Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie?

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie?

KasiaW 20:33, 16 maj 2016

Myślę też intensywnie nad kształtem rabat. Poniżej dwie wersje, które mi przyszły do głowy:
Co o tym myślicie?
KasiaW 08:13, 17 maj 2016

Puk, puk.
Wsparcia potrzebuję
KasiaW 21:02, 17 maj 2016

Cisza ... nikt do mnie nie zagląda ... chlip chlip ...
Toszka 23:48, 17 maj 2016

KasiaW napisał(a)
No dobra raz kozie śmierć myślałam, myślałam i wymyśliłam...

1. Jałowiec Limeglow - 3 szt.
2. Tuja kulka / świerk serbski Karel - 3 szt.
3. Cyprysik formowany 3 kule (z przedogródka)- 1 szt.
4. Miskant Variegatus - 4 szt ( przy cyprysiku + za hortkami)
5. Żurawki bordowe lub berberysy miniaturowe czerwone
6. Tuja AUrea Nana -3 szt.
7. Wiśnia Pissardi szczepiona - 3 szt.
8. Hortensje Limelight - 5 szt.
9. Cyprysik Golden Mops (lub powtórzyć Jałowca Limeglow) - 3 szt.
10.Wierzba IWA pendula lub wiąz pendula
11. Kosodrzewina Mungo (lub świerk Karel powtórzyć) - 3 szt.
12. Wiśnia Amaganowa - 1 szt.
13. Lawenda
14. Puk Purpurea Pendula 1 szt.

Krytykujcie, doradzajcie

Liczę na Was!

Moje uwagi - dlaczego rabata przy tarasie nie może w większej częsci go okalać, a tylko do połowy szerokości? Lepiej, ładniej, łatwiej aranżacyjnie i bardziej kompatybilnie z przeciwległą rabatą było by poprowadzenie tej rabaty do rogu tarasu.

Nasadzenia planuj od strony tarasu - z tej strony będziesz najcześciej widziała ścianę ogrodu i nasadzenia. Buk pendula po kilku latach będzie cięzkim i masywnym gnomem. Wierzbe odradzam, bo juz w połowie sezonu łapie grzyba i bardziej straszy niż zdobi. Wiąz pendula może dorosnąć do 8m szerokości... Potrzebuje miejsca.
I teraz kolej na iglaki - mija kilka lat, żywopłot rosnie i nagle okazuje się, że na rabatę pada światło od...północy i wschodu

czy zrozumiałaś mój wywód?

co to jest, ten kwadrat na wprost tarasu - ni czorta nie mogę doczytać

Toszka 23:55, 17 maj 2016

KasiaW napisał(a)
Myślę też intensywnie nad kształtem rabat. Poniżej dwie wersje, które mi przyszły do głowy:
Co o tym myślicie?

Mniejszych obrazków to juz nie było?
Na drugi raz na priv podam adres byś mogła lupę mi przesłać. Oczywiście duuuużżżą lupę
KasiaW 08:16, 18 maj 2016

Toszko, serdecznie Ci dziękuję, że poświęciłaś swój czas i przeanalizowałaś te moje wywody

Toszka napisał(a)
Moje uwagi - dlaczego rabata przy tarasie nie może w większej częsci go okalać, a tylko do połowy szerokości? Lepiej, ładniej, łatwiej aranżacyjnie i bardziej kompatybilnie z przeciwległą rabatą było by poprowadzenie tej rabaty do rogu tarasu.

Od połowy szerokości tarasu zaczynają się schody, dlatego rabata może być tylko do szerokości rabaty.
Teraz bym to inaczej rozwiązała, ale niestety musimy jakoś sobie z tym poradzić

Toszko, do tej połowy szerokości będzie pergola na d tarasem. Tak jak sięgają donice. Taki mamy plan Może przy okazji uda mi sie namówić eMa na likwidację podwyższeń/donic?
KasiaW 08:28, 18 maj 2016

Toszka napisał(a)

Nasadzenia planuj od strony tarasu - z tej strony będziesz najcześciej widziała ścianę ogrodu i nasadzenia. Buk pendula po kilku latach będzie cięzkim i masywnym gnomem. Wierzbe odradzam, bo juz w połowie sezonu łapie grzyba i bardziej straszy niż zdobi. Wiąz pendula może dorosnąć do 8m szerokości... Potrzebuje miejsca.
I teraz kolej na iglaki - mija kilka lat, żywopłot rosnie i nagle okazuje się, że na rabatę pada światło od...północy i wschodu

czy zrozumiałaś mój wywód?

Wiem, wiem, muszę myśleć przyszłościowo Wyobrazić sobie jak iglaki urosną, ale jak tu wyobrazić sobie zieloną ścianę przy moich malciupkim ażurowym żywopłociku...

O wierzbie też już doczytałam, i tu zrezygnuję bez żalu, ale byk pendula? Baardzo chciałabym go mieć, niesamowicie mi się podoba. Można przecież go trochę podnieść, żeby nie był zbyt niziutki.

Toszko jakie drzewa Ty polecasz? Które z tych "moich" się nadają?

Wiem, że jak żywopłot podrośnie to będę mieć rabatkę w cieniu, to będzie za jakieś 5-8 lat i jak tu sadzić cieniolubne roślinki?
To miałam zrozumieć?
KasiaW 08:30, 18 maj 2016

Toszka napisał(a)

Mniejszych obrazków to juz nie było?
Na drugi raz na priv podam adres byś mogła lupę mi przesłać. Oczywiście duuuużżżą lupę

Toszczeczko, tu tylko pokazywałam ogólnie kształt rabat, bez szczegółów. Wydawało mi się, że wszystko widać

A lupkę mogę wysłać, największą jaką znajdę
KasiaW 08:50, 18 maj 2016

Toszka napisał(a)

Ten kwadrat to piaskownica. Potrzebna jeszcze jakieś 2-3 lata. Potem wyrzucamy, przestawiamy hustawkę i (taki mój cichy plan) robimy placyk z kamyczkami.
Wizja poniżej:

Te dwie brązowe kropy po obu stronach huśtawki to miejsce gdzie rosną jałowce Stricta (2 x 2 szt.) Centralnie mięszy niki będzie ustawiona hustawka po zlikwidowaniu piaskownicy.
Huśtawka może być odsunięta od żywopłotu, aby uzyskać miejsce na miższe piętro. Ale to za 2-3 lata. Na razie chciałabym skupić się na taj części ogrodu, która znajduje się od frontu, na którą mam widok z altanki.
Toszka 08:53, 18 maj 2016

Dziś mogę mieć krucho z czasem, co nie znaczy, że myslę dalej.
Tylko tak na szybko z doskoku napiszę - 5-8 lat w przyszłość to niewiele w przypadku ogrodu. Po co teraz sadzić iglaki światłolubne by je potem przesadzać lub wyrzucać.
Na razie drzewa trzeba przemyśleć i ogólne duże gabaryty Kolorystycznie zaplanować.
EDIT.A jakie drzewa ci się podobają? - nie patrz na wielkość (można znaleźć zamienniki) tylko tak ogólnie - liście, kolor, pokrój, kora etc.