Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Moje małe wielkie marzenie 11:45, 03 lis 2015

Do góry
Moim zdanie tu ciągle jest za dużo, nie sprawdzasz rozmiarów roślin 1,5m : 4 rzędy = 37cm na roślinę sadząc jedna przy drugiej a to za mało. Same tuje wejdą powiedzmy na 60 zostaje 90cm gdzie tam miskant róże i lawenda? Już bardziej w jednym rzędzie miskant i róża na przemian do tego lawenda, większa szansa że to upchniesz a tam gdzie będzie szerzej możesz to dać w 2 rzędy
Moje małe wielkie marzenie 11:43, 03 lis 2015

Do góry
Ala, pozwolę sobie się wypowiedzieć- moim zdaniem na pierwszej wizualizacji:
- za dużo gatunków
- nie potrzebna jest obwódka z bukszpana
- w ogóle te bukszpany bym stamtąd wywaliła- chyba (?)
- nie jestem pewna, czy pod bordową śliwą, bordowe żurawki. Może delikatniej nawiązać kolorem i np. pod tą śliwą posadzić jeżówki? a żurawki bordowe tam,gdzie kolor żółty?
- drzewo- to trudna decyzja Osobiście teraz szaleję za ambrowcami

Te dalsze wizualizacje są jak najbardziej ok
A ta z różami, jak dla mnie miodzio

-
alis napisał(a)
Mira, 4m z czego odpada trochę na kostkę przy ścianie, kawałek trawki i zostaje mi niecale 2 m na rabatkę, dlatego takie wahania szerokości mam na całej dł. tej rabaty.
Nowa wersja, śliwę posadziłam 70 cm od brzegu rabaty, za jej plecami zostaje mi 1,30m wolnej przestrzeni do zywopłotu i tam posadzę mikanta

gracilimusa. Wokół śliwy zaplanowałam obwódkę z bukszpanu (zielona linia) wypełnioną żurawkami, obok są kule bukszpanowe (zielone kółka), czy to nie bedzie przerost formy nad treścią z tą obwódką?
Z prawej strony 2 hortensje limelight z lewej mniejsze anbelki 2 lub 3 sztuki bo tam rabata zwęża mi się do 2 m.
I dobra wiadomośc Prawie przekonałam swojęga męża do przesadzenia tego cyprysika nutkajskiego co proponujecie w jego miejsce w ten narożnik? Musi to być coś wysokiego no i nie o bordowych liściach, tylko co?

i ciąg dalszy tej rabaty gdzie szer. wahaja się od 1,5-2m
wersja 1 w tle miskant ML

wersja 2 znowu kule (?) i miskant ML

i wersja 3 berberys kolumnowy i miskant ML

Dziewczyny, co o tym myślicie?
Na Łowieckiej 23:19, 02 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ilonko
Śliczną masz jesień
A ja chciałam jeszcze zapytać o trawkę przy trzmielinie ... czy to jest zebrinus czy ta wersja mini zebrinusa?

Dzięki
To jest miskant Apache. Rośnie bardzo ładnie i tworzy zwartą kępkę. Polecam
Ogródek Iwony 20:16, 02 lis 2015

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Ogród to dzieło nieskończone i dobrze bo co byśmy robili Plewili tylko a jakże to nudne (ja akurat nie lubię tej czynności tak jak prasowania).Nie ma to jak przekopywanie,sadzenie,zmienianie na rabatach no i wypady do szkółek chociażby oko pocieszyć,chociaż mało kto wychodzi stamtąd z pustymi rękoma

No ... Aniu wywołałaś uśmiech na mojej twarzy.
Zakupy w szkółkach, gdzie tylko wpadniemy na chwilkę.
Lubię to bardzo, choć w tym sezonie sporo nie poszalałam, było wiele innych spraw finansowo obciążających budżet.
Choć jak Zbyszek zaczął robić ogrodowy rachunek sumienia, to się przeraziłam i szybko kazałam mu przestać robić tą wyliczankę.
Nie mogłam powiedzieć, że nic nie kupiłam
Dobrze, że nie miałam takich zachcianek "galanteryjnych", bo bym z torbami poszła

Aniaaa napisał(a)
Miskant to niezły urwis w ogrodzie,zawsze można go poskromić ale u nas za bardzo się rozrządził,był bez zapory Trzeba było siekierą rąbać w ziemi takie miał splątane i twarde kłącza
Jakby Twoja trawa gdzieś się odezwała między tujkami to jedynie pędzelek i jakiś chwastobójczy preparat i smarowanie ale może nie była taka ekspansywna i tam nie zawędrowała

Będę pamiętała o pędzelku, jakby co. Mam jednak nadzieję, że to tylko jak perz
Ogródek Iwony 19:39, 02 lis 2015
Do góry
Iwk4 napisał(a)

..Z przesadzaniem mnie nie pocieszyłaś
Wiesz, dlaczego Zbyszek mi pomaga w ogrodzie? Bo wyszedł z założenia, ze jak pomoże, to szybciej będzie miał spokój z ogrodem. Nie powiem mu, że się myli

Ogród to dzieło nieskończone i dobrze bo co byśmy robili Plewili tylko a jakże to nudne (ja akurat nie lubię tej czynności tak jak prasowania).Nie ma to jak przekopywanie,sadzenie,zmienianie na rabatach no i wypady do szkółek chociażby oko pocieszyć,chociaż mało kto wychodzi stamtąd z pustymi rękoma

Iwk4 napisał(a)

O miskancie cukrowym słyszałam. Aż się boję, co to było za diabelstwo, ta moja trawka. Jedno źdźbło przeszło do tuj. Jeszcze te mi przyjdzie wykopywać, jeśli coś z niego będzie

Miskant to niezły urwis w ogrodzie,zawsze można go poskromić ale u nas za bardzo się rozrządził,był bez zapory Trzeba było siekierą rąbać w ziemi takie miał splątane i twarde kłącza
Jakby Twoja trawa gdzieś się odezwała między tujkami to jedynie pędzelek i jakiś chwastobójczy preparat i smarowanie ale może nie była taka ekspansywna i tam nie zawędrowała
Moje małe wielkie marzenie 19:33, 02 lis 2015

Do góry
Mira, 4m z czego odpada trochę na kostkę przy ścianie, kawałek trawki i zostaje mi niecale 2 m na rabatkę, dlatego takie wahania szerokości mam na całej dł. tej rabaty.
Nowa wersja, śliwę posadziłam 70 cm od brzegu rabaty, za jej plecami zostaje mi 1,30m wolnej przestrzeni do zywopłotu i tam posadzę mikanta gracilimusa. Wokół śliwy zaplanowałam obwódkę z bukszpanu (zielona linia) wypełnioną żurawkami, obok są kule bukszpanowe (zielone kółka), czy to nie bedzie przerost formy nad treścią z tą obwódką?
Z prawej strony 2 hortensje limelight z lewej mniejsze anbelki 2 lub 3 sztuki bo tam rabata zwęża mi się do 2 m.
I dobra wiadomośc Prawie przekonałam swojęga męża do przesadzenia tego cyprysika nutkajskiego co proponujecie w jego miejsce w ten narożnik? Musi to być coś wysokiego no i nie o bordowych liściach, tylko co?

i ciąg dalszy tej rabaty gdzie szer. wahaja się od 1,5-2m
wersja 1 w tle miskant ML

wersja 2 znowu kule (?) i miskant ML

i wersja 3 berberys kolumnowy i miskant ML

Dziewczyny, co o tym myślicie?
Moja bajka 19:22, 31 paź 2015

Do góry
świerk inversa jest już na swoim docelowym miejscu. Będzie nieco zasłaniał nas od ulicy, a za nim będzie podjazd. Po lewej od niego leży miskant olbrzymi, wykopałam (ręcami emusia ) kawałek dla szwagra. I nie do wiary ile wysiłku to kosztowało. Emuś wbił szpadel i nic, musiał w łopatę siekierą uderzać, żeby dało się przeciąć tą karpę, masakra.

berberys też powoli zrzuca liście. Za to chryzantemka od Ani Małej Mi prześliczna
Ogród z widokiem na jezioro 14:38, 31 paź 2015

Do góry
Jolu zaglądam. Śliczna jesień u ciebie, berberysy cudne i jeszcze te przepięknie wybarwione trawy. A własnie, co to za trawa...miskant jakiś???

Haniu, super ten wierszyk! Aż zatęskniłam za morską bryzą.
Przyjazny ogród 13:08, 31 paź 2015

Do góry
Piękny ten wielki miskant, pozdrówka.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:39, 29 paź 2015

Do góry
tak szczerze to sama nie wiem czy bym wymieniała- to jest piekne miejsce do eksponowania większych traw. Pasuje i na trzcinniki i na miskanty.
Nie pamiętam Grazielli, a doszukać się trudno, czy jest dość drobnolistna jak Graciallimus, czy bardziej ma liście szersze- jak np Maleparthus? U Ciebie sprawia wrażenie raczej drobniejszych liści, co wydaje mi się świetne tutaj i właściwie mi w miskancie na tym by zależało.
U albmara jest fota Grazielli którą można sobie 'wkleić' w wyobraźni do Ciebie i mnie zachwyca
http://albamar.pl/pl/694-miskant-chiski-silberspinne-miscanthus.html

Podwójny rząd tu tez by się sprawdził i poprawił odczucia.

Trzcinnik znowu wczesny i bardziej delikatny,smukły....
ja widzę fragment u Ciebie, nie wiem czy stawiać na lekkość ( trzcinnik) i potzreba efektu wczesnego, czy raczej na bryłę- miskant
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:14, 29 paź 2015

Do góry
Magnolio dziękuję za fachowe rady, jesteś niezastąpiona
To że pierwszy sezon byłby mało spektakularny nie zniechęca mnie wcale. Pomysł by posadzic je w dwórzędzie jest wykonalny i świetny, w życiu bym na to nie wpadla już to widzę oczami wyobraźni Ale tak szczerze, wymienialaś je na moim miejscu ? Te miskanty to najprawdopodobniej Grazillle, czyli pokroju parasolowatego raczej nie dadzą.
Jeszcze jestem ciekawa co Gosia powie na temat samych lisci.
Jeśli okażą miękkie to będzie zgryz. Maleparus .a wlaśnie takie i RedBaron też. Miskant został zjedzony, ledwie go uratowalam a czerwone musialam czym prędzej przesadzic tam gdzie psy nie mają wstępu.
Ogród niby nowoczesny ale... 07:46, 29 paź 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

MAdzik, bo nie chce mi sie szukać co to za trafka przed gabionem?

zdaje się miskant Krater ale nie ma kwiatostanów hmmmm
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:51, 28 paź 2015

Do góry
Plus trzcinnika że szybko startuje wiosną, ale mimo wszystko miskant efektowniejszy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:48, 28 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Impresje z mojej dzisiejszej pracy Miskant w roli stylowych literek. Jak widać róże mają się doskonale
A po prawej - truskawkowa róża.

literki jak literki...serduszko ujrzałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:42, 28 paź 2015

Do góry
Impresje z mojej dzisiejszej pracy Miskant w roli stylowych literek. Jak widać róże mają się doskonale
A po prawej - truskawkowa róża. Dodam, że pod tą kamienną stajnią, zadekowałam 140 tulipanów 'Angelique'

\

Moja codzienność - ogród Oli 21:00, 27 paź 2015

Do góry
anna_trzeciak napisał(a)
Ola Twoje rozplenice wymiatają! red baron bosko płonie!uwielbiam Twój ogród postanawiam. lecę z Twoim wątkiem od nowa i kopiuje wszystko na papier..powiedz mi co sądzisz o marikenie za rododendronami w moim przedogrodku?czy lepiej taka trawka jak masz od frontu pod oknem, ta wysoka paskowana?

Wysoka paskowana trawa to miskant Cabaret, muszę zerknąć do Ciebie
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:58, 27 paź 2015

Do góry
Hania w takim razie słoneczka życzę na jutro, żeby nam miło szło sadzenie
Miskant nie wiem jaki to jest, dostałam go kilka lat temu, był kopany od kogoś z rodziny z ogródka, ale całkowicie nn.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:50, 27 paź 2015

Do góry
Powodzenia życzę w sadzeniu. Tobie kibicuję, bo i sama jutro tulipki sadzonkuję.
Ewo, co to za miskant -ostatnia fotka na poprzedniej stronie?
Moje małe wielkie marzenie 18:58, 27 paź 2015

Do góry
paula23 napisał(a)

Alis wstaw lepiej post u siebie w wątku prędzej Ci ktoś podpowie

Zaznacz na planie które to miejsce?

Co jest za/przed tym fragmentem? Robienie na wyrywki po kawałku może spowodować to że rabata nie będzie spójna.

Bierzesz pod uwagę wygląd rabaty zimą czy nie zależy Ci na tym?

Wysoka trawa jak wysoka? Może być np miskant gracillimus

Paula, to miałoby być miejsce za wrzosowiskiem (żółty kolor), tam póki co jest mało miejsca, ale może uda mi się wywalczyć poszerzenie tej rabaty tam.
Za wrzosowiskiem posadzona jest jodła koreańska blauer pfiff, ona dorasta do 1,5-2 m wysokości i 1 m szerokości po 15 latach. Tylko czy jest sens sadzić za tą jodłą żywopłot? A z tym perukowcem to tylko kłopot, ale to zachciewajka mojego M, więc mus go posadzić.
Wrzosowisko wygląda mniej więcej tak. Zdjęcie robione jakis czas temu, więc nie wszystkie rośliny są na nim.

Wpisze jak jest teraz:
zielone kropki to Rhx2 i azalia,
żółta przed Rh to rozplenica japońska 1x
niebieska kropeczka to jałowiec grey montley na pniu(taka była kartka przy nim)
czerwone kropki to berberys orange rocket x2
biała to sosna górska winter gold x1
jasnozielone owale to miskant zebrinus x2
W tle będzie żywopłot z cisa albo szmaragdów.
Na tym zdjęciu kolejny dalszy ciąg tej rabaty:
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 12:34, 27 paź 2015

Do góry
Parę migawek - ale słońce!

duet do rozsadzenia owocostan piwonii krzewiastej

zwykły miskant chiński, Graham Thomas + w tle berberys erecta

Mariken

Żurawki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies