam dobrze. Po pierwsze tak jak wspomniała Juzia ona nie zimuje. Po drugie u mnie urosła potęęęęęęęężna i miała bardzo ostre źdźbła. Nie raz jak przechodziłam obok to miałam wrażenie, że zaraz mnie potnie. Co do kwitnienia to owszem zakwitła ale bardzo późno i niezbyt długo się nią nacieszyam. Na dodatek jak wymarzła po zimie (okryta tak, ze nawet ja bym tam przezimowała) to wykopywanie jej to był horror. Miskant olbrzymi to pikuś przy niej. Korzenie miała takie że nie zmieściły sie na taczce. Musiałam eMa prosić o pomoc bo sama nie dawałam rady... Ogólnie po roku miałam jej dosyć.

Ilonko toś mnie skutecznie zniechęciła z trawą pampasową.
Problemów to ja nie chcę
To raczej zostanę przy ML lub Grackach.Muszę poczytać co ile je sadzić.
Droga do spełnienia 09:03, 29 kwi 2016

Do góry
Toszka napisał(a)

Teraz, TERAZ wykop szałwię i delikatnie palcami podziel na mniejsze kepki. Posadź nowe kępki i podlej - tak się pomnaża majątek

Sadź ML - najważniejszy jest przyrost karpy i masywność pióropusza. U mnie ML rośnie na wcisku z cisami, pióropusz nie zagłusza, bo to ażurowy miskant, a właśnie, po 4 latach część karpy wyciełam, podważyłam (nie ruszając drugiej części) i w ten sposób zmniejszyłam miskanta, a zarazem uzyskałam nową sadzonkę

to taka malutką moge podzielić?
kurcze a bałam się

to podzielę

czyli ML mówisz
Droga do spełnienia 09:01, 29 kwi 2016

Do góry
Kawa napisał(a)

na jednym miejscu rosną 4 szałwie 2 fioletowe 2 różowe kupione u jednego sprzedawcy w zeszłym roku
fioleowe trochę wcześniej i one kępy mają wielkie już a te różowe kupione późńiej są trzy razy mniejsze

te co kupowałam w tym roku w kwietniu też małe ale rosną - o takie są

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 00:29, 29 kwi 2016

Do góry
Gosia, ja Ci trawę pampasową odradzam. Miałam ją i nie wspominam dobrze. Po pierwsze tak jak wspomniała Juzia ona nie zimuje. Po drugie u mnie urosła potęęęęęęęężna i miała bardzo ostre źdźbła. Nie raz jak przechodziłam obok to miałam wrażenie, że zaraz mnie potnie. Co do kwitnienia to owszem zakwitła ale bardzo późno i niezbyt długo się nią nacieszyam. Na dodatek jak wymarzła po zimie (okryta tak, ze nawet ja bym tam przezimowała) to wykopywanie jej to był horror. Miskant olbrzymi to pikuś przy niej. Korzenie miała takie że nie zmieściły sie na taczce. Musiałam eMa prosić o pomoc bo sama nie dawałam rady... Ogólnie po roku miałam jej dosyć.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:19, 28 kwi 2016

Do góry
Gosia trawa pampasowa bardzo mi się podoba, ale podoba mi się również miskant kleine fontane znasz go?

Róża musi być różowa? Bardzo ładna jest róża rosarium ma kolor malinowy - piękna jest

A tam gdzie ? to co chcesz trawy, byliny, zimozielone?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:16, 28 kwi 2016

Do góry
malgol napisał(a)

Cześć, wpadłam do Ciebie z rewizytą Moja działka też wąska(19 m) i długa na 50m i rozumiem dylematy. Ale widzę ,że super sobie radzisz. Pieknie wszystko wygląda
Co do traw co zakryją ogrodzenie to na pewno miskanty zebrinus. Nie mają pióropuszy, ale za to piękne jasne paski w poprzek liści. Rozrastają się w duże i wysokie kępy .U mnie siatkę zasłania także miskant gracilimus( nie wiem czy nie przekręciłam nazwy),ale kwitnie brązowymi pióropuszami.
Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny u mnie

Witaj, bo chyba umknął mi post.
Zapraszam jak znajdziesz chwilkę
Myślałam też o gracilimusach, one są takie delikatne.Wolę białe piórka, ale do rozważenia.Zebrinusy mam dwa i chyba już mi wystarczy.
Ogródek Iwony II 22:29, 27 kwi 2016

Do góry
U mnie ruszył chyba na razie tylko jeden miskant Kleine Fontanne, przynajmniej coś tam mikrozielonego przy nim było. Reszta ani mru, mru.

Ale czekam cierpliwie, rozplenice i miskanty późno wychodzą.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:03, 27 kwi 2016

Do góry
polinka napisał(a)

A musi być miskant? Wysoka jest Molinia KF albo Trzcinnik KF i szybciej startują od miskantów

mam trzcinnika a obok niego chciałam jakąś trawę wysoką i zwartą
a co myślisz o grazielli?

gracek czy graciella?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:55, 27 kwi 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
co do ławki to ja nie robiłabym białej
ale kazdy lubi co innego i każdemu się co innego podba

Paula jako specjalistka od traw - doradź miskant wysoki z nie przewieszającymi się liściami zwarty w kępie ładny co być poleciła?

Kamilko, ze mnie żadna specjalistka Na palcach jednej ręki można policzyć u mnie gatunki traw

Wysoki, zwarty to Gracilimus ML przewiesza sie...Chyba, że zielono-żółty Zebrinus?
A musi być miskant? Wysoka jest Molinia KF albo Trzcinnik KF i szybciej startują od miskantów
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:44, 27 kwi 2016

Do góry
co do ławki to ja nie robiłabym białej
ale kazdy lubi co innego i każdemu się co innego podba

Paula jako specjalistka od traw - doradź miskant wysoki z nie przewieszającymi się liściami zwarty w kępie ładny co być poleciła?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies