Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Mały ogród w małej gminie

Mały ogród w małej gminie

elmagra 17:23, 16 maj 2016

Mira104 napisał(a)
Pamiętaj, że berberysy kują

No właśnie i to jedyna rzecz, która mnie przed nimi stopuje. Bo w sumie na rabatce pod płotem gdzieś to nie problem, ale gorzej przy tarasie, gdyby tak się ktoś chciał "niechcący" nadziać na nie. Ale z drugiej strony, rośliny na rabatach to chyba nie są do dotykania, co?

A może trzmielina zielona na taką rabatę?
wrobelki 17:41, 16 maj 2016

Ja miałam berberysy przy ganku pod oknem. Masakra z pielęgnacją a jak Panowie klinkierem cokół okładali to na koniec powiedzieli ze jeszcze nigdy tak sobie tyłków nie skłuli A jak skończyli to je wyrwałam bo mi się przestały podobać... hihi
elmagra 18:31, 16 maj 2016

wrobelki napisał(a)
Ja miałam berberysy przy ganku pod oknem. Masakra z pielęgnacją a jak Panowie klinkierem cokół okładali to na koniec powiedzieli ze jeszcze nigdy tak sobie tyłków nie skłuli A jak skończyli to je wyrwałam bo mi się przestały podobać... hihi

No kurcze, nie gadaj. Jak już mi się wydaje, że wiem co chcę i podejmę decyzję, to gdzieś coś ktoś napisze i budzą się wątpliwości.

Potrzebuję obsadzić taras. Tak, żeby coś zimą i wczesną wiosną też było, czyli zimozielone iglaki. Nie za dużo kwiatów, co by mnie pszczoły nie zeżarły (mam i tak pergolę różano-clematisową oraz 3 donice na tarasie).

Poniżej na rysunku pokazuję jakie to rabaty. Kto pomoże?

paula23 18:52, 16 maj 2016

Stanowczo bardziej podoba mi się wersja "Tak sobie myśle czy nie zrobic" taras będzie taki "otulony"
elmagra 18:56, 16 maj 2016

Tak? To fajnie, że komuś też się tak podoba. Tylko teraz jakimi roślinami taras "otulić"?
wrobelki 19:06, 16 maj 2016

Ja jestem za " tak sobie myślę czy nie zrobić " o iglakach to nic nie wiem u mnie ani jednego nie ma. Z berberysami to jest tak że one też tracą liście ( przynajmniej takie jak ja miałam innych nie znam. Miałam żółte i bordowe) więc zimą masz tylko gałęzie i kolce . Ja uwielbiam trzmielinę można ją różnie prowadzić.

Ale ja na doradce to się jeszcze nie nadaję chyba że winorośl chcecie Ale to w zimie też bez liści za to w lecie można też mieć smaczne owoce
elmagra 19:15, 16 maj 2016

To w takim razie odpuszczę sobie zimę. Przecież i tak nikt na tarasie nie przebywa wtedy (Ja to generalnie tylko z domu do auta i z powrotem chodzę zimą).

Chciałabym na pewno (już o tym pisałam wcześniej) żywotnik wschodni Aurea Nana, ale ponieważ on ma taki jasno zielony kolor, to potrzeba chyba czegoś z ciemną zielenią. Może ewentualnie te kulki bukszpanowe. (Ale jeśli mam je TYLKO przed domem w donicach, to czy to będzie grało?) A może jakieś inne iglaki, co to nie urosną za wielkie? No i co do tego wrzucić? Od tej lewej strony to może być coś wyższego choćby tylko przy domu, bo stamtąd wieje okrutnie. Zostaje mi szmaragd, co? A potem co w te luki? Miskant ML gdzieś się uda wcisnąć? Inne małe trawy? Tawuła japońska? Berberys mały? Wiosną cebulowe, a latem jakie kwiaty? (na tym temacie to się zupełnie nie znam)
anna_t 19:16, 16 maj 2016

mi tez się ta wersja zielona bardziej podoba
ale w obsadzeniu to Ci nie pomoge bo lubisz misz masz a ja nie umiem go tworzyć ja bym weszła w trzmieliny na pniu, lawende i stipe i tyle
AnnaCh 19:18, 16 maj 2016

Zdecydowanie "tak sobie myślę"
elmagra 19:18, 16 maj 2016

A tak z innej beczki, w którymś wątku była rozmowa o tortach - taki torcik zrobiłam na weekend dla córki koleżanki