Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Działka prawie w Borach Tucholskich 20:11, 28 mar 2014

Do góry
turzyca -Carex morrowii 'Ice Dance przezimowała spoko

a wokół ciemiernika będzie wielka roszada -będzie , będzie się działo
Ogródek Agam 12:19, 28 mar 2014

Do góry
agam napisał(a)

Kupowałam w szkółce w Widełce pomiędzy Rzeszowem a Kolbuszową. Carexy mają bardzo ładne, wielkie sadzonki "Ice Dance" po 15zł. Miskanty jeszcze nie ruszyły, więc nie sprzedają. Czaję się na ambrowca bo mają, ale pani powiedziała żeby za dwa tygodnie pytać jak wszystko wypakują.

Byłam w tej szkółce i kupiła wiśnie Umbry trochę daleko, ale ceny mają fajne.

Też szukam ambrowca, jak zakupisz to zamieść fotkę. Może się skuszę i podjadę jak nic bliżej nie znajdę
Geometryczny ogród po ogrodowiskowemu 08:29, 28 mar 2014

Do góry
Wydaje mi się że trawy na bank przysłonią trzmieliny. Piękny ogród, super zadbane rh, lecę czytać dalej.
Aha wpadłam do Ciebie z Danusiowego wątku. Z tymi trawami to chyba nie ma się czego bać. Ja już zakupiłam "Ice dance", podzieliłam je i posadziłam .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:00, 27 mar 2014

Do góry
Danusiu mam pytanie. W centrum ogrodniczym pojawiły się już dorodne carexy, na pewno sprowadzone z zachodu - Evergold, Ice Dance, Frosted Curls. Myślisz, że można je bez obaw kupować i przetrzymać do połowy maja?
Opuchlaki 12:59, 27 mar 2014

Do góry
Wczoraj kupiłam w szkółce 4 carexy "Ice dance". W korzeniach jednej była larwa opuchlaka, pozostałe czyste. Przy sadzeniu wykopałam zaś pędraka. Różnica jest w wielkości i pędraki mają widoczne nóżki.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:31, 27 mar 2014

Do góry
Pola napisał(a)
Irenko, te cisy wyglądają pięknie co do gęstości nie wypowiadam się bo u mnie z przodu też posadzone z odstępami i widzę że rozrastają się na szerokość tylko im to wolno idzie, i tyż się zastanawiam czy nie dosadzić.... wczoraj przywieźli mi duże cisy ale było ciemńomjak skończyłam pracę i ich nie widziałam, eM dziś będzie sadził....jestem cała w nerwach jak to wyjdzie , fotki dopiero po sadzeniu

Pola, urosną, dopiero posadzone...
Będę patrzeć u ciebie, mój też sadził, dziś przerzuca i dzieli trawy..........jest jeden problem, byliny dopiero wyłażą i trzeba ciut poczekać aby wiedzieć, co na co zamienić?

cholewka, nie pamiętam, co gdzie sadziłam, teraz inaczej zrobię, będę rysować rabate i zapisywać
myślimy, co z nimi, gdzie? mam 6 kęp olbrzymich tej intensywnie niebieskiej kostrzewy i 5 wielkich kęp carex Ice Dance........naparstnice mus wyciągnąć i na miejsce inne, oj głowa mnie wczoraj od tego rozbolała
Ogródek Agam 08:55, 27 mar 2014

Do góry
agam napisał(a)

Kupowałam w szkółce w Widełce pomiędzy Rzeszowem a Kolbuszową. Carexy mają bardzo ładne, wielkie sadzonki "Ice Dance" po 15zł. Miskanty jeszcze nie ruszyły, więc nie sprzedają. Czaję się na ambrowca bo mają, ale pani powiedziała żeby za dwa tygodnie pytać jak wszystko wypakują.

lece na mapkę obczaić gdzie to a te robale to i mnie dopadły...obrzydliwe
Ogródek Agam 08:47, 27 mar 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
poczytuje , że pracowity dzień miałaś, a deszczu to faktycznie na razie nie zapowiadają turzyce kupowałaś w szkółce?, mają już w miarę ładne

Ogródek Agam 08:36, 27 mar 2014

Do góry
Tosia masz zupełną rację

Tusiala na pewno je doprowadzę

Wczoraj słoneczko do nas doszło i odwaliłam z eM kawał roboty. Dokończyliśmy wertykulację, eM wysypał 5 worów ziemi, dosiał trawę i posypał saletrą. Oczywiście wszystkiego brakło i dzisiaj mamy zamiar dokupić i skończyć. Teraz przydałby się deszcz, ale nie zapowiadają .

Kupiłam cztery wypasione turzyce "Ice Dance", podzieliłam na kilkanaście części i wsadziłam w miejsce gdzie rosną tulipany "Angelique". Trochę się nagimnastykowałam żeby nie uszkodzić tulipanów, ale się udało .

Przesadziłam dwie "Anabelki" o kilkadziesiąt cm (eM stukał się w czoło), przy okazji lawendę na bardziej słoneczne miejsce i wyrównałam żywopłocik z tui "Danica".

Pozdrawiam zaglądających
Ogród z lustrem 22:50, 26 mar 2014

Do góry
MarlenaBH napisał(a)

Prosze o pomoc bo mam watplwosci, jaki rodzaje traw sa w brzozowym zakatku, widze rozplenice japonska, a te rozczochrane z przodu, zielone z zoltym paskiem te najnizsze z przodu i pomiedzy rozplenicami wysokie? A pomiedzy trawami jest chyba berberys, wicie moze jaki?

Te rozczochrane to Stipa tenuissima, rosną tam chyba jeszcze carexy Ice Dance - a wysokie trawy to miskanty Morning Light
Pszczelarnia 14:45, 25 mar 2014

Do góry
Ewa ... tak dobrze żarło i masz ... to o mnie oczywiście ... czytam ... czytam ... nawet wiem jaki stół i co mnie barzo zdziwiło wiem gdzie ... z moim zmysłem orientacyjnym to sukces ... zatem powinnam być z siebie zadowolona ... taaak i byłam ...

byłam bo po 2 latach ogrodniczkowania duma rozpierała mi pierwś bo wiedziałam, że:
hosta to funkia ...
hortensja może być drzewiasta lub bukietowa
trawa wiele może mieć twarzy ...
ice dance to nie trawa (to ci dopiero bo wygląda) podobnie to małe czarne co jak tarantula wygląda a na ogrodowisku robi furrorę
wiedziałam też, że ogród może być formalny ...
że jest angielska różnorodność i bogactwo i skandynawski porządek i minimalizm
kilka razy rozpoznałam bezbłędnie dziewannę !!! ... nazwę ostróżkę ... poprawnie rozpoznam rozwar (haaa) ... i jeszcze kilka takich ... można się zachłysnąć z samozadowolenia ??? ... no można ... a tu wchodzi człowiek i czyta uwagi Alinki !!! ... sprostowanie Magnolii ... iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ... całe dobre o sobie mniemanie poooooooszło ...
i znów wiem, że nic nie wiem ... za to wciąż mi się to ogrodniczkowanie bardzo podoba ...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:44, 24 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

Bogusia, moje cisy będą cięte w murek, czyli na początek wyrównam górę, ale dopiero w sierpniu, chcę aby się zaaklimatyzowały, a potem wg potrzeb; swoje możesz połączyć np 2 sztuki i z nich ciachnąć stożek, aby sobie ułatwić zadanie, zrób może jakiś model do strzyżenia, albo na oko
nie bój się, tnij powolutku i wyjdzie, ale mnie odradzono cięcie po posadzeniu, więc się wstrzymuję
tu już część posadzona, przed cisami daję trawy, nie chcę nieustannie bawić się w poprawianie kancików, trawy zasłonią z jednej strony carexy Ice Dance, a z drugiej kostrzewa z czyśćem
a potem środek uporządkuję

Irenko czy nie za rzadko posadziłaś cisy? Roumiem, że ma być z nich niska obwodka? Posadziłabym je trochę gęściej i jednak od razu przycięła aby sie już w tym roku rozrastaly na boki.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:30, 24 mar 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Irenko chcę zapytać o cisy ,czy będziesz je formować?-może pisałaś ale nie doczytałam,
bo ja mam 2 wielkości twoich chciałabym w stożek ale nie wiem jak się do tego zabrać -może u ciebie bym coś podpatrzyłaPozdrawiam

Bogusia, moje cisy będą cięte w murek, czyli na początek wyrównam górę, ale dopiero w sierpniu, chcę aby się zaaklimatyzowały, a potem wg potrzeb; swoje możesz połączyć np 2 sztuki i z nich ciachnąć stożek, aby sobie ułatwić zadanie, zrób może jakiś model do strzyżenia, albo na oko
nie bój się, tnij powolutku i wyjdzie, ale mnie odradzono cięcie po posadzeniu, więc się wstrzymuję
tu już część posadzona, przed cisami daję trawy, nie chcę nieustannie bawić się w poprawianie kancików, trawy zasłonią z jednej strony carexy Ice Dance, a z drugiej kostrzewa z czyśćem
a potem środek uporządkuję

Ogródkowe perypetie:) 16:44, 18 mar 2014

Do góry
Jak masz już wysoką obwódkę to szkoda jej ciachać Wg mnie lawenda sobie poradzi, jeśli jest to miejsce słoneczne - bo tylko w takim miejscu urośnie.
Z mniej wymagających byłaby kocimiętka
http://www.pinterest.com/pin/333547916123054081/
Albo posadź w tej obwódce trawy typu stipy, turzyce Ice Dance, Amazon Mist i kilka szałwii omszonych - będzie wyglądać to leciutko, a jak szałwie nie będą kwitnąć - będą cieszyć trawy Ice Dance wyglądają tak - w tyom roku wyglądają jakby zimy nie było
http://www.pinterest.com/pin/333547916124135312/
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:55, 16 mar 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

Ta i ta będzie się nadawać - również Ice Dance będzie świetna

dzięki
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:51, 16 mar 2014

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Sebku , a która według ciebie z tych dwóch turzyc lepiej poradzi sobie w półcieniu ?

Ta i ta będzie się nadawać - również Ice Dance będzie świetna
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:54, 15 mar 2014

Do góry
Mi Marzenia nazwała to muminkowaniem i to zapewne przyjemniejsze niż oranie - kącik, jak ten hektar nazwałaś, z ice dance juz się świetnie prezentuje...czekam do wieczora na relację
ściskam
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:11, 15 mar 2014

Do góry
Ania ja mojej ice dance nikomu nie dam, bo uwielbiam i będę po całym ogrodzie rozsadzać . Po przekwitnięciu krokusów planuję zamienić jejmiejscem z runianką. Ten zakatek u ciebie będzie boski.
Miłego muminkowania
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:16, 15 mar 2014

Do góry
wieczorkiem pogadam z Wami..a teraz zmykam..
Znalazłam zastosowanie dla mojej Ice Dance.... która sie poniewierała od kilku lat w ogrodzie.. w zeszłym roku dzieliłam kępę i dawałam każdemu, kto chciał i kto nie chciał.... reszta sie została.. nie było chętnych.. wiec sadziłam w 100 miejscach.. i przesadzałam.... w końcu znalazłam im lokalizację... i dobrze, ze więcej nie chcieliście tej trawy.. Wrzosy nie chciały tu już ładnie kwitnąć, bo klony robią za dużo cienia.. jak zaczną rosnąc, przytnę je.... pasją tu jak złoto Będzie miodzio.. i kącik zrobi sie jaśniejszy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:52, 14 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Ale chlastasz Łukasz ale widać wielka potrzeba była, a co w zamian chyba się domyślam

Nie ma się co rozczulać No a potrzeba była jak widać, okropieństwo.
W zamian wiadomo co będzie, chociaż kilka zmian już wprowadziłem

Bogda napisał(a)
A co tam teraz będzie?masz plana?

Plan oczywiście jest i pokazywałem, ale z chęcia powtórze

Nie obróciłem zdjęcia, ale 'pijane' numerki widoczne
Lista roślin
Rośliny
1- kule bukszpanowe i niski żywopłocik.
2- Carex Evergold
3- Carex Ice Dance
4- obwódka z żurawek w odcieniach fioletu i druga część w odcieniach pomarańczu(głownie ze względu na dużą ilość odmian w tej kolorystyce wytrzymujących patelnie )
5- trzmielina emerald'n gold na pniu i dywanik, zastanawiam się czy nie dać więcej trzmielin na pniu, 2 lub 3.
6- Carex Frosted Curls
7- Carex prairie fire
8- rochodnik
9- liliowce
10- tuje
11- śliwa Nigra lub Pissardi

Plan troszke nieaktualny np, bukszpany w ćwiartce koła będą w takim układzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies