Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kostka "

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 17:37, 29 mar 2012

Do góry
Przed chwilą wróciłem z kolejnych ogrodniczych zakupów - nowa kostka już czeka na położenie - potem wystarczy tylko obsadzić rabatę. Mam okazję zakupić w najbliższej szkółce cyprysiki na pniach po 200 złotych za sztukę - chyba się skuszę, bo po pierwsze mam blisko, a po drugie o cisach na pniu nikt nie słyszał w żadnej szkółce z okolicy
Taka jest - szaro-ruda Sama szara była o 40 złotych droższa, a też miała "wykwity" - a tą się obróci i sponiaczek
Pnącza do cienia/półcienia 07:55, 29 mar 2012

Do góry
Czy istnieje roślina pnąca, ktora poradzi sobie na zacienionej ścianie i ma niewielkie wymagania co do jakosci i ilości gleby?
Jeden bok drewutni mamy w prawie ciagłym cieniu, do drewutni dochodzi kostka ale z obrzeży powstała taka jakby donica. Ziemi jest tam gdzieś na 20 cm wysokosci a potem jest taka szpara, że roślina może się wpchać korzeniami i pójśc sobie głębiej. Jest coś, co sobie poradzi?
Bluszczu czy winobluszczu nie chcę, nawet gdyby sobie mogły poradzić,bo one tworzą zbyt litą ścianę a to jednak drewutnia, musi być stały przewiew, więc i roślina powinna być o ażurowym pokroju.
Znajdzie się coś takiego czy oczekuję nierealnego cudu?
Mój ogród - co dalej? 00:42, 29 mar 2012

Do góry
No widzisz!!!Fajnie, że zobaczyłaś nasze archiwalne zdjęcia Tak było i to jeszcze nie tak dawno. Szczerze powiedziawszy pierwsze 3 lata to tylko chaos był. A jak już zaczęliśmy panować nad naszym terenem, to okazało się, że zmiany potrzebne i tak jest do dziś. Kostka dopiero w maju ubiegłego roku się pojawiła. Jak zaczynałam sadzić, to zielonego pojęcia nie miałam o roślinach, byłam ignorantką totalną. Siostra zawsze się temu mocno dziwiła, a ja miałam problem z rozróżnieniem powszechnie znanych roślin. Duże postępy zrobiłam od tamtej pory, aczkolwiek nadal nie mogę się nadziwić, że wiele osób tu na Ogrodowisku ma taką gruntowną, szeroką wiedzę....Ja wciąż jeszcze błądzę....Mieszkamy już 6 lat, a ja dopiero w tym roku zaczęłam się meblować. Miałam tylko kuchnię zrobioną i właśnie ją będę zmieniać, bo koncepcja się zmieniła, he, he, he.
Rozgadałam się
Odpowiadam na Twoje pytania:
1. Na lewo od altany, między wrzosami a tujami rosną wrzośce, a dalej, bardziej w lewo to jałowce, ale nie wiem jakie, a potem świerk niebieski i magnolia;
2. Myślę, że ten cis Repandens jest ładny wszędzie. Ma ciemno zielony kolor, łatwo się przycina, pokrój ma rozkładający się, nie jest wysoki. Myślę, że jest ładny. I można nad nim łatwo zapanować, jak urośnie zbyt duży. Tylko nie wiem jak z wilgotnością na tej skarpie, czy nie będzie tam za sucho dla niego...
Dobranocka
Przedwiośnie ogrodu..:) 14:15, 28 mar 2012

Do góry
Posadziłam też Conicę, ktora juz po zimie nie wygląda dobrze, nie wiem czy w ogóle się przyjęła.To zdjecie zrobione z podestu przed wejsciem do domu. Przedogródek to właściwie prostokat o wymiarach 8,90mx4,20m.
I tu ma się zmieścić ścieżka dla psa wzdłuż siatki. Na siatkę chciałam puścić bluszcz. Jeśli chodzi o tą ścieżkę to jak ją prawidłowo wykonać aby pies korzystając z niej nie przynosił błota, czy piasku. Może Danusia projektowała jakiś ogród z taimi scięzkami, a może ktoś ma je w soim ogrodzie.? Tka jak konczy się kostka wdłuż domu i zakręca w prawo dalej i tam od siatki jes do kostki 3,50m.
A na tym trzecim zdjęciu widać pień robinii akacjowej, której już też niechcę, a bynajmniej nie w tym miejscu.
Jesienia dostałam od teściów z działki wiechcie bukszpanów, więc posadziłam to, chyba sie przyjeło, i niedawno obcięłam. Zobaczcie co w chwili obecnej prrezentują. Proszę o rady co z nimi trzeba jeszce zrobić, czy moze za mało przycięłam. jedna kula ma być na pniu, bo tak wychodziło. Dołączę jeszcze inne zdjęcia tych bukszpanów, z bliska.
Przedwiośnie ogrodu..:) 13:38, 28 mar 2012

Do góry
Wokół rabaty jest kostka, ale jakos tak położona, że nie można nic specjalnie blisko posadzic bo pod ziemia jest tak po skosie jakis beton, dopiero od kostki jakies 10-15 cm mozna cos robic Jak to ładnie wykonzyć? czy obwódka i przy kostce wysypać żwirkiem??
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:07, 27 mar 2012

Do góry
Widzę, że działasz już ostro Zapowiada się pracowity i piękny sezon.
Aniu nie jestem przekonana do zestawienia geometrycznego miskantów z drzewkiem na nodze. Coś tam nie gra. Mogę oczywiscie nie mieć racji.

Kostka piękna!
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 13:14, 27 mar 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Pieknie!! I te klatki i osłonki - oj bardzo w "moich" klimatach Jak różyczki przetrwały zimowe zawieruchy?

Róże przetrwały zimę w 100%.
Te z zeszłego roku, prawie nie umarzły i zapowiada się, że w tym roku będę miała ładne rzaczorki. Zobaczymy Szczególnie świetnie zimę zniosły angielki!\

Safoyo, miło widzieć Twoje poczynania. Jak zwykle pięknie, romantycznie i w moich ulubionych klimatach. A jak wiatry na Waszym wzgórzu? Mi głowę urywają, lecą przez cały potok. Nijak nie idzie się zasłonić.

Wiatry - jakby lepiej. Przybyło u nas parę domów no i te sietki siewek wierzb zamieniły się w drzewka. Jest duuużo spokojniej.
Zrobiliśmy też na terenie zielonym aleję lipową. Uadło nam się posadzić okolo 100 lip! Jak wypuszczą listki to zrobię zdjęcie.
Żeby nie było, że u nas na działce nic się u nas nie dzieje
Cieszę się, bo robimy schody i umiocenienia skarpy z podkładów kolejowych. Kiedyś będzie to kostka, ale na razie mamy inne wydatki i nie możemy sobie na nią pozwolic w takich ilościach. Drewno zawsze ładnie w ogrodzie wyglada
Na dole widać koła obsadzone cisami. Trzmielin na skarpie prawie nie widać. Z tej perspektywy wyglądają raczej jak chwasty No i widać na rózance w rogu nową obsadę. Wygodniłam niektóre białe krzaczki do góry a na rózankę wsadziłąm różowe. Między innym różę La Reine Victora, której jestem bardzo ciekawa.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:01, 27 mar 2012

Do góry
O rajciu, chcialabym miec taki porzadek w garazu Suuper!!
Ogreod po porzadkach jak zwykle perfekcyjny A ekipe chetnie bym wypozyczyla

Danusiu co sie stalo z ta zolta roslinka w stawie miedzy kostka rosla? Slicznie tam wygladala, teraz jej nie widac? A moze jeszcze nie wyszla?

pozdrawiam!
Karolina
Ogrodek - tabula rasa 10:02, 27 mar 2012

Do góry
Asiu, mnie też to pole nie przeszkadza, jest przestrzeń, jeszcze przez jakiś czas. W przyszłości będą szeregówki. ten blok u Was już był, jak kupowaliście?

Realizacja ruszy późną wiosną - jakoś koniec maja. Danusia będzie też wykonawcą, to od niej zależy, kiedy znajdzie czas, pomiędzy dużymi realizacjami.

Nawierzchnie nie zmieniłam i w tym roku nie zmieniam. To co mamy to betonowe płyty posypywane okruszkami granitu. Szorstkie, zamieść się nie da, strasznie łapie brud. Wyszły nam jakieś plamy nie wiadomo od czego po zimie. Tego bym sama nie położyła, ale na co zmienić nie wiem.
W tym roku funduszy nie starczy, jak ruszy realizacja. Będę miała czas przemyśleć.

Drewno - piękne, ale drogie i trzeba konserwować.
Kostka granitowa - nie lubię, bo nierówna.
Są takie płyty jak mamy, tylko wypolerowane. Łatwo by było wymienić, ale to też koszt koło 5 tys., i niektórzy mówią, że gładkie, to śliskie będę po deszczu.
Kafelki - dużo roboty i musi położyć fachowiec, żeby nie odpadały.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 19:41, 24 mar 2012

Do góry
Anno ! Pieknie ta kostka wygląda!
A na rabatę dałabym zdecydowanie więcej kwitnących - jeśli zacieniona to moża właśnie hortensje? I azalie? Żeby dłuuugo było kwitnąco

Kurcze - wszyscy tu o tych żurawkach a ja jakoś ich nie lubię...
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 23:55, 23 mar 2012

Do góry
Kurcze, jak dobrze że trafiłam na to forum. I pomyśleć, że chciałam folią wykładać pod korą i obrzeża z kostek układać..... A tak to nawet zaoszczędzę Bo kostka tania nie jest i mata też coś kosztuje.
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 21:54, 23 mar 2012

Do góry
Andziula piekne szmaragdy a cena ? ,a powiedz prosze ile kosztuje tak kostka jak układasz?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 15:20, 23 mar 2012

Do góry
I jeszcze rzut oka na moje rózanki i patio - kostka już gotowa (zapomnialam pokazać jesienią), róże przymarzły, ale puszczają pąki, pomiędzy nie zakradają się już białe tulipany...

patio czeka na mebelki, trejaż i obsadzenie kwiatami...

Miejsce pod ławeczkę przygotowane, ławeczka "się kończy"

Bukszpanowa obwódka przeżyła zimę, czeka na podcięcie jeszcze
Mąka razowa dobra do wszystkiego. 07:49, 21 mar 2012

Do góry
Madlen, pytałas wczoraj, gdzie kupuję mąkę. Od lat mąkę razową kupuję tutaj:
www.bogutynmlyn.pl
Kilka alt temu zaczynali sprzedażą na allegro, jako że to młyn, to handlowali tylko mąką ale z biegiem lat bardzo rozbudowali ofertę, można tam naprawdę ciekawe zakupy zrobić. Ja co jakiś czas robię spory zapas mąki, tak co 2 miesiące, bo całkowicie zrezygnowałam z kupowania chleba, to jedna z moich rewolucji
Mąkę mają naprawdę dobrą, ładnie pachnie, żadnych żyjątek w niej nie ma, mogę szczerze polecić.
Z kolei w sklepie: http://www.badapak.pl/index.html kupuję bakalie itp.

Jakie inne zmiany wprowadziłam? Zero białego cukru, jeśli coś słodzę, to albo cukrem brązowym albo miodem. Za słodycze robi nam gorzka czekolada i właśnie bakalie, codzienne do pracy/szkoły każdy dostaje porcję owoców suszonych zamiast jakiś drożdżówek czy batoników.
Dla mnie i córy robi za kolację a dla chłopaków za dodatek taki koktajl:
Na 4 osoby biorę:
2 pomarańcze
2 jabłka
1-2 banany
po 4 łyżeczki siemienia lnianego, niełuskanego sezamu, słonecznika
6-8 śliwek suszonych
ok. 1 szkl. wody

Wszystko to zmiksowane, powstaje gęsty koktajl, pyszny i wartościowy.

Co jeszcze? Co się da, gotuję na parze. Okazuje się, że ziemniaki gotowane na parze są naprawdę pyszne i do tego gotuje sie bez grama soli a smakują jak posolone.
Całkowicie zrezygnowaliśmy ze smarowania masłem pieczywa, kostka masła wystarcza mi na miesiąc, mrożę ją w 3 kawałkach, bo prędzej zjełczeje niż zużyję.
W ogóle tłuszcz minimalnie do smażenia, do surówek oliwy tłoczone na zimno. Nasze żołądki przestawiły się na małe porcje, nikt nie wstaje głodny od stołu a zjadamy mniej.

Zaraz wklepię przepis na ciasto, które wczoraj robiłam, udany eksperyment
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:53, 20 mar 2012

Do góry
Jak znajdę chwilkę to założę wątek, co prawda nie mam zbyt dużo zdjęć, ale zawsze coś, brakuje roślin i jednocześnie kostka się robi.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 10:38, 20 mar 2012

Do góry
tak, to łatwe zamknąć tu trawnik. Mogę Ci narysować, ale nie wiem kiedy- zaraz lecę z dzieckiem do lekarza, nie wiem kiedy będę w pracy, a potrzeba skanera żeby zeskanować i wkleić rysunek Tylko nie wiem czy kostka wykładać. Może lepiej zrobić ścieżkę- po płytach czy nawet z kostki na resztę posadzić bluszcz= hedera helix . Bo jest tam cień, prawda? W pierwszym sezonie będzie trzeba to pielić, ale potem już można zapomnieć o jakiejkolwiek pielęgnacji.
Kupisz kilka sadzonek większych, takich po 6-10 zł, a resztę w postaci gałązek które se ukorzenią dam Ci od siebie, albo od mojej Mamy.
Jedyny kłopot to wyczyścić tam i przygotować miejsce. Ale można tez robić to etapami.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 07:07, 20 mar 2012

Do góry
Marzenko co wejdę na Twój wątek to mi umyka 10 stron..no nie nadążam
Kostka przed domem cudaśna i w moich kolorach!
Stojak na drewno mnie ujął - prostota jest ponadczasowa
Bukszpany,tarasik,donice i cała" chałupa" rewelacja
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:50, 18 mar 2012

Do góry
Ale pięknie u Ciebie Marzenko. Bukszpany kulki i kostka w kwadraty - śweitnie się komponują.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:37, 18 mar 2012

Do góry
I może na sprzątaniu by się skończyło ale stwierdziłąm, ze nie wiem co z tymi bukszpanami co zrobić dlatego zaczęłam je wsadzać do wszystkich posiadanych donic.
Osmantus był za duży dlatego zmianił donicę a do podświetlanej wsadziłam trzmielinę.... i dalej mi się nie podoba....

Kolejne kule bukszpanowe w donicach a kostka granitowa cała do czyszczenia myjką ciśnieniową.....

Laury wyszły na taras z w tyle osmantus już w nowej donicy
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 12:55, 18 mar 2012

Do góry
Nieźle ta kostka wygląda. Zastanawiam się, czy u mnie też nie wykończyć w ten sposób grządek.
Przejrzałam Twoj wątek, w ciągu tak krótkiego czasu powstał u Ciebie śliczny domek i ogródek. Ale pieski po prostu rozkoszne. Jeśli kiedyś zdecyduję sie na psa, to właśnie takiego. Na razie dopóki pracuję zawodowo, pozostanę przy kotku. A tak w ogóle nie wygladasz na mamę zamężnej już córki. Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies