Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

DorKa 12:09, 11 maj 2018

Makusia napisał(a)

JEST!!!!! JEST!!!!!! ISTNIEJE!!!!!!

możesz spać spokojnie Chyba,że Asia dom sąsiada pokazuje
makadamia 12:52, 11 maj 2018

[musiałam wyjść na chwilę]

Widzę, że piszecie i radzicie, zaraz się odniosę ale najpierw skończę swój strumień świadomości

Ograniczanie gatunków chciałabym zacząć .... uwaga: fanfary .... od dodania amanogawy

W sam róg, przy rynnie. Chciałabym ją zasłonić (tą rynnę); znajoma, która była na grillu pod koniec kwietnia poradziła mi, żebym jakieś kwitnące rośliny sobie posadziła
Obraziła mnie tym śmiertelnie ale fakt jest faktem, że wczesną wiosną, zanim byliny zaczną, to jest łyso (w cebulowe - jak wiadomo - nie umiem)

Więc może zrezygnować z traw, bo są szerokie i za dużo miejsca zajmują
i z bylin kulkowatych, czyli lawendy i bylicy?

Z reszty: zostawić po jednej odmianie jeżówki i jedną szałwi (do przetestowania, która się lepiej odnajdzie w tych warunkach), kłosowca, floksa (jak będzie bez mączniaka), zawilca
poutykać między nimi liatrę/driakiew
nie wiem czy na przodzie dawać - zgodnie z pierwotnym planem - te niskie byliny - rogownicę/przetacznika, czy zostawić tylko te wyższe?

i co z tym mikołajkiem?

Catalinasdiary 12:56, 11 maj 2018

rezygnować z traw? nie!

makadamia napisał(a)

Widzę, że piszecie i radzicie, zaraz się odniosę ale najpierw skończę swój strumień świadomości

Ograniczanie gatunków chciałabym zacząć .... uwaga: fanfary .... od dodania amanogawy

W sam róg, przy rynnie. Chciałabym ją zasłonić (tą rynnę); znajoma, która była na grillu pod koniec kwietnia poradziła mi, żebym jakieś kwitnące rośliny sobie posadziła
Obraziła mnie tym śmiertelnie ale fakt jest faktem, że wczesną wiosną, zanim byliny zaczną, to jest łyso (w cebulowe - jak wiadomo - nie umiem)

Z reszty: zostawić po jednej odmianie jeżówki i jedną szałwi (do przetestowania, która się lepiej odnajdzie w tych warunkach), kłosowca, floksa (jak będzie bez mączniaka), zawilca
nie wiem czy na przodzie dawać - zgodnie z pierwotnym planem - te niskie byliny - rogownicę/przetacznika, czy zostawić tylko te wyższe?

i co z tym mikołajkiem?

makadamia 12:57, 11 maj 2018

Dziewczyny, dokończyłam posta, którego zaczęłam dwie godziny temu, ale robota mnie goni, więc do Waszych postów muszę wrócić później, chociaż strasznie mnie świerzbi, żeby je przeczytać.

Chcę tylko Wam napisać, że cieszę się niesamowicie, że piszecie i radzicie.
Możecie krytykować, wytykać głupotę i brak gustu, nieważne. I tak się cieszę że piszecie i że nie jestem sama
Makusia 13:01, 11 maj 2018

makadamia napisał(a)

i co z tym mikołajkiem?

1. szałwia
2. jeżówka
3. kłosowiec
4. floks
5. zawilec
6. liatra/drakiew
7. drakiew/liatra
8. amanogawa
9. mikołajek
10. rogownica/przetacznik
11. przetacznik/rogownica
12. wyższe byliny

O obsadzeniu tym dobrem ilu rabat myślałaś? Swoich, sąsiadowych, krewnych i znajomych Królika?
Kawa 13:10, 11 maj 2018

sorry Asia nie gniewaj się ale masz tu taki pierdolnik ja ja na swojej frontowej

chociaz nie wiem czy nei mam mniej
aaa i amanogawe mam - wczraj posadziłam
hiih to chyba tyle samo będzie
Makusia 13:11, 11 maj 2018

"Pierdolnik"- fajne słówko- mus zapamiętać
Monia81 13:14, 11 maj 2018

Asia, wiesz że ja to się mało znam ale trzy grosze dorzucę, a co pomysł z drzewem typu amonagawa mi się podoba, brakuje tej rabacie jak dla mnie wysokości, przy okazji zakryłoby faktycznie tą rynnę, a może bez Black Tower też rośnie kolumnowo, jakby co i kolor ładnych liści ma, nie byłoby za zielono
trawkę bym jednak tam dla zwiewności rabaty wrzuciła, buksy, rogownicę, jeżówki, liatrę i kłosowiec Blue Fortune bym zostawiła. A reszta by dostała eksmisję, no chyba że jeszcze szałwia jakaś fajna zwarta odmianahmmm, no nie wiem czy pomogłam...
mrokasia 13:16, 11 maj 2018

makadamia napisał(a)

Chcę tylko Wam napisać, że cieszę się niesamowicie, że piszecie i radzicie.
Możecie krytykować, wytykać głupotę i brak gustu, nieważne. I tak się cieszę że piszecie i że nie jestem sama

Ekhm, ja nawet jak nie piszę to obserwuję. Spokojnie możesz nie czuć się sama bo zerkam zza pleców. Aż dziw, że oddechu mego na karku nie czujesz...
Anda 13:51, 11 maj 2018

Asiu, jak juz pisalam pare postow wyzej, zapodaj prosze wymiary tej rabaty i tej drugiej slonecznej Za duzo gatunkow byc nie moze.

Jestes pewna tej Amanogawy na tym kawalku? Ona tez kiedys duza bedzie

https://www.derkleinegarten.de/images/phocagallery/Blumen-und-Pflanzen/Gehoelze/prunus/prunus-serrulata-amanogawa-1.jpg
https://www.derkleinegarten.de/images/phocagallery/Blumen-und-Pflanzen/Gehoelze/prunus/thumbs/phoca_thumb_l_prunus-serrulata-amanogawa-10.jpg

A moze chcesz łaczkę?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies