Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Stary "ogród" z nowym domem:) 23:20, 22 kwi 2015

Do góry
Czytam też o bergenii i pluję sobie w brodę że jesienią nie kupiłam w promocji, bo były za niecałe 2zł... ale ja wtedy nieświadoma jeszcze byłam... Teraz zamówiłąm hortensji bukietowych różnych całą górę, będzie razem pewnie z 15 sztuk, na razie toto małe będzie, ale jak urośnie... Wśród nich Vanille Fraise, Annabelle, Grandiflora, Tardiva, Kyushu, Sundae Fraise, Pink Diamond - ciekawe czy to się u mnie uchowa. Oprócz tego jaśminowiec, krzewuszka Alexandra, tawuła genpei, goldflame i goldmounde. Pamiętając o zasadzie żeby kupować po kilka sztuk i sadzić plamami kolorów nakupiłam tego tyle że nie wiem jak ja zdążę to posadzić....... Już kiedyś kupiłam 243szt. różnych małych sadzonek i potem szalałam Ale było warto, więc pewnie i teraz jakoś dam radę

Mam nawóz kurzy - wykopuję głębszy dołek niż trzeba, sypię trochę nawozu, mieszkam z ziemią i dopiero sadzę - dobrze? Trochę boję się nawozu kurzego, żeby nie popalił.

Oglądałam dziś moje bukszpany u mamy hihi one bardziej przypominają kamienie, głazy niż kule, i natchnęło mnie - chyba je jeszcze przytnę by podkreślić ten efekt, posadzę rozrzucone niby to nieregularnie na kamyczkach, dołożę kilka prawdziwych kamieni pasujących kształtem do bukszpanów i dam gdzieniegdzie kulkę z tawuły goldmound, albo z ligustru aureum, żeby było zimozielono, a raczej zimożółto. To by był kącik na lewo od mojej śliwy purpurowej z hortensjami. Jako coś wyższego kupiłabym jednego dorobnego szmaragda, ale takiego naprawdę ładnego, albo jeden cis taki na 120cm i będę strzygła w stożek. Dobry pomysł? Jak myślicie? Przesadzanie bukszpanów to spory wysiłek i ryzyko że się nie przyjmą więc nie chciałabym z nimi latać i fundować im stresu, tylko od razu posadzić w docelowe miejsce, dlatego proszę o znak Czy mniej więcej ok by to wyglądało?

A ten cis posadzić zamiast tych trzech jałowców blue arrow czy jakoś obok? Te jałowce średnio mi tam pasują, ale posadziłam je zanim zdecydowałam się jednak na płot, miały coś zakrywać. Średnio przetrwały zimę, takie chyba biedne są.

Marzy mi się tam jodła koreańska, trochę tu czytałam na jej temat i wiem że Danusia bardziej poleca świerk serbski, ale mi zależy na takiej świeższej zieleni, a świerk serbski wpada w niebieskość - dobrze mi się wydaje? Jodła koreańska, którą widziałam w ogrodniczym miała piękny żywozielony kolor igieł, żywszy niż świerk pospolity. ok 100cm wys, 58zł, brać? A jeśli brać to czy na prawo od śliwy purpurowej będzie pasowa?
Malutki pod lasem 22:24, 22 kwi 2015

Do góry
Wysadziłam dziś tego trującego wawrzynka i w to miejsce poszły zakupione na targach tawuły. Prawie wszystkie lawendy i bukszpany obsypałam korą. Zaczyna to wyglądać.

I tak od prawej jest lilak, te wsadzone tawuły i mini forsycja

Dalej na lewo przed szmaragdami te nieszczęsne roślinki, co to nie wiem co z nich wyrośnie Dalej na lewo jaśminowiec.

Potem lawendy i bukszpany a między szmaragdami hortensja bukietowa.

I tylko mnie ta wierzba na końcu rabatki denerwuje i chyba namówię M i ją wykopiemy, a tam pójdzie druga tuja. No i jeszcze przed tą ostatnią tują coś bym chciał i myślę o drugiej hortensji bukietowej, tylko zastanawiam się czy tą samą odmianę, czy inną dać. Ale chyba tą samą, to Vanilla Fraise.
Mój własny kawałek klepiska 21:09, 22 kwi 2015

Do góry
Małgosiu to na pierwszym zdjęciu- nie przypomina Ci czasami tawuły?
Ja tak właśnie obstawiałam
Ogród wyrozumiały 21:08, 22 kwi 2015

Do góry
Cisy spod katalpy przesadź.. nie będą pasować.
Berberysy wysokie możesz je przycinać i zostaw, dadzą wyższe piętro.

Pomysł Małgosik dla obwódki fajny... nie łącz rządkiem bo będzie sztucznie.

Admirationy i tawuły będą wyglądać bosko w takiej masie ) Tylko tawuły w poduszki przycinaj

Ogród wyrozumiały 21:06, 22 kwi 2015

Do góry
Małgosik tawuły,oczywiście tawuły!!! nie tawułki

Czy będę ciąć w kulki ???? Wiem,że aby były porządne to by należało.Ja ciąć lubię ,jak podołam siłowo to będę ,jeśli nie ,będą musiały zachowywać swój pokrój

Z tym golden tuffetem to w zupełności racja ,powinna tam już być plama czegoś a nie "rządek".

Miskantów tam najprawdopodobniej nie będzie z uwagi na moje ograniczone siły (wszędzie czytam ,że dzielenie ich to wyczyn dla przeciętnie zdrowego człowieka ,nijak więc ma się to do mnie)

A jakie zwykłe berberysy masz na myśli ,że są wyższe i od jakich poprzedników ,bo coś myślenie mi już wysiadło

Ja chciałam orange rocket bo bardzo mi się podobają

Jałowiec wypadnie na pewno,a te cisy ???

I kurczę jakie turzyce,bo wystawa południowa??
Ogród wyrozumiały 20:37, 22 kwi 2015

Do góry
to tawuły japońskie, nie tawułki, bo tawułki to zupełnie inne rośliny
rozumiem że będą cięte w kule?
dadzą dobry kontrast
ale nie łączyłabym admirationa w równą obwódkę z golden tuffet czy jak im tam
dałabym wstawkę w postaci turzyc, ale plamą, a nie znów obwódka
rozumiem że z tyłu będą jakieś miskanty?
wśród nich mogą się znaleźć te zwykłe berberysy, bo są wyższe od poprzedników
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 13:30, 22 kwi 2015

Do góry
Narcyze

Pod włókniną - bób i truskawki

Buksiki zaraz zaczną puszczać nowe listki, obok szpinak

tawuły i patyczek - brzoskwinia płaskoowocowa, może choć jedna brzoskwinka będzie
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 09:48, 22 kwi 2015

Do góry
anna_p_k napisał(a)
ja zamówiłam 30 szt. Tawuły japońskiej "Goldmund" 7 sztuk róży Alba Meidiland i Trzmieline cena bardzo dobra z porównaniem do moich sklepów ale wiadomo one wielkościowo były małe takich chyba bym w sklepie nawet nie mogła kupic bo wiadomo maja wieksze okazy ale droższe, ale w sumie wszystko sie zgadzało z wymiarami podanymi na stornie wiadmo kiedy kurier przychodzi chociaż jak ujżyłam wilekośc opakowanai to byłam w szoku jak to tam się zmieściło fakt jedno na drugim było ale w sumie zero uszkodzeń zapewne zamówię w taki sposób bo u mnie średni wybór roślin

Aniu ja też zamówiłam tawułę goldmound i trzmielinę żółtą... czekam na przesyłkę... ciekawa jestem jej zawartości
Działka wkoło Lubczyka :) 08:55, 22 kwi 2015

Do góry
ale dzisiaj pospałam, jak normalnie wstaję 6, po 6, tak rano obudził mnie odjeżdżający spod domu nasz samochód, jak em wiózł syna do szkoły Milena też tak długo spała! chyba też była umęczona wczorajszym całym dniem na dworzu
zaraz też idziemy na dwór, dokończę magnoliową, przytnę tawuły, zastanawiam się, czy pare patyków nie wsadzić do ukorzenienia
wyrównam ten ząbek między magnoliową i rh, ale nie do lini prostej, tylko tam od tujek, bo tam jest nierówno!
i może zacznę przerabiać tą rabatę, gdzie była leszczyna!
nie wiem tylko, czy się wyrobię, bo przed 12 muszę skończyć, bo idę z Mileną na kontrolę stóp, nie wiem ile mi to zajmnie, a o 16 mamy mszę rocznicową za teścia, więc popołudniu już też nic nie zrobię!
ale za to cały czwartek mam wolny w piątek "odpocznę"na służbie, sobota może być ciężka, bo będę niewyspana, ale potem cały tydzień jeszcze wolnego, bez żadnych planów oprócz ogrodowych
zmykam działać
Działka wkoło Lubczyka :) 08:43, 22 kwi 2015

Do góry
eda napisał(a)
Kasia hortka da radę badyle tawuły tnij zostaw piękny środek będzie rosła równiutko buziaki poranne zostawiam i podziwiam Twoje kwiecie kociak cudny

dziękuję za rady i miłe słowa budujące to jest i motywujące do dalszego działania
ciekawe, co Rudy dziś wymyśli
pozdrawiam
Działka wkoło Lubczyka :) 08:40, 22 kwi 2015

Do góry
inag napisał(a)
Kasia, hortensją się nie martw. Dobrze dziewczyny piszą: Pilnuj żeby miała wilgoć i będzie ok Twauły ja wyeksmitowałam do rodziców bo miałam właśnie takie marne. U nich je przycięłam bardzo nisko. Potem znów a teraz są tak pięne i gęste, że najchętniej bym je wykopała i znów zabrała do siebie
Kawał roboty zrobiłaś Aż miło popatrzeć
szukam i szukam i nie mogę znaleźć tej aukcji Ale NA PEWNO kupowałam to od głównego producenta cebul kwiatowych - Bogdana Królika, więc jak jesienią wejdziemy na te strony to odnajdziemy te wyprzedaże jeśli tylko będą (Muszą)

To nad hortką będę musiała trochę pochodzić ale myślę, że się potem odwdzięczy i przy okazji muszę sprawdzić pozostałe, czy też nie są popodgryzane!
To wezmę i przychlastam te tawuły Może niech w tym sezonie będą malutkie, ale za to ładnie wykształtowane na później
a na aukcję tulipków to teraz za szybko, trzeba pamiętać o tym na później
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 08:07, 22 kwi 2015

Do góry
ja zamówiłam 30 szt. Tawuły japońskiej "Goldmund" 7 sztuk róży Alba Meidiland i Trzmieline cena bardzo dobra z porównaniem do moich sklepów ale wiadomo one wielkościowo były małe takich chyba bym w sklepie nawet nie mogła kupic bo wiadomo maja wieksze okazy ale droższe, ale w sumie wszystko sie zgadzało z wymiarami podanymi na stornie wiadmo kiedy kurier przychodzi chociaż jak ujżyłam wilekośc opakowanai to byłam w szoku jak to tam się zmieściło fakt jedno na drugim było ale w sumie zero uszkodzeń zapewne zamówię w taki sposób bo u mnie średni wybór roślin
Działka wkoło Lubczyka :) 07:56, 22 kwi 2015

Do góry
Kasia hortka da radę badyle tawuły tnij zostaw piękny środek będzie rosła równiutko buziaki poranne zostawiam i podziwiam Twoje kwiecie kociak cudny
Kulą w płot 00:04, 22 kwi 2015

Do góry
Przemku wyrok na wierzbę zapadł, ale to Ci się zapisze jako dobry uczynek, sumienie miej czyste Sumaka wywalę już jutro. Płot jest podobno nasączony czymś co nie przyjmie innego koloru, muszę popytać w marketach budowlanych. Tak czy siak zrobimy tam kiedyś konkretny drewniany płot bo to zwykły lamel. Na rabacie po prawej stronie ławki mam posadzone kolejno: kalinę, zebrinus, hortensję pinki winki, hortensję pink diamond, zebrinus, hortensja ogrodowa, za nimi mam dwie azalie (nie wiem jakie) a dalej hosty, rododendron, 2 wielkie tawuły chińskie no i juka. Zebrinusy z hortensjami fajnie wyglądały z tego akurat jestem bardzo zadowolana, ale chyba za dużo tam tegoChciałabym, żeby te rabaty były ładne cały rok. Muszę dać coś zimozielonego.
Myślałam nad tym co mi wczoraj proponowałeś i zarys pomysłu jest. Muszę pogłębić całą rabatę. Zrobić ekrany z np. iglaków po 2, 3 szt i resztę roślin przesadzić. Tylko które a które wywalić? I ciągle się głowie na tym kątem przy ganku.
Działka wkoło Lubczyka :) 22:09, 21 kwi 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)
słabo widać ich pokrój nie widzę co to za tawuła, ale ludzie tną tawuły w małym żywopłociku jak również na kulki i kwadraty, zatem pewnie spokojnie można ciąć, jeszcze pewnie dzięki temu się zagęszczą

to jutro z rana cyknę im lepsze foto!
to tawuła japońska Golden Princess, tak na szybko czytałam, że ona kwitnie na nowych pędach i że właśnie wiosną powinno się ją ciachnąć? ale gdzie? na jakiej wysokości? żebym nie za mocno ją ucięła, żeby przeżyła!
Działka wkoło Lubczyka :) 22:05, 21 kwi 2015

Do góry
słabo widać ich pokrój nie widzę co to za tawuła, ale ludzie tną tawuły w małym żywopłociku jak również na kulki i kwadraty, zatem pewnie spokojnie można ciąć, jeszcze pewnie dzięki temu się zagęszczą
Działka wkoło Lubczyka :) 22:00, 21 kwi 2015

Do góry
I jeszcze jedno techniczne pytanie:
Moje tawuły wydają mi się rzadkie i z długimi badylkami
O takie

A może, jak je posadzę, to ciachnąć je do tego najniższego piętra, żeby ładnie się zagęściły i zrobiła się z nich poduszeczka?

Tylko te od dołu bym zostawiła, mogę tak zrobić?
Działka wkoło Lubczyka :) 21:24, 21 kwi 2015

Do góry
Opis
tam gdzie kijek myślę dać tą magnolię
tawuły na razie jeszcze nie wkopane, wszystkie 5 będą w jednym szeregu, tylko że te dwie właziły mi na trawnik, więc przesunięte są do tyłu, żebym mogła pielić
nawet kupka ziemi tam na końcu leży, bo musiałam rowek pod trawkę przedłużyć!
oczywiście qpka zniknie
i tak by wyglądał ten fragment
co Wy na to?
jakieś ostanie propozycje? póki jeszcze nie wkopałam reszty
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 20:55, 21 kwi 2015

Do góry
Hogata napisał(a)
Gdzie ty te wszystkie roślinki upchniesz??
A zdjęcia jak zwykle klimatyczne. I boskie ciemierniki, zachorowałam na nie.
Zdrówka życzę i słoneczka

Agatko cieszę się z odwiedzin Twoich
A gdzie ja to wszystko upchnę sama nie wiem,ale już trochę posadziłam,tawuły te duże posadziłam pod stodołą-będę tam miała z nich szpaler(kupiłam je w Wiązownicy po 5zł)

Powojniki posadziłam jeden na ketmi a jeden na hortensji Pink Diamond ktore to krzewy są nad wyraz w tym momencie w nic nie obleczone a powojnik ten kwitnie najwcześniej i jest u mnie niezawodny

Wiem z doświadczenia że zawsze znajdzie się miejsce na coś co się bardzo podoba,a ja wiem że nigdy nie przestanę być kokoszką Dobrze mi z tym
Pozdrawiam serdecznie
Małymi kroczkami do celu... 12:23, 21 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ładnie też wygląda obwódka mieszana np z tawuły miniaturowej i berberysa admiration. Pokażę ci. Potem usunę fotki

Tutaj masz żurawki na przemian z kulkami bukowymi

A tu żurawki na przemian

Można użyć do tego każdej rośliny która jest niska.
Mam też obwódkę z wrzosów.Ważne jest aby rośliny były w większej ilości nie pojedyncze.

Takie obwódki porządkują rabatę nawet jak na rabacie są pojedyncze rośliny każda z innej bajki

Dziękuję Małgosiu Cyprysiki już przesadziłam do tyłu. Fajnie te obwódki wyglądają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies