Kasiu, 'Fraise Melba' to przepiękna odmiana. Kwiatostany ma bardzo duże o zmieniającej się kolorystyce. Początkowo są limonkowe, potem śnieżno-białe, następnie malinowo-białe, różowe, ciemnoróżowe, purpurowe. Kochają stanowisko słoneczne. Tylko w pełnym słońcu doskonale przechodzą barwną metamorfozę. Mają BARDZO silne łodygi - po ulewie, a nawet huraganie trzymają pion.
Na pniu powinny wyglądać bosko. Będzie Pani zadowolona
Mam jedynie zdjęcia dwuletnich 'Fraise Melba" z przedogródka młodszej Córki i tylko z trzech faz kolorów. Zdjęcia nie obrazują ich rzeczywistego piękna i możliwości, bo to młode egzemplarze.
U siebie na rabatach mam pojedyncze sztuki, ale jakoś nigdy z bliska nie postawiłam ich przed oko obiektywu. W tym sezonie to zmienię
Ogórków też nie kupujemy ten ostatni zbiór chyba zaprawię
Te już się kiszą
I cały czas coś zaprawiam udało nam się trochę odstraszyć szpaki i mam zaprawioni i zamrożone wiśnie i czereśnie też udało się zerwać
Rysko, powojnik 'Kacper' ma okazałe kwiaty (ok. 20-25 cm. średnicy), ale nie są tak liczne, jak u innych odmian.
Bataty posadziłam do skrzyni dopiero po 20 maja. Doczytałam, że nie lubią spadku temperatury poniżej 15°C. Maj był stosunkowo zimny, zwłaszcza noce. Dlatego nie zdjęłam ze skrzyni foliaka (w tuneliku na przedwiośniu przechowuję sadzonki np. pora, selera, sałaty itp.).
Pomyślałam, że skoro bataty lubią ciepełko, to niech sobie początkowo rosną pod folią. Maj był chłodny, czerwiec też. Teraz, w lipcu są wysokie temperatury, ale nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów, żeby ta folia batatom się nie podobała, więc jej nie zdejmuję.
Od czasu do czasu je podlewam i nic więcej. Rosną sobie. Póki co, pędy zaczynają szczelnie pokrywać ziemię.
Czekałam już na zdjęcia z twojego ogrodu. Zawsze jakieś inspiracje znajdę. Teraz zwróciłam uwagę na te białe kwiatuszki - co to?
Cała reszta też mi się bardzo podoba.
Wczoraj było tak gorąco jak wróciłam że nie dało się kopać. Wzięłam się więc za pielenie bo nie widać gdzie jest miejsce żeby jeszcze coś posadzić, tak się zielsko rozpanoszyło.
W szale ścięłam bodziszka Raven do zera. Trochę późno pytać o radę czy to był dobry pomysł ale tak mnie już wnerwiał tym bałaganem
Tu po ścięciu pierwszej kępy. Widać z tyłu jakie krzaczory utworzył.
Jak z nim postępujecie? Tniecie tylko kwiaty?
Tyle zielska z trzech sadzonek. Metrowe baty kwiatostanowe
Po wycięciu "odnalazły się" brunnery i paprocie
Może trochę teraz łyso
Kupiłam właśnie ta odmianę na pniu ale jeszcze kwiatków nie widać
Co o niej możesz powiedzieć ? Masz fotki kwiatów późniejszych ?
U mnie hortki ogólnie bardziej w tyle
Izka już widziała, ale jeszcze raz dzięki Jej za inspirację
Serio są wygodne, co mnie nieodmiennie dziwi I, co dla mnie najważniejsze, stoją i stać będą, nie będzie nerwa, że deszcz pada i trzeba zwijać i się motać. I lekkie są, więc mogę przestawiać jak chcę żeby nie siedzieć na słońcu
Zadowolona jestem baaardzo
Pewnie bym teraz na sofce jeszcze siedziała, ale u mnie festyn od paru godzin. Jakieś trzy razy na godzinę "Miłość w zakopanem" leci, no nie dałam rady Stopery i laptop w domu, a to i tak mało