Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogródki ziołowe - zioła 20:15, 01 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lubczyk to wielka roślina, potrzebuje dużo miejsca, żyzną glebę, dużo słońca. To wielki żarłok.

I wszystko jasne posadziłam go w miejscu zacienionym od północy spróbuję jeszcze raz, dziękuję
Murki oporowe 19:33, 01 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nad szmatą tylko bym się zastanowiła

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

no tak poczytałam , czyli wyrzucić, ok.
Thuja "Aureospicata" 17:14, 01 kwi 2014

Do góry
Na razie podlewaj, nie myśl o nawozie, co najmniej 2 tygodnie po posadzeniu nie nawozimy, a podlewamy raczej Posadzone ziemia podsypana i już nawozić? nie.
Sosna - Pinus 17:13, 01 kwi 2014

Do góry
Nie zawsze te igły spadają, a z reguły wiszą miesiącami a to szpeci.
Murki oporowe 17:11, 01 kwi 2014

Do góry
Beżowy mi pasuje,ociepla kompozycję.

Nad szmatą tylko bym się zastanowiła

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Ogródki ziołowe - zioła 16:52, 01 kwi 2014

Do góry
Lubczyk to wielka roślina, potrzebuje dużo miejsca, żyzną glebę, dużo słońca. To wielki żarłok.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:48, 01 kwi 2014

Do góry
Zaszkodzi jak dasz za dużą dawkę i nie podlejesz, Daj saletrę wapniową, szybko się rozpuszcza, Lej wodę celem rozpuszczenia.
Mrówki w trawie 16:47, 01 kwi 2014

Do góry
Nie znam, proszek pomaga, więc nie szukałam.
Zalesiona dzialka 16:46, 01 kwi 2014

Do góry
Pamiętaj o podlewaniu, w pierwszym roku po posadzeniu nic nie przetrwa bez podlewania, zwłaszcza pod drzewami, gdzie deszcz nie dociera.
Link w podpisie 16:45, 01 kwi 2014

Do góry
Przeniosłam zobacz

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4308-marzy-mi-sie-ogrod?page=2#
..marzy mi się ogród ... 16:44, 01 kwi 2014

Do góry
Watek przeniosłam, a podpis masz tutaj, zrób Cytuj i skopij link. Wklej w podpisie bez słowa quote

Gosia - ...marzy mi się ogród...
Mata przeciw chwastom 16:42, 01 kwi 2014

Do góry
Do zniszczenia takiej ilości chwastów, mata będzie chyba najbardziej ekologicznym rozwiązaniem, a nawet czarna folia, gruba, budowlana, chwasty zgniją zginą od temperatury i ciemności.

My nie polecamy przykrywać rabat gdy sadzimy rośliny, a chwasty można zniszczyć a potem matę zdjąć i uzdrowić glebę, poprzez przekopanie, nawozy zielone i dodanie kompostu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:42, 01 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To zależy czy kopane czy doniczkowane. szkół jest tyle Irenko, ile ogrodników
Dla mnie liczy się efekt, ja zakładam ogrody ludziom, którzy oczekują konkretnego piękna, widocznego od razu, a to co innego całkiem,

Tego nie da się wpisać w uprawę własnego ogrodu, Robisz tak, jak wg Twojej intuicji jest dla roślin lepiej.

Zależy od pory głównie.

A niby zastanawiam się dlaczego po posadzeniu nie ciąć? takie zwichrowane mają stać? Nawet ograniczenie części nadziemnej ma sens, bo jak ucięte korzenie to ma sens zmniejszenie transpiracji, czyli cięcie "góry" Ja tnę, oczywiście nie w listopadzie, ale kto wie? może i wtedy mi się zdarzyło bo musiało być równo.

Normalnie bym cięła o tej porze w Warszawie, we Wrocku nie wiem jaki ich stan? u mnie nie puszczają jeszcze, dopiero kwitną. Nie tniemy i nie przesadzamy, gdy mają delikatne i młodziutkie przyrosty. One się gną i mają inny kolor.

One kupowane w donicach, na razie nie ma nowych przyrostów, takie kuleczki się pojawiły...kupione i sadzone, tydzień temu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2408-milkowo-moje-miejsce-na-ziemi-czii?page=1845
Pan cały czas mówił, a p. Kulas to znany szkółkarz, że ludzi łapki swędzą, bo nawet i 2 lata nie powinno się ciąć młodych okazów, bo potem problemy z roślinami i na niego narzekają...cisy dorodne i zdrowe, bryła korzeniowa też, rozluźniałam przed sadzeniem..... są różne i chciałabym wyrównać, tylko wtedy te wyższe trzeba by przyciąć do niższych, czy wyższe skrócić, a niższe niech nadganiają? ile powinien mieć wysokości taki murek z cisów, aby nie zasłaniał za bardzo tego co w środku, ufff...męczę cię, a raczej unikam tego dzięki za wcześniejszą odpowiedź
Mrówki w trawie 15:15, 01 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można zastosować proszek do pieczenia, nie zawsze pomaga, ale pomaga generalnie, spróbuj

Witam serdecznie!
Danusiu, czy oprócz proszku do pieczenia i chemicznych środków znasz jeszcze jakieś inne?
Pozdrawiam
Murki oporowe 14:50, 01 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poproszę o zdjęcie, dodatki dobiera się widząc sedno sprawy, w ciemno nie umiem.,

Dodaję zdjęcia

size=640x360]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/55/554198/original.JPG[/img]

Na jednym zdjęciu, gdzie widać wolne miejsca, są tam posadzone 3 hosty o białych obrzeżach i 2 matrony, własnie odbijają. dodałam jedno zdjecie ale trochę ciemne przed żwirkiem tam troche widać rośliny dopiero co posadzone

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:36, 01 kwi 2014

Do góry
To zależy czy kopane czy doniczkowane. szkół jest tyle Irenko, ile ogrodników
Dla mnie liczy się efekt, ja zakładam ogrody ludziom, którzy oczekują konkretnego piękna, widocznego od razu, a to co innego całkiem,

Tego nie da się wpisać w uprawę własnego ogrodu, Robisz tak, jak wg Twojej intuicji jest dla roślin lepiej.

Zależy od pory głównie.

A niby zastanawiam się dlaczego po posadzeniu nie ciąć? takie zwichrowane mają stać? Nawet ograniczenie części nadziemnej ma sens, bo jak ucięte korzenie to ma sens zmniejszenie transpiracji, czyli cięcie "góry" Ja tnę, oczywiście nie w listopadzie, ale kto wie? może i wtedy mi się zdarzyło bo musiało być równo.

Normalnie bym cięła o tej porze w Warszawie, we Wrocku nie wiem jaki ich stan? u mnie nie puszczają jeszcze, dopiero kwitną. Nie tniemy i nie przesadzamy, gdy mają delikatne i młodziutkie przyrosty. One się gną i mają inny kolor.
Zalesiona dzialka 14:18, 01 kwi 2014

Do góry
Trzeba oczyścić teren i posadzić rośliny okrywowe.
Hosty podlewane z początku w pierwszym roku też by dały radę, wybierz kolorowe liście, a kwiaty też mają. Bergenie, brunnery, miodunki, rośliny cebulowe na wiosnę typu narcyzy, przebiśniegi, krokusy.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:44, 01 kwi 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenko, normalnie zazdraszczam tej wiosny, u nas do tyłu, całkiem. Fotki robisz fajne. Coraz fajniejsze, z pazurem

Danuś, nawet nie wiesz ile znaczy dla mnie ta pochwała

żonkil , a dziób, jak u kaczki.....a ten inny

tulipki w porannym słońcu.....a te czerwone kocham za liście, mogłyby tak sobie być aż do jesieni

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:06, 01 kwi 2014

Do góry
tak zrobię dziękuję

Gardenarium napisał(a)
Mogą wypłukać bo one wylewają gruby strumień mówiąc kolokwialnie.
Najlepiej zaobserwuj na fragmencie, zrób małą dosiewkę, włącz i zobacz.
Ogród Beaty 10:10, 01 kwi 2014

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Bukszpan (Buxus) - uprawa

To nie ten wątek, to o bukszpanach Górne posty tez powinnam przenieść

Przeniosłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies