Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 09:24, 25 lut 2024

Napia napisał(a)
Piękne rododendrony ? Jaka to odmiana ? Calsap? Aż świecą na tle zielonych liści

Pogoda i u mnie była dzisiaj świetna i lazurowe niebo, które tak cieszy Tyle udało się zrobić, a tak naprawdę to dopiero początek ogrodowych działań. Mam nadzieję, że nastąpiło pogodowe przełamanie i teraz nie czekają nas już nieustanne deszcze, czego nam wszystkim życzę

To Gardendirector Rieder. Marketowy zakup. Miały być po prostu białe. Dzisiaj nieco żałuję, że sadziłam je przed lektura wątku Bogdzi. Można by wybrać piękniejszą odmianę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 18:06, 25 lut 2024

Świetnie wyglądają te rodki z runianką w nogach!
Napia 19:30, 25 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To Gardendirector Rieder. Marketowy zakup. Miały być po prostu białe. Dzisiaj nieco żałuję, że sadziłam je przed lektura wątku Bogdzi. Można by wybrać piękniejszą odmianę.

Są piękne
Gruszka_na_w... 19:46, 25 lut 2024

Napia napisał(a)

Są piękne

Szczęście nowicjuszki!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:48, 25 lut 2024

Judith napisał(a)
Świetnie wyglądają te rodki z runianką w nogach!

Dobry, bezobsługowy zestaw. W tym miejscu sprawdza się znakomicie. Na takiej podwyższonej rabacie od północy niewiele roślin dałoby radę.

Gruszka_na_w... 20:04, 25 lut 2024

Dzisiaj, każdy kto mógł wyruszył pewnie na łono natury. Poranek był zimny (na termometrze w okolicach zera), ale z każdą godzina robiło się cieplej.
Pierwszy raz krokusy miały szanse się otworzyć. Przebiśniegi też rozchyliły wreszcie płatki.

W zeszłym sezonie, pod koniec kwitnienia dzieliłam kępki przebiśniegów i sadziłam w kolejnych miejscach. Kępki bardzo ładnie poprzyrastały. W tym sezonie też tak zrobię.

Gruszka_na_w... 20:11, 25 lut 2024

U Patrycji padło pytanie, czy to normalne, że ciemierniki Niger zmieniają kolor na zielony?
Część moich zmienia na zielony, ale niektóre różowieją.

Na niektórych kwiatkach tworzą się już pojemniczki na nasionka.

Kiedy patrzę na niektóre rośliny, to trudno mi uwierzyć, że wciąż mamy luty.

piwonie

serduszka okazałe

Gruszka_na_w... 20:24, 25 lut 2024

Stosik materiału do zrębkowania po dzisiejszym dniu znacznie przytył. To znak, że pracowicie spędziłam popołudnie.

Porządki rozpoczęłam od boku drewutni. Posadziłam przy niej dwie róże pnące, a w ich stópkach trzmielinę Galiety. Róże nie kwitną tam jakoś spektakularnie, ale w stosunku do nich nie mam jakiś wielkich oczekiwań. Problematyczna okazała się trzmielina. Wspięła się na dach drewutni, jej gałęzie główne nabrały masy i zaczęły rozpychać (dewastować) konstrukcję bocznej kratki, a gałązki leżące na daszku zaczęły w niego wrastać. Pocięłam dziada na kawałki i usunęłam. Za pomocników miałam sekator na wysięgniku, sekator dwuręczny i mały sekatorek.

Potem zajęłam się odmładzaniem krzewów na długiej prostej i wzruszaniem ziemi. Liści nie zbierałam. Przemieszałam je z górną warstwą ziemi. Szybko się rozłożą. Z porządkami dotarłam do połowy tarasu.
Nieco przejaśniało.

W nadchodzącym tygodniu opady zapowiadają tylko w środę. Mam nadzieję, że znacznie przyspieszy to tempo prac.
Mam nadzieję, że u Was też prace posunęły się do przodu.
Pszczelarnia 20:44, 25 lut 2024

Zdecydowana z Ciebie ogrodniczka, rach ciach i do przodu. Posiałam seler, to już coś!
Pszczelarnia 20:55, 25 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W zeszłym sezonie, pod koniec kwitnienia dzieliłam kępki przebiśniegów i sadziłam w kolejnych miejscach. Kępki bardzo ładnie poprzyrastały. W tym sezonie też tak zrobię.

Te cudowne cudowności mają prawie żółte czapeczki! 30 Eur sztuka!