Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Kordina 00:26, 26 lut 2024

Asiu, ale się zdziwiłam, jak zobaczyłam u Ciebie moje 2 stare książki, ale co one robią u Ciebie na strychu??
olciamanolcia 07:25, 26 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)

Ta Edith Dudszus nie ma wcale wysokiej kępy, tylko kwiatostany sięgają 100cm, liście mają w opisach 40cm.
Można też w sumie trochę pomiksować… tylko, żeby kołtun nie wyszedł.
Hmm no i w sumie mogłabym dodać też Munstead Wood, ale ją chciałam w jakimś półcieniu, bo wtedy ten kolor ma inny.

Moje MW rosną w lekkim półcieniu i nie wiem jaki kolor ma w słońcu bo nie mam porównania

Rojodziejowa 18:37, 26 lut 2024

Kordina napisał(a)
Asiu, ale się zdziwiłam, jak zobaczyłam u Ciebie moje 2 stare książki, ale co one robią u Ciebie na strychu??

Jakiś teleport?
Rojodziejowa 18:38, 26 lut 2024

olciamanolcia napisał(a)

Moje MW rosną w lekkim półcieniu i nie wiem jaki kolor ma w słońcu bo nie mam porównania

U mnie by miały patelnię między tymi patelniami

Jeszcze mam dwie białe, które zastanawiałam się, gdzie dać, więc może akurat tam się wpasują.
antracyt 18:38, 26 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Przerwa w rozkminkach.

Nie pochwaliłam się Wam, co znalazłam na strychu prze przeszukiwaniu książek. Przeglądam i się zachwycam!

Ta mi się szczególnie podoba!
Rojodziejowa 18:45, 26 lut 2024

Wszystkie ilustracje pochodzą z jednej
antracyt 19:06, 26 lut 2024

Te kolorowe też?
Rojodziejowa 19:24, 26 lut 2024

Tak

Te czarnobiałe są w części „wiadomości ogólne” i pokazałam wszystkie ilustracje z tej części. Druga jest znacznie obszerniejsza - 89 ilustracji z opisami
sylwia_slomc... 19:51, 26 lut 2024

Rojodziejowa napisał(a)
Sprzątając dziś moją rabatę z cygańskimi patelniami przypomniałam sobie, że mam ją przecież poszerzać i ztetrisować... Czekają 2 zadołowane róże Svornost (polyantha, Jan Boehm 1935) w kolorze fuksji (foty1, foty2)

Dla przypomnienia miejsce zbrodni:

Przewaga różu i bieli. Stipa w tym momencie jest w kiepskim stanie. Chciałabym tam dodać jeszcze inną trawę. Macie pomysł?
Są tam ginące w tym wszystkim hortki Magical Mont Blanc 'Kolmamon', które giną. Nie chcą za bardzo tam rosnąć, więc bym je stamtąd wytargała i przeniosła gdzie indziej.

A rabatę bym wycięła mniej więcej tak:

Dobry pomysł z powiększeniem tej rabaty Molinie są śliczne
Gruszka_na_w... 21:31, 26 lut 2024

Zachwyciło mnie to miejsce zbrodni. Świetnie wygląda. Poszerzenie dobrze mu zrobi. Molinie to dobry trop. One mnie zachwyciły w ogrodzie Oli.
Pomysł z odsunięciem zadaszenia tarasu to dobry kierunek. W wizualizacji nic nie zgrzyta. Proporcje są dobre.

Kiedy człowiek żyje na tym łez padole odpowiednio długo, to coraz częściej dochodzi do sytuacji, że ma się wrażenie "życia w kalejdoskopie". Wszystko już było. Tak jest z modą, architekturą, wnętrzami. Z wyborem roślin do ogrodu też. Kto by pomyślał 10 lat temu, że forumowe ogrodniczki będą masowo sadzić mieczyki, dalie i wysiewać jednoroczne kwiatuszki.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies