Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:19, 01 mar 2015

Do góry
No to trochę widoków ogrodu na przedwiośniu, wygrabiona trawa zaczyna łapać ładny kolorek

Front jeszcze pusty, przycięte zostały róże, ogniki, tawuły i berberysy...

Przy oczku...
Nasz przydomowy ogródek 19:30, 27 lut 2015

Do góry
Mała kępka a cieszy.

Tulipany wcale nie żartują.

Trawy przycięte przy ziemi.

Tawuły i trzmielina jeszcze śpią.

Zamieszkać w ogrodzie 16:03, 27 lut 2015

Do góry
no dobrze już dobrze ... w moim wątku nic się nie dzieje ale w głowie myśli i planów gonitwa.
Na początek ogólny rzut działki ( przykro mi ze to taka mapa z projektu ale tylko to mam w skali..)

Póki co mam sąsiadów tylko od wschodu (góra mapy) i północy - lewa strona tam gdzie wejście.
Zaczynam więc kawałkami jak tylko fundusze pozwolą od obsadzenia wschodniej ściany ogrodzenia ( którego nota bebe jeszcze nie ma - ale sąsiad miły i jak będziemy robić to od jego strony - on nic nie sadzi tylko trawę)
Kilka fotek - d razu przepraszam za bałagan ogólny na działce ale ja wbrew wszystkiemu sadze kiedy nadal jeżdżą koparki i mój mąż kończy garaż a ja go odciągam bo dół wykopany ale drzewa podnieść nie daje rady
wschód od lewej na mapie

:
psisko się wepchało do fotki
tu od skrzynki aż do prawego końca fotki będą tuje szmaragd posadzone do formowanego żywopłotu przednimi taki "brzuch" z klonem palmowym - czerwonym , i do jego towarzystwa Żurawki, tawuły golden pronces, 2 cypryski groszkowe przy klonie, byliny , w tym planuję posadzić poziomki ...
Dalej mniej więcej w połowie szerokości domu jest okno z kuchni nieotwieralne o wymiatacz 4 m szerokie i 2.5 wysokie, na przeciw niego jest już zaczątek ( rabata jest szersza ale stoję oparta plecami o okno więc tylko takie zdjęcie ):

linia dereni białych sibrica przed nimi w półkolu będą azalie i klon czerwony jako drzewo na środku rabaty ( korona ma być widoczna przez identyczne okno u góry w sypialni). Do towarzystwa w tych wyciętych dziurach są już tam cebule i będą Ciemiętniki i kostrzewa sina.
( szmatę zdejmę jak tylko Panowie zrobią opaskę wokół domu bo mi tam depczą - ten biały dom to sasiad)
I dalej kostrzewą sina przejdę do pasa traw który dojdzie aż do posadzonej tam wiśni japońskiej (prezent na parapetówkę) - w rogu kącik spożywczy z agrestem borówka truskawkami i poziomkami ( niedaleko piaskownicy - zabieg celowy moje dzieci niechętnie jedzą owoce ..)

Tutaj ciagle się nie mogę zdecydować jaki trawy - miskanty olbrzymie na takiej długości ( ok 6 metrów) trochę mnie przerażają - a chce coś ok 1.5 m więc każda sugestia mile widziana - przed nimi na pewno rozplenica i jeszcze coś niskiego ale co nie wiem - na pewno będę chciała płynnie przejść ta kostrzewą i kusi mnie tam dla kontrastu wepchnąć piwonie...( może nawet drzewiastą???) co o tym myślicie.
no i dochodzimy do narożnika

W rysowaniu nie jestem dobra więc opis musi wystarczyć. Oczywiście jak tylko da się coś posadzić zrobię fotki \"po"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:53, 27 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Aby stać się ogrodnikiem bierzesz w dłoń sekator, nożyce szpalerowe i nożyce jeszcze lepsze i tniesz. Ćwiczysz na berberysie najpierw.

Aby ćwiczyć nabywasz niedrogi okaz berberysu lub tawuły japońskiej "Goldflame". Najlepiej na tej ostatniej.

Pierwszy raz się balam, teraz lecę bez niczego, raz dwa nawet stozki mi wychodza, kulki tez https://www.ogrodowisko.pl/watek/2408-milkowo-moje-miejsce-na-ziemi-czii?page=2335

Ta ksiązka bedzie wspaniała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:08, 27 lut 2015

Do góry
Aby stać się ogrodnikiem bierzesz w dłoń sekator, nożyce szpalerowe i nożyce jeszcze lepsze i tniesz. Ćwiczysz na berberysie najpierw.

Aby ćwiczyć nabywasz niedrogi okaz berberysu lub tawuły japońskiej "Goldflame". Najlepiej na tej ostatniej.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 18:44, 26 lut 2015

Do góry
Mam nadzieję, że ta lista nie umknie mi między stronami, bo postanowiłem sobie takową zrobić Czyli wiosenne To do in garden by Sebek

W weekend 6-7 marca - jedynie wolna sobota - jeszcze nie cała...A zapowiadają śnieg...

-na początek wygrabienie lub wertykulacja trawnika(może pierwszy raz uda mi się wypożyczyć sprzęt do tego zabiegu) plus pierwsze nawożenie trawnika
-oprysk Miedzianem
-może kanciki - nóż do kantów całą zimę spędził na zewnątrz - dobrze, że jest ze stali nierdzewnej
-przycięcie liściastych zrzucających liście na zimę - pęcherznice, berberysy, hortensje, tawuły, wierzby, derenie, itd.
-wycięcie resztek bylin, które zostały na zimę
-wycięcie miskantów, wyczesanie turzyc i innych traw
-podlanie żurawek Dursbanem
-nawożenie cebulowych
-obsadzenie donic bratkami lub prymulami
-zrobienie wianków wiosennych (muszę się zaopatrzyć w Tychach)

A w następne weekendy planuję:
-przy ciurkadełku pozbywam się żurawek - rozsadzam żółtą trawkę kupioną w Wojsławicach
-przesadzenie obwódek bukszpanowych na froncie i posadzenie carexów Ice Dance po całości
-przycięcie róż, lawend i perovski
-rozsadzenie (waham się jeszcze ) miskantów Morning Light by utworzyły ścianę przy schodach
-jednak wcześniej pomalowanie tynku, bo nieładnie już wygląda...(tu muszę Mamę powiadomić )
-rozsadzić turzyce Amazon Mist, by trafiły również do gazonów
-przesadzić brązowe trawy za obwódkę bukszpanową- w ich miejsce nie wiem co dać...
-nawożenie reszty roślin
-jeśli mnie natchnie (a na to liczę) to przesadzenie pęcherznic, berberysów i innych, by wreszcie jakoś wyglądały te rabaty na froncie)
-przerzucenie i wydobycie złota w postaci kompostu - plus umiejscowienie go na rabatach
-posadzenie do donic pacioreczników i dalii
-cięcie żywopłotów, obwódek i topiarów z roślin zimozielonych
-mycie domu i kostki myjką ciśnieniową
-posadzenie w salonie nowych roślin do donic, bo aktualne są bleeee... Wstyd mi za nie )
-uruchomienie ciuradełka

I pewnie jeszcze milion rzeczy o których zapomniałem... Do maja mi zejdzie
Jaśminowiec wonny - Philadelphus coronarius 12:45, 26 lut 2015

Do góry
Dzień dobry.

A podpowie ktoś kiedy przycinać Jaśminowca Wonnego?
Mam młody egzemplarz, sadzony w zeszłym roku. Jednak w dwóch różnych źródłach przeczytałam o różnych datach przycinania.
Za pierwszym razem przeczytałam, że w lipcu, zaraz po kwitnieniu.
A teraz przeczytałam, że "przy bezmroźnej pogodzie możemy rozpocząć cięcie krzewów kwitnących latem np. budleje, wajgele, jaśminowiec wonny, tawuły japońskie, hortensje bukietowe" - cytat z artykułu "Co robimy w ogrodzie w lutym" z Ogrodowiska.

Jak to w końcu jest?

Dziękuję za informację.
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 16:35, 25 lut 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
A masz je przeciez w środku miasta koło domu. Dlatego ja na swoim wydmuchowie ich niesadzę.
Fakt, przymrozki w nocy o tej porze są gorsze niż mróz w zimie.

Cięłaś już swoje hortensje? No i ciekawa jestem czy coś na parapecie posiałaś?

To fakt,że w mieście, ale tu też wiatr potrafi hulać. /nie wiem czemu ich nie okryłam, wrzosy miały lepiej, bo pod stroiszem siedziały.
Haniu, już ponad tydzień temu rzuciłam się z sekatorem na hortki, ale nie tylko. Podcięłam derenie, berberysy,kalikarpę, tawuły, w trzmielinach poucinałam te długie mało ulistnione pędy. Nawet lawendzie się dostało po grzywce.
Ogródek Iwony 05:35, 25 lut 2015

Do góry
Dzień dobry Iwonka plany porządkowe ambitne, wizytówka koniecznie
Ja wszystko co dotyczy mnie zapisuję w zeszyciku ogrodowym
Wczoraj obcięłam hortensje mają już tak duże pąki, żeby tylko nie było teraz mrozu.
Obcięłam też róże i berberysy. Dla róż pewnie za wcześnie.
Mam pytanie: kiedy obciąć trzmielinę, tawuły, budleję i śliwę wiśniową?
Dzisiaj kolejny pracowity ogrodowa dzień.
Zajrzyj do mojego wątku - zobacz jaki mam krzew bukszpanu, po naszemu gryczpanu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:26, 24 lut 2015

Do góry
Daria napisał(a)
ponawiam prosbe o opinie na temat tego zestawienia,
będę wdzieczna za odzew, zwłaszcza P. Danusi
tak wygląda to teraz, a chce posadzic od okna zaczynając cyprysiki groszkowe, rozplenice japonska i tawuły i berberys czerwony , jałowca pod tym drugim oknem chce zostawić

Absolutnie takie ilości nie wejdą, obrazek ostatni bardzo przekłamuje, co najwyżej wejdzie to

Tuje wyrównaj, drzewo podetnij bo leży prawie na rabacie, nic pod im nie urośnie. Ten "mój" cyprysik pod drzewem też nie wejdzie chyba (od tui) albo będzie miał cień.

Kołtuna ze ściany wywal, posadź ładne pnącze, nie takie nieporządne. I te kije wyrwij, po co one, tylko szpecą.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:55, 24 lut 2015

Do góry
ponawiam prosbe o opinie na temat tego zestawienia,
będę wdzieczna za odzew, zwłaszcza P. Danusi
tak wygląda to teraz, a chce posadzic od okna zaczynając cyprysiki groszkowe, rozplenice japonska i tawuły i berberys czerwony , jałowca pod tym drugim oknem chce zostawić

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 18:04, 24 lut 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Tak, o tego mi chodziło

To fajnie

Ok teraz foto z dziś było ciecie berberysa tawuły, czyszczenie kaskady z liści i bluszczu i wiązy i inne prace
I teraz aż ręce mi odpadają z tego cięcia wszystkiego

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:31, 24 lut 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
A ja z kolei polecam do twojego ogrodu tawuły japońskie, świetnie sprawdzą się na obwódki i pięknie rozjaśnią ogród.

Tutaj są opisane i pokazane w różnych zestawieniach:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1032-tawula-japonska-spirea-japonica

Dziękuję Karolu,
Też mi się podobają. Na pewno gdzieś je u siebie posadzę.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:29, 24 lut 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Ta białą plamę możesz urozmaicić nie iglakami, bo już masz ich dość dużo, po ścianie mogłabyś puścić bluszcza lub kokornaka, a najbardziej pasowałaby mi róża pnąca

Wrzosy to już najniższe piętro, a co pomiędzy jakieś krzewy, np. tawuły, derenie białe, hibiskusy, karaganę syberyjską, może pęcherznicę, kalinę, lilaki np. Krasawicę Moskwy lub np. Palibin jest fioletowy, ligustra żółtego na pniu, o berberysach już pisałyście i na bukszpany w kompozycji znalazłoby się miejsce.

Klon brilantisinium jest piękny wiosną, latem zielony, będzie się zlewał z thujami, dla koloru, biorąc pod uwagę nasadzenia w szpalerze, pasowałyby Ci klony po jego obu stronach np Priceton Gold.

Na trawniku brakuje mi Magnolii?

Dziękuję Ci Agatko za tyle cennych informacji. Wiele z tych nazw muszę sobie wygooglować na spokojnie po pracy. Wiem, że brakuje u mnie koloru Jakoś tą plamę muszę zasłonić. Chciałabym żeby zimą też jej nie było widać - bluszcz byłby fajny tylko, że tam przy ścianie jest przejście z kostki do drzwi w garażu... nie wiem jakby to rozwiązać.
Pomiędzy tym najniższym piętrem myślałam o wyższych i trochę niższych trawach i niskiej kosodrzewinie, może też berberysie. A czy pomiędzy te trawy można dać werbenę a na wiosnę krokusy i tulipany? I bardziej po prawo wrzosy i wrzośce ? Ożywiłabym zieleń kolorem fioletowym, bordowym i żółtym.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:41, 24 lut 2015

Do góry
A ja z kolei polecam do twojego ogrodu tawuły japońskie, świetnie sprawdzą się na obwódki i pięknie rozjaśnią ogród.

Tutaj są opisane i pokazane w różnych zestawieniach:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1032-tawula-japonska-spirea-japonica
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:32, 24 lut 2015

Do góry
Ta białą plamę możesz urozmaicić nie iglakami, bo już masz ich dość dużo, po ścianie mogłabyś puścić bluszcza lub kokornaka, a najbardziej pasowałaby mi róża pnąca

Wrzosy to już najniższe piętro, a co pomiędzy jakieś krzewy, np. tawuły, derenie białe, hibiskusy, karaganę syberyjską, może pęcherznicę, kalinę, lilaki np. Krasawicę Moskwy lub np. Palibin jest fioletowy, ligustra żółtego na pniu, o berberysach już pisałyście i na bukszpany w kompozycji znalazłoby się miejsce.

Klon brilantisinium jest piękny wiosną, latem zielony, będzie się zlewał z thujami, dla koloru, biorąc pod uwagę nasadzenia w szpalerze, pasowałyby Ci klony po jego obu stronach np Priceton Gold.

Na trawniku brakuje mi Magnolii?

Na Francuskiej 19:18, 23 lut 2015

Do góry
Magdalenka napisał(a)

Kochana, liści to nie widać na tych zdjęciach Na rabatach jeszcze nie sprzątałam, za wcześnie, choć ręce mnie swędzą Przycięłam jedynie większe byliny.
A co do rabaty- oczywiście poza trawą i lawendą jeszcze coś tam planuję. Hortensje, szałwie, ostróżki, derenie, tawuły, rozchodniki, rudbekie...wszystko chodzi mi po głowie. Pewna jestem póki co traw i lawendy
Jakiś projekt w głowie mam, na papierze też, ale nie skończony. Oby przyszedł w końcu marzec, to zabiorę się na dobre za ogródkową pracę
Pozdrawiam.

To ja chyba za bardzo się pospieszyłam. Ostatnio wszystko wyzbierałam z rabat, jedynie stroisz na wrzosach został.
Co do Twojej rabaty, to jak najbardziej hortensje i rozchodniki wśród traw. Super!
Życzę Ci szybkiego nadejścia wiosny
Na Francuskiej 18:58, 23 lut 2015

Do góry
Karolinek napisał(a)
Madziu, zaglądam i szukam wiosny...Pięknie wszystko wysprzątałaś, żadnego liścia nie można wypatrzyć Ja już sekator nowy wypróbowałam. W tamtym roku juz w połowie lutego cięłam lawendę i dała radę. Teraz do końca lutego wytrzymałam.
Jestem ciekawa, jaki masz pomysł na rabaty koło tarasu, czy rzeczywiście na samych trawach i lawendzie się powstrzymasz

Kochana, liści to nie widać na tych zdjęciach Na rabatach jeszcze nie sprzątałam, za wcześnie, choć ręce mnie swędzą Przycięłam jedynie większe byliny.
A co do rabaty- oczywiście poza trawą i lawendą jeszcze coś tam planuję. Hortensje, szałwie, ostróżki, derenie, tawuły, rozchodniki, rudbekie...wszystko chodzi mi po głowie. Pewna jestem póki co traw i lawendy
Jakiś projekt w głowie mam, na papierze też, ale nie skończony. Oby przyszedł w końcu marzec, to zabiorę się na dobre za ogródkową pracę
Pozdrawiam.
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 17:27, 23 lut 2015

Do góry
U mnie wiosna bardzo powoli się pokazuje, mam dużo cienia o tej porze roku.
Ale już tydzień temu sekator poszedł w ruch i podcięłam lawendę, derenie, tawuły japońskie, berberysy, kalikarpę i wszystkie hortensje bukietowe.
Dzięki nowemu sekatorowi tzw.żyrafie nasza zaniedbana wysoka 'Reneta' ma ładną przejrzystą koronę, na której dojrzałam ostatnio dziwnego wróbla. Ma jakaś narośl, był trochę osowiały, ale później wypatrzyłam go przy butelce ze słonecznikiem. Biedactwo

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:31, 22 lut 2015

Do góry
Dereń raczej w pobliże drzewa, pęcherznice są za duże na tę rabatę. Raczej berbrysy albo tawuły japońskie żółte, pęcherznica to taki "byk" ze powali wszystko na tej rabacie.

Drzewko bordowe? śliwa wiśniowa, śliwa dziecięca na pniu. Korona drzewka co najmniej 120 cm nad rabatką.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies