Jest smętnie, może być weselej za sprawą kolorowych krzewów i traw
1 - cyprysiki żółty na pniu lub dowolny iglak, ale żółtozielony
2.miłorząb Mariken
3.hortensje bukietowe
4.kulki z berberysu lub tawuły japońskiej Goldflame cięte w kulki
5.żurawki bordowe
6.miskanty Variegatus
7.Platycladus orientalis Aurea Nana
8.Inne żurawki lub turzyce
9.Hosty
Mają szanse, gwiazdy z nich nie są, ale jak zadbasz będą piękne i się zabudują w dwa lata. Podlewaj, nie zasusz teraz, niech mają dobry start i wypuszczą ładne przyrosty.
Witam
Pani Danusiu ja też mam pytanie natury bardziej estetycznej niż o budowę murków, ale chodzi o kamień.. Mam przezd domem rabatę w kształcie gruszki około 20 m2 i mam posadzone tam kosodrzewinę, sosnę na pniu, trawy, miskanty, lawendę i berberys antropurpurea nana, kostrzewy siwe, 3 hosty, koreankę, forma płaska, dookoła wjazd i chodniczek z tradycyjnej kostki siwej i obwódka z jednej kostki czerwonej i żółtej. Wysypałam całość drobnym otoczakiem żółtym, mam wrażenie , ze zrobiło sie za żółto , jakiego koloru powinnam dobrać 2-3 duże głazy, czy moze coś z czerwienią , mam jednego dużego otoczaka (waga 45 kg) z przebłyskiem różu, a jeden nie otoczak ale żółty też dosć duży. Proszę o radę jak dobrać kolorystycznie. Moze jak trawy i hosty wypuszcza liście bedzie lepszy efekt , ale na razie jakos ponuro.
Pod czerwonym berberysem nie sadź czerwonych żurawek, posadź trzmielinę żółtą "Emerald'n Gold".
Ten berberysy za ozdobny nie jest, krzaczor bardzo popularny i chyba chorujący na mączniaka.
Ja bym wywaliła na korzyść hortensji.