Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z uśmiechem 19:50, 15 sie 2019

Do góry
jolanka napisał(a)

U mnie rośnie zaraz przy brzozach. Dałam mu tylko więcej rurek nawadniających wokół pnia.
Przecież musisz i tak trochę odsunąć od tych pijusow bo małe to nie będzie
Hmm i brzozy i świerki i ambrowiec - wszystko lubi wodę

tam jest super ziemia, lekki dolek i zawsze mokro, nawet jak susza byla to pod warstwa kory i sciólki wilgotno. Mogą pic do woli
Ogród z uśmiechem 19:23, 15 sie 2019

Do góry
TAR napisał(a)

to super kupilam podobnej wielkosci. mam dla niego kilka miejscowek i troche sie teraz zastanawiam czy jemu byłoby dobrze z brzozami i swierkami czy nie po drodze? i taka miejscowke odpuscic. Ale miejsce słoneczne i ziemia akurat.

U mnie rośnie zaraz przy brzozach. Dałam mu tylko więcej rurek nawadniających wokół pnia.
Przecież musisz i tak trochę odsunąć od tych pijusow bo małe to nie będzie
Hmm i brzozy i świerki i ambrowiec - wszystko lubi wodę
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 08:19, 15 sie 2019

Do góry
Dodaje zdjecia po przeniesieniu do tego wątku.

Szanowni forumowicze,

Od jakiegoś czasu moje 2 brzozy (jak na zdjęciach) zaczęły gubić liście, które wcześniej żółkną i usychają. Są posadzone w donicach z posianą trawą aby utrzymać wilgoć. W podstawkach nie widać stojącej wody. A trawą wygląda dorodnie. Stąd nie wiem co mogło zaszkodzić: przelane, przesuszone, może jakiś pasożyt. Proszę o pomoc.

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 21:21, 14 sie 2019

Do góry
Luma napisał(a)
Szanowni forumowicze,

Od jakiegoś czasu moje 2 brzozy (jak na zdjęciach) zaczęły gubić liście, które wcześniej żółkną i usychają. Są posadzone w donicach z posianą trawą aby utrzymać wilgoć. W podstawkach nie widać stojącej wody. A trawą wygląda dorodnie. Stąd nie wiem co mogło zaszkodzić: przelane, przesuszone, może jakiś pasożyt. Proszę o pomoc.

Niekoniecznie, suche powietrze i późne lato mogło spowodować żółknięcie.
Brzoza - żółkną i opadają liście. zamkn 17:55, 14 sie 2019

Do góry
Szanowni forumowicze,

W samym słońcu 16:58, 14 sie 2019

Do góry
Megi, jeśli rabata ma 1,5 do płotu (dobrze rozumiem?) to ty możesz albo tuje posadzić albo coś innego. Oba elementy na raz nie wejdą chyba, że w formie wyrw/przerywników w żywopłocie lub z założeniem, że tuje będą cięte pod miejscem szczepienia drzew. Czy ty ew. mogłabyś zdjęcie zrobić tej części do obsadzenia czyli rabaty nr 3? Brzozy nawet fastigiaty są po czasie też dużo szersze i z tym ich cięciem to może być problem - fastigiata dorasta do 4 m szerokości - zerknij na katalog ZSzP - TU
tą tr4zeba by było na innych serwisach sprawdzić
http://www.e-katalogroslin.pl/plants/10066,brzoza-brodawkowata-fastigiata-joes-jolep1_betula-pendula-fastigiata-joes-jolep1
W samym słońcu 16:50, 14 sie 2019

Do góry
O, o brzozach fastigiata też chętnie poczytam .

Megi, to mogłoby fajnie wyglądać, na rabatach III i IV graby a na rabacie I brzozy, niekoniecznie fastigiaty.
W samym słońcu 16:46, 14 sie 2019

Do góry
Iwonka, dziękuję Ci dużo mi to rozjaśniło.

Dziewczyny, a brzozy- są.tez fastigata- na zdjęciach wyglądają bardzo fajnie- ma któraś z Was? Jak wysokie rosną, system korzeniowy mają płytki czy głęboko raczej?
W samym słońcu 09:50, 14 sie 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
drzewa na rabacie 2 i 3 super, wersja Kasi z jednym placzacym też fajna. Decyzja twoja czy chcesz trochę przyslonic ogród umbrami czy nie.
A na 1 rabacie dałabym jeszcze czwartą tuje danica na końcu tam gdzie cyfra 9 i za wszystkimi kulkami drzewa. Wychodzą 3 sztuki i sadzone w takim układzie jaki tworzy stara brzoza z danica. Posadzilabym brzozy.
Tajemniczy Ogród 19:51, 13 sie 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

No właśnie, wczoraj M. westchnął, że tylko strumienia Mu brak. Widać, że nie tylko Mu
Z moich obserwacji wynika, że większych pijaków od brzóz chyba jednak nie ma

eee no strumien to mozna przeciez dorobic albo chociaz oczko z kaskadka z kolei ja mam wrazenie, ze najwiekszym pijakiem w moim ogrodzie zawsze były wierzby, pelno ich tu na żuławach, praktycznie w rowach rosna. a brzozy w borach to glownie na piachach
PROJEKTOWANIE OGRODÓW 11:49, 13 sie 2019

Do góry
Danusiu, mam ogromną prośbę abyś zerknęła do mojego ogrodu czy idę w dobrym kierunku i nie przesadziłam z symetriąNiektóre rośliny mam sadzone parzyście, po fakcie doczytałam, czy to jest ok? Lubię taki ład i porządek i tym się kierowałam. Mnóstwo godzin spędziłam na Ogrodowisku, rysowałam i sadziłam. Mam jedną stronę w całości do zaprojektowania i nie wiem co tam posadzić. Czy mogłabyś coś podpowiedzieć. Rabata ma 0,7 m x 22m - jest wąska ale nie ma tam za wiele miejsca od domu. Do 11.00 słońce świeci jak na zdjęciu, później jest ono na rabacie aż do popołudnia. Mam u siebie brzozy, orzecha, cisy, tuje żywotniki: szmaragdy, danica i aurea nana oraz trawy, wrzosy, świerki, lawendę, hortensje, katalpy - wiem, że ich nie sadzisz ale pryskam, przycinam i jest ok Jest sporo trawnika ale go lubię...

Pozostałe części wyglądają jak poniżej:

Z tyłu mam jeszcze miejce na jakieś drzewka może czerwone, miejsca sporo i rabatę można poszerzyć.
Tajemniczy Ogród 22:24, 12 sie 2019

Do góry
TAR napisał(a)

Przemysl to dobrze, ja po czasie dzis zaluje, ze zamiast robic sukcesywnie rabate po rabacie najpierw nasadzilam duzych a teraz po 2-3 sezonach wysadzam i przesadzam czasem o ledwo pol metra. No i te korzenie, po 3 latach graby, swierki, brzozy, sosny wypuscily takie korzenie maszkarony, ze teraz zeby cos posadzic to dziabie miedzy nimi.

Nie, nie Tarciu, jesli coś posadzę, to tylko po głębokim namyśle i konsultacjach, i po zrobieniu całościowego planu - nienawidzę przesadzania Ale pewnych nasadzeń już teraz jestem pewna.
Tajemniczy Ogród 21:07, 12 sie 2019

Do góry
TAR napisał(a)

Przemysl to dobrze, ja po czasie dzis zaluje, ze zamiast robic sukcesywnie rabate po rabacie najpierw nasadzilam duzych a teraz po 2-3 sezonach wysadzam i przesadzam czasem o ledwo pol metra. No i te korzenie, po 3 latach graby, swierki, brzozy, sosny wypuscily takie korzenie maszkarony, ze teraz zeby cos posadzic to dziabie miedzy nimi.

O widzisz! Ja też zamierzam jesienią, o ile się wyrobię, posadzić na nowej działce drzewa. I to co napisałaś skłoniło mnie do szybkich przemyśleń. I wychodzi mi, że jeśli już, to posadzę tylko tam gdzie jestem na 100% pewna, że mają być czyli w charakterze przesłon. Reszta później, jak już będę tworzyć rabaty .
Tajemniczy Ogród 19:13, 12 sie 2019

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Myślę o ewentualnym sadzeniu jesienią tylko jakiś większych choinek czy drzewek. I o ogólnym planie, co gdzie i jak

Ogród do odnowy 10:56, 12 sie 2019

Do góry
super żaba i wiewiora tez. no i gord oczywista

u mnie grujeczniki wciaz ładne za to brzozy zółkna na potęge, za duzo wilgoci, zagrzybione. to samo rozplenice zaczynaja rdze łapac. jak sie wykuruje to zrobie cały baniak na grzyba i psikne wszystko jak leci. judaszek po ostatnich opadach wyglada tragicznie, jakby wertycylioze zaczal lapac. niby ma piach i drenaż ale blisko rynny i jak zalewa to kilka godzin tam woda stoi. Ale nie mam dla niego lepszego miejsca a boje sie wykopac. Ma 3 lata i bryle korzeniową wielka, szkoda go stracic. Mus pomyslec co robic.
Tajemniczy Ogród 19:55, 11 sie 2019

Do góry
TAR napisał(a)

u siebie mam tez ten sam problem, teraz trudno mi nadrobic nie dewastujac calosci.

Tar, no co Ty, U Ciebie mnóstwo drzewek, iglaków, za chwilę wszystko podskoczy, a u mnie brzozy i byliny Mus to zmienić
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:23, 11 sie 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Drzewa - jeśli podoba Ci się u mnie - to ogranicz do max 2-3 gatunków i powtarzaj.
Ja mam tylko graby i brzozy.
Obecnie szukam drzewa na taras (takiego co będzie z tarasu wyrastać...) i zastanawiam się, na ile doorenbos będzie mi śmieciła

A co do tworzenia ogrodu, to po prostu zgapiaj i bezczelnie zrzynaj... To najlepsza metoda na piękny ogród i na zadowolenie własne przede wszystkim

Niby wiem, zeby z ilością odmian nie przesadzać, ale chyba coś mi się w głowie kiełkowała mi myśl o większej liczbie

Mam 1 zwyczajna brzoze i te umbry posadzę przynajmniej po jednej stronie. Mam też taka rabatę co jest w trakcie przygotowywania i może tam graby fastigata ( które by ciąć trzeba było jak u Polinki bo tam druty są to wzrost musi być ograniczany) bym posadzila- tylko nie wiem czy odgradzać się od sąsiadów żywopłotem. Rabata ma jakieś 3 m szerokości i przed nią rosną borówki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:05, 11 sie 2019

Do góry
Kasia, choć! Wrzuciłam Ci te brzozy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies