Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:38, 05 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Czyli po prostu szukać w sklepie jeżówki purpurowej?

PS Aniu a jaką trawę masz w tle zasuszonych jeżówek?

Jak sadzonki chcesz to jeżówka purpurowa. Purpurowe są białe i różowe.

Nasiona mogę ci podesłać w kopercie.

Trawa w tle to miskant Graziella.

Moja "przyziemna" :) pasja 08:26, 04 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ale Ci się pięknie Umbry przebarwiły.
A co to za miskant za nimi, on też tak ładnie się przebarwił?

Gracillimus, w tym roku bardzo niskie wyrosły przez suszę i nie kwitną.
KAMILowe krok po kroku 23:51, 03 lis 2015

Do góry
KAMILNOWICKI napisał(a)

Witaj

Obrzeże śliczne bardzo tu pasuje

Winorośli mówię stanowcze NIE. Przemyśl ten pomysł winogron szybko gubi liście, śmieci niesamowicie a wiosną sterczą takie badyle. Jak ja się cieszę że się go wkońcu pozbyłam.... to chyba najgorzej wspominam ze wszystkich "porażek" ogrodowych Polecam bluszcz zimozielony Na pergoli mam wiciokrzew i bluszcz jestem zadowolona co prawda młode są ale oczami wyobraźni już widzę jak będą ładnie wyglądać

A co do skarpy kocimiętka,lawenda to może róże okrywowe + miskant Morning Light ?
nieszka napisał(a)

popcorn napisał(a)

A to fotka mojego autorstwa, okolice Wiednia, róże okrywowe z lawendą:

Moja "przyziemna" :) pasja 21:18, 03 lis 2015

Do góry
Ale Ci się pięknie Umbry przebarwiły.
A co to za miskant za nimi, on też tak ładnie się przebarwił?
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 18:26, 03 lis 2015

Do góry
Trawka- rozplenica z lewa i z prawa.

miskant malepartus

pęcherznica

[
Moje małe wielkie marzenie 11:45, 03 lis 2015

Do góry
Moim zdanie tu ciągle jest za dużo, nie sprawdzasz rozmiarów roślin 1,5m : 4 rzędy = 37cm na roślinę sadząc jedna przy drugiej a to za mało. Same tuje wejdą powiedzmy na 60 zostaje 90cm gdzie tam miskant róże i lawenda? Już bardziej w jednym rzędzie miskant i róża na przemian do tego lawenda, większa szansa że to upchniesz a tam gdzie będzie szerzej możesz to dać w 2 rzędy
Moje małe wielkie marzenie 11:43, 03 lis 2015

Do góry
Ala, pozwolę sobie się wypowiedzieć- moim zdaniem na pierwszej wizualizacji:
- za dużo gatunków
- nie potrzebna jest obwódka z bukszpana
- w ogóle te bukszpany bym stamtąd wywaliła- chyba (?)
- nie jestem pewna, czy pod bordową śliwą, bordowe żurawki. Może delikatniej nawiązać kolorem i np. pod tą śliwą posadzić jeżówki? a żurawki bordowe tam,gdzie kolor żółty?
- drzewo- to trudna decyzja Osobiście teraz szaleję za ambrowcami

Te dalsze wizualizacje są jak najbardziej ok
A ta z różami, jak dla mnie miodzio

-
alis napisał(a)
Mira, 4m z czego odpada trochę na kostkę przy ścianie, kawałek trawki i zostaje mi niecale 2 m na rabatkę, dlatego takie wahania szerokości mam na całej dł. tej rabaty.
Nowa wersja, śliwę posadziłam 70 cm od brzegu rabaty, za jej plecami zostaje mi 1,30m wolnej przestrzeni do zywopłotu i tam posadzę mikanta

gracilimusa. Wokół śliwy zaplanowałam obwódkę z bukszpanu (zielona linia) wypełnioną żurawkami, obok są kule bukszpanowe (zielone kółka), czy to nie bedzie przerost formy nad treścią z tą obwódką?
Z prawej strony 2 hortensje limelight z lewej mniejsze anbelki 2 lub 3 sztuki bo tam rabata zwęża mi się do 2 m.
I dobra wiadomośc Prawie przekonałam swojęga męża do przesadzenia tego cyprysika nutkajskiego co proponujecie w jego miejsce w ten narożnik? Musi to być coś wysokiego no i nie o bordowych liściach, tylko co?

i ciąg dalszy tej rabaty gdzie szer. wahaja się od 1,5-2m
wersja 1 w tle miskant ML

wersja 2 znowu kule (?) i miskant ML

i wersja 3 berberys kolumnowy i miskant ML

Dziewczyny, co o tym myślicie?
Na Łowieckiej 23:19, 02 lis 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ilonko
Śliczną masz jesień
A ja chciałam jeszcze zapytać o trawkę przy trzmielinie ... czy to jest zebrinus czy ta wersja mini zebrinusa?

Dzięki
To jest miskant Apache. Rośnie bardzo ładnie i tworzy zwartą kępkę. Polecam
Ogródek Iwony 20:16, 02 lis 2015

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Ogród to dzieło nieskończone i dobrze bo co byśmy robili Plewili tylko a jakże to nudne (ja akurat nie lubię tej czynności tak jak prasowania).Nie ma to jak przekopywanie,sadzenie,zmienianie na rabatach no i wypady do szkółek chociażby oko pocieszyć,chociaż mało kto wychodzi stamtąd z pustymi rękoma

No ... Aniu wywołałaś uśmiech na mojej twarzy.
Zakupy w szkółkach, gdzie tylko wpadniemy na chwilkę.
Lubię to bardzo, choć w tym sezonie sporo nie poszalałam, było wiele innych spraw finansowo obciążających budżet.
Choć jak Zbyszek zaczął robić ogrodowy rachunek sumienia, to się przeraziłam i szybko kazałam mu przestać robić tą wyliczankę.
Nie mogłam powiedzieć, że nic nie kupiłam
Dobrze, że nie miałam takich zachcianek "galanteryjnych", bo bym z torbami poszła

Aniaaa napisał(a)
Miskant to niezły urwis w ogrodzie,zawsze można go poskromić ale u nas za bardzo się rozrządził,był bez zapory Trzeba było siekierą rąbać w ziemi takie miał splątane i twarde kłącza
Jakby Twoja trawa gdzieś się odezwała między tujkami to jedynie pędzelek i jakiś chwastobójczy preparat i smarowanie ale może nie była taka ekspansywna i tam nie zawędrowała

Będę pamiętała o pędzelku, jakby co. Mam jednak nadzieję, że to tylko jak perz
Ogródek Iwony 19:39, 02 lis 2015
Do góry
Iwk4 napisał(a)

..Z przesadzaniem mnie nie pocieszyłaś
Wiesz, dlaczego Zbyszek mi pomaga w ogrodzie? Bo wyszedł z założenia, ze jak pomoże, to szybciej będzie miał spokój z ogrodem. Nie powiem mu, że się myli

Ogród to dzieło nieskończone i dobrze bo co byśmy robili Plewili tylko a jakże to nudne (ja akurat nie lubię tej czynności tak jak prasowania).Nie ma to jak przekopywanie,sadzenie,zmienianie na rabatach no i wypady do szkółek chociażby oko pocieszyć,chociaż mało kto wychodzi stamtąd z pustymi rękoma

Iwk4 napisał(a)

O miskancie cukrowym słyszałam. Aż się boję, co to było za diabelstwo, ta moja trawka. Jedno źdźbło przeszło do tuj. Jeszcze te mi przyjdzie wykopywać, jeśli coś z niego będzie

Miskant to niezły urwis w ogrodzie,zawsze można go poskromić ale u nas za bardzo się rozrządził,był bez zapory Trzeba było siekierą rąbać w ziemi takie miał splątane i twarde kłącza
Jakby Twoja trawa gdzieś się odezwała między tujkami to jedynie pędzelek i jakiś chwastobójczy preparat i smarowanie ale może nie była taka ekspansywna i tam nie zawędrowała
Moje małe wielkie marzenie 19:33, 02 lis 2015

Do góry
Mira, 4m z czego odpada trochę na kostkę przy ścianie, kawałek trawki i zostaje mi niecale 2 m na rabatkę, dlatego takie wahania szerokości mam na całej dł. tej rabaty.
Nowa wersja, śliwę posadziłam 70 cm od brzegu rabaty, za jej plecami zostaje mi 1,30m wolnej przestrzeni do zywopłotu i tam posadzę mikanta gracilimusa. Wokół śliwy zaplanowałam obwódkę z bukszpanu (zielona linia) wypełnioną żurawkami, obok są kule bukszpanowe (zielone kółka), czy to nie bedzie przerost formy nad treścią z tą obwódką?
Z prawej strony 2 hortensje limelight z lewej mniejsze anbelki 2 lub 3 sztuki bo tam rabata zwęża mi się do 2 m.
I dobra wiadomośc Prawie przekonałam swojęga męża do przesadzenia tego cyprysika nutkajskiego co proponujecie w jego miejsce w ten narożnik? Musi to być coś wysokiego no i nie o bordowych liściach, tylko co?

i ciąg dalszy tej rabaty gdzie szer. wahaja się od 1,5-2m
wersja 1 w tle miskant ML

wersja 2 znowu kule (?) i miskant ML

i wersja 3 berberys kolumnowy i miskant ML

Dziewczyny, co o tym myślicie?
Moja bajka 19:22, 31 paź 2015

Do góry
świerk inversa jest już na swoim docelowym miejscu. Będzie nieco zasłaniał nas od ulicy, a za nim będzie podjazd. Po lewej od niego leży miskant olbrzymi, wykopałam (ręcami emusia ) kawałek dla szwagra. I nie do wiary ile wysiłku to kosztowało. Emuś wbił szpadel i nic, musiał w łopatę siekierą uderzać, żeby dało się przeciąć tą karpę, masakra.

berberys też powoli zrzuca liście. Za to chryzantemka od Ani Małej Mi prześliczna
Ogród z widokiem na jezioro 14:38, 31 paź 2015

Do góry
Jolu zaglądam. Śliczna jesień u ciebie, berberysy cudne i jeszcze te przepięknie wybarwione trawy. A własnie, co to za trawa...miskant jakiś???

Haniu, super ten wierszyk! Aż zatęskniłam za morską bryzą.
Przyjazny ogród 13:08, 31 paź 2015

Do góry
Piękny ten wielki miskant, pozdrówka.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:39, 29 paź 2015

Do góry
tak szczerze to sama nie wiem czy bym wymieniała- to jest piekne miejsce do eksponowania większych traw. Pasuje i na trzcinniki i na miskanty.
Nie pamiętam Grazielli, a doszukać się trudno, czy jest dość drobnolistna jak Graciallimus, czy bardziej ma liście szersze- jak np Maleparthus? U Ciebie sprawia wrażenie raczej drobniejszych liści, co wydaje mi się świetne tutaj i właściwie mi w miskancie na tym by zależało.
U albmara jest fota Grazielli którą można sobie 'wkleić' w wyobraźni do Ciebie i mnie zachwyca
http://albamar.pl/pl/694-miskant-chiski-silberspinne-miscanthus.html

Podwójny rząd tu tez by się sprawdził i poprawił odczucia.

Trzcinnik znowu wczesny i bardziej delikatny,smukły....
ja widzę fragment u Ciebie, nie wiem czy stawiać na lekkość ( trzcinnik) i potzreba efektu wczesnego, czy raczej na bryłę- miskant
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:14, 29 paź 2015

Do góry
Magnolio dziękuję za fachowe rady, jesteś niezastąpiona
To że pierwszy sezon byłby mało spektakularny nie zniechęca mnie wcale. Pomysł by posadzic je w dwórzędzie jest wykonalny i świetny, w życiu bym na to nie wpadla już to widzę oczami wyobraźni Ale tak szczerze, wymienialaś je na moim miejscu ? Te miskanty to najprawdopodobniej Grazillle, czyli pokroju parasolowatego raczej nie dadzą.
Jeszcze jestem ciekawa co Gosia powie na temat samych lisci.
Jeśli okażą miękkie to będzie zgryz. Maleparus .a wlaśnie takie i RedBaron też. Miskant został zjedzony, ledwie go uratowalam a czerwone musialam czym prędzej przesadzic tam gdzie psy nie mają wstępu.
Ogród niby nowoczesny ale... 07:46, 29 paź 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

MAdzik, bo nie chce mi sie szukać co to za trafka przed gabionem?

zdaje się miskant Krater ale nie ma kwiatostanów hmmmm
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:51, 28 paź 2015

Do góry
Plus trzcinnika że szybko startuje wiosną, ale mimo wszystko miskant efektowniejszy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:48, 28 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Impresje z mojej dzisiejszej pracy Miskant w roli stylowych literek. Jak widać róże mają się doskonale
A po prawej - truskawkowa róża.

literki jak literki...serduszko ujrzałam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:42, 28 paź 2015

Do góry
Impresje z mojej dzisiejszej pracy Miskant w roli stylowych literek. Jak widać róże mają się doskonale
A po prawej - truskawkowa róża. Dodam, że pod tą kamienną stajnią, zadekowałam 140 tulipanów 'Angelique'

\

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies