Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

PROSZĘ o pomoc .... brak pomysłu 22:00, 05 lip 2011

Do góry
Witaj. Na załączonym zdjęciu murek niweluje różnicę poziomów a odsunięty od tarasu tworzy przed dużą "donicę". A na jednym z Twoich zdjęciu widać że ta skarpa ciągnie się do tarasu z którego przydało by się jakoś schodzić. Na taki murek można użyć kostkę granitowa, łupek, gnejs, piaskowiec itp. Pojawił się nawet konkurencyjny cenowo łupek chiński.
Prośba o pomysł 20:37, 05 lip 2011

Do góry
Witaj, a jakieś miejsce do "aktywnego" wypoczynku z kiełbaską na patyku? Nie wyklucza to zrobienia rabat zintegrowanych z jeszcze jednym miejscem wypoczynkowym. A ta obsadzona skarpa zapewni intymność.
Prośba o pomysł 19:27, 05 lip 2011

Do góry
Ogród znajduje się od strony południowej, co za tym idzie jest to miejsce bardzo nasłonecznione. Jedyny cień to ten, który rzuca dom. Skarpa ma niewiele ponad 50 cm wysokości. Jak widać na zdjęciu jest bardzo stroma.

1 zdjęcie robione było z balkonu widocznego na 2 zdjęciu.

Pozostałe informacje zaznaczyłem na zdjęciu.

czarną linią oznaczyłem wejście.

Plac o, którym mowa ma wymiary ok 15m x 13m.

Co do zakątku wypoczynkowego, to raczej nie planuję takiego miejsca. Jest to skrajna działka. W sąsiedztwie mam ogrody działkowe (ROD). Pomiędzy ROD a moim domem jest ściezka. Z racji działek jest też duży parking. Dlatego czuł bym się tam trochę jak w reality show

Zresztą oprócz balkonu (widocznego na zdjęciu) mam też duży taras z tyłu domu, więc w razie potrzeby tam odpoczywam (tak już się przyzwyczaiłem)

Prośba o pomysł 18:29, 05 lip 2011

Do góry
czy ta skarpa jest bardzo wysoka . super plac do realizacji. jeżeli nie jest wysoka to już na wstępie zastanowiłabym się nad zagłębionym zakątkiem wypoczynkowym w okolicy jukki ,ale po usunięciu kosodrzewiny lub przesunięciu. można by wykorzystać do tego kamienne murki ułożone w półkolu w kąciku.

a gdzie jest wejście do ogrodu ewent. wyjście z tarasu. chodzi o oś widokową ( skąd będziesz patrzyć na ogród) napisz jaka wielka to powierzchnia i jak operuje tam słońce . Danusia wtedy coś ci podpowie

daj jeszcze fotkę miejsca gdzie stałeś robiąc fotki
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:26, 04 lip 2011

Do góry
Sebek - a wiesz, że ja nawet polubiłam to dejmowanie darni?? tylko skarpa coraz większa i nie mogę już na nią wjechać taczką

Marta - najwazniejszy jest plan, reszta idzie "sama"

NIE dziękuję Haniu
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:20, 30 cze 2011

Do góry
Alinko - dziś obejrzę na ile elastyczne są te kulki i co da się zrobić Zbieram się psychicznie do cięcia jałowca na bonsai, mam pietra troszkę

Inya - w "japońskim" kąciku chcę mieć bonsai, klon palmowy, Kamień-łupek porozrzucany, kule bukszpanowe i trawy (miskant, rozplenica, kostrzewa sina). rododendrony i azalie nie dadzą rady tam, bo jest pełne słonce (południe), a cień daje dopiero altana sąsiadów koło 15. ach i jeszcze myślę, czy w ten przesmyk między rabata a skarpa, ktory teraz powstal nie wkomponować suchego strumienia, bo bardzo mi się spodobał.
do tego gdzieniegdzie chciałabym kwiaty, mam cebulę szachownicy cesarskiej, marzę o liliach lub liliowcach...nie wiem jakie jeszcze kwiaty pasują...może migdałek albo krzew magnolii?
I chyba runianka, żeby zakrywała przekwitające kwiaty....póki co zbieram pomysły i zdjęcia...

Myszorku - taras zadaszony tworzywem, jakaś podobno "lepsza" pleksa, i nie jest płaska tylko ma takie kanaliki, komory, które przepuszczają powietrze i nie ma efektu sauny pod dachem...nie umierm tego wytłumaczyć, bo to M jest od tego fachowcem
czekam jeszcze na dostawę materiału i będziemy szyć zasłony i dach (fale) w stylu śródziemnomorskim troszkę
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:53, 22 cze 2011

Do góry
Niage napisał(a)
Rozumiem doskonale twoją radość Sebek Też tak miałam, kiedyś A teraz co roku czekam na 2-tygodniowy urlop. Już niedługo, od połowy lipca
Sebek, ile masz trawnika, że tak długo musisz kosić?

Geniu - może i mnie to kiedyś będzie czekać a może ustawię się jak Danusia - kto to wie?

Koło samego domu mam go niewiele - może 200 mkw, ale jeszcze jak kiedyś pisałem mam za domem(tak gdzie jest moja mnożarka) go dużo i jeszcze dochodzi mi drugi dom do koszenia - także jest tego kilka arów na pewno. Ale koszę w różne dni tygodnia więc leci. Najgorzej jest koło tego drugiego domu bo jest tam ostra skarpa i kosić trudno. Ale daję radę
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:39, 20 cze 2011

Do góry
ja nadal się łamię...ten klon czerwony na pewno będzie - tyle że planujemy go na "japońskiej" części - gdzie będzie skarpa...nie wiem czy na pewno zgra się tu z pozostałymi roślinami...
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 22:53, 16 cze 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Sylwia - na tej rabacie nie chcę lawendy - chcemy z mężem żeby ta skarpa i rabata były bardziej "japońskie" oszczędne formy, kamyk, iglaki, bukszpan, trawy właśnie, a z boku domu, gdzie planuję patio poszaleję z kwiatami - tam na milion procent będzie lawenda, dużo lawendy będzie biało-laewendowo/niebiesko na patio, a na rabacie biało-różowo

A jakie kolory na tej skarpce byś chciała ??? żółto czerwone czy inne ???
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 22:30, 16 cze 2011

Do góry
Sylwia - na tej rabacie nie chcę lawendy - chcemy z mężem żeby ta skarpa i rabata były bardziej "japońskie" oszczędne formy, kamyk, iglaki, bukszpan, trawy właśnie, a z boku domu, gdzie planuję patio poszaleję z kwiatami - tam na milion procent będzie lawenda, dużo lawendy będzie biało-laewendowo/niebiesko na patio, a na rabacie biało-różowo
Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 22:11, 12 cze 2011

Do góry
Odrobina inspiracji może coś Ci sie spodoba. Czy ta skarpa zostanie w takim "stromym" stylu?
Nawet ciekawie to wygląda, jak trapez. Na środku może być równiutki dywan z trawy otoczony niskim
żywopłotem z bukszpanu lub np. berberysu,natomiast strome boki mogą porastać ozdobne byliny.
Postawiłbym na Verbenę, szałwie omszoną oraz tawułki, na stromych bokach świetnie poradzą
sobie płożące iglaki lub tawuły japońskie.

nie biały a szary żwir również wygląda ciekawie, jest też Verbena

bukszpany i lawenda

pomysł na piękną wiosnę w ogrodzie

jeszcze raz Verbena

fot:
http://www.studiogblog.com
http://www.canadiangardening.com/

Problemy już na wstępie czyli brak konkretnego pomysłu 16:51, 10 cze 2011

Do góry
Oprysk zrobiony i mam nadzieję, że pomoże. Front domu jest już właściwie zaplanowany, zostały tylko do dopracowania szczegóły i oczywiście wprowadzenie planu w życie.Czytałam już w kilku wątkach, że Danusia odradza jodły i proponuje świerki więc może zamiast jodły (skoro są chyba z nimi jakieś problemy) dam w tym miejscu świerk serbski Pendula. Zastanawiam się czy lipiec będzie dobrym miesiącem na sadzenie, może lepiej poczekać do końca sierpnia? A do tego czasu skupić się na większym "problemie" czyli właściwej części ogrodu. Dwa pierwsze zdjęcia są wykonane z tarasu, trzecie z okna i jest to kontynuacja widoku Rzut całej działki jest na wcześniejszej stronie, zdaje się, że drugiej.

Jak widać wzdłuż płotu ciągnie się mała skarpa, która trochę robi mi zamieszania i problemu w doborze roślin
Tę niezbyt estetyczną ścianę chcę zasłonić jakimś pnączem a przed nim posadzić może hortensje lub inne krzewy, które zasłonią trochę ten kąt. Nie mogę sadzić tam drzew gdyż istnieje pewna szansa, że sąsiad ten domek zburzy ale kiedy to nie wiadomo.
PROSZĘ o pomoc .... brak pomysłu 15:47, 10 cze 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Moja odpowiedź w temacie jest taka:
Mam doświadczenie z dziećmi.W ogrodzie też.Najchętniej to babraliby się w piasku,albo podlewali rośliny,albo właśnie piasek.Kwiatki ich interesują tylko wtedy ,jak mamie bukiet trzeba zrobić.Wstawiaj śmiało te podkłady,przecież one już dobre kilkadziesiąt lat leżały na torach,i kto je wtedy konserwował?Ułożyłabym je w dwóch poziomach -skarpa byłaby trochę szersza,ale ułatwiałoby to pracę przy roślinach.O nasadzeniach nie dyskutuję,KAŻDY MA JAKIEŚ SWOJE PREFERENCJE-dla odstraszenia dzieci od przebywania w pobliżu palisady posadziłabym jakieś niegroźne kłujące./płożący jałowiec,kosodrzewinę/
Życzę pomyślnego zakończenia prac przy rabacie.

Tutaj zacytuje"
"Trzeba jednak wiedzieć, że opary tego oleju mogą być szkodliwe dla człowieka i zwierząt. Dlatego nie należy stosować w ogrodzie podkładów nowych (świeżo impregnowanych), lepsze są stare, z modernizowanych torowisk. Nawet takich nie powinno się jednak wbudowywać w miejscach mocno nasłonecznionych, bo będą tam intensywniej wydzielać szkodliwe opary" zapożyczone z http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113380,2971379.html.

A najdłuższa strona gdzie miały by być podkłady jest cały dzień w słońcu !!!!
PROSZĘ o pomoc .... brak pomysłu 14:44, 10 cze 2011

Do góry
Moja odpowiedź w temacie jest taka:
Mam doświadczenie z dziećmi.W ogrodzie też.Najchętniej to babraliby się w piasku,albo podlewali rośliny,albo właśnie piasek.Kwiatki ich interesują tylko wtedy ,jak mamie bukiet trzeba zrobić.Wstawiaj śmiało te podkłady,przecież one już dobre kilkadziesiąt lat leżały na torach,i kto je wtedy konserwował?Ułożyłabym je w dwóch poziomach -skarpa byłaby trochę szersza,ale ułatwiałoby to pracę przy roślinach.O nasadzeniach nie dyskutuję,KAŻDY MA JAKIEŚ SWOJE PREFERENCJE-dla odstraszenia dzieci od przebywania w pobliżu palisady posadziłabym jakieś niegroźne kłujące./płożący jałowiec,kosodrzewinę/
Życzę pomyślnego zakończenia prac przy rabacie.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:47, 03 cze 2011

Do góry
skarpa

Brak pomysłu na skarpę 22:17, 18 maj 2011

Do góry
jest już pomysł więc padła decyzja - trzmielina płożąca żółta. zadecydowały względy ekonomiczne . mam w ogrodzie olbrzymi łan trzmieliny i po prostu rozmnożyłam duże kępy . skarpa ma długość ok. 15 m. , więc znowu narobiłabym sobie wydatków .no nie wykluczam że na wiosnę ......albo jeszcze w lecie znowu mi coś strzeli i kupię berberys.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:57, 16 maj 2011

Do góry
Po prawej stronie (od wschodu) chciałabym kratkę, która zasłoni częściowo widok na plac zabaw od bramy wjazdowej, tam puścić róże i powojniki, dać pelargonie i kocankę w donicach, może kępy lawendy i kocimiętki do tego. Miejsce wysypane kamykiem na stolik, leżak.

O coś takiego:

Wokól tarasu chciałabym kosodrzewinę i coś jeszcze - no właśnie nie wiem co - tam utworzy się taka mała skarpa. w drugim rogu ogrodu będzie ikebana - na pewno z kosodrzewiną i płożącymi jałowcami, ale nie wiem co jeszcze wytrzyma palące słońce, chciałabym trochę koloru. P

Brak pomysłu na skarpę 20:53, 15 maj 2011

Do góry
odpada za wysokie . skarpa dość stroma muszą być niskie rośliny. . podobają mi się pomysły:

-berberys bordowy niski( +mało obsługowy)
-żurawki bordowe(- dużo roboty na wiosnę )
-trzmielina żółta + powojnik puszczony po niej.( +mało obsługowy)
-
Michael my Garden 20:53, 15 maj 2011

Do góry
rano tak do 15.00 to patelnia potem dom daje cień... jak wydłużę to skarpa się całkiem zlikwiduje i dochodzić będzie do szmaragdów...
Wtedy będę mógł sobie mebelki ogrodowe porządne sprawić takie na ok 8 krzesełek i parasol na teleskopie ...
Michael my Garden 20:41, 15 maj 2011

Do góry
no wiesz jak masz nie wielki taras to dobry pomysł , tylko czy skarpa się wtedy zlikwiduję czy nabierze jeszcze większego spadu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies