Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 10:44, 11 maj 2018

Nie ma rady, trzeba wdrożyć jakiś program optymalizacyjny

Co zostawić, co rozmnożyć?

Trzeba jakieś wytyczne przyjąć, bo inaczej się nie ogarnę.

Chciałabym rabatę bogatą, wylewającą się, w tym stylu:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859169461/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859841426/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859337506/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063862996196/

Ta rabata też ładna, ale rośliny "zbyt porządnie" rosną, zbyt blokowe te nasadzenia, wolę jednak lekko wymieszane.

Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że wszystkie te rabaty, w przeciwieństwie do mojej, są duże.

I warto też pamiętać, że wszystkie te zdjęcia są z późnego lata, kiedy rabaty mają swój szczyt świetności. Wczesnym majem też na pewno nie wyglądają tak pięknie. Ta rabata też w sierpniu wygląda... nie mówię że świetnie, ale lepiej:

DorKa 10:52, 11 maj 2018

jaki cudny trawniczek
Zana 11:03, 11 maj 2018

makadamia napisał(a)

Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że wszystkie te rabaty, w przeciwieństwie do mojej, są duże.

Otóż to!! Sama sobie odpowiedziałaś
I masz rację, te rabaty w maju zapewne wyglądają sabo, a raczej na pewno słabo.

Anda 11:08, 11 maj 2018

Zana napisał(a)

Otóż to!! Sama sobie odpowiedziałaś
I masz rację, te rabaty w maju zapewne wyglądają sabo, a raczej na pewno słabo.

Niekoniecznie, w maju niektore dzwonki sa juz dosc wysokie, trawy rowniez, zurawki tez, bodziszki tez Zalezy, co na tej rabacie bedzie roslo.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Zana 11:13, 11 maj 2018

Anda napisał(a)

Niekoniecznie, w maju niektore dzwonki sa juz dosc wysokie, trawy rowniez, zurawki tez, bodziszki tez Zalezy, co na tej rabacie bedzie roslo.

Ewuś oczywiście masz rację, chodzi mi bardziej o to, żeby to wszystko w maju nie tworzyło wyłącznie "masy zielonej", a jeżeli już to atrakcyjną masę zieloną.
Makusia 11:21, 11 maj 2018

makadamia napisał(a)

JEST!!!!! JEST!!!!!! ISTNIEJE!!!!!!
Anda 11:29, 11 maj 2018

Zana napisał(a)

Ewuś oczywiście masz rację, chodzi mi bardziej o to, żeby to wszystko w maju nie tworzyło wyłącznie "masy zielonej", a jeżeli już to atrakcyjną masę zieloną.

Atrakcyjna masa zielona Asia zawsze pisze o fakturach

Ta masa zielona to wcale nie takie proste. U mnie czosnki glowkowate opanowaly srodek jednej rabaty i mam duzy problem. Wszedzie szczypior, wszedzie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eVka 11:34, 11 maj 2018

Wiesz, że nie doradzę, bo się nie znam zupełnie, ja bym mocno ograniczyła liczbę gatunków, ale ja symetryczna-minimalistyczna jestem
Catalinasdiary 11:52, 11 maj 2018

Jak doczytałam co Ty tam masz to pobiłaś nawet mnie ilością ;p
może takie trójkątami grupowanie?
makadamia napisał(a)

Widzę, że mój balkon szczególnie Ci zapadł w serce, bo napisałam o nim JEDEN post w zeszłym roku, a Ty go do tej pory wspominasz

Piwonie są chyba dość tolerancyjne, ale czy wolą więcej słońca czy mniej to Ci nie powiem. Chyba więcej, bo choć w półcieniu mi kwitła, to niezbyt obficie. Po lepsze informacje lepiej iść do dziewczyn, które mają z nimi więcej doświadczenia.

A z roślinami, to powiem Ci tak:

Na przodzie od lewej rośnie
- rogownica - ona uwielbia nasze tutejsze piaski, więc chyba zostanie
- kostrzewa sina - nad nią się zastanawiam, bo jeszcze w zeszłym roku była ładną kuleczką, a teraz już nie jest; jak mi się uda ją odmłodzić, to zostanie;
- przetacznik heideking (o ile dobrze pamiętam) - niziutka odmiana, fajna na przód rabaty, chcę go rozmnożyć;
- przy buksach jest kępka bylicy schmidta - miałam się jej pozbyć w ramach "odchudzania rabaty" ale to taka fajna kępka że nie mam sumienia
- za buksami, w samym roku znowu przetacznik - więcej go chcę dawać przy buksach, bo nie ma ryzyka, że ich będzie dotykał

drugi rząd, znowu od lewej:
- z samego końca widać żurawkę krwistą - ładnie trzyma liście w zimie, ale z kwitnienia nie jestem zadowolona
- szałwie
- lawenda - sama nie wiem, nie lubię jej jakoś nadzwyczajnie, ale szkoda mi zrezygnować z rośliny która tak długo kwitnie;
- mikołajek blue hobbit - jeszcze mi nie kwitł i na razie nie daje znaku że zamierza (co jest dziwne, bo podobno kwitną od czerwca)

i trzeci rząd - o rany! - też od lewej
- zawilce jesienne christian - nie planowane tutaj, przeniesione z lipowej, bo tam nie kwitły
- floksy - testuję je w mniej zacisznej miejscówce i pryskam co tydzień PW, jeśli uda mi się powstrzymać mączniaka, to zostaną
- kłosowiec blue fortune - na razie malutki, ale kwitnie bardzo długo i suchelce trzymają się zimą - chciałabym, żeby został, ale jedna sadzonka (jako jedyna w całym ogrodzie!) nie przetrwała zimy, co źle wróży
- dwie kupki siana to smiałek, któremu się nie spodobała przeprowadzka
- między śmiałkami liatra wyłazi - ona dość krótko kwitnie, ale ze względu na prosty pokrój dobrze się wpasowuje między bardziej krzaczaste byliny
- inna szałwia (caradonna?)

i jeszcze dwie odmiany jeżówki
i jedna sztuka driakwi
.......
o matko!
to nie rabata! to ekstremalne poletko doświadczalne
aniula 11:56, 11 maj 2018

Tak sobie w przerwie na kawkę pogryzmoliłam... Ale części z tych roślin nie poznałam osobiście, więc nie do końca znam ich wysokość. A latem ta rabatka wygląda całkiem fajnie
To tylko tak w ramach "rozrywki", bo kompletnie nie potrafię zestawiać roślin. No i też trochę wątpię, czy aż tyle się tam zmieści