Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 15:02, 11 maj 2018

Monia81 napisał(a)
Asia, wiesz że ja to się mało znam ale trzy grosze dorzucę, a co pomysł z drzewem typu amonagawa mi się podoba, brakuje tej rabacie jak dla mnie wysokości, przy okazji zakryłoby faktycznie tą rynnę, a może bez Black Tower też rośnie kolumnowo, jakby co i kolor ładnych liści ma, nie byłoby za zielono
trawkę bym jednak tam dla zwiewności rabaty wrzuciła, buksy, rogownicę, jeżówki, liatrę i kłosowiec Blue Fortune bym zostawiła. A reszta by dostała eksmisję, no chyba że jeszcze szałwia jakaś fajna zwarta odmianahmmm, no nie wiem czy pomogłam...

pierwotnie planowałam na niej jakieś wysokie trawy, typu miskanty czy trzcinniki i nie pamiętam już z jakich względów ostatecznie wyleciały. Chyba mi się po prostu już nie zmieściły razem z floksami, kłosowcem i wysoką jeżówką.

a wiesz skąd się wziął cały ten ogrom? z cholern...o pinteresta!
takie cudne zestawienia tam pokazują
śmiałek i liatra
mikołajek, jeżówka i floks
jeżówka i kłosowiec
kłosowiec i zawilec
mikołajek i przetacznik

No czyż można z czegoś zrezygnować?!
makadamia 15:06, 11 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Ja bym tylko albo - albo (bylica versus rogownica). Testuj i sprawdzaj, bo czymże jest posiadanie ogrodu jak nie jednym wielkim eksperymentem.

Też tak czuję i już w zeszłym roku deklarowałam, że bylica wyleci. I jakoś do tej pory rośnie

Pszczelarnia napisał(a)
Ta amanogawa może być fajna w tym miejscu, ładnie wystrzeli tan kawałek do góry. Nie będzie wieczna, przecież.

Najpierw dodajemy a potem odejmujemy. Trzeba dodać, żeby mieć z czego odjąć.

A to jest nowe, ożywcze podejście, bardzo mi pasujące
aniula 15:06, 11 maj 2018

makadamia napisał(a)

Cześć Aniu!

od razu widzę w Tobie bratnią duszę
co więcej - wiesz, że jesteś pierwszą osobą, która dla mnie coś narysowała? zwykle to ja rysuję innym tak więc - słodki buziak dla Ciebie

tym niemniej, rysunek ciężko będzie przenieść do rzeczywistości, bo rabata ma coś ok. 1,80m głębokości, na 3m szerokości (dokładnie będę wiedziała, jak znajdę rysunki z zeszłego roku)

Rysunek bardzo niechlujny, ale jak zobaczyłam listę roślin, to aż nie mogłam się powstrzymać, żeby żeby nie spróbować tego wszystkiego jakoś poupychać A i tak zgubiłam chyba lawendę i driakiew
makadamia 15:11, 11 maj 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Właśnie wpadłam i tak patrzę na tą Twoją rabatę z piwoniami, szałwią, itd. Mam bardzo podobną. I też miałam na niej taki misz masz. Pomogło ustalenie jednorodnej obwódki, a w środku został lekki haos Dobrze to wyszło. Jako obwódkę kupiłam seslerię jesienną i posadziłam ją po brzegu, a jako drugi pas zmieszałam seslerię z szałwią, którą miałam - raz jedna raz druga. Przy okazji doszło do cudownego rozmnożenia szałwiiSesleria jest lekko żółta i ładnie komponuje się z szałwią. Jestem zadowolona Jak znajdę chwilę i wyszarpnę aparat Najstarszemu, to wrzucę fotki u siebie. Może przyda Ci się jako wstęp do przemyśleń. Ściskam ciepło.

Fotki się przydadzą z pewnością.

Sesleria z szałwią to ogrodowy hit, ale ja już przetestowałam, że żółty nie gra z szarymi liśćmi lawendy czy kostrzewy - powoduje, że wyglądają sino.
Z tego powodu już w zeszłym roku z rabaty wyleciał rozchodnik (widzicie?! jednak coś wyrzuciłam), który miał właśnie zbyt żółtawe zabarwienie liści

Obwódka? W sensie - taki szpalerek? Mła?! Pokaż lepiej te zdjęcia
makadamia 15:12, 11 maj 2018

aniula napisał(a)

Rysunek bardzo niechlujny, ale jak zobaczyłam listę roślin, to aż nie mogłam się powstrzymać, żeby żeby nie spróbować tego wszystkiego jakoś poupychać A i tak zgubiłam chyba lawendę i driakiew

Bo tutaj nie ustawienie jest problemem, tylko różnorodność
makadamia 15:15, 11 maj 2018

Anda napisał(a)

Te dwie rabaty chcesz skomponować na nowo? A wymiary gdzie? Wrzuć jakiś szkic, to będziemy myśleć i rysować. Zaznacz co musi zostać. Czy nasadzenia muszą być niskie, zwłaszcza na rabacie z rowerkami

W pierwszym momencie nie odczytałam tego jako zaproszenie do projektowania od nowa, dlatego z mojej strony nie było odzewu

Ewciu, całkiem od nowa to nie. Ogarnąć to, co mam. Lekkie przetasowania zrobić.
Rysunki obiecuję, że znajdę i pokażę, ale na razie znowu mnie wołają.
Wrócimy do sprawy po weekendzie albo nawet później, bo te rabaty i tak już muszą już poczekać do jesieni, a tymczasem właśnie dojechały zamówiony rośliny na kwaśną i leśną.
jolanka 15:29, 11 maj 2018

No to chwal się, co kupiłaś
la_estrellita 22:17, 11 maj 2018

makadamia napisał(a)

pierwotnie planowałam na niej jakieś wysokie trawy, typu miskanty czy trzcinniki i nie pamiętam już z jakich względów ostatecznie wyleciały. Chyba mi się po prostu już nie zmieściły razem z floksami, kłosowcem i wysoką jeżówką.

a wiesz skąd się wziął cały ten ogrom? z cholern...o pinteresta!
takie cudne zestawienia tam pokazują
śmiałek i liatra
mikołajek, jeżówka i floks
jeżówka i kłosowiec
kłosowiec i zawilec
mikołajek i przetacznik

No czyż można z czegoś zrezygnować?!

A może zostawić mikołajka, kłosowca, jeżowki i śmiałka. Rogownicę na obwódkę. Tylko trzeba by coś jeszcze wsadzić kwitnącego na wiosnę ale jak nie cebule to nie wiem co.
Gruszka_na_w... 23:01, 11 maj 2018

Żurawki krwiste podziel. One rosną kępkowo, a na zdjęciu wyglądają jakby jedna wyłaziła z drugiej.
W obsadzeniu tej rabaty nie pomogę. Od samego czytania listy obecnych tam gatunków splatała mi się głowa.
Rabatom bylinowym rzeczywiście pomaga jakiś element porządkujący, bo one same z siebie nieco chaotyczne są. Pomysł Brzozowej Agatki to dobry punkt wyjścia.
Jestem za Amonagawą i to do niej dostosowałabym pozostałe nasadzenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 23:22, 11 maj 2018

Już ubiegłym roku przerażenie mnie brało na tę liczbę gatunków które tam upchałaś ale nie dziwi mnie to bo pamiętam siebie kiedyś. Wszystko fajne ,ładne ale jak się tak naćka to zawsze dooopa z tego. Na Twoim miejscu wybrałabym max 5,6gatunków biorąc pod uwagę ich jak najdłuższą atrakcyjność. Na pewno wywaliłabym śmiałka bo to nie jest trawa której 3 sztuki się sadzi. Ładny jest w masie a nie pojedyńczo. Rogownica hmmm nigdy jej nie lubiłam choć kilka razy próbowałam się przekonać. Bardzo nieporządna i trudna do utrzymania w ryzach.