Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Bajkowy ogród Weroniki 21:19, 19 kwi 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Weroniko, w Twojej wizytówce widziałam cudowna tawułę białą. Miesiąc temu kupiłam sobie maluyka sadzonke takiej tawuły, taka na 20 cm, powiedz mi co mam robić z nia dalej?? Nawozić czymś?? Pryskać???

Tawuła wczesna nie wymaga rozpieszczania. Podlewać bez przesady. Nie pryskałam, a nawozu przy okazji jak podlewałam kwiaty w pobliżu.
Też ją lubię, lada chwila zakwitnie swoimi drobnymi, białymi kwiatuszkami.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 16:27, 19 kwi 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Może Tawuły Grefsheim albo van Houtte'a ?

nieznam, zaraz oblukam.
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 16:26, 19 kwi 2015

Do góry
Tawuły są piękne.. mogłabym mieć ich więcej.. i mogę je tanio kupić.. hmm.. tylko to stanowisko trochę dla nich niezabardzo..
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 16:25, 19 kwi 2015

Do góry
Może Tawuły Grefsheim albo van Houtte'a ?
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 16:21, 19 kwi 2015

Do góry
Tawuły też już mam - 4szt. golden princess. W cień musiałabym dać jakieś zwykłe bo i tak się nie będą tak ładnie wybarwiać.. hmm..
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 16:07, 19 kwi 2015

Do góry
czyli rh odpadają Jakieś krzewy by się tam przydały Może tawuły ?
Kulą w płot 14:02, 19 kwi 2015

Do góry
Plany na ten rok to: wywalenie dziwnych słupków przy kącie grilowym i remont samego grilla. Miejsce pod gankiem wypełnimy do końca drewnem. Wymyśliłam, że słupy owinę grubą liną... nie wiem czy to fajny pomysł. I potrzebuję rad odnośnie rabat. Rosną tam dwie ogromne tawuły, rododendron, funkie 3 odmiany, azalie nie wiem jakie, hortencje i 2 zebrinusy. Zimą jest łyso. Więc chcę coś zmienić w tym roku. No i ten nieszczęsny skalniak przy studni. Tam to już jest wszystko W kącie przy płocie iglaki płożące, ogromny rozchodnik, jakiś inny iglak nie wiem co to, lawenda, wrzosy i w ubiegłym roku wysiałam smagliczkę. Muszę jakoś to uporządkować. Jak to wszystko widzicie? Zaorać i sadzić od nowa? Co zmienić żeby było ładnie? Przyznam, że miałam pietra przed wstawieniem zdjęć i to tym większego im więcej ogrodów tu oglądałam. Może coś będzie z tego jak nie to pozostaje mi kulą... ale między oczy
Czasem słońce czasem deszcz 13:48, 19 kwi 2015

Do góry
a to miejsce chcę jutro trochę uporządkować

muszę wyrównać kulki tawuły (chociaż były już cięte wczesną wiosną), zbliżyć je do siebie, przesadzić kule bukszpanowe bo niewidoczne, zabrać kulę na pniu bo nie pasuje, wyrównać linię trawnika. Co jeszcze powinnam tam zrobić?
Działka wkoło Lubczyka :) 10:15, 19 kwi 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
Ale tawułek mam tylko 5!

Nie tawułek - tawuł! To bardzo istotna róznica - tawuły to krzeczki a tawułki byliny. Tawuły Ci sie rozrosną - przy 5 to za 5 lata 5 metrów dł. (moje mają średnicę metra).
Ale swoją drogą kolorystycznie bardzo ładnie to wymysliłaś
Działka wkoło Lubczyka :) 10:07, 19 kwi 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)

W oryginale obok rozplenic, gdzie jest azalia były horti, które dam ale z drugiej strony! W sumie słuszna uwaga, skoro horti przeniesione to i rozplenice też powinnam nie dawać tu, tylko dalej to w takim razie zostawię samą tawułę i rabata wyrówna mi się do róż

Tak mi się wydaje bo tawuły zasłonią trawy i będą słabo rosnąć z braku słońca. Jaka ma być magnolia? A mam - Gene - piekna. A nie chcesz ją dać na środek między tawułami?

Tak na szybko, bo muszę lecieć do dzieci - jak magnolia będzie w kształcie drzewka to z tyłu za nią może być też tawuła a jak w formie krzewu to nie ale trzeba by było dać coś żółtego przed nią.

Ps trochę zwiększyłam ilość rozplenic
Działka wkoło Lubczyka :) 10:00, 19 kwi 2015

Do góry
kasiek napisał(a)
Właściwie tylko nie rozumiem czemu rozplenica jest za tawułą japońską?
U mnie tawuły po kilku latach miały metr srednicy i teraz je tnę by nie były większe. Zaraz spróbuje to narysować.

W oryginale obok rozplenic, gdzie jest azalia były horti, które dam ale z drugiej strony! W sumie słuszna uwaga, skoro horti przeniesione to i rozplenice też powinnam nie dawać tu, tylko dalej to w takim razie zostawię samą tawułę i rabata wyrówna mi się do róż
Działka wkoło Lubczyka :) 09:51, 19 kwi 2015

Do góry
Właściwie tylko nie rozumiem czemu rozplenica jest za tawułą japońską?
U mnie tawuły po kilku latach miały metr srednicy i teraz je tnę by nie były większe. Zaraz spróbuje to narysować.
Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 11:12, 17 kwi 2015

Do góry
Dorotka napisał(a)
Dwa tygodnie temu zasadziłam 20 cm sadzonkę tawuły białej, poprosze o rade co z nia robić dalej?? Nawozić??? Pryskać???

podlać i nic więcej, ona żywotna jest
Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 20:55, 16 kwi 2015

Do góry
Dwa tygodnie temu zasadziłam 20 cm sadzonkę tawuły białej, poprosze o rade co z nia robić dalej?? Nawozić??? Pryskać???
Kwitnące krzewy liściaste, zrzucające liście (bez zimozielonych!) 20:55, 16 kwi 2015

Do góry
Bajkowy ogród Weroniki 20:52, 16 kwi 2015

Do góry
Weroniko, w Twojej wizytówce widziałam cudowna tawułę białą. Miesiąc temu kupiłam sobie maluyka sadzonke takiej tawuły, taka na 20 cm, powiedz mi co mam robić z nia dalej?? Nawozić czymś?? Pryskać???
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:53, 16 kwi 2015

Do góry
I na bylinowej wszystko ruszyło. Ostróżki, tawuły, orliki miałam wywalić, ale nie wiem gdzie i póki co tak sobie rośnie wszystko razem z docelowymi kamasjami

Kulkowisko

Wymieniony żywopłot z cisa przy altanie (Gabi, tylko nie patrz )

Magdzia, no masz ten "murek"
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 09:47, 16 kwi 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Witaj Iza Doczytałam, że nie tylko ja radzę sadzić wiśnie co 2,5m - koniecznie pokaż fotki! Zestaw do posadzenia pod wiśniami bardzo mi się podoba, a tawuły "Goldmound" mam i uwielbiam - ale tylko cięte w kulki. Możesz do tego zestawu wprowadzić kosodrzewinę jak już radził Sebek, bo z czasem będzie Ci brakowało zielonego dołem - zwłaszcza, że to rabata-wyspa w podjeździe. Z kosodrzewinami z kolei pięknie wyglądają lawendy - może wciśniesz choć parę sztuk, jak Ci rabaty nie zabraknie

Wieloszko witaj w moim wąteczku, cieszę się, że znlazłaś czas i ochotę by do mnie zajrzeć
Tak mi tutaj o tej kosodrzewinie piszecie, że chyba faktycznie ją posadzę... tylko poradźcie gdzie - pomiędzy wiśniami? i dalej sadzić będę to co zamierzałam...
Ja już tę kosodrzewinę widzę realnie na rabacie na prawdę...
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 22:29, 15 kwi 2015

Do góry
Witaj Iza Doczytałam, że nie tylko ja radzę sadzić wiśnie co 2,5m - koniecznie pokaż fotki! Zestaw do posadzenia pod wiśniami bardzo mi się podoba, a tawuły "Goldmound" mam i uwielbiam - ale tylko cięte w kulki. Możesz do tego zestawu wprowadzić kosodrzewinę jak już radził Sebek, bo z czasem będzie Ci brakowało zielonego dołem - zwłaszcza, że to rabata-wyspa w podjeździe. Z kosodrzewinami z kolei pięknie wyglądają lawendy - może wciśniesz choć parę sztuk, jak Ci rabaty nie zabraknie
Początki w Kruklandii 08:51, 15 kwi 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Problem mam...

Muszę obsadzić taką skarpę

i nie wiem jak.
Skarpa jest spora, ale wymiarów nie mam Myślę, że długości będzie z 8-10m. Tawuły które widać na zdjęciu mają metr szerokości i z 80cm wysokości.... i niestety muszą zostać.

Ktoś coś???

A co powisz na bodziszka? Ja mam takiego rozłogowego oczodajnego różowego(wyguglaj sobie)ładnie zadarnia powierzchnię, nie choruje i praktycznie poza śćięciem kwiatów nic z nim nie robię.

ps. Werbena kiełkuje?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies