Moje uwagi - dlaczego rabata przy tarasie nie może w większej częsci go okalać, a tylko do połowy szerokości? Lepiej, ładniej, łatwiej aranżacyjnie i bardziej kompatybilnie z przeciwległą rabatą było by poprowadzenie tej rabaty do rogu tarasu.
Nasadzenia planuj od strony tarasu - z tej strony będziesz najcześciej widziała ścianę ogrodu i nasadzenia. Buk pendula po kilku latach będzie cięzkim i masywnym gnomem. Wierzbe odradzam, bo juz w połowie sezonu łapie grzyba i bardziej straszy niż zdobi. Wiąz pendula może dorosnąć do 8m szerokości... Potrzebuje miejsca.
I teraz kolej na iglaki - mija kilka lat, żywopłot rosnie i nagle okazuje się, że na rabatę pada światło od...północy i wschodu
czy zrozumiałaś mój wywód?
co to jest, ten kwadrat na wprost tarasu - ni czorta nie mogę doczytać
Teraz bym to inaczej rozwiązała, ale niestety musimy jakoś sobie z tym poradzić
Toszko, do tej połowy szerokości będzie pergola na d tarasem. Tak jak sięgają donice. Taki mamy plan Może przy okazji uda mi sie namówić eMa na likwidację podwyższeń/donic?
Wiem, wiem, muszę myśleć przyszłościowo Wyobrazić sobie jak iglaki urosną, ale jak tu wyobrazić sobie zieloną ścianę przy moich malciupkim ażurowym żywopłociku...
O wierzbie też już doczytałam, i tu zrezygnuję bez żalu, ale byk pendula? Baardzo chciałabym go mieć, niesamowicie mi się podoba. Można przecież go trochę podnieść, żeby nie był zbyt niziutki.
Toszko jakie drzewa Ty polecasz? Które z tych "moich" się nadają?
Wiem, że jak żywopłot podrośnie to będę mieć rabatkę w cieniu, to będzie za jakieś 5-8 lat i jak tu sadzić cieniolubne roślinki?
To miałam zrozumieć?
Ten kwadrat to piaskownica. Potrzebna jeszcze jakieś 2-3 lata. Potem wyrzucamy, przestawiamy hustawkę i (taki mój cichy plan) robimy placyk z kamyczkami.
Wizja poniżej:
Te dwie brązowe kropy po obu stronach huśtawki to miejsce gdzie rosną jałowce Stricta (2 x 2 szt.) Centralnie mięszy niki będzie ustawiona hustawka po zlikwidowaniu piaskownicy.
Huśtawka może być odsunięta od żywopłotu, aby uzyskać miejsce na miższe piętro. Ale to za 2-3 lata. Na razie chciałabym skupić się na taj części ogrodu, która znajduje się od frontu, na którą mam widok z altanki.
Dziś mogę mieć krucho z czasem, co nie znaczy, że myslę dalej.
Tylko tak na szybko z doskoku napiszę - 5-8 lat w przyszłość to niewiele w przypadku ogrodu. Po co teraz sadzić iglaki światłolubne by je potem przesadzać lub wyrzucać.
Na razie drzewa trzeba przemyśleć i ogólne duże gabaryty Kolorystycznie zaplanować.
EDIT.A jakie drzewa ci się podobają? - nie patrz na wielkość (można znaleźć zamienniki) tylko tak ogólnie - liście, kolor, pokrój, kora etc.