Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Zainspirujcie mnie prosze :) 11:09, 22 mar 2018

Do góry
"Brakuje mu otulenia w roślinność, która będzie wylewała się zewsząd." Z ust mi to Pani wyjęła!!! Tylko od czego zacząć!? Co posadzić?
Okna i drzwi balkonowe są z lewej strony, pod zadaszeniem. Kilka donic w sezonie od wiosny do jesieni stoi w głębi tarasu, w rogu z prawej strony. Jest tam m.in.drzewko oliwne, róża, lawenda, szałwia - jak jakaś roślina nie przetrwa zimy, to kupuję zazwyczaj jakieś sezonowe kwiaty, zależnie od tego, co akurat znajdę w sklepie. A z lewej strony domu jest niewielka rabata z różą pnącą, winogronem, są tulipany, krokusy, hortensja, budleja. Z kolei za tymi dwoma przęsłami mam kilka krzaczków malin, pożeczkę i winogron, który myślałam, że już z niego nic nie będzię, ale w zeszłym roku odżył i piął się po płocie jak szalony!
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:35, 21 mar 2018

Do góry
Jeśli już o skarpie mowa to ja myślałam o stipie i w niej "utopione" jakieś byliny typu szałwia jezowki... Z drugiej strony czytałam że stipa bardzo się rozsiewa. Co myślicie? Nadaje się na takie obsadzenia? Gosiu mnie też zależy na efekcie jak najbardziej zbliżonym do naturalnego. Wydaje mi się że plamami będzie lepiej.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:35, 21 mar 2018

Do góry
Jeśli już o skarpie mowa to ja myślałam o stipie i w niej "utopione" jakieś byliny typu szałwia jezowki... Z drugiej strony czytałam że stipa bardzo się rozsiewa. Co myślicie? Nadaje die ma takie obsadzenia? Gosiunie też zależy na efekcie jak najbardziej zbliżonym do naturalnego. Wydaje mi się że plamami będzie lepiej.
Ogrodowe szaleństwo ... 15:43, 21 mar 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Elu droga, siewki mają za mało światła i pewnie proporcje światła (mało) w stosunku do temperatury są zaburzone (za ciepło). W wypadku gdy jest światła za mało, siewki powinny mieć nieco chłodniej, wtedy wolniej rosną i się tak nie wyciągają.
Inna sprawa, że po co chabry, szałwia trójbarwna czy ostróżki jednoroczne siać w domu, to typowe rośliny prosto do gruntu. Maczek kalifornijski też powinien iść do gruntu, bo on nie znosi przesadzania.

Gosiu, dziękuję że zajrzałaś. Masz rację, moje rośliny mają za mało światła. Przestawiłam je na parapet tylko że to już chyba za późno. Na tym parapecie też nie ma dla nich raju, bo co z tego ze mają światło, ale tam często otwieramy okno i temperatura wtedy waha się. Moze poszalałam z nasionami które mogę siać do gruntu, ale na szczęście zostało mi trochę nasion, więc wysieję je na działce.
Za drzwiami do ogrodu... 19:35, 20 mar 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Basiu, po lewej to szałwia a po prawej begonie-takie z tych najmniejszych.

Robią taką ładną plamę na tle zieleni.
Za drzwiami do ogrodu... 19:32, 20 mar 2018

Do góry
marba napisał(a)
Aniu, a ta czerwona roślinka za żurawkami to co to takiego? Bo nie mogę rozpoznać.

Basiu, po lewej to szałwia a po prawej begonie-takie z tych najmniejszych.
Ogród sensoryczny 18:41, 20 mar 2018

Do góry
Dodaję

Lista roślin ważnych:

szczypiorek, mięta, monarda, bazylia, oregano, paprocie, perowskia, szałwia, rozchodnik, czyściec wełnisty, dąbrówka rozłogowa, tojeść rozesłana, konwalnik, tymianek, trawy ozdobne miękkie w dotyku jak: tatarak, trzcinnik, następnie koniecznie lawenda, rozmaryn, truskawki, poziomki, borówki

Przy fontannie może być czyściec wełnisty, Imperata cylindrica Red Baron dla kontrastu, może szałwia Caradonna, albo obwódka z lawendy.
Wielka prośba o pomysł na zagospodarowanie takiej rabatki. 15:05, 20 mar 2018

Do góry

1 hortensje bukietowe
2 kreski z cisa gęsto posadzonego (ekran formowany)
3 drzewa kuliste na wysokich pniach powyżej płotu, jednakowe
4 wijący się żywopłocik z bukszpanu
5 jakiś Carex zielony
6 miskanty Variegatus
7 lawenda lub kocimiętka lub szałwia Caradonna w zal od słońca
8 może Imperata albo berberyski np. Bagatelle
9 ścieżka do śmietnika
10 drzewo kwitnące , dość okazałe aby zasłoniło śmietnik, pod nim berberysy kuliste Bagatelle lub żurawki
11 pnącza na mur
12 pnącza na mur (bluszcz - Hedera)

Przy wejściu od śmietnika to zielone może być hortensją.
Kamyki okrągłe granitowe, a za bukszpanem kamyki/grys czarny bazaltowy.
Ogrodowe szaleństwo ... 18:25, 19 mar 2018

Do góry
Elu droga, siewki mają za mało światła i pewnie proporcje światła (mało) w stosunku do temperatury są zaburzone (za ciepło). W wypadku gdy jest światła za mało, siewki powinny mieć nieco chłodniej, wtedy wolniej rosną i się tak nie wyciągają.
Inna sprawa, że po co chabry, szałwia trójbarwna czy ostróżki jednoroczne siać w domu, to typowe rośliny prosto do gruntu. Maczek kalifornijski też powinien iść do gruntu, bo on nie znosi przesadzania.
Blaski i cienie nowego życia 13:14, 19 mar 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jaka to dokładnie szałwia?

To jest szałwia trójkolorowa. Ale zamówioną miałam u sąsiadki nasiona samej fioletowej.
Jest taka po 6 dniach

Blaski i cienie nowego życia 13:01, 19 mar 2018

Do góry
Jaka to dokładnie szałwia?
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 12:40, 19 mar 2018

Do góry
anbu napisał(a)

Jeżówki, szałwia, przetaczniki, hosty od północnej strony, zaczynają mi się podobać piwonie itp..

Pamietam jak miało kfiotków nie być...Nooo nie mozna nie miec kfiotów !!!
Zestaw super, pomyśl o jarzmiance,i lirope...
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 12:16, 19 mar 2018

Do góry
Izabela36 napisał(a)

Aniu a ty na jakie byliny polujesz?

Jeżówki, szałwia, przetaczniki, hosty od północnej strony, zaczynają mi się podobać piwonie itp..
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:29, 19 mar 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

ślicznie będzie szałwia nie bardzo bo zaraz obok będzie kocimiętka pomiędzy kulkami z ML . Ale coś wybiorę dzięki

Dzięki, mam nadzieję

Aha, to możesz coś posadzić z tych roślin co ja albo coś wymyślisz jeszcze
Małymi krokami-Ogród Wioli 09:16, 19 mar 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Danusia dosadzała pomiędzy cyprysiki brązowe trawki, a mozesz też posadzić pomiedzy np. Szalwię omszoną fioletową.

Ja planuję przed dereniami kolejno... liatry fioletowe i jezowki Raspberry truffle, red baron , kule z bukszpanu i hakonechloa Aureola... a wiosną będą tulipany

ślicznie będzie szałwia nie bardzo bo zaraz obok będzie kocimiętka pomiędzy kulkami z ML . Ale coś wybiorę dzięki
Z ogródka na wsi 22:45, 18 mar 2018

Do góry
U mnie jest jeszcze szałwia "Merleau Rose".
Zakątek z fioletową ławeczką 21:35, 18 mar 2018

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Akurat mam rozpiskę tych szałwii co wtedy kupiłyśmy.Ta różowa niska szałwia to szałwia omszona 'Compact Bright Rose'. Wyręczyłam Cię

U mnie jeszcze rośnie szałwia różowa niska:"salvia superba Merleau Rose"
Kwiaty we włosach 21:26, 18 mar 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Ta szałwia od Ciebie,
Radziu u mnie w ogóle ona nie kwitła,
a róża to ta Balerina u Grazi

Hej, o jakiej Grazi jest mowa? bo nie kumam
Kwiaty we włosach 20:47, 18 mar 2018

Do góry
Ta szałwia od Ciebie,
Radziu u mnie w ogóle ona nie kwitła,
a róża to ta Balerina u Grazi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies