Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Typografia ogrodu 08:30, 05 lis 2015

Do góry
http://studio-oles.com/post/125435124212/ogr%C3%B3d-xi-projekt-i-realizacja-zdj%C4%99cia
Witam Serdecznie Wszystkich 07:45, 05 lis 2015

Do góry
Utrzymany ponieważ został zrobiony dwa lata temu od podstaw. Jak znajdę zdjęcia z przed prac to wkleję, był po prostu las z samymi tujami i drzewami. Zbyt kolorowo nie ma ponieważ chciałem stworzyć miejsce do wypoczywania oraz biesiadowania.
Z prawej strony powstał placyk do siedzenia, mam na tą okoliczność odpowiedni komplet ogrodowy który jest schowany w altanie. Nad basenem też co jakiś czas rozmyślam lecz zawsze dochodzę do tego samego wniosku - Zbyt żadko bywam z powodu braku czasu na tym ogródku.

Co do planów to w pierwszej przyszłorocznej kolejnośi mam takowe trzy.

Jeden to likwidacja krzewu oraz jabłoni ze zdjęcia. W to miejsce chciałbym na środku trawnika zrobić coś na wzór tego (zjęcia zapożyczone z tego forum)- Nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, oczko krzewowe?:

Niestety nie mam jeszcze zielonego pojęcia jak to ugryźć czyli chodzi o jakiś projekt, materiały i ciekawą, fikuśną zieleń. Mega mi się to podoba i czuję, że ogródek zmieni się nie do poznania.

Drugą sprawą jest zakrycie fundamentów płotu (fundament pod czerwoną kreską na dołączonym zdjęciu) - Jest po prostu obrzydliwy i trzeba coś z tym zrobić. Na prawo i lewo od furtki, na całej długości chciałbym postawić jakieś donice. Jeszcze nie wiem czy coś takiego kupię czy będę zmuszony sam zrobić. Jak już fizycznie będą to potem będę się martwił co w nich posadzić.

Trzecia sprawa to miejsce na ognisko. Plan jest! Co do typu wykonania jeszcze nie myślałem o tym.
Ogród wśród pól i wiatrów 09:16, 31 paź 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Super że pomyśleliście o kolorze dachu jeśli w planach mieliście solarki Duzo dyskretniej to wygląda. Ogród jak zawsze pięknie się prezentuje!

Ewelina, my tak naprawdę nie myśleliśmy o kolektorach na etapie budowy. Teraz nasza gmina realizowała taki projekt, no i się fartem załapaliśmy [haha..ostatnie miejsce na liście chętnych] I dzięki za miłe słówka

Buziaki
Biało różowy ogród za płotem. 21:05, 29 paź 2015

Do góry
KArolino ja tam strasznie zły jestem, że nie są posadzone drzewa i żywopłoty bo to miało być zrobione w pierwszej kolejności o nawadnianiu już nie wspominam, ale nie będą sobie psuć zdrowia

Aniu bardzo mi miło i dziękuje. Projekt robię w programie raczej do tego nie przeznaczonym a dokładnie w programie AutoCad, na co dzień do rysunków technicznych, ale jak widać przydaję się też do innych rzeczy
Biało różowy ogród za płotem. 14:18, 29 paź 2015

Do góry
Łukasz podglądam bo podoba mi sie strasznie Twój projekt, powiedz mi w jakim programie go tworzysz? bo ja bawie sie w rysowanie na kartkach
Pszczelarnia 09:02, 28 paź 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Danusia, na razie jestem zapatrzona. Włożyłam sobie ten obraz do książki.
Podział przestrzeni świetny i jak ładnie wkomponowałaś leszczyny i istniejące drzewa owocowe. A po lewej ten wężyk bukszpanowy z kulą wydzielający teren odważny! Ciekawa jestem tych jednorocznych kwiatów pod drzewkami, na obrzeżach. Mnie się wydaje, że taka przestrzeń to wyzwanie dla projektanta a potem właściciela, czy utrzyma tę poprzeczkę.

Myślę, że tak bo właścicielki należą do moich fanek i jedna z nich jest bardzo uzdolniona artystycznie. Mamy plany umieszczać wśród falujących roślin (pamiętasz ryby z CHFS 2014? w ostnicy?) jej dzieła zarówno rzeźbiarskie (glina) jak i wiankowe..także wszelkie inne. To osoby o wrażliwej duszy artystycznej i ogrodniczej. Teren ogromny, a projekt nieco przekłamuje rzeczywistość, bo wymiary były zgoła inne a układ ogrodu jest teraz jeszcze lepszy.

Kwiaty jednoroczne na bukiety koło szklarni będą rzeczywiście. Poza tym warzywnik stwarza wiele możliwości, Teraz objadamy się rzodkiewką i rukolą

Jest też tak urocza kamienna stajnia...spodobałaby ci się

I rabata angielska pod murem, zupełnie inna niż w projekcie, róże na murze też są i ulubiona 'Strawberry Hill' kilka sztuk.
Typografia ogrodu 13:30, 27 paź 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Pomysl i projekt moj i malowanie tez.jedynie wyciecie z twardym styropianie o faktyrze jak tynk zlecilismy profesjonalistom.

Swoja droga numer ma.1 x 1,5m a i tak czesto jest niedostrzegalny.kiedys zatrzymala sie obok nas kobieta i oburzona krzyczy do nas: "jaki to numer bo tu nic nie opisane..."a stala zaraz przy nim...
warte podpatrzenia

a ludziom się nie dziwię, im wieksze tym mniej dostrzegalne - bo ludzie pewnie szukaja na bryle domu numeru, a nie na ogrodzeniu - ale wieśniaki
Typografia ogrodu 13:27, 27 paź 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
też zwróciłam na niego uwagę bardzo fajnie to wygląda, fajny pomysł

Pomysl i projekt moj i malowanie tez.jedynie wyciecie z twardym styropianie o faktyrze jak tynk zlecilismy profesjonalistom.

Swoja droga numer ma.1 x 1,5m a i tak czesto jest niedostrzegalny.kiedys zatrzymala sie obok nas kobieta i oburzona krzyczy do nas: "jaki to numer bo tu nic nie opisane..."a stala zaraz przy nim...
Ogród z pergolą 18:59, 26 paź 2015

Do góry
Aniu.
Do Twojego domu będzie pasował zarówno projekt ogrodu w stylu nowoczesnym jak i w stylu formalnym. Ogrody nowoczesne to tzw ,,trendy", a więc projekty które aktualnie schodzą z desek kreślarskich projektantów ogrodów (link powyżej). Natomiast ogrody w stylu formalnym mają już za sobą trzystuletnią tradycję i historię, dlatego trudno jest je nazywać w XXI w nowoczesnymi.
Wybierając projekt ogrodu w stylu nowoczesnym będzie Ci również łatwo korzystać z rad na forum, ponieważ Danusia jest wręcz zakochana w ogrodach inspirowanych naturą. Szefowa redaguje coraz więcej artykułów poświęconych takim ogrodom, jak również wzbogaca je w fotki które zawsze mogą stać się inspiracją w przyszłych założeniach.
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:40, 26 paź 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
to wyślij mi projekt na priva i stronkę do tej firmy - plissssss

Skopiowałąm sobie fotki do folderu
Na maila mogę ci wysłać, ale czy to będzie w twoim guście, biel dominuje
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 19:16, 25 paź 2015

Do góry
witam,

Dziś wklejam pierwsze screen'y inwestycji o której wczesniej wspominałem a jest to projekt scieżek, które połączą mi podłogi z desek na ogrodzie - tak abym nie musiał po ziemi czy trawie deptać.
Oczywiście fotki są "robocze" no bo trzeba jeszcze wkrętami przymocować no jest też brak czołowych desek no i włówkninę trzeba przyciąć ale zarys prac już trochę widać.

widok naścieżkę od strony południowej

.. za chwilę kolejne fotki wklejam

Wilcza Góra 16:58, 25 paź 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)
dziękuję dziewczyny ... bardzo ... to był dobry i bardzo miły dzień

spokojnej nocy...

Cudowne światło tańczy w tych trawach. Podziwiam zdjęcia, ale i projekt nasadzeń w ogrodzie. Zauważyłam u siebie, że wszystkie moje trawy posadzone są do bani. W moich nie ma szans na zachodzące słoneczko.
Krowy, staw i my... 08:37, 25 paź 2015

Do góry
No nie dziwię się, że cię tak mało na forum. Dzieciaczki to najcudowniejsze pochłaniacze czasu . Projekt już masz i teraz pomału możesz go realizować. Na żywopłocie grabowym się nie znam, ale może faktycznie możesz go przeżadzić, bo wszystko rośnie. Ja w tym roku 20 tuj przesadzałam, bo za blisko ogrodzenia posadziłam.
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:24, 23 paź 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)

Ja też poproszę Jestem w tej samej sytuacji co Dominika
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:20, 23 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)
wydumasz
ja już mam projekt kuchni i salonu
tylko niech stanie domma być przeszklony w większości, znalazłam na FB jakiejś firmy zdjęcia i pokaz i idealnie mi podpasowało, wystrój i rozwiązania
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:15, 23 paź 2015

Do góry
wydumasz
ja już mam projekt kuchni i salonu
tylko niech stanie domma być przeszklony w większości, znalazłam na FB jakiejś firmy zdjęcia i pokaz i idealnie mi podpasowało, wystrój i rozwiązania
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:19, 23 paź 2015

Do góry
Iggia napisał(a)

Dominika, ja wczoraj przez 3 godziny oglądałam zdjęcia kuchni i wiem, ze coraz mniej pewna jestem tego co chcę w jakim kolorze to chcę, w jakim stylu chcę, bo nagle to co mi się podobało na zdjęciach wydaje mi się za zimne, a to co mi się nie podobało zaczyna mi się podobać
ja mam zrobiony wstepny projekt kuchni i mi nadal sie podoba zobaczymy jak przyjdzie na nią pora czy mi się nie odwidzi ale jakąś praktyke w meblach już mam i wiem co chcę, bede tylko mysleć na kolorystyka
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 12:57, 22 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Podobnie, jak w inspiracji Danusi. Bukszpan i lawenda
Podoba mi się
1 foto
2 foto
3 foto - projekt Danusi

O widzisz. Nie akurat tej realizacji Danusi jakoś nie widziałam bardzo dziękuję
Iwonko podpowiesz co to za ogród?!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:11, 22 paź 2015

Do góry
Danusia, tyle chciałoby się napisać.

Że fajnie, że podzieliłaś się z nami kursem. Że Ci się chce. Że zachwyciłam się miejscem tego kursu. Że w każdy Twój projekt mogę godzinami się wpatrywać jak w obraz.
I za to, że ten ostatni (z plażą) pokazałaś, za to szczególnie dziękuję, bo poruszył moje myślenie i dał mi odpowiedź na nurtującą mnie rzecz w moim ogrodzie.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:32, 22 paź 2015

Do góry
mnie tez się bardzo podoba ten projekt.
Wg mnie woda nie może być za mała, lepiej w kształcie kwadratu/prostokąta, bez kątów ostrych, czyli nie w trójkącie ( musiałby być naprawdę duży i lepiej w innym otoczeniu)
I raczej z niską ramką, wręcz minimalną, albo zupełnie bez ramki, tylko w otoczeniu nawierzchni.
Tez bym nie dawała tam fontann, czy ciurkaczy, najwyżej jakiś wypływ, ale jeśli będzie miał rację bytu.

Mnie pomysł z ławką się podoba

ja jestem za tym, żeby przestrzegać połączeń nasadzeń z ich wymaganiami- wiec zestaw hortensje, lawendy, jeżówki tylko jesli zrobisz jakieś przestrzenie z dopasowaną ziemia do wymagań. np jeżówki w kwaśnym mogą po prostu umrzeć, tak jak i hortensja bez kwaśnego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies