Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Ogród w remoncie 21:17, 07 lip 2019

Do góry
Ze złych wieści, padła mi magnolia na froncie ta na rabacie po sumakach. Nie wiem czy to wina suszy i upałów choć podlewałam ją często. Muszę ją wymienić.
Mój ogrodowy pamiętnik 18:31, 07 lip 2019

Do góry
Mam taką zagwostkę w ogrodzie.
Padł mi w zeszłym roku Cyprysik Ivonne. Wiosną był ładny a potem nagle zaczął schnąć. Wykopałam go (nic podejrzanego nie znalazłam), odczekałam trochę, wymieniłam ziemię przekopując sporą dziurę i posadziłam nowego. Przezimował, był ładny aż do tej pory. Widzę, że dzieje się z nim to samo. Po prostu usycha a jest podlewany. O co chodzi?
Niedaleko ale wystarczająco daleko rosną inne rośliny, którym nic nie jest np. magnolia, która jest piękna w tym roku i bardzo urosła.
Taki sam cyprysik w innym o wiele gorszym miejscu rośnie bez problemu.

Cyprysik zdrowy i chory. Na zdjęciu może tego nie widać ale czuć w dotyku, że ma podeschnięte gałązki.
Cyprysika już tam nie posadzę ale chciałabym coś innego. Boję się tylko czy kolejna roślina mi nie padnie bo to jakieś felerne miejsce. Może jakieś żyły wodne .

Ogród z rzeźbą 10:24, 01 lip 2019

Do góry
Zana napisał(a)

Ha, ha, a ja to się Twoimi fotkami zachwycam i Twoimi kompozycjami. Też zawsze ze trzy razy obejrzę. Na cienie, półcienie też nie możesz u siebie narzekać, tworzą naprawdę niepowtarzalny urok.
Magnolia jest kolumnowa, odmiana Kobus Isis. Powędrowała między świerki, ale już kombinuję żeby ją jednak trochę przesunąć.

Migawki z kawałka słonecznego miejsca w moim ogrodzie:

E tam , Anulko, u mnie naprawdę dwie rabaty na krzyż. Tylko wiesz, tu kucnę, tam kucnę, wykorzystam światłocień i nawet na automacie coś wyjdzie Złapałam lekkiego ogrodowego doła. Może jednak zostać przy samych brzozach...? Ty mnie zrozumiesz - człowiek się uszarpie, nasypie tego gówna, kompostu, a za rok znów masz pył... Łapie mnie zniechęcenie, jeżówki pod brzozami to istne wypierdki, Twoje tawuły wsadzone na nowej rabatce z dobrociami piękne, ale sadzonka dosadzona do zeszłorocznej rabaty - o połowę słabsza... Taka trochę walka z wiatrakami...
Oj, przepraszam, ulało mi się u Ciebie... Na szczęście Twoje słoneczne miejsce zachwyca - i te białe baletnice i te firletki...cudo...
Szmaragdowy Zakątek 01:15, 01 lip 2019

Do góry
W weekend to już przegięło...37ºC

Ogród wysuszony na wiór, biedne roślinki...trawnik w kolorze siana, Rh jakieś nie teges, żurawki przypalone, hortensje zemdlone. Podlewałam w niedziele 3,5 godziny. Masakra!!!

Jest godzina 1:15 a na termometrze 26ºC !!!!!! Jak długo jeszcze?
Jedyna radość...znowu kwitnie magnolia

Ogród z rzeźbą 22:53, 30 cze 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Aniu Jak ja lubię, jak Ty wrzucisz fotki. Oglądam i oglądam! Magnolia cudna, kolumnowa? Dojrzewam powoli do kupna.
Jarzmianki piękne, róże super i te cienie u Ciebie na zdjęciach! Uściski.

Ha, ha, a ja to się Twoimi fotkami zachwycam i Twoimi kompozycjami. Też zawsze ze trzy razy obejrzę. Na cienie, półcienie też nie możesz u siebie narzekać, tworzą naprawdę niepowtarzalny urok.
Magnolia jest kolumnowa, odmiana Kobus Isis. Powędrowała między świerki, ale już kombinuję żeby ją jednak trochę przesunąć.

Migawki z kawałka słonecznego miejsca w moim ogrodzie:

Ogród z rzeźbą 22:37, 30 cze 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Patrz, dopiero zauważyłam!
Jaka dorodna ta magnolia!

Magnolia posadzona, ale foty brak

Zaskoczyły mnie rodgersje, a właściwie ta jedna, która ni z tego ni z owego ma czerwone kwiaty. Chyba mam dwie odmiany, chociaż kupowane lata temu razem jako jedna i ta sama. Ta kwitnąca na czerwono rosnąc w bieda piachu chyba nie kwitła do tej pory. Na pierwszym zdjęciu w tle bury kwiat drugiej sztuki.

Nie wiem kto kogo pożarł: czy hakone rodgersje, czy rodgersje hakone.

Miejski azyl 09:30, 28 cze 2019

Do góry
adewzuol napisał(a)
Magnolia cudowna. Czy wymaga jakieś specjalnej opieki zimą?

Mieszkam we Wrocławiu. Magnolie są ochraniane budynkami z trzech stron (zachód, północ i wschód). Nie ochraniamy ich, bo temperatura nie spadła mocno w zimie. Jeśli temperatura spadnie poniżej -18 to mam przygotowaną włókninę i planuje zakupić kable grzejne (ale u nas to mogą być maksymalnie trzy noce takich mrozów - więc koszty prądu do ochrony drzew będą niewielkie).

A tak po za tym podlewam w zimie jak tylko nie ma przymrozku - jak wszystkie zimozielone.
Miejski azyl 08:28, 28 cze 2019

Do góry
Magnolia cudowna. Czy wymaga jakieś specjalnej opieki zimą?
Ogród z rzeźbą 17:06, 26 cze 2019

Do góry
Cześć Aniu Jak ja lubię, jak Ty wrzucisz fotki. Oglądam i oglądam! Magnolia cudna, kolumnowa? Dojrzewam powoli do kupna.
Jarzmianki piękne, róże super i te cienie u Ciebie na zdjęciach! Uściski.
Liliowo i kolorowo:) 14:41, 25 cze 2019

Do góry
violaskom napisał(a)
Dlaczego myślisz, że Benjamin ma złe miejsce? U mnie angielki w tym sezonie też nie wyglądają najlepiej. Myślę, że to przez upały i suszę. Moje nawet w tym roku mają inne kolory.

Bo posadziłam ją tak samotnie pomiędzy perukowcem a magnolia i to w sloncu, mysle, ze w takim miejscu pomiedzy różami to dla niej lepsze może miejsce?
U mnie najbardziej od slonca cierpi Laguna.

Moja bajka 22:01, 24 cze 2019

Do góry
kasiek napisał(a)
Dopieściłaś ta stronę z warzywnikiem, masz niepowtarzalny klimacik
Teraz porównanie - przed wejściem na Ogrodowisko i dziś Bedzie szok jak u Cioci Gosi

Kasiulka trochę mi zeszło żeby odkopać te zdjęcia, ale znalazłam

obiela i magnolia takie małe jeszcze
Coton Manor Garden - Anglia 10:31, 24 cze 2019

Do góry
Wąskim przejściem w żywopłocie dochodzimy do dalszej części, o zupełnie innym klimacie - Woodland Garden, która jest bardzo cienista. W cieniu wysokich drzew dominują rośliny cieniolubne. Jest też niewielki zbiornik wodny z dekoracyjną podświetloną kulą.

19 czerwca a magnolia 'Nigra ' jeszcze kwitła.

Ogród z rzeźbą 20:30, 23 cze 2019

Do góry
Zana napisał(a)

I na nowy zakup: w donicy stoi magnolia Kobus Isis

Patrz, dopiero zauważyłam!
Jaka dorodna ta magnolia!
Miejski azyl 10:12, 23 cze 2019

Do góry
Magnolia grandiflora Blanchard ma gigantyczne kwiaty
Miejski azyl 10:09, 23 cze 2019

Do góry
Piękna i elegancka Magnolia grandiflora Blanchard - zakwitła pierwszym kwiatem. Mam nadzieje na spektakl w wakacje

Pszczelarnia 10:42, 19 cze 2019

Do góry
Ewo, śliczne naparstnice, tez mi zakwitły z nasion od Ciebie. I mam jeszcze naparstnicę rdzawą- ta mnie też zauroczyła, choć połowę siewek pokonały mrówki, a resztę mszyce ( kwitnie jedna, druga próbuje)
Ogród z rzeźbą 20:24, 18 cze 2019

Do góry
A zza szałwii rzut okiem na rodgersje

Tzw. strong anabelki:

I na nowy zakup: w donicy stoi magnolia Kobus Isis

Blaski i cienie nowego życia 05:54, 18 cze 2019

Do góry
Kindzia napisał(a)
Fajnie, że Ci się udała hortka z patyczka Ciekawe która to.
Red Baron też Ci się ładnie wybarwia, ten u mnie nie chciał czerwienieć jak trzeba. I dziwne, na tym miejscu posadziłam kłącza wzięte z cycka i ten czerwienieje...

To dziwne z tym Baronem. U mnie szaleje aż zanadto na nowym miejscu

Hortensja to dwie odmiany obok siebie. Będzie ciekawe porównanie Phantoma i Polar Bear.

A widziałaś buka który nie chciał rosnąć?
A jeszcze Ci pokażę jak po obcięciu tui rozrosła się w ciągu 3 tyg moja magnolia Yellow River co tak płakałam że słabo rośnie. Cień miała za duży.

Ptasi gaj 23:03, 17 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

A to moja magnolia która zmarzła zakwitła jednym kwiatem. Po prawej rutewka już tuż tuż

Jeden kwiatek ale jaki ładny , postarala sie . U mnie tez jednym kwiatkiem zakwitła nowa magnolia ale kwiatek brzydki z brązowymi plamami.
Ptasi gaj 12:27, 17 cze 2019

Do góry
Dzisiejszy dzień chłodniej och jaka ulga. Nie daleko mnie

A to moja magnolia która zmarzła zakwitła jednym kwiatem. Po prawej rutewka już tuż tuż

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies